Zbulimi: Arkeologët zbulojnë 'anomali' misterioze nëntokësore pranë piramidave të Gizës

15 Maj 2024, 11:42Lifestyle TEMA

Zbulimi: Arkeologët zbulojnë 'anomali' misterioze

Arkeologët kanë zbuluar një "anomali" misterioze nëntokësore në vendin e një varreze të lashtë egjiptiane pranë kompleksit ikonik piramidale të Gizës. Anomalia nëntokësore u vëzhgua me ndihmën e inspektimeve që përfshinin teknika gjeofizike - radar depërtues në tokë (GPR) dhe tomografi me rezistencë elektrike (ERT). Këto metoda u mundësojnë arkeologëve të zbulojnë struktura të mundshme që shtrihen nën sipërfaqe, të cilat më pas mund të gërmohen.

Nga inspektimet janë bërë disa gjetje "mjaft të rëndësishme" që tregojnë për praninë e mundshme të mbetjeve arkeologjike që ishin të panjohura më parë, ka raportuar një studim i botuar në revistën Archaeological Prospection.

Studimi i fundit u krye nga një ekip i përbashkët kërkimor që përfshin ekspertë me Universitetin Ndërkombëtar Higashi Nippon dhe Universitetin Tohoku në Japoni, si dhe Institutin Kombëtar të Kërkimeve të Astronomisë dhe Gjeofizikës (NRIAG) në Egjipt.

Inspektimet e GPR dhe ERT u përqendruan në Varrezën Perëndimore në Giza, e cila ishte një vend i rëndësishëm varrimi për mbretërinë e lashtë egjiptianë dhe oficerët e klasit të lartë. Kjo varrezë, në perëndim të Piramidës së Madhe, është e populluar dendur me "mastaba" - një lloj varri i lashtë nëntokësor egjiptian. "Një mastaba është një lloj varri, i cili ka një çati të sheshtë dhe strukturë drejtkëndore në sipërfaqen e tokës, të ndërtuar nga gur gëlqeror ose tulla", shkruajnë autorët e studimit. "Ka një bosht vertikal të lidhur me një dhomë nëntokësore."

"Shumica e vendeve të tilla janë varrosur nën rërë dhe nuk është e lehtë të gjesh pozicionet e tyre të sakta nga sipërfaqja. Në kushte të tilla, pozicionet e tyre mund të identifikohen me metodat e eksplorimit gjeofizik."

Ndonëse Varreza Perëndimore është e mbushur me mastaba, ka një zonë të rrafshët dhe të lirë – pa asnjë strukturë mbitokësore – ku deri më sot nuk është kryer asnjë gërmim. Është kjo zonë ku ekipi eksploroi me inspektimet e tyre.

Hetimet e ekipit zbuluan një "anomali" të rëndësishme nëntokësore në të dhënat që ata besojnë se korrespondojnë me një kombinim të një strukture të cekët të lidhur me një strukturë më të thellë.

Struktura e cekët, e cila shtrihet në një thellësi deri në 2 metra, është në formë L-je dhe ka përmasa rreth 10 me 15 metra. Kjo mund të ketë shërbyer si një formë hyrjeje në strukturën më të thellë, sipas studimit.

"Duket se është mbushur me rërë, që do të thotë se është mbushur pasi është ndërtuar", thanë autorët.

Struktura më e thellë, e cila shtrihet në një thellësi prej rreth 1488 cm në 1,006 cm, shtrihet në një sipërfaqe prej rreth 1,006 cm me 1,006 cm.

Ndonëse nuk është e qartë saktësisht se çfarë shtrihet nën sipërfaqe në këtë vend, anomalia mund të korrespondojë me një strukturë të lidhur me varrin.

"Ne besojmë se vazhdimësia e strukturës së cekët dhe struktura e thellë e madhe është e rëndësishme. Nga rezultatet e inspektimit, ne nuk mund të përcaktojmë materialin që shkakton anomalinë, por mund të jetë një strukturë e madhe arkeologjike nëntokësore," thanë autorët.

"Është e rëndësishme që eshtrat duhet të gërmohen menjëherë për të përcaktuar qëllimin e tyre."/Newsweek - Syri.net

Lini një Përgjigje