Shkencëtarët zbulojnë se konsumimi i tepërt i peshkut mund të çojë në kancer të lëkurës

16 Qershor 2022, 10:10Hi-Tech TEMA

Shkencëtarët zbulojnë se konsumimi i tepërt i peshkut mund

Konsumimi i lartë i peshkut mund të shoqërohet me një rrezik të shtuar të melanomës. Studiuesit e Universitetit Brown zbuluan se ata me një konsum ditor të peshkut meridian prej 3.2 gramësh kishin një rrezik 22% më të ulët të zhvillimit të melanomës malinje sesa ata me një konsum mesatar prej 42.8 gramësh.

Përveç kësaj, ata që hanin shumë peshk kishin një shans 28% më të lartë për të zhvilluar qeliza jonormale në shtresën e jashtme të lëkurës së tyre melanoma në fazën zero.

Për të zbuluar, shkencëtarët analizuan të dhënat për 491,367 njerëz të mbledhur midis 1995 dhe 1996. Më pas pjesëmarrësit raportuan konsumimin e peshkut gjatë vitit të kaluar.

Studiuesit më pas iu drejtuan arkivave të shërbimeve mjekësore dhe zbuluan se melanoma malinje u formua në 1 % të këtyre njerëzve dhe melanoma e fazës zero në 0.7.

Studiuesit vërejnë se melanoma ishte veçanërisht e zakonshme tek ata që hanin peshk të papjekur dhe ton, dhe përkundrazi, peshku i skuqur rezultoi se praktikisht nuk ishte i lidhur me kancerin.

Sipas shkencëtarëve, këto modele mund të lidhen me ndotësit që përmbahen në peshq, duke përfshirë bifenilet, dioksinat, arsenikun dhe merkurin.

Në të njëjtën kohë, autorët vënë në dukje se ata gjetën vetëm një lidhje statistikore, që nuk do të thotë aspak një marrëdhënie shkakësore.

Lini një Përgjigje