Zgjedhjet në Mal të Zi nxjerrin në pah përplasjen mes blloqeve pro-europiane dhe pro-ruse!

17 Mars 2023, 21:40Rajoni TEMA

Zgjedhjet në Mal të Zi nxjerrin në pah përplasjen mes

Zgjedhjet e ardhshme presidenciale në Malin e Zi do të jenë një moment i ri për të ardhmen politike të vendit.

Vendi është i ndarë midis dy blloqeve, një që mbështet qëndrimin pro-europian të vendit dhe një tjetër që anon drejt Rusisë. Kjo ndarje ka çuar në protesta të shpeshta në tre vitet e fundit.

Megjithatë, ngjarjet e fundit në Mal të Zi i kanë bërë këto zgjedhje edhe më vendimtare. Në gusht 2020, Partia Demokratike e Socialistëve (DPS) u hoq nga pushteti dhe një koalicion i partive nacionaliste dhe me mendje qytetare formoi një qeveri, e cila që atëherë është ristrukturuar dy herë.

Edhe pse Mali i Zi shpalli pavarësinë e tij nga Serbia në 2006, ai ende përpiqet të shkundë përpjekjet e Serbisë për të ndikuar në politikën e saj, veçanërisht përmes Kishës Ortodokse.

Milo Dukanoviç, presidenti aktual dhe lideri i DPS-së, luajti një rol kryesor në organizimin e referendumit për pavarësi dhe e ka quajtur veten si mbrojtësi i vetëm i sovranitetit dhe rrugës properëndimore të Malit të Zi.

Në garën presidenciale, një nga kundërshtarët e tij është Andrija Mandić nga Fronti Demokratik euroskeptik, një parti që mbron hapur lidhjet më të ngushta me Rusinë dhe Serbinë.

Filipoviç theksoi se kjo nuk është vetëm një betejë mes Dukanoviçit dhe kundërshtarëve të tij, por një luftë midis dy ideologjive në Mal të Zi.

Ai tha se “ndërsa Dukanoviç përfaqëson korrupsionin, krimin e organizuar, institucionet dhe një tendencë drejt monopolizimit politik nga njëra anë, ai gjithashtu përfaqëson opozitën ndaj atyre që vënë në dyshim pavarësinë dhe sovranitetin e Malit të Zi si komb.” “Ata që janë kundër Dukanoviç nuk përfaqësojnë një opozitë mjaft të fortë ndaj ndikimit të Serbisë dhe Rusisë në vend, veçanërisht përmes Kishës Ortodokse”, theksoi ai.

Lini një Përgjigje