FOTOT: Ringrihet Nëndetësja 105, e famshme dhe historike rimerr shkëlqimin e madhështinë e dikurshme

Sejmen Gjokoli, specialist i trashëgimisë kulturore shpirtërore bën me dije se  “Nëndetësja 105” e famshmja historike e Pashalimanit të viteve gjashtëdhjetë është rindërtuar. Tanimë do kemi një aset të rëndësishëm në shërbim të kulturës e historisë.

Siç bën me dije Sejmen Gjokoli, dy ish specialistë të teknikës së kohës, kanë punuar pa ndërprerë për ta ringritur e për ti dhënë shkëlqimin e madhështinë e dikurshme.

Postimi i Sejmen Gjokolit:

Kam kohë që i ruaj pa publikuar këto foto.

Prej dimrit që shkoi, ditës që pata rastin të vizitoj nga afër Nëndetësen 105, të famshmen historike të Pashalimanit të viteve gjashtëdhjetë.

E quaj fat atë moment kur për të parën herë do të hyja në “barkun” e një nëndetësje e ca më tepër kur ky mjet i sofistikuar ushtarak lidhet me një nga historitë më të lavdishme e më dridhëruese të ushtrisë shqiptare në vitet e luftës së ftohtë.

E shkatërruar dhe e xhveshur tërësisht në vitin e mbrapsht ‘97, ajo do të mbetej ashtu bark tharë e lidhur në një nga kalatat e bazës ushtarake të Pashait. Këtu do ti shpëtonte edhe “skartimit” të çmendur kur simotrat u bënë skrap për pangopësinë.

Askush se di, ose më mirë të them fare pak e dinë që, pikërisht brenda kësaj nëndetësje, për rreth tri apo katër vite që dy burra, dy ish specialistë të teknikës së kohës, kanë punuar pa ndërprerë për ta ringritur e për ti dhënë shkëlqimin e madhështinë e dikurshme.

Me thonj kanë punuar e ashtu një e nga një ja kanë gjetur e montuar paisjet, pjesët dhe aksesorët e rrjepur barbarisht.

Prej rrjetit elektrik, të ajrimit e aspirimit, vendkomandës, pultin e drejtimit, dhomën e silurave, krevatet e marinarëve, guzhinën etj. Gjer te dhomat zyra të komandantit e komisarit, të dya përballë njera tjetrës të ndara nga koridori i ngushtë.

Çdo gjë ashtu si ka qenë, në çdo detaj e paisje deri te vidat më të imta e ornamentet e varura. Edhe boja e ngjyrat rigorozisht orgjinale, jashtë e brenda. Tani thuajse e gatshme të presë e të përcjellë vizitorë duke shtuar kështu një aset të jashtëzakonshëm turistik jo vetëm për Vlorën.

Pa diskutim dita që do deklarohet startimi zyrtar i aksesimit të Nëndetëses 105, vendosur diku në një nga kalatat detare të Gjirit të Vlorës, do të shënojë edhe krijimin e një prej atraksioneve më madhore në fushën turistike e historike në hapësirën gjithë shqiptare.

Dhe me siguri atë ditë do flitet gjatë e mbase nuk do mungojë nderimi e vlerësimi për Neim Shehun e Ferdinand Hodon, dy mjeshtrat orikumas që 105-ën e shkretuar e rijetësuan për ta patur përsëri në ujrat adriatiko-joniane, tanimë të qeta por jo pak të lakmuara.

Tani për tu treguar brezave se edhe për luftën e kemi të lashtë e gjëmimtare historinë!…

53 komente në “FOTOT: Ringrihet Nëndetësja 105, e famshme dhe historike rimerr shkëlqimin e madhështinë e dikurshme”

 1. Vivi says:

  Nendetsja fare origjinale … vetem tek fotografija 4 duket nje llampe ekonomike tip LED. ???

  1. Altin says:

   Eshte foto kur jane duke bere punomet/restaurimet

   1. Duhet te informoheni qe te kuptoni says:

    Gatishmëria e ushtrisë shqiptare, ne 72 orë 750 mijë ushtarë “nën armë”

    Strukturat ushtarake e viteve ‘80 lejonte që për 72 orët e para, të mund të bëheshin gati për luftë të paktën 750 mijë njerëz.
    Nëse lufta do të fillonte krejt papritur, pa paralajmërime dhe pa përqendrim të trupave armike në vijën e kufirit, ushtria shqiptare ishte përgatitur që për 2-3 minuta nga shkelja e territorit shqiptar, të hapte zjarrin e parë me mitralozat e rëndë të cilësuara si “armë roje”, apo me anë të batalioneve që gjithashtu quheshin “art-mitraljer”.
    Kjo sa për fillim, pasi strukturat ushtarake e viteve ‘80 lejonte që për 72 orët e para, të mund të viheshin nën armë të paktën 750 mijë njerëz me uniformë jeshile. Por si ishte e organizuar ushtria shqiptare në vitet ’75-’85, gjë që daton dhe me kulmin e fuqisë së saj? Ish drejtuesit e lartë të saj kanë dhënë këto shifra:
    – Kolonel Edip Ohri, ish-komandanti i Aviacionit Shqiptar
    Aviacioni, 240 mjete fluturuese
    “I gjithë aviacion u inkuadrua në 3 regjimente gjuajtës-bombardues të cilët u inkuadruan në tre aerodrome: Gjadri, Rinasi e Kuçova. Reparti i parë u krijua në Tiranë në vitin ’51. Regjimenti i parë i Aviacionit Reaktiv u krijua në vitin 1955 në Kuçovë.
    Ai do të pasohej me krijimin e Repartit të Transportit Ushtarak në Tiranë, Regjimentin e Rinasit, Shkollën e Aviacionit, Regjimentin e Helikopterëve, Regjimentin e Gjadrit. Të paktën 240 ishte numri i mjeteve fluturuese, që përbënin armën e Aviacionit Luftarak.
    – Kolonel Estref Musabelli zv/komandant i Grupimit të 6-të operativ për tanket
    Ushtria, rreth 1200 mjete të blinduara
    “Ushtria shqiptare në fund të vitit ‘80 dispononte thuajse se 1200 tanke e mjete të blinduara në arsenalin e saj. Kompania e parë e tankeve u krijua në 1 prill 1946 me prodhimin italian “Spali” trofe nga Lufta II B. Në prill 1948 u krijua Regjimenti i parë i tankeve “Vojo Kushi”, ku përfshinë tipet T-34 dhe AVL-76 m/m, të ardhura nga BS. Brigada e Parë u krijua në 24 prill 1963 në përbërje të të cilës ishin tanket tip T-59 të prodhimit kinez.
    Në vitet ’70 ushtria shqiptare kishte 10 brigada tankiste me nga 100 tanke të tipeve T-59 (54), T-62, si dhe disa batalione autonome me drejtime të caktuara me tanke tip T-34, AVL-76 dhe 100 m/m. Ushtria shqiptare zotëronte dhe 3-4 batalione të mekanizuara me transportues të blinduar.
    – Bajram Mane, ish-zëvendësministri i Mbrojtjes në vitet ‘82- ‘90
    Organizimim me 9 korpuse
    “Ushtria jonë rreth viteve ’80 erdhi pas një riorganizimi të thellë dhe të gjerë në strukturë dhe në përmbajtje, duke filluar nga njësitë e repartet e vogla ushtarake deri në Shtabin e Përgjithshëm. Në ato vite ushtria kishte në strukturë 7 Korpuse dhe 2 Grupime Operative në rang Korpusi, të cilat përmbanin njësi rezervë të Komandës Përgjithshme të pajisura me armë dhe teknikën e nevojshme.
    Gjithashtu kishte Komandën e Mbrojtjes Kundërajrore, Komandën e Aviacionit, Komandën e Flotës Luftarake Detare, njësi e reparte autonome, si dhe 4 Baza Furnizimi, Forca Vullnetare dhe Rininë Shkollore të armatosur.
    – Kolonel Dashamir Ohri, ish -komandanti i Brigadës së Nëndetëseve
    Flota Luftarake Detare me 100 anije
    “Në vitin 1980 flota detare shqiptare kishte anije rreth 100 luftarake të tipave dhe destinacioneve të ndryshme, luftarake e ndihmuese, të ardhura nga BS e Kina”
    – Hetem Halili, ish- Komisari i Korpusit të 7-të
    Normat e gadishmërisë, njësoj me Izraelin
    “Nivelin e normave të gatishmërisë e kishim më të lartin në botë. Me këto norma na afrohej vetëm Izraeli. Në 6 orë deri në 6 e 30 minuta kompletohet një brigadë, efektivi i të cilës varionte nga 5 mijë deri në 7 mijë trupa. Ndërsa një korpus vihej në gatishmëri të plotë brenda 9-10 orëve.
    Për rastin konkret, kur flitej që Shqipëria kërcënohej nga trupat e Traktatit të Varshavës, merrej parasysh që pika më e afërt, nga ku mund të ngriheshin avionët desantues, ishte aeroporti i Sofies në Bullgari, me një largësi prej 650 kilometrash.”
    – Kostaq Karoli-ish shefi i shtabit të përgjithshëm të ushtrisë
    Shkelja e kufirit, për 3 minuta zjarr i përqendruar
    Forcat e Armatosura kishin një efektiv shumë të madh, si aktiv ashtu edhe rezervist. Efektivi përbëhej nga rreth 16.500 oficerë, rreth 9.000 nën/oficerë, rreth 60.000 ushtarë si dhe nga rreth 8.000 civilë. Ndërkohë që rezervistë kishte rreth 450.000 vetë, dhe 230.000 Forca Vullnetare.
    Këto forca përfshiheshin në 22 Divizione dhe tre Forca që ishin: Mbrojtja Kundër Ajrore, Flota Luftarako-Detare dhe Aviacioni. Ishin 127 Brigada Këmbësorie, Brigada Artilerie dhe Brigada Sulmuese; rreth 1050 tanke, rreth 4.000 gryka zjarri artilerie tokësore; 34 regjimente të artilerisë kundërajrore pa llogaritur artilerinë kundërajrore të Brigadave, etj.
    Në kufi, mitralozët e rëndë (armët roje), bateritë e gatshme të artilerisë kundërajrore, hapnin zjarr për 2-3 minuta. Për 20-30 minuta, batalionet mitraliere në vijën e kufirit kishin bërë gati për luftim. Po kështu për 15– 20 minuta, artileria tokësore e gatshme kishte hapur zjarr.
    – Namik Shehaj, ish-komisari i Regjimentit të Raketave
    Mbrojtja kundërajrore me 240 raketa
    Në përbërje të ushtrisë shqiptare janë 3-Grupe luftarake raketash një Grup tjetër që përdoret për qëllime mësimore si dhe një grup teknik. Katër grupet e raketave janë të vendosura në Petrelë, Sukth, në Patos dhe Krujë. Çdo Grup ka nga 6-të shtretë raketash. Pra gjithësej 24 shtretë.
    Është përllogaritur që çdonjëri nga shtretet të lëshojë deri në 10 raketa. Realisht 240 raketa. Ato kanë një gjatësi prej 10.,88 metrash. Raketat që kanë qenë pjesë e armatimit të Mbrojtjes Kundër Ajrore të Ushtrisë Shqiptare nuk kanë pasur mbushje bërthamore, por kanë pasur vetëm mbushje luftarake, e cila kur shpërthente ndahej në 3600 copa.
    – Irfan Lulo ish-shefi i Katedrës në Zall-Herr
    Artileria 6 gryka zjarri për çdo kilometër të frontit
    “Ndërmjet viteve 1954-1955. Ushtria Shqiptare u pajis me bateri KA 85 mm e mjete radioteknike më të sofistikuara, ndërsa në vitet 1957-1958 u pajis me bateri 57 dhe 100mm. Në vitet 1959-1969, në armatim futen edhe raketat e drejtuara, topat AKA 37 mm, topat 57mm dhe 100mm me drejtim automatik, mitralozet 14,5 mm me katër tyta, dhe me radarë të zbulimit të largët. Në vitet ’70 kishte 22 regjimente të AKA, 18 batalione mitraliere AKA, që llogarisnin rreth 6 gryka zjarri për çdo kilometër të frontit”.
    – Kolonel Thoma Lakra, ish-komisari i Divizionit të Xhenjos
    100 mijë qendra zjarri në 5 vjet
    “Tërë procesi i projektimit, prodhimit dhe montimit të mbi 100 mijë qendrave zjarri u bë për afro 4-5 vjet, (1975-1980). U bënë njëkohësisht qendrat e zjarrit të montuara me kërkesën e Mehmet Shehut, të cilat iu nënshtruan eksperimentimit me qitje direkte me të gjithë kalibrat e armëve, ku u nxorën konkluzionet dhe reflektime në projektimin dhe prodhimin e tyre. Në Shqipëri u prodhuan dhe u montuan rreth 100 mijë qendra zjarri. Vitet me intensitet më të lartë kanë qenë 1976-1980”.
    Bazat e Betonizuara
    -Aerodromit të Gjadrit, i tunelizuar
    -Baza e Shëngjinit të Tunelizuar
    -Baza në Porto Palermo
    -Tunelizimi i Uzinës në Poliçan
    -Tunelizimi i Bazës Ajrore në Kuçovë
    -Depove të tunelizuar në Vermsh Gjerbes, Qafë -Shtamë
    -Ndërtimi i Radiostacioneve për kohë lufte, në Bizë, Livadhe e Hamet, Puke, Teqe e Dushkut, Gramsh etj”.
    Përbërja e Aviacionit Ushtarak
    95 avionë MIG-19-S,
    12 avionë MIG-21,
    12 avionë MIG-17,
    3 avionë IL-14 për shërbime qeveritare
    1 avion bombardues IL-28.
    36 helikopterë MI-4.
    12 avionë AN-2 transporti
    Ushtria
    Fuqia njerëzore dhe ajo e zjarrit
    Ushtria Shqiptare në vitet ’80-‘90 ka pasur në përbërjen e saj:
    -22 Divizione
    -Mbrojtja Kundër Ajrore (MKA),
    -Flota Luftarako-Detare (FLD)
    -Aviacioni

    Efektivi dmth forcat e gatshme ushtarake, përbëhej nga:
    -rreth 16.500 oficerë
    -rreth 9.000 nën/oficerë
    -rreth 60.000 ushtarë
    -rreth 8.000 civilë
    -rreth 450.000 rezervistë
    -rreth 230.000 Forca Vullnetare
    -Ishin 127 Brigada, Këmbësorie, Artilerie dhe Sulmuese
    -Ishin 34 regjimente të artilerisë kundërajrore
    -Ishin rreth 1050 tanke inkuadruar në 9 brigada e dy batalione
    -Ishin 4.000 gryka zjarri artilerie tokësore
    -Ishin më shumë se 100 anije të të Luftës Luftarake Detare
    -Ishin rreth 240 avionë e helikopterë të Flotës Ajrore

    Flota Luftarake Detare
    1. Katër silurues 80 copë rus + kinez
    2. Dragamina rade 6 copë rus
    3. Dragamina bazë 2 copë rus
    4. Gjuajtësa detarë 4 copë rus
    5. Nëndetëse 4 copë rus
    6. Motovedetë tip Shangai II 6 copë kineze

  2. E di si eshte puna says:

   Kohe e lavdishme me njerez te lavdishem!

   1. mirel says:

    Tani lavdise i ka ngelur vetem pluhuri.
    Per ironi kjo nendetese shfaqet atehere kur qeveria po shet detin te greket, dhe qe po vazhdon ta mbaj Shqiperine pa kufij detare njelloj si Berisha.
    Natyrisht, per relike mire eshte.
    Perkedhel sedren e patriotizmit, qe tani eshte varrosur ne lavdine e dikurshme.
    Po shitet deti, o patriote..
    Ju rrofte bojatisja e nendeteses kur nuk perdoret per qellimin qe kishte.
    Ruajtjen e kufirit dhe te Pavaresise.
    Tani i shesim vete kufijte.
    Dhe vizitojme reliket..

    1. E di si eshte puna says:

     Edhe lavdise se Skenderbeut pluhuri i ka mbetur, por ne krenohemi dhe do krenohemi perjete me ate “pluhur”. Pavaresisht se edhe sot ka ca hamzaiste qe vazhdojne sharjen ndaj Gjergjit tone te Madh!
     Nuk do shume mend ta kuptoje dikush kete 🙁
     (sa per info, qeveria e Sali Derrishes e beri perpjekjen ta shiste detin, ashtu sikur Zogu shiti Shen Naumin. Por ja qe Salien nuk e la kush dhe sot e gjithe diten ende nuk ka marreveshje per detin.)

 2. Kur do tja ver minat lulushi me shpellaret e isisit.
  Po kullat e barit kur do i djegi.

  1. Xboom says:

   Pasi ta fusim kastrvecin aty nga ka dale se felliqi Dynjanë.

 3. Kaltra says:

  JU LUMSHIN DUART ,specialistëve për këtë punë kolosale që kanë bërë.Ky brez mjeshtërish na bën krenar me dashurinë për punën dhe për historinë e nëndetëses 105.Meritoni një vlerësim nga pushteti vendor dhe qëndror.Shpresoj ta bëjnë (mgjs janë me pushime).Sa për ty Vivi ajo të bëri përshtypje ,llampa LED, nuk pe asgjë pozitive të thoje ,ji më pozitiv në komente i/e dashur…

 4. golemi says:

  Mungon vetem fotografia e Sales.

 5. pashalimani says:

  Bravo, keta njerez meritojne shume e me shume urime dhe falenderime qe ringjallin vlerat historike te paharuara, te cilat u shkaterruan nder vite nga babezia dhe injoranca e gomareve qeveritareve

 6. Tarasi says:

  Nje respekt pa fund per njerzit e punes

  1. Tanguli says:

   Enveri HERO KOMBETAR I SHQIPTAREVE!
   Kush ende nuk e ka kuptuar eshte RROT CARI!

   1. SPIRO DION says:

    vetem ajo ….R …te mungon se je komplet trangull

 7. Feniks says:

  Vivi do kishte dashur qe ne vend te llampes LED te ishin varur ca kondome apo tanga si nderlidhese e kohes sone prosti!

 8. Lungo Mare says:

  BUKUR DHE URIME SPECIALISTEVE. FALEMINDERIT. PO, KY SEJMEN GJOKOLLI, SEJMEN I PUSHTETEVE, SEJMEN NE KARAKTER, CFARE LIDHJE KA ME PUNEN HEROIKE TE TYRE. APO SI. KUNATI LEGJENDAR I SHPETIM GJIK ZIUT, QE MERRTE GJITHE BUXHETIN E KULTURES SE VLORES PER 12 VITE RRESHT? O SEJMEN ZIU. O SEJMEN LETYRA. MOS U MUNDO TE ZBARDHESH NGA BARDHESIA E ATYRE QE PUNOJNE TEK 105. MERR CA FONDE DHE BEJ TALLAVA MUZIKE

 9. vlora.vlora says:

  Nje bravo e madhe per kete perkushtim tuajin .

 10. Durimi says:

  Si paska shpetuar nga Arben Imami pa e shitur per skrap. Keta specialiste kane urimet me te mira nga njerezit e thjeshte, ndersa Arben Imamballajdise e Sali Berishkaraxhicit kriminelit vetem vdekje pa varr

 11. marina says:

  Keta njerez jane me te zgjuar e me atdhedashes se sa politikane e pushteratet (lexo hajdutet, kriminelet, te korruptuarit, pushtat…) perfshi Salen, Lulin, Meten, Ramen, Nanon….etj. Kthejeni nendecen ne objek te mbrojtur. Krijoni mundesi qe ajo te vizitohet nga vendas e te huaj. Brezat e ardheshem te mesojne historin e flotes ushtarake shqiptare. Me te ardhurat te mirembahet ky objekt i vecant e historik. E njejta gje mund te behej edhe me teatrin kombetar ne Tirane.

 12. Nuk ka gje me te bukur ,
  te sjellesh ne jete nji relik te tille Madheshtore lufte ,
  qe mbart Brenda aq shume histori dhe krenari .

  Ju lumte mjehstra-ve ,qe ne kto kohe te zymta te ktij populli
  dijne ti tregojne se me pune arrihet gjithcka ,
  te Motivojne rinine .
  Bravo e rrespekte per kra specialiste e ushtarake e mrekullushem
  qe na bejne krenar

 13. Labi says:

  Bravooooooooo!Nderime dhe ju lumshin duart!

  1. syri blu says:

   o Labush , per cfare i uron ?? Per keto burduvele ?? Duhet te bejne ceshte e mundur te harine kohen , qe te pakten te shitet per skrap para se te kaloje ne nje maco ndryshku , ku nuk do ti duhet askujti ndryshku ……………

 14. demo says:

  Diktatura privilegjonte parazitet,pozaxhijte,katundaret,rrjepsat,hajdutet e llumit si Sali Berisha i bllokut dhe Arben Imami qyleri,qe gjoja do ta mbronte floten nga sovjetiket dhe kur e bene ministyer ja dorzoi armatimin e ushtrise grekut per skrap.Ja cfare vemjesh ka privilegjuar komunizmi.Cfare kane perfituar duke grabitur ushtrine Berisha i jati,Zeni i biri,Mediu,Imami,shejtani,t`ja marrin pasurine dhe t`ja japin ketyre dy punetoreve te heshtur,qe po rindertojne nendetesen.Jo pse ka ndonje vlere ushtarake,por ka vlere morale.I gjithe armatimi i para 90 duhet konsideruar i vlefshem dhe t`u priten duart politikaneve qe te mos kene te drejte te ti afrohen armatimit.

  1. eeeeej says:

   Komunistet ketyre halabakeve dhe ty bashke, ja u shkerdhente faren deri ne themel! Po sot komunistet jane pak, se perndryshe …

 15. e verteta e hidhur says:

  C’na kujtoni keto histori komunistesh!Ku doni te dilni po na ringjalllni Enverin.Akoma se kuptoni qe ajoi ishte nje loje dhe marrveshje nderkombetare?Enveri e lujti rolin e tij dhe kaq,perse duhet te perjetsojme kete veprim aq te thjeshte?

  1. Aspirantja says:

   “E verteta e hidhur” nuk e di cfate moshe je, por po te them se nuk e njeh realitetin e atyre koheve.
   Ketu nuk sherbenin komunistat. ketu sherbenin ushtaret, njerez te ndershem. ju nuk e njihni historine. ju shkoni mbas the thenave te badakcinjeve.
   turp qe i barazon te gjithe.

  2. Arjan says:

   E verteta e hidhur qe je loqe kjo sdiskutohet ,Po Cfare do tu tregojme brezave per mehdiun apo salushin qe hodhi ne ere nje qyteze te tere , Respekte per keta njerez punetore dhe patriote,Respekte per naim shehun I pari majtas foto 4 ,nga nje ish ushtar I nendetses 105 .

  3. Qehajai i bajraktarit te Vicidolit says:

   Je me te vertete nje plehre e pa riciklueshme !
   Ketu flitet per nje copez histori shqiptare . ore
   idjot , nuk flitet per te vjellat e tua ! Qenke `vertet
   i hidhur`nga plehu i injorances !

 16. Aspirantja says:

  Sa mire, Im ate ka nostalgji per kete nendetese. Ai ka qene pjestar i ekipit the 105 dhe ka qene pjesetar i luftes qe eshte bere per te mbrojtur ate nendetese.
  Ndjehem krenare.
  Pergezime ekipit te reabilitimit.

 17. Mentari says:

  Keto Injorante e Gomare na Udheheqin Shqiperine ,si dje ashtu edhe sot; Nendetse shum e “Sofistikuar” ,project i 1914 i prodhuar me 1933.

  1. Moisi Golemi says:

   Po t’i shtojme edhe 20 vjet prostitucion te sat’eme, behet prodhim i vitit 1953.

 18. naimi says:

  mos u egzaltoni se nuk eshte me nendetese. me shume eshte govate e lyer, meqe rri mbi uje, se nenuje nuk ka shanse..
  e ka bere edi per fasade si gjitha punet.

 19. goliku says:

  E pa besueshme, e cbejne kuadrot e lavdishem, BRRAVO… Aman kur te vdesi Saliu se mos na i ngjallni se na moret ne qafe…

 20. Pidhari i lasht says:

  Sa pordh qe shesin pordhcat e pjerdhur shqiptar!!!
  “historike”!!!!
  E ca lesh historije ka bo ajo nendetse.as luft as beteja detare s ka pa.
  Nendetset gjermane kan bo luftna nderatllantike ne koh t hitlerit,kan myt dhe jan myt e askush prej gjermanve a aleatve s pordhnon.
  Shqiptart as luftna s kan bo as pushtime ,jo se jo.e megjithate,megjithse jan shkaperdhy bythsh prej ushtrive t huja,prap se prap pordhnojn.
  Vaj halli te kishin qen shqiptart ne pozitat e anglezve amerikanve qe kan bo historin e luftnave t perbotshme dhe i kan fitue.
  T ishin shqiptart n vend t atyne,do ishte qelb planeti nga pordht mbarshqiptare.
  Do ishte trash atmosfera e toks dhe do kish shku det n hon patjeter.
  Edhe morracak
  Edhe pordhak
  Edhe lypsar
  Edhe pordhar
  Kush esht?
  Shqiptarqiri (shqiptarfucker ne inglish)

  1. Moisi Golemi says:

   Te fala sat’eme. Se babain nuk e njeh.

 21. Pidhari i lasht says:

  Sa pordh qe shesin pordhcat e pjerdhur shqiptar!!!
  “historike”!!!!
  E ca lesh historije ka bo ajo nendetse.as luft as beteja detare s ka pa.
  Nendetset gjermane kan bo luftna nderatllantike ne koh t hitlerit,kan myt dhe jan myt e askush prej gjermanve a aleatve s pordhnon.
  Shqiptart as luftna s kan bo as pushtime ,jo se jo.e megjithate,megjithse jan shkaperdhy bythsh prej ushtrive t huja,prap se prap pordhnojn.
  Vaj halli te kishin qen shqiptart ne pozitat e anglezve amerikanve qe kan bo historin e luftnave t perbotshme dhe i kan fitue.
  T ishin shqiptart n vend t atyne,do ishte qelb planeti nga pordht mbarshqiptare.
  Do ishte trash atmosfera e toks dhe do kish shku gjer n hon patjeter.
  Edhe morracak
  Edhe pordhak
  Edhe lypsar
  Edhe pordhar
  Kush esht?
  Shqiptarqiri (shqiptarfucker ne inglish)
  Ha he ho hu
  O shqiptar
  Ma ha kte hu

 22. qytetari says:

  RRESPEKTE per brezin me te lavdishem te kti vendi qe punuan dit nat per ndertimin dhe mbrojtien e sovranitetit te vendit ton , shum rrespekt per kta mjeshtra qe ruajn te fresket historin ton ,

 23. ALI ABDULLAI says:

  SEJMEN!
  ATY BRENDA NDJEHES MIRE SI NE GALERITE E MINIERES SE MEMALIAJT. NUK E KE HARUAR PROFESIONIN E PARE, INXHINIER MINIERE.

 24. M says:

  Per 5:01pm. Pidhin e Mamit app shpellen e goces te Kane shkaperdhier me shume shqipkaret moj kopile kanali ne cfar ferre te ka pjelle ajo neperke”nene” qe je kaq e helmuar moj Kerme , morre by the ptyyyypjell e ndyre cfar gop gjarperi te ka nxjere ty moj pjelle ndyre ptyyy

 25. Adi says:

  Prisni, prisni se me urdhet te UDB-se se Beligrades po vijne SHPELLARET e TROPOJES me ne krye Azem Hajdutin(Hajdarin) dhe nje fare oficeruci drumepre injorant Muuuhaarrem Kucana pjestar i bandes se Sali Serb Berishes dhe do ta hedhin ne ere kete nendetese.

 26. KOSOVA-SHQIPE says:

  sali berisha Duhet te Gjykohet per TRADHETI KOMBETARE…pse u dashkan Shkaterruar Nendeteset????????????Po Aeroplanet Luftarak???Ushtria munde te Reduktohej por jo te Shkaterrohej???
  Cilat vende te Botes Shkaterrojne Ushtrin si ne Shqiperi?????
  Ku eshte Mbrojtja Ajrore?????????Detare?????????

 27. Ageli says:

  Respekte dhe nderime per keta duar florinj qe me punen e tyre po ringjallin historine e ketij vendi.Nendetsja 105 bunkart 1 e 2, e shum vepra dhe armatime qe sherbyen per mbrojtjen dhe pavarsine e Shqiperise jane pjese e historise,qe horrat e politikes deshen ti zhduknin.Tek ish fusha aviacionit ne tirane ne emer te nje arme te nderuar te aviacionit ushtarak shqiptar,kan vendosur nje avion por kopjen e nje avioni letre.Turp. Nga djali i nje ish aviatori te kesaj arme.

 28. HQ-18 says:

  Bravo këta dy burrat që kanë punuar aq shumë dhe me përkushtim.E meritojnë një çmim.
  Po a ka pasur dhe ka akoma azbest aty??

 29. Xxxx says:

  JE SHUM LARG ,,,O E VERTETA E HIDHUR,,,TI KA ZON SYT ,,,INSTAGRAMI APO KATUNARI DIXHITAL,,,,NUK JAN KOHET E TUA,,,,SHIF TE BOSH NAI LIKE NE FEISBUK,,,,ISHIN KOHE TE TJERA ATO,,,QE TI SKE PER TI KUPTUAR KURR,,,,

 30. Andoni says:

  Kane punuar kot keta dy patriot.
  Me urdher te Serbise do vij banda e Tropojes me Uke Kulicin,Hajdut Sali Shaban Lushen,Shkerdhen Brecanin, e kriminel te tjet qe dogjen Shqiperine me 1990 dhe do ta shkaterrojne perseri Vloren.

 31. Shkerdhimtari i shqipqiqiris says:

  Shif si gzo kombi kriminel shqiptarqi.
  Ja vodhen me pabesi t tjerve mallin dhe krenohen sikur kan bo heroizma.
  Ajo ishte nendetse e rusve qe kishin ardh per ndihm komunistce.
  Shqiptart ja mbajten me hile.
  Si tash.cdo gjo me hile.dun me hy n jurop shkerdhatshe.
  Votime me hile
  Prona t vjedhme
  Kerkojn Azile politike neper bot me rrena.
  Car kombi shkerdhat i shkerdhy shkerdhyeshem shkerdhatnisht me nje histori shkerdhnore.

 32. bekim says:

  Kur do jepet me koncesion

 33. cukali says:

  Sot në NATO me nëndetse use të vititeve 40. Marrëzira nostalgjikësh mbetur ora te lavdia e munguar.

 34. Mirenjohesi says:

  Nje BRAVO te madhe. Ju lumshin duart. Na dhate nje muze te ri……..

 35. T. Voda says:

  —- Ata Ushtarake, te asaj NENDETSEJE HISTORIKE-[105], nrgiten dhe lartesuan jo vetem nderin e krenarin e FLOTES LUFTARAKO-DETARE , por te gjith ushtarakeve dhe te shqiperis. Ata jane pjese e atij brezi ushtarakesh te luftes e te gjakut per liri, ; te punes , djerses e te sacrificave sublime per mbrojtjen e ATDHEUT PELLEMBE PER PELLEMB, per ngritjen , forcimin dhe mbajtjen e asaj ushtrie te deri viteve 90. .Historija, puna, dhe vepren e tyre, DHE E TE GJITHE USHTRIS Shqiptare duhet te gdhendet ne ALTARIN e ARTE te KOMBIT .
  —- AJO USHTRI , QE PER SHUME ARSYE U [‘’vet’’] FLIJUA , DO TU SHERBEJE BREZAVE TE KOMBIT SHQIPTAR si nje ‘’ROZAFE E KOHEVE MODERNE’’. KURRE ME SHQIPERIA NUK KA PER TE PATURR ATE LLOJE USHTRIJE, ME ATE LLOJE ORGANIZIMI, PERGATITJEJE E GADISHMERIJE TE LARTE LUFTARAKE. [ Me gjith se kohet dridhen e perdridhen, per perdorimin e fjales ‘’KURRE’’ , JAM I SIGURT.]
  — POROSI per brezat e ardhshem duhet te mbetet – ; ‘’ ZEMREN’’, ‘’ SYRIN’’ dhe nje ’’DORE’’ [Gisht], E ASAJ USHTRIJE, TA MBAJNE JASHT . PER TE MOS VDEKUR KURRE. Ketij amaneti I sherben edhe akti i DY SPECIALISTEVE TE NDERUAR PER RINGRITJEN E NENDETSES 105 , por edhe e Kol. Dilaver Goxhit qe I kushtoni kohet e fundit ish USHTRIS POPULORE TE SHQIPERIS .
  —- ESHTE FATKEQSI. .., Ne te gjithe ate kasapane qe ju be ushtris , nuk pam a ndegjuam qofte dhe nje Nga figurat kryesore te ushtris , general a colonel qofte, qe te ngrite zerin e fuqishem te protestes e te distancohej , TE JEPTE DORHEQIE ndaj asaj mender reforme dhe pune shkaterruse ndaj ushtris.. ……………………Nuk me vjen mire , te shpreh mllefin qe kam ndaj nje qendrimi te tille .. !
  — USHTRIT E POLITIZUAR , jane te DESTINUAR qe te shkatrrohen . Ndarja, kthimi ushtarakeve ne idhtare [ partizane] politik , , LENIA E DREJTIMIT TE USHTRISE dhe shtetit , NE DOREN E NJERZVE DILETANT , JO KOPETENT, BISHT PERDREDHUR E KURRIZ PERKULUR e demtoi dhe do ta demtoje rende ushtrin , edhe ne te ardhmen .
  —– Forca e asaj ushtrije qendronte edhe tek NJE ARME SHUME ME E RENDESISHME DHE E FUQISHME SE SA ARMET E ZJARRIT DHE FORTIFIKIMI . AJO ISH, EDUKIMI I GJITHANSHEM I POPULLIT ME FRYMEN E LARTE TE PATRIOTIZMIT DHE ATDHETARIZMIT . Ajo fillonte qe brenda familjes , femijet e shkollave , e deri ne majen me te larte te piramides —- KJO LLOJ ARME SOT nuk FUNKSONON , NE SHUM RASTE FUNKSIONON E KUNDERT.[ Sic bejn edhe disa komente sa siper. ]
  —— POLITIZIMI i tejskajshem KA VRARE DESHMORET LUFTES, HERONJT , KENGET E POPULLIT, TE DASMAVE E GEZIMEVE, ka vrare NJERZIT E LETRAVE, GJINITE E TJERA TE ARTIT , MUZIKES, TEATRIT, FILMIT ARTISTIK te cilat dikur edukonin , mbanin te ngritur ndjenjen e atdhetarizmit, frymezonin te madh e te vogel , te gatshem ne roje e mburoje te ATDHEUT, qofte edhe me ate ‘’ KOKRREN E FUNDIT TE FASULES’’ e cila shqeteson disa gjak-shprishur e pshurrur, bish- perdredhur e kurriz- perkulur [ shprehet dhe ne komente sa me siper].
  —– Armet dhe fortifikimin, edhe mund tja shkaterrojne krejt Shqiperis , por…por , kurre nuk duhet te arrije ti shuhet ndjenja e atdhetarizmit , shpirti luftarak per ta mbrojtur vendin . Kerkoj ndjes por ja SI KA QENE E DUHET TE JETE i MISHERUAR KY LLOJE EDUKIMI NE GJIRIN E NJE POPULLI QE DO E RESPETKON VEHTEN , TE RENET , DHE VENDIN E TIJ.
  —-Kengetari emblematic Qerim Sula-Diber.
  ………………………….
  ….. DRIDHEN MALET, JO NUK TUNDEN KULLAT
  NE LOG TE BURNIS MATEN BURRAT
  SE LSHOJM PLLAMEN PA LSHUE KSULAT.
  ……… .KADALU HASEM SE KETU KA BUURRA
  NA KNOJN PUSHKET NEPER KULLA
  TA SHTROJM VENDIN PLLAM E PLUMA
  ……..MIKU I VOTRES , E LA KONAKUN.
  DHANDRI I RI ,KA PRI BAJRAKUN .
  NUSJA E RE, E HEQ DUVAKUN .
  — PLAKA NE VOTER , E THEU FURKEN .
  FEMIJA I DJEPIT, KERKON PUSHKEN .
  GRAT NE LLOGORE, PJEKIN BUKEN
  — SHTINI TRIMAT E MEJDANIT
  HIQNI SUMLLAT E XHAMADANIT
  ………. E LSHOJM FLAKEN NGA KULLA E TOPIT ,
  JEMI GJAKU I KASTRIOTIT.
  LE E RRIT NE KULL TE BAROTIT.
  ……………………………………….
  Ndersa nga grupi valltareve te LABERIS vijonin vargjet :
  ………………… O TRIMA VALLEN MA MBANI / LIDHUR SI FYSHEK GJERDANI.
  KUSH NA PREK I HUMBET NISHANI / SHKRUMB E HI BEHET NGA ZJARRI
  ZJARRI I LUFTES POPULLORE / CDO SHQIPTAR NE NJE LLOGORE ……………..
  …………E……Ndersa vazhdonte ne MIRDITE ; ………………
  — PER ATEDHE E PE FLAMUR // GJAK E DJERS NUK SHTEREN KURRE
  PER LIRIN , TOKEN AMTARE // NGRIHEN PRAH HEROJT NGA VARRET.
  …………………………………………
  Kurse gjeneralja e kenges MATJANE , FERIDE KURTI ne fund te viteve 1960, i ‘’pergjigjej ‘’ botes ………………
  …….. PO PYET BOTA PER SHQIPNIN // SA TE MADHE E KAN USHTRIN
  SESHT SEKRET, LE TUA TREGOJME // DY MILION PUSHKEN SHTERNGOJM
  DY MILION SE CE HAN BUKEN // D Y MILION E RROKIN PUSHKEN ……………….
  Xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
  —- Shqiperis mund te arrijne tja shuajn ushtrin, por JO, KURRE JO shpirti luftarak..TE POPULLIT
  — Ish Ushtrija Popullore , do u sherbeje brezave si nje model , burim i fuqishem frymezimi e referimi. Tu tregoj SE AI VEND, KA PATUR NJ HERE E NJE KOHE NJE USHTRI , QE u DILTE ZOT PELLEME PER PELLEMBE KUFIJVE DHE VENDIT NE TERESI.
  — – PERVOJA E ASAJ USHTRIJE duhet te Mblidhet , ruhet e konservohet ne KASETAT E ARTA TE HISTORISE ARTIT USHTARAK TE SHQIPERIS . Drejtusit e larte te ushtrise qe ka mbetur , u del e detyrushme te ftojne ish drejtusit e larte, specialistet me te afte e dashamires te ushtris , te sistemojne e konservojn pervojen nga elementet me te thjesht , deri ne hallkat me te larta qe lidhet me:–
  1 — Organizimin dhe funksionimit e sistemit te vrojtimit, zbulimit , te lajmerimit, mobilizimit , te hapjes e kompletimit dhe daljes ne rajonet e brezat e mbrojties, per te gjitha strukturat, llojet e armeve e sherbimet, duke filluar nga elementet fillestar,,….
  2— Menyrat, format dhe metodat e PROGRAMIMIT te pergatitjes luftarake ne te gjitha hallkat, strukturat, llojet e armeve dhe sherbimeve
  3 — LLojet , format, e metodat e zhvillimit konkret te stervitjeve ne te gjitha hallkat e strukturat e mbrojties , trupat, komandat e shtabet , qe nga ato vetmore e deri ne ato taktiko- komlekse dhe qitjet luftarake, Si dhe llojet e bazes materjale te levizeshme e te pa levizeshme qe perdoreshin….
  4 —- Format e metodat e pergatitjes kuadrove , komandave dhe shtabeve per te gjitha hallkat, llojet e armeve e sherbimeve.
  5 — Menyrat e ngritjes dhe funksionimit te shollave te lira ushtarake, sipas qendrave te banimit e prodhimit. E te tjera probleme , pervoja per te cilat eshte e nevojshme te sistemohet , [konservohet] . Ne rast nevoje te shfrytzohet ne pershtatje me stuatat , kushtet konkrete.
  6 — Nje muze shume me I gjere ,me serioz e me komplekse se ai qe kemi pare pjeserisht ne TV ne shkollen ‘’ Skenderbeg’’, mund te ish ndertuar ku te perfshinte modelet dhe makete e qe kane te bejne me gadishmerin , stervitjen , tekniken , armetimin dhe llojet e armeve e sherbimeve qe lidhen me p/vrojtimi, zbulimi, p/drejtimi e v/komanda[kohe paqe-lufte], v/mjekime,v/furnizime, v/sig.teknik. etj….Modelet e armatimit te cdo kaliri. ,llojet e predhave[mesimore] etjera e tjera , mundesisht edhe tippet e avjoneve dhe anijeve .
  —– LE TE JETE ‘’NENDETSJA—105 ‘’ – hapi baze per TE KRIJUAR PRANE NJE MUZEUM per te gjithe FLD , edhe per ISH FORCAT e organizimit te Mbrojties Bregdetare . PO ATY , MIR ESHTE TE NDERTOHET NJE POLIGON KOMPEKS–HOTEL—RESTORANE ….etj ”. MODERN PER ZHVILLIMIN E QITJEVE , me te gjitha llojet e armeve te lehta te kemsoris… si nga vizitoret edhe popullata -.

  —— IDEJA E POLIGONEVE TE QITJES, mir eshte te perhapet ne te gjitha qytezat e Shqiperis , pa perjashtim . Te nxiten [stimulohen ] garat e qitjes [ekipet e qitjes luftarake] . Kjo te sherbeje si ide per zgjerimin e pegatitjes popullates ne manyre vullnetare per mbrojtjen e atdheut, ne vecanti kjo per brezi nen 40 vjec , KU , veshtire se gjen ndonje ka bere qitje deri tani. Qeveria ti stimuloi e mbeshtes keto lloje aktivitetesh duke percaktuar legjislacionin , licencuar personat pergjegjes. Ushtarakket e liruar mund te aktivizohshin ne kete lloje biznesi, duke bere keshtu njekohesisht edhe rifreskimin e rezervave te municioneve stoqe [ ne se ai vend ka rezerva].—== [ PS.. z. Mero, …. besoj do ti pelqeje kjo ide per ta cuar ne muzeun; ALL-GREK; ne PESHTAN, ne Gryken e Kelcyres, ose tek rrepet , pa mbritur tek ura e Dragotit. …………]

  — Dy specialistet e nderuar , NEIM SHEHU dhe FERDINAND HODO , jo vetem duhen falnderuar e shperblyer maksimalisht por, ne se duan , edhe te punesohen per mirembajtjen e administrimin e NENDETSES…..
  Respekte; — Tomor Voda – NY– USA

 36. DRENICA E KUQE says:

  Ju lumte burra shqiptare! Shqiperia dhe shqiptaret duhet ta kene ushtrine e tyre kombetare, ushtri te forte e te pergatitur per te gjitha sfidat, per ta mbrojtur etnine e tyre shqiptare, per t’i mbrojtur kufijte tokesore, detare e ajerore te atdheut. Dhe kjo eshte shtysa kryesore, ky shembull i juaji fisnik e kombetar se Forca e Ushtrise Shqiptare duhet ringritur, sepse pa ringritjen e saj do te jemi te poshteruar e te nençmuar… Ajo (Ushtria) eshte forca qe na mbron dhe na bashkon!…
  DRENICA E KUQE

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email nuk do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme shënohen *