Shuhet “Mami”: kush ishte kjo “skllave seksi” e Luftës së Dytë?

24 Maj 2023, 20:50Lifestyle TEMA

Shuhet “Mami”: kush ishte kjo “skllave seksi” e

E mbijetuara e fundit e njohur e grave që ishin skllavëruar seksualisht nga ushtria japoneze gjatë Luftës së Dytë Botërore, ka vdekur në moshën 92-vjeçare, tha sot Ministria e Jashtme e Tajvanit, duke e quajtur këtë periudhë një “plagë në historinë njerëzore”.

Më shumë se 200,000 gra, kryesisht nga Koreja e Jugut, por edhe nga vende të tjera aziatike, u përdorën si skllave seksi nga ushtria japoneze, e cila i quajti ato “gratë ndihmuese”.

Në Tajvan, i cili ishte nën sundimin japonez midis 1895-1945, rreth 60 gra ishin identifikuar si të mbijetuara, sipas Fondacionit të Shpëtimit të Grave të Taipeit, një organizatë që ndihmon viktimat femra të dhunës seksuale dhe prostitucionit. Megjithatë, fondacioni vlerëson se numri aktual i këtyre grave i kalon 2000 në ishull.

E mbijetuara e fundit e njohur, “Mami” (e njohur ndryshe si “Gjyshja”), vdiq më 10 maj, në moshën 92-vjeçare.

“Çështja e këtyre grave është një plagë në historinë njerëzore dhe qeveria ka prioritet dinjitetin dhe mirëqenien e viktimave tajvaneze”, tha sot zëdhënësi i Departamentit të Shtetit, Jeff Liu. Qeveria e ishullit “vazhdoi t’i shprehte shqetësimet e saj” Tokios dhe u kërkoi japonezëve “të përmbushin kërkesën tonë, të kërkojnë falje dhe të kompensojnë gratë ndihmëse tajvaneze dhe familjet e tyre”.

Skllavëria seksuale e grave japoneze të kohës së luftës është një çështje e ndjeshme politikisht në të gjithë Azinë. Megjithëse qeveria japoneze ka pranuar mizoritë e kryera nga Tokio, kritikët e saj vënë në dukje se ata që janë përgjegjës kanë refuzuar për dekada të tëra të marrin përgjegjësinë e plotë për skllavërimin e këtyre grave. Një demonstratë u organizua në Tajvan nga gra që kërkonin kompensim për viktimat. Deri më tani kjo kërkesë është përmbushur vetëm në Korenë e Jugut.

Pavarësisht vdekjes së “Mami”-t, Fondacioni i Shpëtimit thotë se do të vazhdojë t’i kërkojë Japonisë që të kompensojë viktimat. “Edhe pse të gjitha gjyshet kanë vdekur, ne besojmë se shpirti i tyre do të mbetet gjithmonë në zemrat tona”, tha kjo organizatë. Qëllimi i saj është edhe përfshirja e historisë së këtyre grave në tekstet shkollore. “Kjo pjesë e historisë nuk do të zhduket me vdekjen e gjysheve tona”, theksoi fondacioni.

Lini një Përgjigje