Pse të pasurit i ruajnë paratë e tyre në bankat zvicerane?

19 Maj 2023, 17:05Lifestyle TEMA

Pse të pasurit i ruajnë paratë e tyre në bankat zvicerane?

Shumë njerëz në mbarë botën i drejtohen bankave zvicerane për të mbajtur paratë e tyre të sigurta. Faktorët që i bëjnë bankat zvicerane kaq të besueshme vijnë nga historia e vendit, sistemi teknologjik që përdorin dhe stabiliteti i tyre ekonomik.

Zviceranët kanë kohë që i mbajnë të sigurta paratë e të famshmëve, aktorëve, politikanëve apo biznesmenëve dhe bankat zvicerane janë shumë të njohura në këtë drejtim.
Por, çfarë i dallon ato nga bankat e tjera në vende të tjera të botës?

Gjithçka bazohet në historinë e përgjithshme të Zvicrës. Vendi mbeti neutral për shumë çështje kombëtare, duke përfshirë dy luftërat botërore. Pas këtij qëndrimi neutral, Zvicra, e cila zgjeroi sektorin e saj bankar, u bë shpejt një “bankier botëror”.

Qëndrimi neutral ka lejuar diktatorë dhe liderë të ndryshëm politikë të “mbrojnë” paratë e tyre në Zvicër. Terreni malor i Zvicrës ua lehtësoi gjithashtu zviceranëve krijimin e bodrumeve sekrete të mëdha. Përveç kësaj, stabiliteti ekonomik i Zvicrës ka ndërtuar gjithashtu besim të thellë në vend.
Me kalimin e kohës, Zvicra ka rritur masat e saj të sigurisë dhe ka futur shumë sisteme teknologjike. Në këtë mënyrë është bërë e pamundur qasja në identitetin e klientëve, me përjashtim të një numri të kufizuar personash. Nuk ishte e mundur të mësoheshin emrat e personave që kishin një llogari, aq më pak shuma në llogarinë bankare të një personi.

Ndërsa kjo krijoi një situatë të mirë për privatësinë, me kalimin e kohës bëri që shumë kriminelë të kontrabandonin para nga shteti helvet. Në vitet ’70, midis dy vendeve shpërtheu një “luftë”, kur kartelet e drogës në Shtetet e Bashkuara i mbanin paratë e tyre në bankat zvicerane.
Për shkak të sulmit ndaj Kullave Binjake më 11 shtator, qeveria amerikane detyroi Zvicrën të ekspozonte llogari të dyshimta, gjë që e përkeqësoi më tej situatën. Megjithatë, që nga viti 2018, Administrata Federale e Taksave Zvicerane filloi të ndajë informacionin e njerëzve që kanë llogari në bankat e tyre me vendet e tyre përkatëse.

Ndonëse do të ishte e gabuar të thuhet se bankat zvicerane janë ende po aq të besueshme sa kanë qenë më parë, ato janë ende shumë të besuara për privatësinë dhe mbrojtjen e aseteve.

 

1 Komente

  1. C
    Cudia

    Tani mësova ku ti çoj 6000 eurot e mia.

    Lini një Përgjigje