At Stath Melani (1858-1917)

Nga Prof. Apostol Kotani

Ndër klerikët ortodokse që njeh historia si martire të kombit shqiptar radhiten: Papa Kristo Negovani, At Stath Melani, Dhimiter Misha, Papa Llambro Ballamaci etj., të cilët ashtu si patriotë të tjerë të shquar të fjalës e të shkollës shqipe si Naum Veqilharxhi, Petro Nini Luarasi, Koto Hoxhi, Pandeli Sotiri e dhjetra të tjerë u përndoqën tërë jetren. Ato u burgosën, u torturuan e u helmuan ose u vranë barbarisht nga armiqtë e kombit, sidomos nga grekërit, vetëm e vetëm se donin që ashtu si në familje, edhe në shkollë e në kishë, shoqëri e kudo të flitej e të shkruhej në gjuhën shqipe, sepse luftonin kundër synimeve shoviniste, luftonin për të drejtat legjitime, lirinë, pavarësinë dhe tërësinë tokësore të Shqipërise.

Një ndër këta patriotë që nuk e mposhtën dot as ndjeket e as persekutimet e Patriarkanës së Stambollit e të regjimit të Sulltan Abdyl Hamitit, as ato të fanariotëve dhe banditëve grekë të viteve 1913-1914 e as hordhitë tradhëtare të Esat Pashë Toptanit dhe Mustafa Ndroqit, por që gjithë jetën e vet dhe të familjes e shkriu për gjuhën shqipe, për shkollen shqipe, për kishën kombëtare shqiptare, për lirinë, pavarësinë dhe tërësinë tokësore të Shqipërisë, është edhe At Stath Melani.

Veprimtaria patriotike e At Stath Melanit, e cila kap një periudhë rreth 35 vjeçare dhe u zhvillua në Stamboll, në Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe mbi dhjetë vjet në Shqipëri, është akoma e njohur në brezat e moshuarve krahinave të Shqipërisë Jugore dhe më gjërë. Për veprimtarinë atdhetare të tij hedhin dritë një mori shkrimesh në libra, gazeta e revista të kohës, që kur ishte gjallë dhe pas rënies dëshmor për kombin shqiptar. Ai as pasurinë e gjithë botës nuk e vinte përpara detyrës së shenjtë ndaj Atdheut.

I mirënjohuri patriot, Mihal Grameno, që në vitin 1907 shkruante për të: “Atdhetar i flaktë, i zgjuar dhe trim, si një nga të paktët patriotë që përpiqeshin për të drejtat kombëtare në kohën e Sulltan Abdyl Hamitit”. Për të ka folur e shkruar me respekt Fan. S. Noli dhe shumë patriotë e bashkëluftëtarë të tij, shoqeri patriotike dhe redaksi gazetash. Veprimtaria e At Stath Melanit nuk kufizohet vetëm në fushen e propagandës e të organizimit. Ai ishte njëkohësisht edhe një luftëtar i pa epur, për më tepër një komandant çete i zoti, që paraprinte me shembullin e tij në çdo ndeshje me armiqtë. Ai ka qenë bashkëluftëtar me Riza Velçishtin, Mihal Gramenon, Çerçiz Topullin, Sali Butken, Hajredin Tremishtin, Kopi Tushemishtin, Pamdeli Çeçon, Mihal Dhosin, etj.

Më poshte jepet një letër dërguar At Stath Melanit nga patrioti Ikonom Kozma Ikonomi. Kjo letër është dërguar nga Iliasi i Himarës më 5 Mars 1917 pasi At Stathi u kthye në Shqipëri nga Amerika në fillim të vitit 1917. Letra u botua nga Dr. Thoma Qomora në gazetën Illyria të datës 27-29 Nëntor 1996, ku ndër të tjera shkruhet:

“… O i nderuari dhe i dashuri im, mik dhe shok i istikamit… të kam rixha që të tregosh shumë kujdes se me sa më thane grekërit kanë dërguar pesë spiunë (asfalios) të kishave greke e serbe për të vrarë e prerë shqiptarët. Këto m’i tha miku im Agajoti Koço Dhjako, që ia kish thënë Llambro Konduri, çobani ku kane fjetur ata të pestë. Njëri nga ata kish thene se: “Ne jemi ata qe do t’ua rregullojme samarin, prandaj ta mblidhni mendjen e të bashkoheni me ne…se atyre që kundërshtojne gjuhën greke, që duan gjuhën shqipe në të psallturë dhe në skoliat, atë gjuhë arixhifkë, do t’u presim kokën e do t’ua dërgojmë në Athinë e që atje kryepeshkopi do t’ua shpjerë në Stamboll te Patriku”. Pesë spiunat ishin: Jorgo Jankulla, Jani Maksakuli, Lefter Kakavja, Pano Perikliu dhe Sotir Jorgji. Jorgo Jankulla i pat thënë çobanit Llambro Konduri se: “Në Allvani kanë ardhur shumë njerëz nga Greqia… për të vrarë e për të prerë të gjithë ata shqiptarë të çdo feje, e sidomos myslimanë e katolikët që jane kundra kishave ortodokse të Greqise dhe Serbisë”.

O At Stathi! Mos harro fare se pabesia e grekërve dhe e serbëve nuk kanë fund. Dhamo Dhimoklisi që është vëllai im më tha se grekërit në bashkëpunim me serbët duan të hapin një shkollë për priftër ortodoksë në Shqipëri dhe jashtë saj në Kosovë e Çameri, për t’i greko-sllavizuar shqiptarët. Dhaskalët e këtyre shkollave janë përgatitur në Vallahos të Janinës, në atë lanet shkolle të “Vorioepirit”. Duhet të tregohemi syhapur se këto dy kisha të satanait kërkojnë të shkatërrojnë çdo gjë tonën. Duan të hapin edhe një shkolle greke në Himarë sepse mëtojnë se Himara është Greqi. Janë kapur rrugës duke ardhur për këtej Arhimandriti Vasil Sima dhe Ikonomi Angjel Calimaqi me një barrë librash në gjuhën greqisht, të ngarkuara në tri mushka. Përkthyes kishin Jovan Dragiçin, një serb që dinte shumë mirë greqisht dhe shqip. Me anën e atyre librave përhapet zëri për të marrë tokat tona. Kanë dhe plot harta. Kërkojnë Shqipërinë njëra deri lart mbi Vlorë ta kenë grekërit dhe pjesën tjetër ta marrin serbët. Por këta armiq i shpuri në shteg dhe i zuri të gjallë, të tre, çeta e Thanas Denit, i cili i beri çeço dhe i detyroi t’i rrëfenin të gjitha, i zbertheu avokati Neço Duka. Më tha Dhimosten Gjoka, një njeri që këtu në fshat e mbajnë si më të mençurin sepse ka qenë shumë vite në Misir se: “Në një kafene në Vlorë dëgjoi se në Permet ka ardhur një dhespot civil i quajtur Dhamaskinon, i shoqëruar nga dy vetë per t’u marrë me floras e faunas, por që fshehurazi takohen me grekomanë e fillosllavë. Bëjnë tertype për të vrarë ca njerez që nuk u shkojnë sipas uzhutit të tyre”.

Të lutem At Stathi, për të gjithë atë që kemi kaluar bashkë në kurbet, ku më shumë kemi qenë të pangrënë sea të ngrënë, ki kujdes se mos bie në pusira dhe kë për të shkuar në thikën e tyre. Unë dhe ti i jemi kushtuar Shqipërisë, prandaj e mbajmë edhe ballin lart. Erdhëm nga kurbeti për vendin tonë dhe për shqiptarët. Vatanin e kemi më të kushtuar se çdo gjë në këtë botë. Por Shqipërisë tonë o vella i është ngjitur si e pegera kisha greko-serbe e megaloidhese dhe Jugosllavise së madhe, të dyja kisha të thikaxhinjve. Ruaju Stathi! Dhe koburen e dyfekun mos i nda nga vetja se grekërit e serbët janë të pabesë, pa din e pa iman. Janë dhelpra plaka! … Të shrengoj për qafe e të puth, unë miku yt, e shoku i istikamit…”. – Ikonom Kozma Ikonomi nde Ilias, 5 Mars 1917.

Më 24 Dhjetor 1917, At Stath Melanin e kishin ftuar edhe për të meshuar me rastin e krishtlindjeve dy nga bashkëfshatarët e tij, Çoli Toka dhe Kozma Penko. Ata i shkuan në Përmet për ta marrë. Kishin marrë edhe Xhemal Lushnjen, një burrë i urtë e i ndershëm, me kalin e tij, për ta hipur mbi të. Drejtimi i rrugës ishte Përmet-Petran-Lipivan-Melan. Spiunët e grekërve njoftuan bandën e Josif Suropullit, një hajdut dhe kriminel i regjur nga armët e të cilit kishin gjetur vdekjen shumë njererz dhe kishte plaçkitur shumë të tjerë dhe shumë shtëpira.

Postkomanda e xhandarmërisë së Petranit u afroi një roje për sigurimin e udhëtimit, por fshatarët nuk e pranuan duke u thënë se neve jemi vetë që e ruajmë. Sapo mbrijtën tek e përpjeta e Lushnjes, në vendin e quajtur Balta e Kuqe e Lipivanit, papritur ranë nën zjarrin e armëve të bandës së Josif Suropullit. At Stathi tentoi të zbriste nga kali e të zinte pozicion, por nuk arriti dot pasi plumbat e armikut e goditën për vdekje. Ra nga kali dhe pas pak dha shpirt duke bëelbëezuar: “Rrofte Shqipëria e lirë. Atdhetarët do to ma marrin hakun or të poshtër”. Armiqtë nuk u mjaftuan me aq. Nën kërcënimin e vrasjes i detyruan edhe shoqëruesit të largoheshin me të shpejtë Pastaj kriminelët shkuan i prenë kokën, e futen ne nje torbe dhe u larguan drejt stanit të Budove ku fjetën atë natë. Të zotët e stanit e diktuan kokën e priftit në torbë, por nuk guxuan të ndërmerrnin ndonjë veprim. Që andej kriminelët u nisen për në Greqi për t’u vërtetuar porositësve të kishës greke se e kishin kryer krimin e vrasjes së At Stath Melanit dhe për të marrë shpërblimin e premtuar.

Lajmi i kobshëm i vrasjes së At Stath Melanit u përhap shpejt dhe bë vendin e ngjarjes erdhen me vrap fshatarët e Lipivanit, të Melanit e të Trebozishtit. Pasi fshatarët e mbështollën trupin e tij dhe e mbuluan me Flamurin Kombetar e shoqëruan në Përmet. Nuk mbeti njeri pa derdhur lot për atë atdhetar të madh, për atë klerik luftëtar të pa epur për çeshtjen kombëtare. Trupi i tij u varros me nderimet qe i takonin në Kishën e Shën Kollit.

Vrasja e At Stathit shkaktoi një valë të madhe hidhërimi në krahinat e Përmetit, Leskovikut, Kolonjës, Gjinokastrës, Tepelenës, Delvinës, Sarandës, Çamërisë, Vlorës, tek shqiptarët jashtë atdheut në SHBA dhe gjetkë. Fan S. Noli, në një shkrim të botuar në gazetën Albania më 16 Mars 1918 do të shkruante për të: “Unë nuk jam mjaft i zoti të përshkruaj shërbimet e mëdha që i ka sjelle At Stath Melani atdheut. Po historia do të pasurohet me shërbimet e tij të larta dhe të rralla. … S’ka zemër shqiptari që të mos pikëllohet. … S’ka sy shqiptari që të mos lëshojë lumë lotësh për të pavdekurin hero dhe dëshmor të madh të Shqipërisë, At Stath Melani”.

Marrë nga libri: Apostol Kotani, Kapedan At Stath Melani me shokë, Tirane 1997.

 

At Stath Melani

 

At Stath Melani - Çeta

 

 

REMOTE_ADDR:[]

53 komente në “At Stath Melani (1858-1917)”

 1. tfgs says:

  cilet jane ”heronjte” sunite shqipfoles……..!!!???

  1. X says:

   Keta jan sunitet qe sunduan per gjysem shekulli Shqiperin
   Enver,Kadri,Mehmet,Adil,Muho(ky karrozier)Hekuran(jevg) Ramiz, etj

   1. Adriatik says:

    Ky nuk ishte shqiptar se nuk e kishte emrin hasan hysen.

    1. Zigur Qarri says:

     At Stath Melani vritet ne pusi nga andartët grekë më 24 Dhjetor 1917.

     Si gjithmone,jashtqitjet e kombit,gomeret qe pellasin ne kopene e pedofilit Janullapos,nuk gjejne nje fjale per martiret e kombit shqiptare,por vazhdojn akoma me avazin grek te dasive fetare.
     Ptyh rrace e keqe!
     Po Jorgo Jankulla, Jani Maksakuli, Lefter Kakavja, Pano Perikliu, Sotir Jorgji,Vasilis Simas,Angjelos Calimaqis,çfar jan o trushkulur?
     Apo ke ndonje kusheri nga keta?
     Parajmerimi autorit dhe mesazhi martireve eshte se,kisha greke eshte armikja e kombit shqiptare.
     Lexo komentuesin “Johani” mor jashtqitje,te kuptosh kush eshte shqiptari i vertete,larg mykut mesjetare,dhe jo si ju vemjet injorante qe i lepiheni kishes greke,qendres e antishqiptarizmit.

    2. Vasili says:

     “Greku” eshte simbol i poshtersise dhe me kete emer thirret nje njeri i poshter, i pabese, i urryer qe i urren te gjithe. “Greqia” eshte gruaja e lindjes dhe dashnorja e perendimit.

    3. Dasareti says:

     Juve te tre komentuesat (ne fillim te komenteve)mund te jeni ortodokse,por Jo Ortodokse shqiptare! Pse nuk e thuani TROC,se Juve jeni “Keca”(greke),se nuk eshte turp!Turp eshte kur iqesh si shqiptar dhe urren Shqiptaret! Juve nuk I urreni vetem Shqiptaret myslymane(qe kjogje eshte idotesi te urresh Vellane tend Te gjakut,se ai ka nje fe tjeter)por edhe ata kristiane(Ortodokse) qe Jane kunder politikes antishqiptare qe ndjek qeveria dhe kisha greke.

   2. anticensurë 123 says:

    o X një e panjohur e përjetshme!!
    këta “sunitët”që thua ti,janë pjelada më e madhe e shqiptarëve dhe e shqiptarizmës!!gjat periudhës së tyre shqiptarizma ka njohur lavdinë më të madhe,zgjimin më të madh!!
    e di përse i shan ti,or qen??
    për këtë që unë thash më lart!!sepse ty or fëlliqësirë të prishën punë!!sepse ngritën ndërgjegjen e shqiptarit e bënë aq të lartë sa juve ju ka ngelur sharra në gozhdë!!
    kështu mor qënër që kapeni pas emrave të familjeve të tyre!!kanë qënë patriotë me breza,dhe për tiu dhënë një grusht më shumë turinjve juve,pjesa më e madhe e tyre,ka qënë nga familjet më të pasura dhe më me influencë në shqipëri!!
    nga ata që kanë luftuar turk,haxhiqamils,grek italian e gjerman!!
    për më shumë të gjith kanë qënë ateist!të gjithë kanë qënë shqiptar dhe e këthyen shqipërinë në shqiptare dhe jo të krishterë e islam!!
    ti or qën që i quan sunit këta njerëz të mëdhenj,je në një aleancë të heshtur me shqiptarët katoli,por që në fakt i do aq sa do sunitët!!vetë shkrimi i më sipër sjell fakte se kush është mendimi i gërkut të ndyrë,ti je i tillë,jeni kundër gjithkujt që nuk është ortodoks!!por po të konvertohen nuk e keni problem në janë të bardhë atë kuq të zij a jeshil!aty ju bashkon veladoni i zi i patriarkëve tuaj të injorancës!!
    tiu bështysh në fytyrë,do të ishte një përdhosje e pështymës!!nuk e meriton ndyrësinë e surratit tuaj!!

    1. tfgs says:

     Sunitoshqipfolesit mor korrak i baba Mondit kane qene llumi i shqiperise dhe perhere kane nxjerre vec tradhtare,kulake[nje nga keta edhe gjishi yt],beqira e te tredhur……….hahahahahaha!
     Reeeee uossssssttttttttt palioarapi………………..

     1. anticensurë 4321 says:

      smund të rri pa të shkruar atë që meriton”robt ku ti kesh”,por më shumë se ky aartikull nuk mund të të të vrasin fjalët e mia!!
      ky artikull të fut plumbin ballit ty o vrasës pas shpine!!
      ky është njëri nga faktet që tregon se shqiptari është shqiptar!!se shqiptari lidhet me shqiptarin për gjak e gjuhë!!
      ti dhe të tjerë lidheni pas librave e gjak e gjiuhë i keni bërë lanet me kohë!!
      ky shqiptar i besimit ortodoks i tregoi se ka çeçua biçak gërkut që do të nai sjellësh ti!!e vrau një hanxhar i jorgos,tëndi,pas shpine,por prap ai mbeti shqiptar!
      kështu o jorgo,ti nuk ke burrëri ti dalësh shqipos në ballë,pavarsisht se ke hanxhar!!
      ne na mjafton biçaku dhe zemra!!
      ROBT KU TI KENI O TURKOSUMË DHE X!

     2. mirel says:

      sunitoshqipfolesit jane te gjithe me pasaporte greke turkofak.
      Nuk gabon per te tjerat

    2. Jeronim de Rada says:

     Ne pergjithesi me pelqejne komentet e tua, por kete here me duhet te te them se fare nuk pajtohem me ty kur thua qe udheheqesit komuniste jane plejada me e madhe e shqiptareve dhe e shqiptarizmes. Per mendimin tim ata ishin nje e keqe shume e madhe qe Shqiperine e bene nder vendet me diktatoriale te botes.

     1. anticensurë 4321 says:

      jero
      pa dashur ti përgjigjem turkosumës ose X si e quan veten!nuk ja vlejnë pa përmëndur atë shprehjen “me i uru me libër shtëpie!
      ty po të përgjigjem thjesht për arsyen se bën një gabim të madh në vlersimin tënd!!
      unë nuk mund të them se po të mos kishte egzistuar PK shqiptare dhe ai grup njerëzish,do të kishim pasur,këtë apo atë!
      POR di të të them se në bazë të eksperiencës,asaj historike(shqiptare)dhe asaj të përjetuar vetë,nuk do të kishim një ndjenjë të tillë kombëtare pa atë brez patriotësh!
      në historinë 100 e diçka vjeçare të shtetit tonë kemi pasur patriotë!që janë numëruar me gishtat e duarve!zotëri,të gjithë ata që përmënden në këtë shkrim por dhe të tjerë që nuk përmënden këtu,janë shumë pak me atë që bëri ai brez patriotësh i dalë nga lufta e dytë botërore!!po të shohim se brezat e vjetër patriotë të tillë si At Stath Melani e të tjerë ishin një pikë uji në oqeanin e indiferencës dhe dashurisë për “babën” a “patriarkanën”!bile të gjithë këta patriotë u vranë nga këta “dum babën” dhe “dum grekun” sërbin gjithashtu!
      ajo plejadë që unë thash,shkruajta,pavarsisht se sot nga indoktrinimi dhe “frika e kotë”për të mos thënë gjë të mirë dhe për të demonizuar gjithçka,e vendosi patriotizmin në detyrë shtetërore!!ndërgjegjësoi jo vetëm banorët e shtetit administrativ por dhe e përhapi atë në të gjithë trojet shqiptare!rrezultatet i kemi akoma të gjalla dhe sot!!ne mund të sjellim”fakte”të sakta ose të përpunuara për këtë apo atë të keqe të asaj plejade,por duhet të themi gjithashtu se janë vetëm një pikë uji në atë oqean propagande bindëse dhe ndërgjegjësimi që ata bën!
      ata patën gabimet dhe fajet e tyre,ndoshta diçka më shumë se të tjerët,por të mos harrojmë se në politik ndërtim shteti dhe ecjen përpara të tij,kemi gjithnjë një lojë bixhozi!!ti mund ta arsyetosh këtë propagandë bindje patriotike në shumë mënyra,jo për të siguruar sundimin,mbajtur pushtetin,indoktrinim e sa më shumë të kesh aq më shumë shto,por prap se prap më kompakt dhe më të fuqishëm se ajo plejadë nuk gjen!!
      bile ASQË KE PËR TË GJETUR!!
      sot po e shikon se si shkojnë politikanët tanë!të gjithë janë patriot të xhepit,erdoganit,gërkut a europës,por asnjë shqiptar!!
      dhe ata që morën pushkët para 16 vjetësh janë këthyer në të njëjtin nivel si këta që nuk e dinë se si mbahet pushka në dorë!!
      e kundërta e asaj plejade pasardhësit e tyre,jo të mendimit por të shumimit,janë kundërshtarë të patriotizmit shqiptarë!!
      maksimumi ata kërkojnë të krijojnë,në një far mënyre e kenë arrtur,një nacionalizëm fals!një nacionalizëm për intaresa politike!për të marrë disa vota nga injorantët që bien në këtë grackë!
      sot patriotizëm ke vetëm në pak shqiptarë!shumë të tjerë i ke nacionalist me bateri!!ble nga ato të skaduarat!!
      ky është mendimi dhe baza ku unë e mbështet këtë mendim o jeronim!
      përpiqem që faktet ti vlersoj në mënyrë sa më objektive,jo duke vënë gishtin në plagën që më ka shkaktuar koha dhe të vlersoj gjithçka në bazë dhimbjes që më sjell gishti tim!!

    3. X says:

     ARAP mos ofendo!! Une vetem te verteten thash. SHALOM

  2. zoografi Irthan says:

   Keta jane shqiptare te kishes ortodokse fanoliste o i mallkuar i grigjes te se pabeseve te kishes se janullatosit.
   “Ai qe e di te miren dhe nuk e ben, eshte mekatar” ka thene shen Jakovi !
   Te gjithe ju tradhetaret e janullatosit marshi mallkimet e te 318’teve. Ngelshi kotruve mbas vdekjes !

   1. Caci says:

    Tukofagos i paske vene vetes emrin zoografi irthan, cfardo emri te ndryshosh, era jote e qelbur vjen nga larg ore coban i kthyer ne grek. Greket ju duan vetem per spiuna ate racen tuaj, se kote nuk thone andej, turko kallos, qe vllaho pistos, veneqi. Turq te mire dhe coban te beses nuk ka.
    Zhduku nga forumi dhe mos u bjere me qafe shqiptareve, se lopet dhe delet e tyre keni rruajtur, se ato leke qe merr nga shovinistet grek prej unde do te dalin.

    1. jan says:

     Caci, ke shume te drejt,e lexoj disa kohe TEMEN jam kosovar, dhe vjen te vjell kur lexoj kete qelnbesire te mbetjes greke= si turkofagos apo ndonjiher tgfs.Pse kjo bishe me disa veti njeriu ka aq shume UREJTJE qe nuk i sherohet asnjihere.Pse ky hije njeriu panderprer fyen dhe perqane pa pusho asnjihere.Si duket ky eshte “njeri” i pagum nga greket per kete pune.Ishalla te zbulojme njihere e pastaj shohim …

  3. Canja says:

   Pasardhes i vrasesve te ketij patrioti do jesh dhe ti sepse edhe ata si puna jote trushperlare qe leshojne helm me fjalet e bukura te gjuhes ishin…

  4. Canja says:

   @Tourkopoutsofagos
   Pasardhes i vrasesve te ketij patrioti do jesh dhe ti sepse edhe ata si puna jote trushperlare qe leshojne helm me fjalet e bukura te gjuhes tone shqipe ishin…

   1. jan says:

    pikrisht ashtu eshte CANJA

 2. Pelasgian says:

  ka ndonje korofillak gerrqie te nxjerre helme gjarpri tani ????????

  Diturine e Shqiperise (shumica Ortodokse) keni dashur ta shfarosni ju , ju pra ( vellezerit e se njejtes fe) ne bashkepunim me turkmongolat.

  1. Vasili says:

   Do te rroje perjete At Stath Melani, prifti ortodoks shqiptar, qe luftoi me arme kunder grekerve kriminele. Ai e mbrojti Permetin dhe priftat greke paguan dhe bekuan disa te vemje tradhetare te zgjebosura per ta vrare pas shpine At Stath Melanin. Shpirti i tij shqiptar eshte i levduem perjete.

 3. KOZi says:

  Artikull qe me lartesine,kujtesen,historine qe pasqyron,nuk le vend per koment.
  Tunxh bre bir !

 4. Johani says:

  Dua ti shtoj dicka kesaj historie, pasi nje nga te paret e mi qe ka qene mik dhe bashkeluftetar i At Stathit dhe Mihal Gramenos, ne lufte kunder grekeve ne Mesare e Biovizhde, kunder turqeve ne Permet e Kolonje dhe kunder haxhi qamilisteve ne Berat, na ka lene disa fjale. E po i tregoj jo per mburrje por per te gjithe komentuesit qe helmatisin kunder ortodokseve shqiptare dhe vllenjve po shqiptare.E gjithe ceta e tij perbehej nga ortodokse permetare dhe vllenj te zonave Shqeri e Dangelli. E vertete qe u vra nga nje i krishtere shqiptar por ama hakun ja morri po nje ortodoks shqiptar, me emrin Josif Budo. Budo i prere ne bese nga Josif Surropulli si te njohur me pare, e ekzektutoi ne te njejten menyre Josif Suropullin. Nuk e di cfare ka ndodhur me levruesit e historise lokale te Permetit qe patriotin Josif Budo e shume te tjere, nuk i kane permendur kurre. E me vjen ndermendje nje nga keta, nje fare Kastriot Bezati, qe nen petkun e “patriotizmit” eshte ne gjurmet e vehabizmit dhe percarjes fetare ne Permet. Por lavdi Zotit qe keto jane ruajtur dhe transmetuar nga te paret tane. Autori ben mire te levroje me shume mes banoreve te Permetit se do te gjej dhe te krishterin tjeter nga Permeti qe morri hakun e bektashiut patriot permetar Nexhip Benja.

  1. Jeronim de Rada says:

   Te lumte!

  2. Tironci says:

   Te lumte per informimin, por duhet punuar me shume e shkruar me shume qe te informohet populli jo vetem sot,por edhe per brezat qe do te vijne. Duhet ta kuptojne te gjithe Shqiptaret se greku, serbi,turku, jane kundra shqiptarizmit, dhe mundohen me na perca me anen e fese, sa myslimane aq ortodokse.Na duhet te kuptojme se kemi kulturen tone, gjuhen tone, atdheune tone, qe fatkeqesisht nje pjese e madhe eshte akoma ne duart e armikut. Duhen ndaluar me cdo kusht ngritja e insitucioneve qofshin edhe fetare nga te huajte ne shqiperi , dhe cdo intitucion duhet te drejtohet vetem nga patriote shqiptare. Jemi nje popull dhe flasim nje gjuhe. Gjuha jone e bukur duhet te na bashkoje e ti tregojme brezave qe do te vijne historite mbi trimerite e te pareve tane.
   Bashkohuni o popull se jeni nje gjak.

   1. Jorgoja qe ben shaka says:

    Ashtu duhet te jete. Me vjen mire qe Prof. Kotani, te cilin kam patur rastin ta takoj personalisht ne Shqerine time te dashur te Permetit, sjell fakte per keta patriote te shquar shqiptare, qe edhe nen kercenimin e jetes se tyre prej dhunes greke vune veten ne sherbim te gjuhes sone te bukur shqipe si dhe popullit te saj te bekuar.

    Jorgoja qe ben shaka.

  3. Teli says:

   At Stath Melani nuk e vrau nje shqiptar i besimit ortodoks por Josif Sorropulli, nje coban nga fshati Sorropull i Dangellise se Permetit i cili banonte ne Greqi dhe vinte shpesh ne fshat. Ai u pagua nga greket per te vrare priftin e Melanit te cilit ky i zuri pusi kur po vinte te meshonte ne kishen e fshatit. Kjo vrasje e At Stath Melanin zemeroi te gjithe shqiptaret te cilet e gjeten dhe e vrane mbas nje muaji ne greqi. Keto fjale na i thoshte gjithmon gjyshja ime e cila ishte nga zona e dangellise se permetit, dhe na kujtonte shpesh se babai i saj dhe stergjyshi jone ishte prift dhe greket erdhen per ta vrare, por ky e mori vesh lajmin, dhe fshati u ngrit ne kembe me arme dhe
   andartet grek u kthyen mbrapsh, por duke thirrur do te gjejme oh papul.

 5. Wendy-B says:

  Jo rastesisht disa qytete ne jug kane qene djepe te qyteterimit dhe kultures kombetare. Patriotet te shumte kane dale nga shkollat ortodokse qe nuk kane lidhje fare me greket, perkundrazi jane perpjekur te sjellin libra shqip e te hapin shkolla ku te mesohej gjuha meme. Jo rastesisht ne Korce u hap mesonjetorja e pare shqipe.

 6. itreg says:

  Nderime per te paret,dhane dhe jeten per atdhe,kto ti lexojne politikanet e sotem dhe te kuptojne se kane dale ne krye per te dhene dhe jo per te gerryer..

 7. shqipja says:

  Shume i nderuari prof Kotani Ju faleminderit shume .Shendet e jete te gjate o patrit shqiptar.

 8. Zigur Qarri says:

  Shenjtor,ikone e shqiptarizmit.

 9. Liko says:

  Që nga Amerika erdhe në Shqipëri
  At Stathi nga Melani. (Refren që përsëritet)
  Erdhe në Përmet në Mitropoli
  Aty sec na nzore nje ligj të ri
  Kush është grek të shkojë në Greqi
  Kush është turk të shkojë në Turqi
  Të rrojë shqiptari zot në vend të tij
  Të këndojë libra ne gjuhë të tij.

 10. Cimi says:

  PER TFGS, JANE SUNITET, ORTODOXET DHE KATOLIKET QE RUAJTEN GJUHEN SHQIPE DUKE SAKRIFIKUAR DHE VETEN E U VRANE NGA KERRMAT E ASAJ KOHE QE E QUANIN VETEN GREKOFILA SI PUNA TENDE QIRJE (TA THASHE SHQIP KETE FJALE). PO TY TA KANE FUT SUNITET TE PAKTEN SE E SHKRUAN SHQIPEN DHE ME GRAMATIKE TE RREGULLT BILE PA GABIME DREJSHKRIMORE.HAJT NE TE SATEME TY DHE TE GJITHE ATYRE QE NA E KANE DASH DHE DUAN TE KEQEN NE SHQIPTAREVE

 11. komunalja says:

  malakistanasve po u vjen rradha te lajne borxhet qe u kane Shqiptareve. Keto rrjeshta te ketij artikulli duhet te futen patjeter ne cdo tekst historie te te gjitha shkollave Shqiptare! Urrejtja kunder malakistanit qofte e perjetshme, deri sa te shfaroset kjo rrace e ndyre parazitesh!

 12. janine says:

  Per tfg je nje anti shqiptar dhe kete e tregon ne cdo cast .Nuk e di ne e ben falas ose paguesh nje gje po te them se cili je e dim shum mir po nuk merremi me qelbesira si ti qe nuk kan njohur babane .Do te marresh kak tek nje komb qe ne gjith ekzistencen e tyre jan vetmbrojtur.Ate gjuh te piset do ta presin te jesh i sigurt po do jen dhembet e tua

 13. Klimax says:

  Ne qoftese ngjarjet historike do te trajtohen si nje roman artistik ku disa fakte historike apo personazhe reale te kohes nderthuren me fantazine e shkrimtarit atehere i largohemi shume realitetit te qe u zhvilluan ngjarjet.
  Kur ne fillim te shek.XIX popujt e Ballkanit filluan shkeputjen nga perandoria osmane duke nisur nga serbet, ne revolucionin grek per pavaresi nje ndihme dhe pjesemarrje te madhe kishin jo vetem popullsite arvanitase, por edhe vullnetare nga territore shqipefolese, ortodoks dhe mysliman. Duhet theksuar se shume garnizone ushtarake otomane u shkaterruan edhe per faktin se shume nga shqiptaret myslimane dezertuan dhe nje pjese e mire e tyre ju bashkua revolucionit.
  Reformat e Tanzimatit qe u perpoq Porta e Madhe per te mbajtur gjalle perandorine ne vilajetet e ngelura ende nen kontrollin e saj solli me teper pakenaqesi tek feudalet vendas te cileve ju zvogeluan pushtetet, por dhe nje varferi akoma me te madhe tek fshataresia ku taksat ishin bere edhe me te renda.
  Percaktimi i popullsive myslimane ne turq, ortodokse ne grek dhe katolike ne latin (italian) i lejonte atyre mundesine e shkollimit ne gjuhet perkatese, por sigurisht jo shqipe qe nuk kishte akoma nje alfabet te saj. Ne keto situata kur ndjenja kombetare ishte akoma ne fazen embrionike per nje Rilindje, endrra (idea e madhe), par per nje Greqi te Madhe, sidomos mbas revolucionit grek, shikohej si nje realitet dhe nje shprese jo vetem tek popullsia ortodokse grekefolese, por edhe shqipefolese. Shume patriot shqiptare qe kerkonin shkeputjen nga perandoria otomane e shikonin si nje zgjidhje te mundshme edhe bashkepunimin me shtetin e ri grek dhe krijimin e nje shteti shqiptaro-grek te ngjashem me ate te Austro-Hungarise. Nuk besoj se ata duhet te cilesohen “armiq” apo “kundershtar” te nje Shqiperie te pavarur. Nje nga ata qe punoj diplomatikisht qe prej viteve 1880 per nje bashkepunim te mundshemshte ne vazhdimin e revolucionit edhe ne territoret shqiptare si dhe krijimin e nje shteti te perbashket shqiptaro-grek me njohjen e dy parlamenteve, gjykatave, ushtrive, gjuheve, besimeve, etj ishte dhe Ismail Qemali. Ne situatat e atehershme me nje perandori ne kalbje kjo gje mund te behej e realizueshme duke dhene mundesine e krijimit te nje territori shqiptar te pavarur ndoshta dy here me te madh se shteti i sotem shqiptar dhe sigurisht nje kufizim te zgjerimit te popujve sllav ne veri, veri-perendim e veri-lindje te Shqiperise. Kjo ndoshta gjithashtu mund te krjonte nje shtet shume here me te stabilizuar se Shqiperia e viteve te pas-pavaresise (1912-1939) dhe sigurisht ndoshta nuk do te ishim pjese e sistemit komunist te mbas Luftes II Boterore qe na groposi ne nje nga vendet me te prapambetura te Europes dhe qe vazhdojme te jemi akoma!

  1. Pelasgian says:

   Kjo ishte ajo qe deshironin edhe Arvanitasit por a u plotsua kjo deshire ???

   (Qe per mendimin tim do ishte nje arritje historike duke qene dy popujt shume te ngjashem ne histori , kulture e tradita ) e duke qene te vetmit popuj autokton ne kte gadishull.

   Me duket se ishin Greket qe s’ju pelqeu ky bashkim me Shqiperine dhe Shqipfolesit sepse metodat e ASIMILIMIT i perdoren qe ne fillim tek ata qe dhane jeten dhe gjithcka per pavarsine e Greqise duke bere qe Arvanitasit te jene ne prag zhdukjeje.

   1. Klimax says:

    Jo! I vetmi problem teknik ishte se kush do administronte Epirin! Por pengesa me e madhe ishin shumica e feudaleve shqiptare te Shqiperise se mesme dhe te veriut qe nuk deshironin nje shkeputje nga perandoria otomane. Kjo vazhdoj edhe mbas pavaresise qe po keta ndoqen Ismail Qemalin, Princ Vidin, kthimin e territoreve shqiptare te pakten deri ne vitin 1921 ne protektorat te vendeve perendimore dhe vendeve fqinje dhe me pas po keta (Zogu) qe e futi kete vend nen thundren e fashizmit italian dhe qe perfundoj me pushtimin e Shqiperise.

    1. anticensurë 123 says:

     o klizme
     se emër tjetër nuk mund të përdorë njeriu për ty!!
     a nuk më thua përse vazhdon ai mut greku tënd që të mbajë atë ligj lufte??as më thua or debil përse ai greku tënd hapet bythësh për të gjithë dhe urren shqiptarët??
     or debil mos e rrotullo gjuhën vetëm si do ti!!nuk bën gjë tjetër veç se shton reaksionin tonë!!nuk keni bër gjë tjetër ju diversionistët grek veçse keni nxitur nacionalizmin shqiptar!!na keni këthyer nga pariotë në nacionalistë asgjë më tepër!harroni or debila se ku ka aksion ka dhe reaksion,harroni or debila se me ne,shqipot,nuk i dilet mbanë me të keqe!!ju jeni thjeshtë injorantë e asgjë ë tepër!!
     jo feudalët e jo lesh me qime greku ka dashur zhdukjen e shqipërisë dhe atë do!!ligji i luftës është fakti më i vërtetë dhe më absoluti!!
     ju nuk prisni gjë tjetër vetëm momentin e duhur!!
     kushdo shqiptar që nuk e ka parasysh një gjë të tillë është një injorant dhe naiv i trashë!!

   2. Zigur Qarri says:

    “Populli Pindit ka qënë për bashkimin e Pindit me Shqipërinë.Krerët
    e tij,që dimëronin bagëtinë në Konispol e Delvinë,zgjedhin një
    komision dhe e dërgojnë në Vlorë për t’i deklaruar Ismail Qemalit se populli i Pindit e ka vendosur ta lidhë fatin e vet me fatin e Shqipërisë dhe për realizimin e këtij qëllimi jan gati,të luftojë
    kundër Greqisë bashkë me shqiptarët.Ismail Qemali e pranon në parim,
    por Fejzi Alizoti e merr vesh dhe e lajmëron Komisionin e Kontrollit
    i cili revoltohet kundra Ismail Qemalit”

    Serbet dhe greket kerkonin zhdukjen e rraces tone nga faqja e dheut,
    italianet dhe austro-hungarezet,pushtimin e Shqiperise.
    Fakti,qe greket nuk shihnin si armiq jo vetem katoliket dhe myslimanet shqiptare,por edhe ortodokset shqiptare,eshte i qarte qellimi,zhdukja nga faqja e dheut e rraces shqiptare.
    Marrveshja e Ismail Qemalit me greket,ka qene ne nivel shoqate(para pavaresise)dhe jo shtetrore,pra nuk kishte fuqi juridike ne zbatim.
    Prandaj nje marrveshje e tille do te ishte vetvrasje.Greket si popull i pabese qe jane,veshtirsojn marrveshjet ndershtetrore dhe jo më ato ne rrang shoqatash.Ismail Qemali ka qene martuar me greke(jam nga fshati i gruas)ku patjeter mund te jete ndikuar.
    (Prandaj jan te demshme lidhjet me greket).Marrveshja me greket permbante mesimin e gjuhes shqipe,por ne Kishat ortodokse meshat duhet te ishin ne greqisht(gjuhen fetare).E thjeshte fare,Shqiperia me mbi 90% te popullsise analfabete,mund te asimilohej”embel”,pa e kuptuar.Në nje popull ku kultura fetare eshte primare,zvetenohet ndergjegja nacionale,fenomen qe shihet tek arvanitasit,megjithese ne numer me shume se shqiptaret e Jugosllavise,sot jan pothuaj inekzistent.Shkaku,indetiteti fetare me i fuqishem se ai rracor. Por Ismail Qemali me siguri nuk e ka ditur se gati 200 vjet para marrveshjes se tij me greket,Kisha greke e kishte filluar misonin e saj per zhdukjen e gjuhes shqipe me Kozma Etolanin,qe bastardet e sotem duan ta bejne shenjtor,kur ne fakt ishte djall.
    E pergjithshmja e habitatit te atij hibritit me siper(Klimax) qe mban nje nickname qe e indetifikon si grek,eshte se mohojn krimet greke dhe te Kishes se saj ndaj kombit shqiptare,dhe me fort ndaj shqiptareve ortodoks.Ka ndonje fjale nga Klimax per martiret shqiptare vrare nga Kisha greke?
    Te ashtuquajturit greke,sebashku me bastardet filogrek qe kan shitur nderin per Euro,nuk kan shprehur pendese ne asnje koh per krimet ndaj shqiptareve,qe te lajne shpirtin pis te zi,por vazhdojn avazin e vjeter.Kisha greke ose sherbimi i fshehte grek,kishte percaktuar me koh partneret strategjike te saj(qe vazhdojne te jene edhe sot)serbet).Klimax i quan “roman artistik” ngarjet historike me siper,me personazhe reale,vrare nga dora greke(kisha greke)!
    Dhe me keto njerez,ne shqiptaret duhet te ndertojm ura miqesie?!
    Qe nga koha e pavaresise se Shqiperise e deri me sot,Greqia nuk ka reshtur me politiken e saj armiqesore ndaj kombit shqiptar.
    Pa u ndare nga politika armiqsore ndaj shqiptareve,pa kerkuar falje per krimet ndaj shqiptareve,pa njohjen e minoritetit shqiptare ne Greqi(qe deri ne 1823 ishte ne maxhorance)me te drejtat kulturore ashtu si i gezojn te ashtuquajturit grek ne Shqiperi,pa rikthimin e pronave te shqiptareve ne Greqi,pa njohjen e gjenocidit ndaj popullsise çame,nuk qetesohen shpirterat,pra nuk ka miqesi kurren e kurres me greket.

    Minoritet ne Greqi.

    Turq 59.000 0,5 %
    Maqedonas 40.000 0,4 %
    Aromunet 40.000 0,4 %
    Pomaket 39.000 0,4 %
    Armenet 30.000 0,3 %
    Çamet dhe Arvanitet 23.000 0,2 %
    Roma 22.000 0,2 %
    Meglenorumet 10.000 0,1 %
    Sarakatsanet 10.000 0,1 %
    Judet 6.000

    Vetem banoret shqiptare te Thrakes(Shqiptaret ne Evro-Arvanite)
    jan gati 30 mije.(Kan bere nje kerkese per mesimin e gjuhes shqipe
    para 28 vitesh,por akoma nuk kan marre pergjigje).

 14. xha temja says:

  Ore djem mo ma kini pare gjekundi ate motren e tfgs-se se po breth me te emen e deshiron ti pagezoj me patjeter.Per hater te tfgs qe slen momend pa lef per esap te janulles, une po e bej kete sakrifice duke i pagezuar mbare e mbrapsh sa ere te duan mjafton qe TFGS te vazhdoje zanatin e kurves se bythepaguarit i qete.Sikur te kete me shume se nje moter aq me mire per te po i bej zbritje,fundja po i pagezoj edhe gradis se su be qameti.Ky kurva i eladhes e meriton kete nder.

 15. butrinti says:

  nder per keto figura te nditura qe i kan dhen kaq shum atdheut ton ki eshte nje dallim nata me diten ndaj hoxhallarve te qelbur qe pellasin arabisht duhet te mbillen sa me shpejt xhamit kanceri i atdheut ton rofte shqiperia jon e shenjte

 16. leci says:

  Lavdi heronjve te kombit shqiptar

 17. ortodoks i thjeshte says:

  Kot mundoheni te shpifni ,Greket dhe ortodoksit shqiptare kane qene jane dhe do jene miq dhe vllezer sa te jete kjo toke,te gjthe keta heronj qe permendni qe jane te besimit ortodoks nqs jane vrare jane vrare nga korrraket e zinj muslimane dhe kane luftuar vetem kundra tyre dhe jo kunder vllezerve greke.Kot e keni ne ortodokset e dime te verteten e dime ke kemi miq dhe armiq.

  1. Lori says:

   Ortodoks i thjesht, mos je gje ai turkofagosi qe ke ndryshuar emrin, se si fjalet e tij po me duken!!

   Ne Shqiptaret e besimit ortodoks nuk jemi vellezer me greket,po me te gjithe shqiptaret qe besojne ose jo ne fe, ata qe i thone bukes, buke, dhe jo pesomi. Feja nuk ka te beje me etnicitetin.

   Greket jane nje komb tjeter dhe flasin nje gjuhe tjeter. Populli shqiptar pa dallim feje ka vuajtur shume nga keta greke qe ti i do shume, krimet qe andartet grek kryen ndaj popullsise se pambrojtur shqiptare ne vitin 1914 kane qene me te egra dhe me mizore, me barbaret qe kane ndodhur ne ata kohe, pa asnje dyshim ato mund te krahsohen me naten e shen Bartholemeut, me krimet serbe ne Bosnje dhe kosove, me shkatrimet dhe vrasjet e Pal Emilit ne vitin 167 para krishtit, me masakrat turke ne Armeni, dhe me ato qe greket bene kundra popullsise came.

   Rreth ketyre gjarjeve Edith Durham shkruan: Nuk mund ti besoj ata qe kam pare. Me duket sikur jam ne nje ender te keqe, dhe greket sikur nje shekull te tere, te bejne pendese, ata nuk mund te shlyejne krimet e urryera qe kane bere ndaj shqiptareve.

   Keto ngjarje tragjike vete populli i shqiperise se jugut i ka gdhendur ne kenget dhe folklorin e vete kur thote: Me katermbedhjete/viti venizelua nga gjiriti/asqer nga preveza ngriti/shqiperise ja verviti/sec e dogji dhe e zhuriti. Njeri prej tyre qe i perjetoi vete ato ngjarje ishte dhe prifti Kosta Papa Tomori qe shkrojti librin “Barbarite Greke”

 18. janine says:

  Ti ortodoks i thjeshte ke vella nje grek ortodoks dhe armik nje shqipar mysliman.Kjo esht synimi i grekut dhe te ti ja ka arritur qellimit.

 19. net says:

  Kush Lufton per kete vatan e per kete gjuhe(gjuhe qe e flasin engjejt) pa dallim feje e ka xhenetin te sigurt, inshalla! Ky njeri ka rene shehid per kete toke te bekuar,per kete gjuhe kaq te bukur!allahu ja shperblefte inshallah!

 20. Frank says:

  si ka mundsi ky tfgs komentu gjithmone ne lajme,qe kan te bejne me herojnte tane,edhe gjithmone kerko te percaj popullin ,kerkon te shperndaj urrejtje,kerkon qe shqiptaret te behen si iraku,vrasin njeri tjetri per fe,nuk ma heq nga mendja njeri qe ky eshte i pagum nga greket qe te vij ktu te komentoj brrockulla,nuk eshte habi qe ky te ket noj ppension,
  tfgs pensioniiiiiiiiiiiii mos e harro dhe justifikoje se per kte ta jep greku pensionin,qe te komentosh urrejtje e percarje midis shqiptareve,e ty te ******************************* listen e dasmes,PENSIONIIIIIIIIIIII TFGS EDHE DISA TE TJER,QE BEJNE KOMENTE ANTI SHQIPTARE,PER INAT TE TFGS NE KURR NUK DO BIEM PRE,E DUM NJERITJETRI SEPSE JEMI SHQIPTARE JO PER ARSYE FETARE,O KOK ********* THJESHT JEMI NJE GJAK,

 21. AT STATH MELANI says:

  More “ortodoks i thjeshte”
  Une te besoj ti qe at Stath Melanin e kane vrare shqiptaret, mbase edhe ata me te cilet luftonte ne nje cete me ta per clirimin e Shqiperise.
  Por c’i thua kesaj qe Janullatosi largohet nga keta martire “si djalli nga thimjami”?
  C’i thua kesaj qe Janullatosi dhe gjithe pasuesit e tij po mundohen t’i fshijne emrat e ketyre martireve te kishes sone e ka kundershtuar vazhdimisht mbajtjen qofte dhe te nje meshe te thjeshte per At Stath Melanin, Petro Nini Luarasin, Papa Kristo Negovanin, Papa Llambro Ballamacin e mbi te gjitha po fshin emrin e kolosit te shqiptarise e te Kishes Autoqefale Shqiptare?
  Ti duhet te kuptosh mire qe misioni i Janullatosit per eliminimin e Autoqefalise se Kishes sone Ortodokse ka deshtuar me turp sic ka deshtuar edhe misioni i tij helenizues ne Shqiperine e Jugut.
  Nje popull i forte si ky i yni qe i rezistoi latinizimit, sllavizimit e turqizimit edhe pse pe 20 shekuj u ndodh nen sundimet e huaja nuk mund te helenizohet me 20 vjet veprimtari antishqiptare te nje spurdhjaku religjioz si Janullatosi.
  Themelet mbi te cilat gjeniu i madh Fan Noli e ka ngritur Kishen tone Autoqefale jane e do te mbeten te paprekura se ato i ruan e do ti ruaje ortodoksia jane patriote qe nuk blehet dot nga greku sic jane blere plehrat e saj tkfg, Bythamsheftas, Adriatiku etj.
  Rrofte Kisha jone e Lavdishme e At Stath Melanit dhe Fan Nolit.

 22. mond says:

  ky artikull tregon lakuriq politiken greke karshi Shqiperise prej qindra vjetesh tashme, gjithmone te pangopur per teritoret tona dhe nuk kane lene mjet pa perdorur per te arritur qellimet e tyre.por duhet pranuar se kjo eshte historia njerezore, i madhi e ha te voglin.ato qe greqise ja bente turqia ajo na i bente ne.kombet e vegjel gjithmone keshtu kane vuajtur, disa madje dhe jane asimiluar nder shekuj kurse Shqiptaret me gjithe se mijera vjet cfare nuk kane kaluar por nje merite te vecante kane se nuk u zhduken por mbijetuan dhe sot tfgs me shoke mundohen qe me komentet e tyre te ndyra te njollosin kete histori por ja qe dhe para 100 vitesh keshtu dhe me keq akoma ka qene tfgs, se atere priste dhe koka.por bukuria e historise eshte se sot pas 100 vitesh kombet e medha i bejne “zbor” greqise me menyra te tjera dhe del shprehja: sic ke bere do ta bejne.

 23. mirel says:

  Rrofte kujtimi I At Stath Melanit.
  rrofshin dhe rraca e atyre qe I moren hakun.
  Shpresoj qe ai gjak eshte transmetuar dhe do jete I gjalle per ti marre hakun Shqiperise ndaj turkofakeve me shoke.

 24. treporti says:

  Banoret e krishtere te marrin ne dore kishat dhe te mos ja lene Janullatosit.Prifterinjte te paguhen nga komunat.Kisha jone eshte autoqefale dhe per kete eshte derdhur gjak.Boll me me politika,me Sali.Saliu gjeti shesh e beri pershesh.Te veprojme si banoret ortodokse te lagjes kala ne Elbasan,qe e perzune priftin e Janullatosit,moren ne administrim kishen e shen Merise,qe e kishin ndertuar vete dhe vune prift at Nikolla Markun.Le te veprojne te gjithe fshatrat dhe banoret e Shqiperise keshtu.Per autoqefaline nuk presim licence nga Stambolli.se ate e ka vulosur Noli.Kur ti kene marre te gjithe kishat shqiptaret ortodokse le te zgjedhin vete kryepriftin e tyre si ne Korce ne 1929,pastaj iken vete Janullatosi.Sa per te na njohur Kisha greke,kisha serbe patrikana antishqiptare e Turqise,e mira eshte te mos na njohim,se njohim veten tone.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email nuk do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme shënohen *