Kur daton ky simbol i Brukselit?

21 Maj 2023, 20:20Lifestyle TEMA

Kur daton ky simbol i Brukselit?

Skulptura Atomium e ndërtuar për nevojat e Ekspozitës Botërore (EXPO) në vitin 1958 në Bruksel është kthyer në një lloj simboli të kryeqytetit të Belgjikës.

Ajo strukturë çeliku-alumini 102 metra e lartë u bë një ndjesi në ekspozitën ku Bashkimi Sovjetik prezantoi satelitin e parë artificial të krijuar nga Toka, Sputnik, ku u prezantuan një televizor me ngjyra dhe kompjuteri më i fundit IBM.

Atomi përfaqëson nëntë atome të një kristali hekuri në një shkallë prej 1:150 miliardë.

Atomium nuk është vetëm tërheqës nga jashtë, por pamja e brendshme dhe përmbajtja e tij janë gjithashtu interesante. Nga nëntë sferat e Atomiumit, tre janë teknike dhe janë të mbyllura për vizitorët.

Atomium përdoret gjithashtu si një hapësirë ​​ekspozite. Në sferën bazë mund të gjeni një ekspozitë të përhershme kushtuar Expo 1958 dhe ndërtimit të Atomium.

Një ashensor me shpejtësi të lartë e çon vizitorin me një shpejtësi prej pesë metrash në sekondë në atraksionin kryesor të Atomium: një restorant i rrumbullakët dhe komod në sferën më të lartë nga ku ofrohet një pamje e mrekullueshme e qytetit.

Kur Panairi Botëror mbylli dyert e tij në 1958, nëntë sferat e argjendta të Atomium u bënë një pikë referimi e qytetit të Brukselit.

Lini një Përgjigje