Historia e panjohur e përvetësimit të dhjetrave ton ar: Kush ishte njeriu më i besuar i Enver Hoxhës, që kishte si detyrë sigurimin e depozitave monetare të familjes Hoxha në Perëndim

4 Maj 2023, 10:52Dossier TEMA

Historia e panjohur e përvetësimit të dhjetrave ton ar: Kush

Nga Kastriot Dervishi

Ka hapur një polemikë jo të vogël në vitet e tranzicionit, një artikull i botuar vite më pare, në revistën “Në shërbim të popullit” (organ i dikurshëm i Ministrisë së Punëve të Brendshme), nga Nuri Mehmeti, me titull “Kur hidheshin themelet ekonomike të pushtetit popullor”. Ky shkrim, është botuar në faqet 14 – 15, të numrit të gushtit 1984, në revistën në fjalë, me okelion “40 vjet çlirim, rrugë lufte e fitoresh”!  Polemikat e mëvonshme në lidhje me këtë artikull lindën pasi shifra prej 43.816.682 monedhash ari që përmendej në artikull, e grabitur nga Sigurimi i Shtetit, ishte një shifër zyrtare.

(Vijon nga numri i kaluar)

 -KUSH E KA DEPOZITUAR ARIN NE PERËNDIM?!

Askush nuk donte në atë kohë, të merrej me thelbin e problemit, por vetëm me mbulimin e tij. Kështu shtypi socialist, filloi hapur fushatën antiamerikane të tij. Gazeta socialiste “24 orë”, në vazhdë të solidaritetit komunist dhe duke u mbështetur mbi parullën “Vietnami do fitojë”, botoi një foto të Xhon Megkoit, në kohën kur ky luftonte kundër komunistëve në Vietnam.

Më larg akoma, shkoi gazetari i “ZP”-së L.R., i cili e konsideroi Mekgoin “mercenar amerikan” (shih “ZP” 26 shkurt 1992). Askush nga këta, nuk pa tek Mekgoi një dëshmitar të vlefshëm për zbardhjen e enigmave të arit, por pa vetëm një kundërshtar politik, apo më keq akoma, një armik të Vietnamit. Askush nga këta, nuk donte zbardhjen e të vërtetës.

Ditë më vonë, më 19 mars 1992, gjatë një interviste në TVSH, presidenti Ramiz Alia, hodhi dyshime mbi qytetarin zviceran, Xhon Mekgoi. Ndërsa pranoi daljen e 3.2 tonëve ar “për qëllime shtetërore”, Alia u tall, me humbjen e 270 tonëve ar. Si edhe herë të tjera, ai mbrojti “pikëpamjen” se; nuk ka ekzistuar kurrë, një shifër e tillë.

Sikurse dihet, Ramiz Alia është person kyç në të gjitha zhvillimet politike të Partisë së Punës dhe njeriu që ka pasur më tepër dijeni se kushdo, për arin e grabitur shqiptar. Përgjigjet e tij, në rastin konkret, të bindin akoma më tepër për përzierjen e tij, në çështjen e floririt.

-CILAT KANE QENE LËVIZJET E HAKI TOSKES, ‘ÇELËSIT’ TE DEPOZITAVE TE ENVER HOXHËS NE PERËNDIM?

Siç kemi shkruar edhe më parë, depozitat monetare më të rëndësishme të udhëheqjes komuniste, në Perëndim, i kishin tre persona. Ata ishin:

-Enver Hoxha

-Hysni Kapo

-Mehmet Shehu

Pas goditjes së Mehmet Shehut dhe marrjes së depozitave të tij, vendin e tij, e zuri pasardhësi i Enver Hoxhës, Ramiz Alia. Ky i fundit, është edhe njeriu që drejtoi lëvizjet e arit, në vitet e fundit të regjimit komunist.

Depozitat monetare të udhëheqjes së lartë komuniste, ishin justifikuar në rangjet sekrete, si “depozita të partisë” për nevojat e shërbimit sekret, për nevoja të financimit të lëvizjes marksiste – leniniste në botë dhe për nevojat e partisë, në rast lufte në Shqipëri.

Çelësi i depozitave monetare të Enver Hoxhës në Perëndim, ishte Haki Toska. Ndër detyrat ekzekutive më të rëndësishme të Toskës, ka qenë ajo e zv/kryeministrit, në periudhën 16 shtator 1966 – 18 nëntor 1970, dhe ajo e ministrit të Financave, në qeverinë e fundit të Mehmet Shehut.

Ministra të tjerë të Financave, që kanë pasur informacion për arin kanë qenë:

-Ramadan Çitaku (ministër nga viti 1944 e, deri më 5 shkurt 1948).

-Abdyl Këllezi (23 korrik 1948 – 16 korrik 1962).

-Aleks Verli (17 korrik 1962 – 27 tetor 1974).

-Lefter Goga (28 tetor 1974 – 26 dhjetor 1978).

-Haki Toska (27 dhjetor 1978 – 14 janar 1982).

-Qirjako Mihali (15 janar 1982 – 19 shkurt 1987).

-Andrea Nako (20 shkut 1987 – 22 shkurt 1991).

Të gjithë kanë vdekur dhe i fundit ishte Qirjako Mihali, që jetoi deri ne vitin 2009. Sidomos dëshmitarë të rëndësishëm për arin, kanë qenë Ramadan Çitaku, që vdiq i denigruar nga Enver Hoxha dhe Abdyl Këllezi, që u pushkatua nga ai, si “tradhtar dhe sabotator”, në vitin 1976. Sipas të gjitha mundësive, Këllezi u zhduk më tepër, si një njeri i rrezikshëm, që kishte dijeni për floririn e fshehur.

Por, mendohet gjithashtu se, mandat ministerial jo pak i rëndësishëm, ka qenë ai i Haki Toskës, në kohën e ngjarjeve që përfunduan me vrasjen e Mehmet Shehut dhe “konfiskimin” e llogarisë së tij bankare, në Perëndim.

Sipas dëshmitarëve, edhe në vitet ‘60-të, ‘70-të apo ‘80-të të shekullit të kaluar, ka pasur kalim të sasive të arit, nga porti i Durrësit. Kjo ka ndodhur, në kohën kur kryetarë të degëve të Punëve të Brendshme në këtë rreth, kanë qenë: Lilo Zeneli, Kopi Niko (burri i tezes së Fatos Nanos, i njohur si persekutor profesionist) dhe Kapllan Shehu.

-SASIA E FUNDIT E ARIT, QE KA IKUR NGA SHQIPËRIA

Në prag të kapitullimit të regjimit komunist, Ramiz Alia, ndoqi edhe një taktikë, që kishte të bënte me sigurimin e dytë financiar, të klasës së tij politike. Në periudhën 1988 – 1990, kanë lënë Shqipërinë, sasi të tjera ari, që kanë ikur kryesisht nga aeroporti i Rinasit. Më 7 qershor 1992, presidenti Berisha, me anë të një letre, i kërkoi autoriteteve zvicerane, ndihmesën e tyre në lidhje me arin shqiptar, që ndodhej në Zvicër.

Për këtë qëllim, guvernatori i Bankës së Shqipërisë, Ilir Hoti, autorizoi më 1 mars 1993, firmën ligjore “Poncet Varluzer” dhe partnerët, anëtarë të Avokaturës së Gjenevës, që të vepronin në emër të autorizuesit, për të zbardhur llogaritë e hapura nga Banka e Shqipërisë në Zvicër.

Avokatët e marrë me këtë çështje, ishin Charles Poncet, Dominique Varluzel, Ereic Alves De Souza, oliver Peclard, Didier Bottge, Alan Levy, Izabel Hagman dhe Gisele Stanislas.

-RAPORTI I POLICISË SE SHTETIT TE ZYRIHUT, NE LIDHJE ME ARIN E TRANSFERUAR NGA SHQIPËRIA NE VITIN 1989

Policia e aeroportit të Zyrihut, Divizioni Kriminal, më 11 mars 1993, kanë hartuar raportin për Jann Corrodi-n, me lëndë: “Ndriçime në lidhje me dhëniet e arit, me prejardhje nga Shqipëria, me fluturimet e Svissair SR 459, të 3 korrikut 1989, dhe 19 shkurtit 1991”. Ky raport ,ndër të tjera ka këtë përmbajtje:

“Hetimet në lidhje me çështjen e përmendur më sipër pranë Shërbimit të Sigurimit të Aeroporti, kanë dhënë rezultatet e mëposhtme:

-Më 3 korrik 1989, me fluturimin ‘SR 459’ nga Tirana, kanë mbërritur 3.100 kg. ar. Kjo dërgesë, ishte pritur dhe depozituar nga Shërbimi i Sigurimit.

-Më 5 korrik 1989, kjo dërgesë, u transportua në ‘MAT SECURITAS’ dhe u zhdoganua nga kjo e fundit. Hetimet pranë ‘MAT’ kanë treguar se, dërgesa ishte zhdoganuar, duke përmbajtur lingotat e arit dhe të argjendit, si monedhat me një vlerë prej 19.7 milion frangash. Gjithë dërgesa, u çua me urdhër të “Union De Banque”, Zvicër, në Edelmetallschmelzerei në Mendrision/TI.

Dispozita finale: e 11 marsit 1993……”!

Në lidhje me datën 19 mars 1991, Policia e Shtetit të Zyrihut, deklaroi se; nuk pasur fluturime nga Tirana në Zyrih. Në dy data e tjera të fluturimeve, 18 dhe 21 shkurt 1991, nuk kishte të dhëna për depozitim ari.

Më 23 mars 1993, me anë të një letre dërguar në Tiranë, Charles Poncet (doktor në Drejtësi në Avokaturën e Gjenevës), njoftoi autoritetin më të lartë të shtetit shqiptar se, pas një korrespondence me gjyqtarin Dieter Jann Corradi, disa sasi ari, kanë kaluar tranzit nga Zvicra.

Anëtari tjetër i firmës ligjore, “Poncet Varluzer”, Oliver Peclard (avokat i Kolegjit të Gjenevës) me anë të një korrespondencë të njëjtës datë (23 shkurt 1993), pasi ka grumbulluar të dhënat nga Policia e Shtetit të Zyrihut, i drejtohet kështu gjyqtarit të sipërpërmendur:

“Rezultati i hetimeve paraprake, të Policisë së Shtetit të Zyrihut, në lidhje me dhënien e arit, me prejardhje nga Shqipëria, mbi fluturimet e Svissair ‘RS 459’ të 3 korrikut 1989, dhe të 19 shkurtit, është tepër interesant. Të dhënat dhe dokumentet që kanë qenë të mundur të mblidhen nga Shqipëria dhe për të cilat bëhej fjalë në kuadrin e hetimit, në fakt, nxjerrin në pah transferime të shumta ari, nga Tirana në Zyrih, ndërmjet viteve 1988 – 1991. Pra, duket se del qartë nga hetimi zviceran se; sasi të konsiderueshme ari, të cilat dukej se kishin lënë Tiranën, në fakt asnjëherë nuk kishin arritur në Zyrih…..”!

-ÇFARË TREGUAN KËTO HETIME…?!

Ndonëse hetimet nuk u çuan si duhet deri në fund, për shkak të kohës së gjatë që kërkohet në raste të tilla dhe për shkak të ndryshimit të pushtetit në Shqipëri, ato provuan se; nga Shqipëria, kanë lëvizur sasi jo të pakta ari, në fund të viteve ‘80-të, kur po dukej akoma më qartë, falimentimi i regjimin komunist në mbarë Lindjen dhe veçmas në Shqipëri.

Ajo që ia vlen të theksohet, është fakti se; nuk është vetëm Zvicra, foleja e fundit e një pjese të arit shqiptar. Ajo ka qenë edhe vend tranzit i këtij ari. Në vendet e Amerikës Latine, apo në Kanada, ndodhet një sasi jo e vogël ari, e cila ka bërë “borgjezë” pinjollët e grabitqarëve të dikurshëm, pinjollët e shtresës më ordinere, që ka pasur ndonjëherë Shqipëria.

Ç’NXJERRIM SI PËRFUNDIM?

Në fund të këtij cikli, arrijmë në përfundimet e mëposhtme:

1-Ari i shqiptarëve, i grabitur nga komunistë, përgjithësisht nuk është përdorur për qëllime shtetërore, por:

a-Është vjedhur nga ata që kanë marrë drejtpërdrejt në grabitje.

b-Ka shkuar për llogari të udhëheqjes së lartë komuniste, si në Zvicër apo Amerikën e Jugut apo të Veriut. Ndër njerëzit më të pasuruar me arin shqiptar, janë klani Hoxha, klani Kapo dhe klani Alia (si degë autonome e klanit Hoxha).

c-Është transportuar në vende të tjera, si në ish-Bashkimin Sovjetik dhe gjetkë.

2-Për arin që është prodhuar në Rubik, rezulton të mos ketë hyrë në thesar një pjesë e mirë e tij.

3-Në vitet e fundit të regjimit komunist, ka kaluar kufirin një pjesë jo e vogël ari, e cila është depozituar në Perëndim, si pjesa tjetër.

4-Një pjesë e parave të ardhura nga ari shqiptar, kanë ardhur në Shqipëri, në formën e OJQ-ve, apo atë të investimeve që duket se nuk janë fitimprurëse. 

Memorie.al

49 Komente

 1. Q
  Qerimi

  Nese klani Hoxha dhe te tjere do kishin vjedhur arin e shqiptareve pse Nexhmia jetoi 30 vjet tek kotecet e ish pularise ???? Pse femijet e Enverit ne keto 30 vjet kane jetuar ne Shqiperi si minj te fshehur dhe nuk shkuan ne parajsa per te jetuar meqe kishin vjedhur tonelata me flori ????

  1. a
   armand

   Mos ja ver re autorit se ka komplekse me vetveten duke filluar nga emri , edhe Kastriot edhe Dervish sikur nuk shkojne bashke.

   1. b
    ben.

    Keta delenxhinjte e enverit dhe te rilindjes jane kaq qenie idiote dhe te mbaruar, sa enver hoxha per 50 vjet ju mori lirine dhe ju thoshte jeni me te liret ne bote, ishim me te varfrit dhe ju thoshte jemi me te pasurit, dhe gjithe ky takem e besonte. Si do besojne keta delenxhinj se enveri edhe vidhte nga pak, kur nuk kuptuan 50 vjet qe ishin ne burg.

    1. c
     ceni, boston

     Po ik o r.k! Shyqyr doli ti nga ferat e Saliu te tregosh se sa idiote jane shqiptaret!

     1. X
      Xoni

      Hahahahaha bravo Ben mos komento me shume. E ke thon tamam.

     2. A
      ALI PASHE TEPELENA

      Nje shkrim i bere nga nje njeri pa dinjitet, malinj dhe maskara. Enver Hoxha ishte diktator dhe te qinte nenen ( ka mundesi edhe nenen e ketij Dervishit ), por Hoxha nuk ishte hajdut sic jane Dervishet e sotem. Shikoni " konkluzionet " e ketij legenit te maternitetit me mbiemrin Dervish. Nxjerr 5-6 konkluzione dhe per to nuk ka asnje prove pervec vrerit qe i zien nga brenda. Ari i nxjerre ne fund te viteve 80-te eshte pranuar nga ish-udheheqja komuniste, eshte nxjerre me dokumente te rregullt ( sic ndodh ne te gjithe boten dhe nga te gjitha shtetet ) dhe eshte nxjerre per nevojat ekonomike te vendit pasi bota perendimore, per t'i bere presion qeverise shqiptare nuk pranonte t'i jepte produktet me te domosdoshme qe kerkonte qeveria shqiptare me asnje mjet tjeter pervec kembimit me ar. Shikoni cfare thote Dervishi legen: Sipas tij ne 1989 ( i vetmi rast qe provohet nxjerrja ) udheheqja komuniste e paska derguar arin ne Zvicer, ne dogane eshte pritur nga autoritetet zyrtare dhe te sigurise dhe eshte transportuar me dokumentacion te rregullt ne banke e, megjithate, e paskan nxjerre per veten e tyre. Pse nuk ka hulumtuar ky legen se ku perfundoi ari dhe nese u perdor sipagese per mallra te ardhur ne Shqiperi. Dhe, shikojeni si thote: Per shkak se u nderrua shpejt qeveria ( donte t'i rrinte Saliu ne pushtet edhe 50 vjet ) nuk arriten te marrin pergjigje te sakte per arin ( pra, per 4 vjet nuk moren pergjigje, kuptohet pergjigjen qe duan Dervishet. Hajde maskarenj qe kemi hajde!

     3. F
      Fener Zizi

      Keta jane per tju @ir Fisin, se nxini dot Gjigandin e Popullit Shqiptar o Kurva, Lavdi Vepres se Enver Hoxhes. Kosovar mos u Mashtroni nga keta Byth@ira, se ne Shqiptaret si hajme keto nga keta Klysha Kurvash.

     4. R
      Robespieri

      Shkrimi me i coroditur qe kam lexuar ndonjehere….

      1. P
       Pilo Lala

       Ari me tonelata shkonte jashte shtetit, per nje dite te zeze te Udheheqjes. Ajo dite e zeze erdhi ne vitin 1991, dhe keta te Byrose harruan qe kishin arin rezerve? Nexhmija e Enverit e mbylli jeten ne nje apartament pa nevojtore. Kalamajte e Byrose punuan ne punera te ndryshme, pa ndonje nivel, me perjashtim te fisit Hysni Kapo, ku e shoqja e djalit per shkaka te detyres ne Tregetine e Jashtme, krijoi lidhje biznesi, u pasurua.

       1. Z
        Zhaklin

        U pasurua se i hapi rrugen Doktori

      2. H
       Historian

       Si gjithmone fake history nga ky Dervishi!

       1. p
        per tru bunkeret

        Per qirimin .. miop pa tru e shume tru bunkera te tjere , perse nuk e kujtoni shprehjen popullore qe nga nje here mund te vjellesh shume por eshte e veshtire qe ta gezosh e ta shijos jeten kur nuk eshte e bere me djerse . Ja shiko si shkuan per lesh nji nga nji hajdutet e poshter te mbas 90es , a nuk vrane njeri tjetrin , keshtu ka ndollur te pakten ne fshatin tim , keshtu qe edhe per politikanet qe trashiguam nga sistemi sllavo komunist pa perjashtim mbase vone por nuk do ta gezojne pasurine e vjedhur , minimumi nuk do ta bejne gjumin te qete . E njeja gja pati ndollur edhe kriminelat e femijet e regjimit sllavo komunist te kjofte largut Enver . Drejtesia vonon por nuk harron ......

        1. A
         Anonim

         O hajvan nuk ke tru ti per diskutim.Shko la halen e Xhonit se ka dhjerr shume.Jane probleme teknike dhe ka shume fjale qe ti nuk i rrok dot se aq ke mos nderhy prit kur te tregojne ndonje histori me vrasje dhe qoftelargu Enver i ka bere keshtu ti si kokbole qe je shfryu dhe kujtoju te tjereve qe fituan lirine ne 90 dhe ishin kocke e lekure keshtu apo jo?Here tjeter vetem shkruaj tru bunkeret a shpelaret dhe i shkruaj une ato qe ti di sepse te njejtat gjera ke kaq kohe qe na ke care karrrrin mut i qelbur.Idiot noterik ben mire te mos hash kaq shume mut.

        2. L
         Luli

         Logjike naive Qerim. Parate dhe gjynahet nuk tregohen. Perse tonelata me ar dolen jashte? Sepse e dinin qe po vinte ndryshimi. Dhe natyrisht nuk ishin naiv, as budallenj.

         1. E
          Eni

          Me ate ar Shqiperia mbuloi bilancin e pagesave me jashte I cili ishte negativ...ai ar ne mungese te valutes na ushqeu per disa vjet se sistemi deshtoi...kaq..e mos u merni me idiote si ky Kaci qe jeton me arkiven qe ka siguruar ne menyre te jashtligjshme...

          1. a
           anti25642654censurë

           lulo,ka dhe variante të tjera përveç"Sepse e dinin qe po vinte ndryshimi."! një nga këto është dhe ajo që është quajtur "loja e gabuar" në bursë!!njihet si një nga humbjet më të mëdha që i janë shkaktuar bankës shqiptare!!shkaku ishte që të shpëtohej rënja drastike e ekonomisë!u luajt bixhoz me bixhozxhijtë perëndimorë,nga amatorë që kishin dëgjuar se mund të fitoje në bixhoz!!mund të ketë qënë floriri me të cilin është paguar për humbjet në bursë!me lek nuk mund të paguhej dhe dollarët kishin shkuar për lesh me kohë!!

          2. N
           Noci

           Nje genjeshtrat e re ne vazhden e atyre t'a pas 92 kur e filloi i pari Blerim Çela dhe vazhdoi me fantazite e shume te tjereve .Permendni shifra kolosale sikur Shqiperia e varfer te ishte nje nder vendet me te pasura ne bote.Te mendosh se vendi yne ka patur 270 ton ar i bie qe ne te jemi me mire se çdo shtet europian.Edhe genjeshtra tjeter qe bllokmenet kane pervetesuar ar nuk ka ekzistuar kurre se per korrupsion Enveri nuk te ka derguar ne burg por ne varr.Prandaj sado kriminele te akuzohen ata keta sot jane kriminele dhe hajdute qe fatkeqesisht nuk po e paguajne

           1. s
            spiuni koridoreve

            Qerim aferim te fus karin ne brim!

            1. k
             kacidhja

             Mashtrim ordineresh.MUND TE GENJENI E TE SHPIFNI PER CFARE TE DONI DHE MUND TE LENE NDONJE GJURME,POR KJO QE SHKRUHET ESHTE ABSURDITETI ME I MADH DHE BEN EFEKTIN E KUNDERT SE U RIKUJTON SHQIPETARVE VJEDHJEN E PERMASVE GJIGANDE TE BERE NE KETO 32 VJETE .SHIKONI FEMIJET E NJERZVE QE KANE QENE NE POLITIKE,QE JETOJNE SI SHEIKE DHE VETE POLITIKANET E CDO GJE NA SHFAQET E QARTE SI DRITA E DIELLIT.POSHTE HAJDUTET E SHPIFSIT E KETYRE 32 VJETEVE.

             1. F
              Fatmiri

              Haret jeni kujtuar!?

              1. M
               Mona çizmja

               ooopo lereni arin e asaj kohe se iku e vate e mos germoni kot, por arit qe vodhi Like floriri si do tja bejme. Aty germoni ju

               1. C
                Cimi vlora

                Shkrim i iniciuar nga hajdutet e vertet te arit shqiptar.

                1. 1
                 1001

                 Lereni arin e depozituar jashte , me ate nuk do gjesh kurre zanafillen dhe perfundimin se ku gjendet , kush qe pergjegjesi dhe cu be .....po meruni me ata te brendeshmin , ate te sigurtin , qe u mblodh me djerse dhe gjak brezash , dhe qe u vodh nga nje qelbesire qe sot te shet mend dhe te kerkon dhe llogari .....arin e Kerabes ...ate gjeni se kush e" pervetesoj".....atij qe vuri duart dhe pervetesoj ata ar hiqjani lekuren per se gjalli ....kujtoni se si u mblodh , si vuajtem e jetuam dhe pastaj do te kuptoni se sa rendesi kish ai ar i depozituar , ....po kush te kuptoj dhe veproj ??? Shqipua ??

                 1. P
                  Perralla

                  270 ton ar vlejne 16 miliarde euro sot: 1. S’ka asnje shanc qe ekonomia shqiptare te kete prodhuar e kursyer pasuri te tillle qe nga shpallja e pavaresise. 2. Sikur PPSH te kishte pasuri te tille ne dispozicion nuk do ta leshonte kurre pushtetin dhe autori i shkrimit sot do ishte ende duke pastruar kanalet ujitese ne Rrogozhine.

                  1. Q
                   QYTETARI

                   O Dervish, Mos ha mish se te prish Por ha m.. se te zbut !!!

                   1. A
                    Atdhetari

                    Bravo????????????????????????

                   2. A
                    ABC

                    Hetimet nuk u çuan deri ne fund, thotë autori, por konkluzioni, gjithashtu i autorit, del që floriri është vjedhur nga klani Hoxha, Alia dhe Kapo.

                    1. Q
                     QYTETARI

                     O Dervish, Mos ha mish Por ha m.. se te zbut ndoshta kot me nuk ia fut!!

                     1. M
                      Monika prej floriri

                      Spiuni i Berishes, perse nuk flet per arin e Saliut dhe te Metes? Ky burre muti, mbeti mut edhe tani mbas 32 vjeteve! Mire ky gjeja e peshtirw dhe shpifesi profesiona, por Tema perse i boton keto lajme pa i verifikuar fare! Ju te Temes, mire, mire keto, po na fol pak edhe per Sali Floririn dhe Like Floririn! Kete beni!

                      1. P
                       Pse?

                       Mire ajo qe iku por Meta dhe Saliu vodhen dhe kocken qe kish ngelur. Dervish me shume dukesh si homo.

                       1. G
                        Gota bosh

                        1. Pergjigjet nga kendveshtrime te ndryshme per “kush e vodhi arin”: a. Enver Hoxha: Arin e vodhi Zogu b. Sali Berisha (dikur) dhe Edi Rama sot: Like Floriri c. Besnik Dervishi: Enver Hoxha, Ramiz Alia, Hysni Kapo d. Une: @iuani nonen komunisteve te ndyre qe s’lane gje pa vjedhur 2. Koment per ngjarjen: pa dyshim qe sigurimi i shtetit ka nxjerre pasurite e Shqiptareve jashte. Prandaj shumica e atyre qe morren vrapin neper ambasada ne 91in ishin spiunet, te cilet kur e pane se askush nuk do t’i prekte, perkundrazi, do t’u jepnin ne dore frenat ekonomik e politik te vendit, u kthyen ne 98ten dhe filluan te shperndahen si vaji ne lakra ne te gjitha institucionet dhe te hapin biznese. Shqiptari i ndershem ne minorance qe familja i ka lene trashegimi ndershmerine dhe jetesen me djersen e ballit e te mendjes, nuk sjell dot ndryshim prandaj eshte i destinuar te shuhet

                        1. Q
                         QYTETARI

                         O Dervish, Mos ha mish Por ha m.. se te zbut ndoshta kot me nuk ia fut!!

                         1. A
                          Ai

                          Nuk e kuptoni ju o komentues qe eshte kohe fushate dhe ky DERVISHI eshte njeriu i ILIR METES, qe kerkone t'i jap disa vota atije. Thote qe ari u vodh nga komunistet dhe nuk ka patur me ar qe te vidhej nga ILIR META ne KERRABE. Kaq e thjesh eshte!

                          1. B
                           BAXHELLA

                           Nga menyra e te shkruarit duket qe eshte shpifje e ndyre. Dihet nga kush eshte paguar. Si nuk u zhduken keta ndyresira qe llapin pa pike pergjegjesie. Turp per keta njerez te pamoralshem. Familjaret e Enver Hoxhes, do kishin jetuar ne lluks, por asgje nuk qendron. Fshati qe duket nuk do kallaus. Ata qe jetojne ne lluks, dihet droga, vjedhja etj.

                           1. t
                            tetovari2

                            ....dhe jetojnë antikomunstët komunist në gjirin e lalëzit që i'a vranë pronarin legjitim dhe e vodhën.

                           2. X
                            Xhoni Pipperoni

                            Fakti që 90% e komentuesve shajne pa argumenta tregon se në shkrim ka të verteta tronditese... Floriri iu mor me 1945 edhe bizneseve të vogla pa kurrfare shkaku à ligji, dhe me dru, gjë që PD dhe PS e kanë kaluar gjithnjë në heshtje Nejse, me dhimbje: vodhe një do të paguash e pakta dy

                            1. X
                             Xhimi

                             O Xhoni Pepperoni, kur vendosen komunistet tatimin mbi fitimet e luftes, 90% e popullsise s’kishte buke te hante. S’kishte as shkolla, as spitale, as sistem transporti, as industri, as rrjet elektrik, as ujesjellesa. Keshtu qe mos u trondit shume mor Xhoni se dihet ku shkuan parate.

                            2. e
                             emigranti

                             E cka ketu per tu cuditur. Deri ne fund te viteve '20 te shekullit te kaluar pagesat kryheshin ne ar. Edhe me vone me futjen e lekut ne qarkullim, vazhdoi pagesa me ar, deri ne prag te clirimit. Jane me mijera qytetaret shqiptare qe ju sekuestrua ( vodh ) pasuria , shume nga te cilet u vrane ose vdiqen burgjeve te diktatures. Jo me kot diktatura propogandonte " vjedhjen e arit nga Zogu " qe ne fakt ishte nje pjese e pasurise se tij ( 286 kg. ar ) per te mbuluar vjedhjen e 270 ton ar qe vinte nga grabitja me force qytetareve shqiptare si dhe nje sasi e vogel e nxjerre ne Rubik.

                             1. c
                              ceni, boston

                              Or po cjane keto budallalliqe qe tregoni, po shteti Shqiptar mund te kete levizur arin per arsye te ndryshme po kjo nuk do te thote se veprimet ishin personale dhe arin e kane mare udheheqesit dhe familjet e tyre. Po femijet e Enverit akoma jetojne ne Tirane dhe kete e di cdo shqiptar . Vajza e Ramiz Alise po ashtu ne nje apartament ne Shallvaret, Femijet e Qiriako Mihalit , njeri eshte ne Amerike i ndare nga gruaja dhe punon ne dy pune te mbaje veten dhe per kete ju siguroj, po asht edhe ata te Hysni Kapos. Ore po kaq budallenj i dini shqiptaret qe ti bombardoni me pallavra dhe ata ti besojne? Ore po gjejeni se ku eshte ajo sasi ari dhe per cfare mbahet sepse ajo mundet te jete depozite per prerje parash ne bankat e Zvicres . Ore fshatare po cdo shtet ka rezerva ari ne Zvicer si i vetmi vend ku shtypet paraja po nuk do te thote se eshte ne emrin e udheheqesve. .

                              1. T
                               Tironsi i Vjetër

                               E vetmja gjë që është me bollek në vendin tonë, janë budallenjtë. Këtë problemin e floririt e ngriti Blerim Çela, në kuvend, kur PD mori pushtetin. Nga njerëzit normalë, u mendua budalla. Tani, pas kaq vitesh, shfaqet një budalla tjetër, me emrin Kastriot

                               1. R
                                Ramiz bahiti

                                Ore mos shikoni gjurmet por shikoni hajdutet e sotem BASHKIJAK POLIC DOGANIER SHEFA MINISTRA TRESHJA TE GJITH QELBENI PRANDAJ LARGOHEN SHQIPTARET DHE JU QE SHKRUANI ME TE SHITUR ....FELLIQSIRA

                                1. R
                                 Ramiz bahiti

                                 Ore mos shikoni gjurmet por shikoni hajdutet e sotem BASHKIJAK POLIC DOGANIER SHEFA MINISTRA TRESHJA TE GJITH QELBENI PRANDAJ LARGOHEN SHQIPTARET DHE JU QE SHKRUANI ME TE SHITUR ....FELLIQSIRA

                                 1. R
                                  Ramiz alia

                                  Ore mos shikoni gjurmet por shikoni hajdutet e sotem BASHKIJAK POLIC DOGANIER SHEFA MINISTRA TRESHJA TE GJITH QELBENI PRANDAJ LARGOHEN SHQIPTARET DHE JU QE SHKRUANI ME TE SHITUR ....FELLIQSIRA

                                  1. R
                                   Ramiz alia

                                   Ore mos shikoni gjurmet por shikoni hajdutet e sotem BASHKIJAK POLIC DOGANIER SHEFA MINISTRA TRESHJA TE GJITH QELBENI PRANDAJ LARGOHEN SHQIPTARET DHE JU QE SHKRUANI ME TE SHITUR ....FELLIQSIRA

                                   1. P
                                    Populli

                                    O Milet qe i jepni gjuhes sa majtas edhe djathas per te gjetur hajdutin e arit api te floririt . A e dini qe Shqiperia mbas clirimit ka qene nje fshat i madh dhe shume i prapambetur nje vend analfabet pa shkolla pa Industri pa Spitale gjithe semundje eshume gjera te tjera , si u ndertua ka qene ne driten e kandilit une qe po shkruaj jam deshmitare e asaj kohe .Si mendoni kush investoi per ta mekembur? U ndertua nga nje dore e forte dhe me nje ekonomi te forte deri sa erdhi 90-ta dhe u shkateruan te gjitha dhe ju hidhni balte mbi ate figure , edhe gabime jane bere gjate rruges por jo ta quani hajdut . Keto shkrime i bejne hajdutrit e vertete per te shpetuar koken e tyre por populli nuk i beson koha do vertetou plot gjera .

                                    1. a
                                     alphazeta

                                     Shkrim propagandistik. Krejt i pabesueshëm. Duket sikur ta ketë shkruajtur ndonjë gazetar nga ata të "Zërit të Popullit". Por në sensin tjetër. Nëqoftëse është nxjerrë ndonjë sasi ari, ajo është përdorur për të blerë miell apo makineri për industrinë që po shkonte çdo ditë e më keq. Enveri nuk u la asnjë dyshkê familjarëve të tij. Krejt ndryshe me sa ngjan sot me pinjollët e banditëve që kanë qeverisur këtë vend. Qeverisur është fjalë e gabuar. Do të ishte më mirë të shkruhej: grabitur, përdhunuar, shkatërruar, nxjerrur në ankand etj etj. Enveri kishte të këqija të tjera, por nuk e ka vjedhur shtetin si këta të sotmit. Të cilët duhen varur të gjithë.

                                     1. p
                                      per tru bunkeret

                                      Per anonimin tru shkyrllyer , ose ma mire pa tru .. injorant çfare nuk eshte e vertete ne komentin tim , nuk e kupton idiot , une thjeshte i urrej ata qe vollen pasurite e popullit pa perjashtim , ku eshte e keqja ketu ? A nuk eshte e vertete qe liria e vertete u fitua ne 90en e skllaveria sllavo komuniste ra ne hale te bunkereve , kjo te shqeteson por fale Zotit e Amerikes plus popullit trim ma ne fund ju rate si muta te turperuar ne hale ...te bunkereve ...

                                      1. X
                                       Xhoni Pipperoni

                                       Zoti komentues zpopulli, Përse tani e 32 vjet nuk ka një debat të hapur mes të gjitha paleve se c'ka qenë Shqiperia deri më 1939... Ka 32 vjet që pasardhesit e Nomenklatures janë në pushtet dhe një herë të vetme s'jane orvatur të hapin një debat të tillë. Mund të më thoni pse...

                                       1. K
                                        Km

                                        He,ma rruac,o kaci Dervish.Nxirrja bojen kesaj Europe dhe Amerike.I kane hapur dyert e bankave Enverit per te depozituar floririn.E po',me dhjetra ton ar nuk futen dot fshehurazi.Madje ,i Kane futur ne porte e aeroporto te ruajtura e garantuara nga personalitete amerikanet,si Xhon Mcgoun.Ha mut,tu lumte.

                                        Lini një Përgjigje