Përgjigje mikut tim të panjohur grek

Nga Sokol Balla 

I dashur profesor, për një varg rastësish dhe për të shmangur keqkuptime, lexova paraprakisht dhe po ashtu paraprakisht rashë dakord që t’i përgjigjem paralelisht shkrimit tuaj, të botuar sot në këtë gazetë.

Emri im është Sokol Balla. Por sa herë kaloj kufirin me Greqinë (një vend që e vizitoj shpesh, jo thjesht sepse jemi afër gjeografikisht), policët tuaj në pikën kufitare më pyesin për emrin e babait. Arsyeja është sepse një tjetër shqiptar, me emër si timin dhe mbiemër të ngjashëm (Bala) dhe me një ditëlindje të ngjashme me timen (unë 7. 5. 1973 dhe tjetri 8. 5. 1974), me sa duket do të ketë ndonjë problem të vogël me ligjet e vendit tuaj. Një herë, në aeroportin “Venizelos”, vetëm kur me shaka i tregova një foto timen me ministrin e Jashtëm të kohës në Greqi, profesor Kotzias-in, policët, të hutuar, më lanë të qetë duke më kërkuar ndjesë. Në fakt ata po bënin detyrën e tyre dhe po: ka shqiptarë që kanë probleme me ligjet në vendin tuaj. Por ka shumë policë dhe doganierë grekë, që kur kaloj rrugët kufitare tokësore, për shkak të punës sime, më njohin dhe më respektojnë. Por nuk ka qenë, e për fat të keq, akoma nuk është kështu për shumë shqiptarë atje që kanë një jetë tyren.

Ju me të drejtë shkruani se shqiptarët e brezit të dytë e të tretë sot janë të integruar në Greqi. Shumë prej tyre shkëlqejnë në shkolla si më të mirët, u jepet flamuri grek ta mbajnë ditën e parë të shkollës në Greqi, e prapë prindërve të tyre sot u mohohet akoma pasaporta greke dhe e drejta e votës. Sepse janë shqiptarë. Shumë prej tyre kanë emra të krishterë. I kanë ndërruar. Me të drejtë ju mund të thoni se e kanë bërë në vullnet të lirë. Por unë them e kanë bërë edhe për të marrë dokumentet e qëndrimit, që nuk i marrin dot, pa bekimin e Kishës.

Ju me të drejtë mund të thoni se Kisha është ende pjesë e shtetit tuaj. Te ne jo. Në këtë pikë kemi zgjedhur një model ndryshe nga tuajin dhe ne besojmë se ky joni është një model europian. Por ne e dimë se Greqia nuk është më një pengesë për ne në integrimin europian, megjithëse nuk ka qenë gjithmonë kështu. Ju përmendni, jo pa arsye Turqinë, e cila ndryshe nga Greqia thoni ju, kërkon të ringjallë frymën e një perandorie të re jo thjesht shpirtërore në vendet myslimane të Ballkanit, ku ju na radhisni edhe ne.

Shqipëria në fakt ka qenë një vend klinikisht ateist për gjysmë shekulli dhe ne nuk jemi shumë krenarë për këtë pjesë të errët të historisë. Ne ndjehemi në faj se regjimi komunist i asaj kohe vrau shumë priftërinj katolikë, disa klerikë myslimanë dhe ndonjë prift ortodoks, sepse ata bashkë me fenë, ruajtën dhe frymën e rezistencës ndaj diktaturës. Por ne sot nuk jemi vend mysliman. Shqipëria është një vend laik, ku feja bën punën e vet, pa iu ngatërruar shtetit, ndërsa shqiptarët kanë fe të ndryshme dhe ku numrat nuk kanë shumë rëndësi. E vërtetë, shumë e vërtetë që Turqia e ka merak të financojë në këtë vend më shumë për ndërtimin e xhamive dhe bën shumë mirë. Xhamitë janë shtëpitë e Zotit, siç janë kishat, dhe tani dhe ju keni xhami tuajën në mes të Athinës, bile Athinës së vjetër, në këmbët e Partenonit. Por turqit sot kanë gati 2 miliardë dollarë investime në Serbi. Dhe Serbia, siç e dini, nuk është një vend mysliman, bile as laik.

Ne po rindërtojmë raportin tonë me Zotin, sipas mënyrës sonë. Unë jam nga origjina mysliman, por djali im ka emër kelt katolik dhe vajza ime një emër të lashtë me origjinë nga Betlehemi, dhe askush nuk di ta ndajë nëse është kristian apo hebre. Por dy fëmijët e mi kanë lindur në Greqi dhe në pasaportën e tyre shqiptare shënohet “vendlindja: Athinë”.

Për policët shqiptarë kjo nuk përbën problem. As për policët grekë. Por nuk di nëse do të ishte kështu nëse do të kishin lindur në Parga apo Paramithi. Di që për një grua 90-vjeçare ky ishte një problem ca vite më parë. E pranoj në parim atë që shkruani, se këto ndjenja ndonjëherë “shkëmbehen në aksione politike”, por duhet të jemi më të sinqertë kur të kërkojmë t’i përgjigjemi pyetjes se i kujt është faji për këtë.

Unë si gazetar kam një raport patologjik me të vërtetën dhe besoj më shumë te kauzaliteti, sesa te kazualiteti. Unë ju lexova me entuziazëm se ju mendoni siç mendoj unë, se kemi shumë keqkuptime të kota mes nesh dhe se ju, ashtu si unë, besoni se grekë e shqiptarë janë popuj vëllezër e miq. Me të drejtë thoni se në këtë mes për ju ka rëndësi se si Shqipëria sillet me minoritetin (etnik thoni ju) grek. Por tezja ime (ndjesë pastë!) u martua 35 vjet me parë me një shqiptar, babai i të cilit ka lindur në Paramithi. Ata janë shqiptarë sigurisht, por e quajnë veten çamë, ashtu si unë e quaj veten “tiranas”, nga rajoni të cilit unë i përkas. Ju shkruani në letrën tuaj se nuk ekziston “çështja çame”. Ndërsa unë kam vetëm një pyetje për ju: Si nuk mund të ekzistojë çështja çame, ndërkohë që çamët ekzistojnë?

Kushërinjtë e mi të parë janë çamë. Dhe ata janë 33 dhe 23 vjeç. Çamëria ekziston te ta. Pra, siç thoshte një filozof i madh: “Unë jam, pra ekzistoj:. Burri i tezes sime thotë se kanë shumë prona në Paramithi, porse nuk i marrin dot ato. Shteti juaj ua ndalon. Po ju ndërkohë thoni se ai mund t’i drejtohet Gjykatës. E dyshoj këtë, ndërkohë që ju keni një definicion kolektiv për çamët si bashkëpunëtorë të nazizmit dhe ju e dini më mirë se unë, se ligjet e shtetit tuaj ua mohojnë të drejtën e pronës kolaboracionistëve. Se si mund të quhet një komunitet i tërë i tillë, ju duhet ta dini më mirë, sepse jeni një profesor i njohur në vendin tuaj, por njohuritë e mia legale më mjaftojnë të them me siguri se ligji njeh përgjegjësi individuale dhe jo kolektive. Ah dhe mos të harrojmë: ende formalisht në fuqi ne jemi në gjendje lufte.

Është një paradoks thoni ju në letrën tuaj, sepse ne jemi dy vende anëtare në NATO dhe ligji i luftës është i kapërcyer. Por edhe ju me Turqinë jeni gjithashtu në një paradoks, jeni të dy vende të NATO-s, dhe me tytat e armëve kthyer nga njëri-tjetri. Me ne nuk e keni këtë rrezik, por përderisa thoni që ligji i luftës është “obsolete”, mendoj që duhet ta hiqni vetë dhe s’ka nevojë ta përfshijmë në negociata mes nesh. Pasi, siç thoni vetë në letrën tuaj, Greqia kurrë nuk e ka përdorur pozitën e saj superiore (në BE apo NATO) për të kushtëzuar Shqipërinë. Dhe shqiptarët nuk vënë kushte, nuk kërkojnë privilegje. Thjesht kërkojnë barazi.

Meqë ju thoni që ligji grek ua garanton këtë shqiptarëve, atëherë le të bëjmë një kompromis: quajini shqiptarë dhe hiqni ligjin e luftës. Pasi disa këtu te ne thonë se ju e mbani, pikërisht se këtyre shqiptarëve që për ne janë dhe çamë, doni të mos u ktheni pronat. E shihni? Ja prova përse unë besoj te kauzaliteti dhe jo te rastësia dhe se si ju keni në dorë të më provoni gabim. Por nuk ndruaj se nuk është kështu dhe jam dakord me ju kur thoni se këto keqkuptime duhet t’i kapërcejmë sa më shpejt.

Këtë kërkoni dhe ju nga ne, kur vjen puna te minoriteti dhe kushtet që jo rrallë na i kujtoni, edhe kur nuk i quani të tilla. Sepse ju thoni se Greqia nuk u ka vënë kurrë kushte vendeve të Ballkanit, nisur nga pozita e saj superiore. Dhe unë mendoj se me kalimin e dekadave, Athina është kthyer në një pikë reference për interesat ballkanike, pavarësisht se në Shkup kanë ende një tjetër përshtypje për ato që ju nuk i quani kushte.

Kusht apo jo, nuk e di, por në mes të një krize tonën të brendshme politike vjet, ndërsa BE-ja na vendoste disa kushte, Kryeministri juaj i nderuar përmendi këtë fjalë, kur kërkoi vëmendje për minoritetin (etnik thoni ju) grek në Shqipëri. Dhe mendoj se ne duhet patjetër të respektojmë minoritetet, por minoriteti (etnik thoni ju) grek në Shqipëri nuk është thjesht minoritet. Ai është pjesë jona. I kemi në qeveri, në Parlament, në administratë, në media, në familje e shoqëri. Përfaqësimi i tyre politik është një shqetësim yni kombëtar, aq sa, veç tri partive te posaçme politike, minoritarët i gjen deputetë edhe në partitë “shqiptare”, dhe më besoni, nuk ndihen hiç keq aty. Në Greqi ndërkohë jetojnë 1 milion shqiptarë. Një grua shqiptare tentoi të zgjidhej në Parlamentin tuaj, por nuk mundi. Kështu i ndodhi sepse zgjodhi partinë e gabuar, apo se ishte me origjinë shqiptare, këtë nuk e di Akoma me siguri. Di me siguri se nëse gati 1 milion shqiptarë që jetojnë në mënyrë të rregullt në Greqi do të kishin të drejtë vote, me siguri do të kishin dhe ata, së paku në pushtetin lokal, përfaqësuesit e tyre. Ashtu siç i kanë për shembull në Itali, ku janë zgjedhur për shkak të numrave. Apo në Belgjikë e Suedi, ku janë votuar për shkak të cilësive dhe barazisë së mundësisë. A thua ka ndodhur kështu edhe në Greqi? Ndoshta, por derisa s’kam dëgjuar, me siguri që nuk është një fenomen. Ndërsa te ne në 2015-ën, kur u bë Reforma Administrative, disa njësi lokale u përcaktuan me “zor”, vetëm që të respektohej përfaqësim adekuat minoritar në pushtet lokal. Në ekranet tona vjen falas sinjali i dy–tri televizioneve greke. A keni menduar ndonjëherë përse nuk ka një televizion shqiptar në platformat tuaja në Greqi?

Sigurisht që ka probleme. Kohë më parë një i ri minoritar u vra në përpjekje me Policinë shqiptare në një fshat në Dropull. Por ju siguroj si gazetar nga pamjet që patëm siguruar atëherë, i ndjeri djalë e kërkoi këtë përplasje, e cila u bë fatale, jo për fjalët që ai tha, por për armët që ai përdori.

Ai përdori të njëjtat fjalë, për të cilat ju në fakt, idhujt e tij politikë i burgosët 13 vjet në burg, dhjetë ditë më parë në Athinë. Dhe unë mendoj se në parim, çka është e keqe për ju politikisht në Athinë, s’mund të jetë e mirë për ne në Dropull. Dhe Dropulli është një nga zonat më të bukura të Shqipërisë, ku flitet kryesisht greqisht, por votohet shqip. Shqip, e them në sensin e shtetit dhe jo të kombësisë. Ndryshe nga ju, ne i kemi këto dy gjera të ndara dhe nuk kemi asnjë kompleks për këtë. Ndaj një “Jorgo” në Dropull s’do të kthehet kurrë në “Isuf”. Dhe as nuk do të ketë kurrë nevojë. Këtë përgjigje të pakërkuar, por të domosdoshme, jam kujdesur që ta shkruaj për një lexues grek. Dhe kështu do të vazhdoj dhe kur t’ju kthej një përgjigje të pakërkuar për çështjen e pazgjidhur të kufirit detar mes nesh. E di që ju e mbyllët çështjen me shumë vonesë me Italinë, se jeni në përplasje të fortë me Turqinë dhe se e keni ende të pazgjidhur me Shqipërinë.

Shumë probleme të pazgjidhura keni dhe vërtet ka ardhur koha t’i lini pas. Me shumë të drejtë konstatoni se marrëveshja e vitit 2009 u kundërshtua nga ata që janë në qeveri sot dhe se një negociatë gati e suksesshme mes qeverisë tonë sot dhe Athinës kundërshtohet nga ata që e firmosën vetë, në vitin 2009. Por besoj, si studiues duhet t’ju kenë bindur këto fakte, se asgjë s’ka prapavijë nacionaliste, por thjesht politike. Edhe Sali Berisha, i cili në 1995-ën arrestonte minoritarë dhe i trajtonte si të burgosur kriminelë dhe politikë, bën pak shaka kur akuzon se pas rrëzimit të marrëveshjes së detit në Gjykatën tonë Kushtetuese në vitin 2010, ishte dora e Erdogan. Në fakt Gjykata Kushtetuese e vitit 2010 ishte totalisht nën kontroll dhe nën ndikim të Sali Berishës, në atë kohë Kryeministër fuqiplotë.

Arsyet përse ata gjykatës vendosën të ngrihen formalisht kundër shefit të tyre politik, i dinë vetë ata. Ndoshta i di dhe zoti Berisha, i cili lojën me dy porta e ka një hobby personal. Ndërsa ndërgjegjes së atyre gjykatësve unë nuk i besoj dot, i dashur miku im grek. As kur disa i vlerësojnë si patriotë. Ata që morën atë vendim një dekadë më parë, sot janë të gjithë të shkarkuar, si të padenjë për togën e gjykatësit. Sepse Shqipëria po ndryshon, i dashur mik. Duke u bërë më dinjitoze dhe duke shtuar respektin për veten. Dhe kjo s’do të thotë se po bëhemi nacionalistë. Jo. Thjesht ndihemi më të barabartë apo më të ngjashëm me europianët, përfshirë edhe grekët, si pjesë e tyre e mirë. Nacionalistit edhe ne i kemi gjetur një shprehje që e përdorni edhe ju.

E quajmë “maskara” dhe të tillë ka akoma nën strehën e tij, po nuk i ndjekin shumë njerëz. Sepse nuk kemi nevojë. Sepse dhe ju keni ndryshuar përballë nesh. Nuk di ta ndaj nëse është meritë juaja më shumë apo jona, por e dini që kjo s’ka shumë rëndësi? Nuk di sa e ndiqni sportin, po ishte aq bukur kur pashë pak ditë më parë Kosovën (të cilën shpresoj Greqia ta njohë sa më shpejt) të luante në Stadiumin Olimpik në Maroussi, vetëm 500 metra larg Egyia-s, maternitetit ku lindën fëmijët e mi. 10-15 vjet më parë Greqia zgjidhte të ndeshej me Shqipërinë në arena gladiatorësh dhe vende të izoluara si Kreta, ndërkohë që në Athinë, nëse shënonte gol Shqipëria, vritej me siguri së paku një shqiptar. Sot jo. Ja pra që keni ndryshuar edhe ju.

Jam shumë i lumtur kur sugjeroni se nëse nuk arrijmë një marrëveshje (por unë besoj se do ta arrijmë), me qetësi t’i drejtohemi së bashku Gjykatës Ndërkombëtare, ku ta zgjidhim çështjen e detit të përbashkët, si njerëz. Sa bukur: si njerëz! Sepse jemi njëlloj, profesor. Ne kemi shumë ç‘të mësojmë nga ju, siç mësoi gjithë bota, demokracinë, politikën, ligjërimin, filozofinë, artin dhe teatrin nga paraardhësit tuaj të lashtë. Një miku im më ka treguar se ndërsa dëgjonte një dramë në Athinë, në greqishten e vjetër, ajo tingëllonte shumë me shqipen tonë të bukur, të fortë dhe të ashpër.

Sa herë shkoj me makinë në Athinë dhe futem në “Kakia Skala” apo kaloj nga Kineta, sa herë shkel në Plaka, marr frymë thellë dhe buzëqesh me fjalët tona shqipe që ju i përdorni pa kompleks (besoj), dhe më shtohet shpresa dhe besimi, se nuk do të na duhet të presim të vdesin disa breza mërish dhe plagësh, për të zgjidhur si njerëz mosmarrëveshjet që na kanë mbetur dhe të vazhdojmë të bashkëjetojmë, jo si dënim i natyrës që na vuri fqinj të përjetshëm, por si pjesëtarë të përbashkët, të vullnetshëm dhe të dëshirueshëm, të së njëjtës familje, asaj EUROPIANE.

Dhe në fund, më lejoni të jem pak xheloz për ju: shumë do të kisha dashur që ky shkrim imi të botohej ne “Kathimerini”, siç botohet sot shkrimi juaj në gazetat më të rëndësishme shqiptare sot. Por për këtë, mesa duket, do të na duhet të presim edhe pak. Koha nuk rrjedh njëlloj për të gjithë. Yassas

REMOTE_ADDR:[]

86 komente në “Përgjigje mikut tim të panjohur grek”

 1. Z says:

  Do t’i thosha Kol Balles, qe jo te gjithe Shqiptaret qe jetojne ne Greqi kane ndrruar emrat! SHqiperia ,besoj,ka te pakten 40% te krishtere, qe kane emra shenjtoresh ashtu si Grekerit! Por urime per xhaketen Koli!

  1. Plehraaaaaaaaa arabe.... says:

   Balo,thjesht emri nga vet identiteti myslimon shpreh nje Pafytyresi turkoshqipfolesi ku ne vazhdim verteton nje gje te tille:e para mohim ose mos deklarim te baba Kadriut i Hasonit qe te lindi dhe e dyta Pafytyresia e mohimit te myslimanizmit ne Albanistan qe kap shifren e 87% e ti mer i pacipe thua se nuk jeni vend arab!!!!

   1. Andon says:

    O moterqire jevgjit turk ortodoks, plerat arabe i ke ne athine o moterqire. Ik aty gjeji dhe shko shkerdhe grian motren gocen e ca te kesh me prag shtepie, rrace muti.

    1. Hoxh Armandi says:

     Nuk ke pune ne greqi nqs je turkoshqiptar. Greqia per kristianet. Njerezit me bisht te turkomongolet ose ne bangladesh.

     1. Dhimiter says:

      Bravo o hoxh/prift armandi. Tani meqe ke kete mendim merri gjithe greket e coji ne anadoll se jevgjiter turq me bisht jane.
      Nuk ta heq bishtin falja te prifti o kari lalit .
      Greket nuk kane asnje lidhje me europen apo vlerat e saj: kete e ka thene vete kryeministri grek.
      Hap arkivat e lexo o idiot tru-shpelare.
      Ik pirdhu tani o bole, shko falu te prifti jot se ndoshta ta heq ai bishtin ty 😂😂😂

   2. Vangjel says:

    Kot je lodhur zoti Balla, nuk ben pune me greket kjo.
    Greket duan vetem plumbin ballit dhe tua zesh koken me dere. Pike.
    Nuk ka dialog me greket, nuk i qendrojne fjales.

   3. Dhimo says:

    Sokol Balla mire e ke bere kete shkrim por e dime shume mire qe greku ka hall tjeter.
    Ligjin e luftes ata kurre nuk do ta heqin. E kane ne fuqi sot e kesaj dite the ky eshte thelbi i problemit me Shqiperine.
    Keto shrkimet nga medemek profesora vari trapin… nuk i ha njeri dhe as pijne uje fare.
    Cameria eshte Shqiperi dhe kjo grekeve ju djeg keqas.
    Kot lodhesh me pergjigjje me keta.

   4. Erald says:

    Vend arab ke greqine o kar, jane te g jithe turq qe shkojne ne kishe.
    Vetem Shqiptaret ne greqi nuk jane arab o bole.

   5. Ilirjan says:

    Janulla u be telef qe te nxjere 30-40% ortodokse ne Shqiperi,ti, vete e thua qe nuk jane as 14 % gjithe kristjanet!! Ta prene 300-shen!

   6. Deda says:

    Philip Sherrard, The Wound of Greece: Studies in Neo-Hellenism, London, Rex Colling, 1978
    Graqia e trashegimise klasike nuk egziston. Nuk ka as Mesjete, as Rilindje europiane, as ndriçim te mendjes ne Graqi.

   7. Gjergji says:

    Ky shkrim i perkryer i Sokol Bales, nuk eshte shkruar per injorantet delirante te gazetes Tema. Ky shkrim dinjitoz perfaqeson mendimin dhe opinionin e vertete shqiptar. Eshte shkruar jo sipas interesave shpesh antikombetare te partive qe fatkeqesish jane ato qe qeverisin, te “majte” apo “te djathte”, ne “emer” te popullit.
    Edhe nje here faleminderit per shkrimin dinjitoz zoti Balla.

    1. Erions says:

     Plotesisht dakort me Gjergjin , shume shkrim i mencur nga nje gazetar i pjekur tashme

   8. Shkrim brilant.Qofsh I nderuar Sokol Balla, ashtu sic dhe une jam i nderuar nga ky shkrim

   9. Karaxhiç beri sex me Sheqeren dhe doli KaraSaliu says:

    te gjithe Sirianet qe hyne vitet e fundit ne Greqi kane nje ngjashmeri te madhe me greket…

  2. Kuq e zi says:

   Mbase jo te gjithe ne dokumente por si quhen femijet e tyre ne regjistrat shkollor ?
   Greqia hoqi dore per brezin e pare filloi te i dyti
   Me vjen keq per ata shqiptar qe jetojne atje kundrejt europes se qytetruar kane humbur shume nga jeta
   Nga kabllogramet amerikane te wikiliks kur kosova shpalli pamvarsine greqia ishte terrorizuar me shume se vete serbia ,pse miqt grek u friksuan?
   I thane serbise qe duhet te presim nje periudhe me te mire per ta marre kosoven
   Pra balla eshte treguar i bute politika e greqise nuk do ndryshoi per shume kohe sepse eshte plan shume me i gjere se ai grek
   Ky eshte raliteti coptimi total i shqiperise ne 1913 eshte nje gosti qe per ta ska mbaruar
   Vetem kurvat e politikes tone nuk e shohin

  3. Janulles me tokmak kokes says:

   Koli shkon ne Gerrqi jo vetem se eshte afer gjeografikisht, por ….. Sqaroje o Kol per cfare arsye tjeter shkon ?! Per t´i rene bythes?!

  4. Fatjon says:

   Kol Balla mos u lodh kot.
   Bej ndonje shkrim tjeter se keto masthrimet greke nuk ecin kendej.
   Tani kane filluar profesoret grek medemek te kujtohen… do te thote qe greket jane ne hall te madh. Hall shume te madh madje.
   Shqiperia duhet ta shfrytezoje maksimalisht situaten e dobet ku eshte greku dhe te marrim ate cka na takon. Ate cka na ka takuar ketu e 120 vite me pare.

   1. Altin says:

    Cfare do marresh ti o koqe…qe nuk dini te shkruani shqipen dhe me beni te diturin…ato qe pretendon ti…ti ka dhe turku…ai ta zgjeroi pronesine si shperblim qe nderrove fene…. perdori shqiptaret si agallare e bej dhe u dha prona andej kendej dhe ju duket sikur jane prona tuaj dhe kufiri eshte deri atje…

  5. Olti says:

   Ehuuu akoma me keta do merremi ne.
   Me grekun nuk ka negociata, me grekun ka lufte o mik. Nuk behet marrveshje me greket, e kemi pare ca mendje kane ketu e 100 vite.

  6. Moisi Golemi says:

   Hiqni fetë, zhdukini, nxirrini të paligjshme. Dhe pastaj, qurreshët si puna e këtij Ballës, apo gazetarit të Temës (turkofagosi), Elvis Naçit, Janullatosit, Shefqet Krasniqit, etj, rrëzohen vetë, i nxjerr vorbulla jashtë loje. Kthejini ato ndërtesa në salla lojrash, rrethe artistike, edukimi, etj. Dhe do shikoni si do na bien veshët rehat nga palljet e këtyre gomerëve.

  7. Labian says:

   Martin Bernal, Black Athena, volume 1: the Afroasiatic roots of classical civilization: fabrication of ancient Greece, 1785-1985; Free Association Books, 1987.

   Martin Bernal, Black Athena, volume II: the Afrosiatic Roots of Classical Civilization: the archaeological and documentary evidence, Rutgers University Press, c1991.

  8. Gjergji says:

   Shkrim i perkryer, Zoti Balla. Faleminderit nga North Amerika.

  1. Bureto says:

   Është pak Bravo! Mirënjohje Sokol Balles! Kjo pergjigje profesorit grek, ashtu siç vete Sokoli shkruan, më shume se atij i drejtohet opinionit grek, sidomos asaj pjese të helmuar nga propoganda ekstremiste greke në raport me Shqiperine. Po aq do t’u vleje edhe të ashtuquajturve nacionaliste shiptare, që me pathosin e tyre nuk se tregojne njohuri te mjaftueshme rreth ketyre problemeve, Ky shkrim, është si të thuash edhe nje manulai (doracak) për këdo qytetar shqiptar që nuk i njeh mire problemet e sotme midis dy vendeve tona fqinj. Do të doja, nëse ende nuk është botuar, ta shikoja në të gjitha gazetat kryesore të vendit. Gjithashtu të sistemohet (futet), edhe në dosjen “Greqia”, që Ministria e Puneve te Jashtme dhe Europen, si rregull i ka per çdo shtet, sidomos për ato ballkanike.

  2. zhaku i pamposhtur says:

   Këto që thotë Balla janë gjëra që dihen. .mua mu duk sikur i tha me shumë kujdes ky Balla vallë do lëndonte profesorin grek pastaj përse është i interesuar Balla që shkrimi i tij të botohet tek gazeta ‘kathimerini’?duket më tepër si bythëlëpirje sesa si orientim politik për median greke. .ka kush i jep përgjigje profesorit grek si nga ministria e jashtme gjithashtu edhe një analist politik. .nejse mënyra sesi u përgjigj Balla ishte shumë e vakur. .edi rama të bëj transparencë për 50 mln euro që ministria e jashtme greke ka akorduar për të mbajtur nën hyqëm politikën shqiptare median si dhe kishën ortodokse shqiptare. .boll heshtët legena. .

 2. Te Lumte Soklo Balla… Jam i sigurt qe vetem Berisha, Meta, Basha, Monika, Mediu, Dule dhe Idrizi padallim, nuk i pelqen ky shkrim potent e me te verteta shume brenda.

  1. faredinaxhin says:

   as mua ne fakt nuk me le mbresa ky shkrim, dhe do ti bashkohem listes qe permend me siper.
   e perse te me pelqeje, kur Balla harron shqiptaret para viteve 90 ne greqi qe jane anikiluar, gjithashtu ata te vjetrit he hershmit dhe te lashtet? lere pastaj per te marre mesime nga “kultura e grekeve” qe na u dashka ta mesojme simbas asaj qe na predikoi Reusseau te dogmatizuar nga anale aq te dyshimta sa sot eshte turp te permendet si histori.

 3. Edi says:

  Bravo Koli, super shkrim!

 4. Fufi says:

  Balla futesh kot ne konkurence me profesorin. Ti je thjesht gazetar ai eshte akademik, shume gjera qe ai shkruan ti nuk i jep dot pergjigje serioze se nuk ke njohurite e duhura. Lere ti japi pergjigje ndonje akademik shqiptar qe ka studiuar ceshtjet gjeostrategjike, nese ka nje te tille.

  1. Ilirjan says:

   Sokoli e ka gozhduar akademikun. Nuk ka nevoje t’i thuhet me teper, edhe se do te donte cdo Shqiptar te shtonte dicka. Thjeshte, shkrimit i Sokolit eshte super, ndersa ai I profesorit le shume per te deshiruar nga pikpamja e kendveshtrimit teper te ngushte nacional,duke injoruar horizontin e te tjereve.

   1. Fufi says:

    Sokoli nuk ka gozhduar asgje, thjesht i pergjigjet me gjuhen emocionale qe flasin njerezit ne kafene, prandaj te duket mire ty, se flet gjuhen tende te kafenese. Gjuha akademike eshte ndryshe, duhet te kesh shkolle qe ta kuptosh. Sokoli thjesht eshte ekspozuar si injorant.

    1. @fufi says:

     @fufi ti munde te jeshe nje kominitetit grek po ne shkrimin e Sokolit nuk Ka fare nashanlizem a po llafe kafenesh perkurazi une besoje se reliteti eshte e dhe me i rende e ndryshe se e pershkruane Sokoli por ndoshta nuk Ka dashtur ti jape ngjyra nasholizmi e propagandeb qe e perdorim politikanet

    2. Ilirjan says:

     Nuk te ofendova, nuk me njeh… akademik!

    3. Kryetari i Akademise se Greqise says:

     O Fufi, thjesht me gjuhen qe ti shkruan komente, “sa akademikeve qe dine shum, ja jep ti bythen gjate nje jave o grek bythe shoshe???”
     Po si mund te jeni kaq te ndyre, xhanem, o rrece bastarde. Phu…

  2. pjeter says:

   Akademilu grek prek ceshtje qe mund ti diskutoje ç’do shqiptar.Madje akademilu grek ulet rendomt ne ipokrizine kolektive greke,ku shpesh here kalon ne histeri kolektive.Balla eshte gazetar,dhe ja shtroi para akademikut ato qe ai i vetdijshem shpreson ti anashkaloje me nje lehtesi ofensive kundrejt shqiptareve si komb,dhe gazetari Balla eshte ne te drejten e tij natyrale dhe profesionale te replikoje me akademikun,apo thesht profin ne fjale.,nuk ka nevoje per akademike ajo qe duhet te degjojne greket.Eshte shume me mire,kur ata mbledhin informacione nga mediat tona se cfare mendojn shqiptaret,dhe qartesohen me shume,kur konstatojne qe shqiptaret i njohin mashtrimet e tyre,se opinioni i nje akademiku,profesori opo nje kryeministri,mbi keto ceshtje,dhe zgjidhja e problemeve eshte e vetmja alternative e kenaqeshme.

 5. Moisi Golemi says:

  O Sokol, o trap!! Të jesh ateist është nder, jo turp. O gomar që bie nën nivelin e atij grekut, duke u shfajësuar për ateizmin shqiptar. Ah idiot, o idiot. Gjithë bota dalëngadalë po shkon drejt ateizmit, ti rri e na përrallis për respektin ndaj zotit. Do respekt ndaj zotit?? Ja, ta jap unë. Ju pjerdhsha zotin, çfarëdo emrin t’i keni vënë.

  1. Ateist says:

   Me cilin xham e ke lexuar artikullin???

   Fjalori i zgjedhur flet sakte per ate qe e perdor ne kete rast, jo per artikull shkruesin.

   Ateisti

 6. Lloji says:

  Doli dhe llafazani i rradhes, akoma pa dale artikulli i “grekut” filloi gara e te mençurve tane ěse kush shkruan me bukur WTF!
  Idioter lerini koh te piqet si lajm pastaj mund te lilloni te hani mut me radhe!!!

 7. Abc says:

  Artikull margaritar,

  I rralle per nga cilesia, forca e argumentit dhe e llogjikes, i zhveshur nga teprite, vetmburrjet e fryra nacionaliste, mllefi dhe hiperbolat alla Ngjela.

  Ju përgëzoj!

  1. Sikterkomshi says:

   Gazetar brilant,kur mendon qe jemi ne Shqiperi.Shkrim realist ,nje dite para vizites se Ministrit te Jashtem Grek.

 8. Nik says:

  E lexova dy her pèr tè qènè i sigurt nè komentin tim,keni shkruajtur ato qè do tè shkruante çdo shqiptar i mirinformuar mbi raportet midis dy shteteve.Keni harruar tè citoni arvanitèt tè cilèt nuk kanè nè bazè tè ligjeve tè BE sè ,gazetè,tv,etj etj siç vepron fqinja jonè italia e cila pèr arbèreshèt dhe shqiptarèt vendos nè dispozicion fondet e pèrcaktuara me ligj pèr minoritet.Problemi tjetèr qè e keni pèrmèndur por nuk i ke shkuar gjer nè fund sepse vèrtet italia me greqin pèrfunduan marveshjen pèr ndarjen e detit, por ju si gazetar i vèmèndshèm harruat se ajo marveshje pèr ndarjen e Jonit pa shqipèrin nuk ka kuptim sepse ne jemi epiqèndra e problemit ,apo gaboj?Kur nè njè shtet si greqia èshtè e ndikuar dhe komanduar nga talebanèt e kishès ortodokse e ka marr lumi,pastaj merren me turqin ,atèhere lind pyetje,pèrse nuk marrin shèmb nga kisha katolike .Mardhèniet nè rradhè tè parè i rregullon investimi nè armatim,nqse shqipèria do tè financonte siç vepron sèrbija,greqia,turqia atèhere kèto shtete do tè kishin pak mè shumè respekt pèr shqipèris, forcimi i ekonomis dhe armatimi janè problemi i vendit tonè.Europa po ndahet nè disa europa,franca e dobèt ekonomikisht kèrkon tè komandoj,gjermanija e fort nga ekonomija e dobèt ushtrija,nato po shpèrbèhet dhe amerika ka objektiva konkurencèn kineze dhe aziatike.Nè kètè çorbè tè krijuar njè zot e di se si do tè shkoj e ardhmja e europès .

 9. Aleanca per mbrojtjen e tallashit says:

  O Sokol,ndoshta une shof gjithcka me sy kritik,
  pooooor,kush te jep ty te drejten te flasesh ne emer te te gjithe shqiptareve,
  kur vjen fjala per fene.
  Besimi fetar eshte ceshtje private,nje raport midis atij qe beson
  dhe nje force,sipas meje imagjinare,hyjnore.
  Mua ,nuk me vjen turp pse nuk i perkas asnje besimi.
  Une personalisht kam gjetur formulen time:
  Jam shqiptar dhe besoj te zoti…
  n.q.s. ka…..
  Po qe se ekziston,OK,
  n.q.s. nuk ekziston,nuk jam i trishtuar.
  Prandaj,ajo fjalia ku ti shprehesh se nuk jemi krenar,per kete pjese,
  sipas teje te” erret” te historise,per mendimin tim,nuk eshte korrekt.
  F.l.m. per mirekuptimin
  Shkrimi,ne pjesen tjeter eshte i balancuar dhe racional,pa emocione dhe fryme nacionaliste.

 10. shefi 55 says:

  Po Sokol , i lexova te dy shkrimet dhe mendoj se dhe profesori grek ne shumicen e shkrimit ben nje thirrje per mirekuptim , nje ndjese per marredheniet tona ndershteterore sepse, popujt nuk kane asgje mes tyre.Ajo qe vleresoj ne shkrimin tuaj eshte jo permbajtja , sepse ajo nuk diskutohet , pasi ju sot jeni nje gazetar profesionist , por nisiativen per tu perballur ne situata te tilla , qe pa dyshim nuk i ke prere rrugen askujt.
  Urime !

 11. ushtari i panjohur says:

  Bravo balla – ia cave ballin ballë për ballë

 12. Dingo says:

  Po cfare vend laid je ti more kodosh,me 550 xhami te islamit,dhe politike vasale ndaj turqise….
  As polica ka me himare nga himara??? Po ne Sarande,po ne gjirokaster,po ne zonat katolike…para nje muaji nje ministre e Turizmit u beri thirrje shqiptareve te sabotojne restorantet dhe vendet qe flitet greqisht…Ne Shqiperi ka fryme anti greke dhe gjithe administrata qelbet islam…pordhet shitja ndonje eskimezi se edhe neve nje halen e rep se arabanias jetojme…juve doni edhe islam edhe evrope.o andej o kendej ose do hani loqe greke deri sa te ngopet bytha turke qe keni..Shqiptaret ne Greqi vjedhin,vrasin,perdhunojne dhe morren me droge…nuk ka meshire per ta asnje vend me evrope…thjesht toke eshte me evrope se njerezit jane ne Turqi.

  1. Plehraaaaaaaaa arabe.... says:

   Sakt,kjo eshte rraca bastarde turke,cfare do qe te thuhet eshte pak…..varu kkkkkkk.

   1. Antena says:

    Kam nje qen dhe i kam vene emer helen se leh shum

    1. xhon xhon says:

     Veja emrin SHQIPTAR… KUR TE FILLOJ TE SHESI SHUME PORDH….

  2. Aliu says:

   Pse nuk botoni komentet per moterqirin Dingo me siper???

 13. Mal Cori says:

  Per mendimin tim Sokol i ke replikuar shume mire me profesorin. Por nuk kuptoj pse keni paragjykime e komplekse te pranoni qe megjithese feja u luftua ndonjehere ne menyre te pajustifikueshme nga Enver Hoxha, heqja e saj, eshte e justifikueshme sot e kesaj dite.
  Shqiptaret nuk kane tolerance fetare. Shqiptaret nuk besojne ne fe. Nuk jane tifoze te asnje feje.
  Sepse perndryshe do te ishin vrare. Pasi shqiptaret nga natyra nuk jane tolerante. Ata te vrasin pse i sheh.
  Shih partite politike dhe tifozet e tyre. Shif tifozet e Tirones dhe Partizonit. Ku duron shqiptari rivalitet.
  Prandaj thuaja grekut kete, pa frike. Sepse greku duhet ta dije se ne vitin 1971, Greqia ka qene me keq se Shqiperia. Dhe Enveri e ka ndihmuar. Ju ka derguar drithe dhe ushqime te tjera. Apo as ti nuk e di kete.
  Une jam u sigurte se edhe ti mendon se eshte merite e Enver Hoxhes qe shqiptaret sot nuk grinden per fene.
  Eshte sigurisht merite e tij qe sot myslimani shkon ne kishen e Laqit dhe i krishteri i falet Abaz Ali Tomorrit. Apo qe shikon djem me prinder myslimane me kryq ne qafe dhe te rinj qe martohen me njeri tjetrin pa pyetur dhe pa e ditur fare cfare feje e kane origjinen.
  Po duhet nje burre pa komplekse t’ja thote grekut keto. Duhet psh shoku dhe miku jot Muc Nano. Ai i thote gjerat qe mendon si i mendon. Ti nuk i thua.

 14. ppa says:

  Shkelqyeshem! Dhe nuk mund te ishte ndryshe. S. Balla , aktualisht eshte gazetari me i mire i vendit!

 15. PO ÇËSHTJET SHQIPTARE - JO SHANTAZHIT GREK says:

  Shqiperia dhe Shqiptaret kane dhjetera probleme te tjera shume te akumuluara, shume te rendesishme per tu zgjidhur prej kohesh me Greqine, por pushtat pushtetare qe mendojne çdo moment vetem per pushtetin e interesat e veta, as qe mendojne t’i hapin, as qe guxojne t’i shtrojne seriozisht, vetem bejne batuta facebooku dhe qytetari dixhital per t’i hedhur hi syve Popullit Shqiptar, ndersa ne realitet zbatojne me perpikmeri prej 30 vjetesh Axhenten e Planifikuar te Shovinizmit Grek.

 16. Tartari says:

  Koli, po te flas keshtu se ne moshen tuaj une kam femijet e mi. Keni folur drejt. Mos shikoni ketu ndonje komentues dashakeq qe per tu intimiduar ju tregon graden e artikullshkruesit grek. E verteta eshte me e vjeter se akademite who ka nevoje per njerez, dhe ju jeni njeri. I keni cekur te gjitha ceshtjet me gjuhe te kuptueshme per kedo. Nuk jam dakord me ju kur ateizmin tone qe quani gabim. Ketu ku banoj une nuk kam pare xhami, por shikoj kisha te mbyllura, sepse kane falimentuar. Lidhur me ate qe thoni ju qe t’i drejtoheni nje gjykate nderkombtare jeni ne nje linje me z. E Eama. Ashtu sic e gjykoj one kesaj I thone qe shqiptaret te kene besim tek nje gjykate nderkombtare se sa teke gjykatat vendore, ne nje kohe qe gjykata vendore ka marre nje vendim ne favor te interesave tona kombetare, she eshte duartrokitur nga opinioni publik. Opinioni publik ne kete rast eshte dhe duhet te jete me gjykaten vendore. Pra rruga gjyqsore eshte ezauruar ne kete rast. Greqia eshte e lire ta coje problemin ne gjykate ne nuk jemi te lire. Problemi zgjidhet me negociata, qe do te thote: Greqia duhet te abrogoje pa kushte ligjin e luftes, pa akrobaci linuistike. Parlamenti grek me nje ligj te posacem te abrogoje dekretin mbreteror atavik she te rishikoje qendrimet per problemet qe ju perkin. Pastaj nisin negociatat per delimitimimin e detit NBA fillimi. Atehere piqen kushtetet per t’u shtruar si te barabarte me palen greke, atehere dy palet politike shqiptare3 do dakodsohen per vendimet qe do te dalin nga dialogu I perbashket. Faleminderit Sokol Balla!

 17. Jo realisti says:

  Trajtove shum probleme tonat su ballkanas dhe i trajtove shum mir…
  Fute pak ndoshta jo me qellim pervojen personale dhe aty mendoj se nuk duhej te nderhyje.
  Merr tjeter konotacion shkrimi jyaj dhe le hapesira jo te vogla per ta injoruar shkrimin.
  Ai zoteria grek mendoj se eshte matur 100 here dhe e gatiti shkrimin. Me lart dikush e ceku qendrimin tend emocional per te dale i pari qe i ktheve pergjigjje grekut…dhe qe i kujtove qe kusherinjt e pare jan cam….
  Je pene e mir Sokol dhe keshtu vazhdo por mos le hapesira per te ta goditur shkrimin.
  Me pelqeu replika, kishte shum kultur ne te shkruar…

 18. Balla , nuk jam dakort me emrat e ndryshuar nga greket says:

  Ku naiviteti i shqiptareve e ka zanafillen me pushtimin otoman ku shqiptaret u detyruan te mernin emra myslyman ashtu dhe sot greku bene te njejten veprim, ndrushon emrat myslyman jo shqiptar se Mahmut nuk eshte shqiptar keshtu qe i vendos emra ortodokse sepse shqiptari eshte pa shtylle kurizore pa dinjitet dhe deridiku shqiptari qe ndryshon emrin tregon se ai emer nuk i perket dinjitetit te tij si shqiptar por eshte nje emer i ardhur nga myslymanizmi i detyruar gjete pushtimit 500 vjecar.Si konkluzion desha te nenvizoi thenien e KADARESE qe ” Kombi shqiptar duhet te pastrohet shpirterisht “

  1. Albano Kratia says:

   Boll mer rrot kari e bir kurve

   Keto lloj theniesh injorantesh qe myslimanizmi ka ardhur me detyrim eshte injorance dhe anti shqiptarizem.

   Do ishte bere gjithe Ballkani mysliman po te ishte keshtu.

   Shqiptaret Jane konvertu me deshire, qofte per interes, qofte per karrier, qofte se u thoshte i pari i fshatit , qofte per mbajtje armesh apo qofte se besonin.

   Eshte teme e diskutuar 100 here kjo nga shkencetar te fushes se historise.

   Shqiptaret ishin nje nga 3 popujt me te rendesishem te Perandorise Osmane.

   48 kryeministra dhe qindra pashallare, 100 Aga te jenicereve etj

   1. !!! says:

    Konvertimi ne fene myslimane nga interesi, per qellime karriere, sepse thote i madhi i fshatit apo per mbajtje armesh, nuk perfshihen ne deshire more mik, por ne impomim.
    Nje popull qe merr fene e pushtuesit nuk ka si te behet me deshire.
    Perhapja e cdo feje ka ne thelb imponimin. Me mire ti leme keto brockulla e te perballemi me te verteten. Nuk jemi as te paret as te fundit me histori te tille.

 19. kujdes says:

  Sokol, te pergezoj dhe pershendes. Te faleminderit se fjalet e tjera jane te teperme, por me behet qejfi per pergjegjesine, qetesine, fjalet e mençura dhe te verteta. Sikur te flisni disa keshtu!!!

 20. K9 says:

  I dashur Balla, nuk e kupton dhe as ai ka per te kuptuar kurre, sepse jemi ne Ballkan. Fushe beteje e perhershme e Fuqive te Medha, Lindjes dhe Perendimit, intrigave, interesave, manipulimeve, sajesave, demagogjive dhe orekseve perandorake te tyre. Te perziera me injorancen dhe llucen ballkanike, rezultati eshte shperthyes, ku popuj te te njejtit Ballkan e shohin njeri tjetrin si jashtetokesore.
  Shperberja e Perandorise Osmane nisi ne Greqine e sotme, nga shqiptaret dhe jo pa qellim. Ne 500 vjet nuk egziston asnje perpjekje greke per liri nga osmanet, ndryshe nga hungarezet, rumunet, serbet apo Skenderbeu, Ali Pasha dhe arvanitet me vone. Greqia ishte pjesa me heterogjene e Perandorise; shqiptare, turq, hebrenj, sllave, sirjane, egjiptjane, shume ortodokse, por asnje grek. Europa, me humbjen e kontrollit te territorit nga Porta e Larte, pa mundesine e arte per te dale per here te pare ne histori, ne Mesdheun Lindor. I duhej nje shtet me nje komb qe nuk egzistonte dhe shume urrejtje.
  Sajoi Greqine.
  Ngjizi qindra etni me llucen mesjetare te ortodoksise fanatike, spastroi me ane te nje genocidi 150 vjecar 80% te popullsise, vodhi historine, veshjet dhe territoret e popujve fqinje, duke fryre 5 here territoret e Greqise. Dhe sikur te mos mjaftonte, nxorri nga rrenojat Greqine antike per te ushqyer dogmen e re kolonizuese te demokracise dhe ja dhuroi Greqise qe sajoi.
  Befas turma cfaredo te Ballkanit e pane veten si superhumane me kulture 5000 vjecare dhe te ngjashmit e tyre, i pane si derra. Greket e sajuar, te dopuar me genjeshtra, arme, urrejtje, mbeshtetje pa kufi, injorance tipike ballkanike dhe miljarda dollare, sot mbajne flamurin e zgjerimit te Perandorise Europiane ne Mesdheun lindor dhe krimet e tyre. Genocidet greke dhe apartidi mbi cdo te drejte etnishe dhe minoritetesh ne Greqi, eshte nje krim i legjitimuar nga Europa dhe frika qe ka kjo e fundit, se njohja e te drejtave te etnive te tjera, shemb Greqine, diskretiton genjeshtren e trashe te Europes dhe rrjedhimisht humbjen e pikes se tyre te servisit ne Mesdhe.
  Por si cdo Perandori qe vdes pas ciklit te saj, kam bindjen se edhe shperberja e Europes do te nise po nga Greqia.
  Si europiane dhe si ballkanas edhe ti Balla edhe greku keni paradoksalisht te drejte ne te njejten kohe dhe kjo lidhet me kaosin qe krijon predikimi i lirive dhe te drejtave nga Europa dhe interpretimi i tyre sipas interesit dhe oreksit te saj, pa shume skrupuj.

 21. vendi i ndyre i grekerve says:

  bravo sokol Balla

 22. Erdogan says:

  Cfare “more” ty dhe cfare te “takon” o Fatjon mavria (mavros greqisht i zi shqip).
  Po mos te qe Tur-qia me Deputetet e saj si Ismail Bej Vlores,Frashellinjte,Hasanet etj ketu ne Epirin e Pirros dhe Kastriotit nuk do kishte gjurme Islamizmi.
  Cdo gje qe krijuar me dhune,me prerje kokash,me krime eshte e moralshme te denohet dhe shkaterrohet se ndryshe nuk ka Drejtesi.
  Lufta e Trojes e shpjegon qarte qe po bere keq (Parisi rembeu gruan e Mbretit) duhet te gjesh me keq.
  Cfare gjeti Turqia nga Evropa Barbare?Asgje.
  Zoti Balla.
  Feja Katolike dhe Myslimane eshte pjese e pushtimeve,vrasjeve,perdhunimeve,pengjeve,prerjes se kokave dhe nuk ka lidhje me Zotin.
  Keshtu e thote historia e Alvanise qe Osmanet pushtuan Stambollin dhe Epirin Greke te Pirros dhe Kastriotit qe per ju nuk egzistone Vorio Epiri!
  Ky Pashallek e Fatjon mavria me boje qe do 500 vjet te tjera te dale (dhe po doli) eshte kanceri i historise tone Ilyre Epirote.
  Mohoet historia e botes sic beni ju o Balla qe Polis ne nder te Perandorit Ilyre Megas Kostantios Kostantinopolis ta quani edhe sot Stamboll?
  Kjo eshte “bashkejetesa” shqiptare tju mohosh Aftohthoneve Orthodhokse qendren e tyre per 1500 vjet Kostantinopolin?
  Dhe nga kush?
  Nga ju qe i ndroni emrat cdo 50 vjet.
  Mohoet Agia Sofia e ndertuar nga Perandori Greke Ilyri Iustinianis te kthyer ne Xhami dhe Kryeministri Rama e ma Amiko nje kriminel te historise dhe kultures sone?
  Ju nuk doni marredhenie te mira me Greqine.
  Ta dime perfundimisht,cfare dreqin jini?
  Te mbeshtetur nga fashistet e Telinit te vrare nga Palikaret Epirote dhe te ashtuquajturit Arvanitas dhe nga angloamerikanet qe i kane mbushur museumet e tyre me Veprat tona Ilyre dhe Epirote ju i kini duart me gjak.
  Telinin e vrane se ne 1912en Italia fashiste kishte marre 12 ishujt (Dhodhekanisen) dhe donte nje Greqi sa me te vogel.
  Serbet per Kosovaret jane pushtues.
  Po Fashistet e Magna Grecias nuk jane?
  Po turqit Strategjik tuajit nuk jane?
  Po amerikanet dhe cifutet ne Palestine nuk jane?

 23. Afrim says:

  Shumë drejtë Sokol,,!complimenti.

 24. pitu says:

  eh sokoli sa mire ja numeron kolegut grek gabimet qe ai vete ja numeron shtetit te tij grek po ti nuk duhet tja kedhesh me te njejtin monedhe duke ja numuruar gabimet e shtetit tend qe ka 100 vjet me arumunet dhe nuk ka hapur nje shkolle te tyre jeta me ka lidhur me shume came por asnjeri nuk me ka perkrahur per ceshtjen arumune edhe ceshtja came eshte e lidhur me ceshtjen vllahe PUSHTIMI I GUMENICËS E VRASJA E KRISTO PITULIT
  Pushtimi i Gumenicës nga pushtuesit u shoqërua me veprime barbare. Qytetit iu vu zjarri dhe dyqanet e të krishterëve, kryesisht të Kristo Pitulit, po shkrumbëzoheshin me ç’kishin brenda. Këto veprime barbare revoltuan elementin e shëndoshë mysliman të fshatit Grikohor e për pasojë, Hizder Ahmeti me disa bashkëfshatarë të tij. si Hamid Mero, Sadik Beqiri e dhjetëra të tjera, arritën në qytet duke dhënë alarmin se flaka po përpinte dyqanet e myslimanëve. Komanda italiane dhe Hazis Çami, përballë presionit të çamëve dhe duke mos qenë në gjendje të dallonin se cilët ishin në të vërtetë dyqanet e të krishterëve, urdhëruan të ndalej djegia e qytetit. Falë ndërhyrjes së Hizder Ahmetit, u bë e mundur të shpëtojnë shumë dyqane të pronarëve të krishterë.
  Djegia e Gumenicës, u përhap menjëherë në të gjithë Çamërinë dhe sapo Kristo Pituli e mësoi këtë, u nis nga Peshtani për të ardhur në qytet së bashku me nipin e tij, Vasil Pitulin. Pa mbërritur në fshat, Kristua me të nipin, Vasil, arrestohet nga forcat fashiste dhe nga disa elementë çamë, që ishin rekrutuar nga Skënder Çami dhe Hazis Çami dhe me pranga në duar, dërgohet në fshatin Grikohor, që Haziz Çami e kishte kthyer qendër të Komandës Italiane. Si seli e kësaj baze ishte bërë godina e fabrikës së vajit të Ahmet Muhos, një mik i vjetër i Hazis Çamit.
  Arrestimi i Kristo Pitulit dhe nipit të tij, Vasil Pituli, u prit me zemërim nga myslimanët shqiptarë në Grikohor. Fill pas këtij lajmi të kobshëm, Hizder Ahmeti me disa bashkëfshatarë të tij, arriti në qendrën e Komandës Italiane dhe i kërkoi Hazis Çamit lirimin e tyre. Përpjekja e tij ishte e kotë dhe pa asnjë shpresë. Në këto rrethana ai mendoi një plan tjetër: ta merrte me lejen e komandës, qoftë edhe për një natë në shtëpi, Kriston me të nipin dhe ta përcillte për në zonat e lira. Hizdar Ahmeti, lidhur me këtë ka pohuar: “Ishin kohëra të vështira. Njerëzit me emër të Çamërisë ishin internuar dhe ndonjëri që kishte mbetur, ishte bërë e mundur falë përpjekjeve të shumta të Kristo Pitulit. Në këtë kohë, në Çamëri ligjin e bënin njerëzit e pandërgjegjshëm”, (Dëshmi, libri “Çamëria”, faqe 141). Edhe në këto situata të rënda, Hizdar Ahmeti tregon se bëri shumë përpjekje tek Haziz Çami për ta marrë Kriston në shtëpinë e tij me leje kthimi, por hasi në kundërshtim të prerë. Më pas Ahmet Muho ndërhyri tek Hazis Çami dhe Hizdra e mori me leje Kriston për një natë në shtëpinë e tij. Ai, me të arritur në shtëpi, ia tregoi Kristos planin që kishte bërë: ta largonte në drejtim të Peshtanit me njerëzit e vet dhe kur puna të kishte përfunduar plotësisht, të hapte lajmin se Kristua me të nipin ishin arratisur natën pa dijeninë e Hizdar Ahmetit.
  Kristo Pituli e dëgjoi me vëmendje planin që kishte bërë miku i tij mysliman për ta shpëtuar dhe pasi e falënderoi me përzemërsi e mirënjohje, i tha Hizdar Ahmetit: “Hizdar, je agai i Grikohorit, një njeri me emër në të gjithë kazanë, i njohur për nder e besë. Unë kurrë nuk do të pranoj që ty të krijoj vështirësi e telashe me këta që na kanë zënë derën…Unë do të kthehem atje ku më more. Nuk kam frikë nga vdekja dhe nuk dua të më quajnë frikacak, po të arratisem”, (Arkiva, nga “Çamëria”, po aty).
  Kristo Pituli kthehet në qendër të komandës dhe pas disa orësh, më 8 nëntor 1940, ekzekutohet nga Hazis Çami e pasuesit e tij, jashtë fshatit të Grikohorit, pranë bregut të detit. Aktin e shëmtuar të vrasjes së Kristo Pitulit, në shenjë mirënjohje e respekti popullsia çame e shprehu në një këngë, e cila këndohet edhe sot…
  Komentet
  Shkruaj një koment…

  OTHER POSTS

 25. Klimax says:

  Qe te shkosh deri aty sa me “shaka” tu tregosh punonjesve te aeroportit ne Athine fotografine tende se bashku me ish ministrin e jashtem grek(!!!!) tregon se cfare langaraqi je! Vertete, perse duhej tu tregoje foton policeve grek kur ata ne kontrollin ndaj nje shtetasi te huaj benin vetem detyren e tyre?!!! Dhe te kerkuan “ndjese”?!!! Perse? Cfare gabimi kishin bere kur ata benin vetem detyren e tyre?!!! Apo nga qe ti je Balla i “Madh”?!
  Dhe vazhdon ti “europiani” ne rrugen per Athine duke u kenaqur me toponimet ne gjuhen shqipe te zonave te ndryshme rreth saj, por nuk e kupton se greket e arvanitasit u bene nje per te perballur turko-shqiptaret per shekuj me radhe. Ndryshe do te te vinte turp e nuk do kishe ndjenjen e kenaqesise kur ato toponime te gjuhes shqipe lidhen me historine me te hidhur te shqiptareve, me shpernguljet e tyre dhe luften e tyre per tu mbrojtur e cliruar nga stergjyret e tu!
  Ti shkon deri ne orgazem kur nje “miku yt”, paska “zbuluar” nga nje drame ne Athine ne greqishten e vjeter se tingullonte me “shqipen e vjeter”!!!!!!!! Ky “miku yt”, more Balla, qe pa zbuluar asnje shkrim te “gjuhes se vjeter shqipe”, asnje dokument, pergenjeshtron historine boterore, gjithe shkencetaret, gjuhetaret e historianet per ato cfare njihet deri me sot per gjuhen greke. “Miku yt” duhet te marri “Cmimin Nobel” per kete “zbulim”! Hahahaha, Balla, ti nuk enderron vetem “Shqiperine e Madhe”, ate harten flamur te “autoktoneve”, ti pretendon gjithcka, historine greke, kulturen greke, civilizimin grek, token greke e deri edhe gjuhen greke!!!! Per ty cdo gje greke eshte shqiptare!!!!! Dhe keshtu doni te jetoni te lumtur me fqinjin ne “familjen europiane”!!!!!!! Po mire, cfare duhet te thone greket per territorin shqiptar qe dhe me thuan e gishtit te vogel te gervishesh token zbulohen arti, kultura, gjuha dhe civilizimi grek?!!!
  …… dhe papritur endrra ne gjumin e mbasdites nderpritet nga ulerimat e nje autoparlanti maje minarese ne gjuhen arabe, ne ate xhami te financuar nga Turqia dhe kenaqesh qe turqit nuk investojne vetem ne Serbi ………….. Hap portofolin dhe shikon fotot nga vizita e Erdoganit ne Shqiperi dhe ti i ndodhur kaq prane tij, por keto foto i ke per “perdorim” te brendshem, jo ne Europe!
  Merhaba, Balla “europiani”!

  1. Drino says:

   Nuk quhet autoparlant por ALTOPARLANT.
   E the gabim se eshte italisht se po te ishte fjale greke do ta dije si shkruhet.
   Meso nje here te shkruash pastaj meso te debatosh.
   Take a step at a time, do te te keshillonte anglezi.

 26. Roland says:

  Brilant!Sakte,bukur,konciz!

 27. Shqiptar i Ndershëm says:

  @ (Greko-Maskarenj)
  ——————————–
  Deshirojme me shume urgjence dhe shume shpejtesi te zgjidhim, jo çfare synoni ju, por te Tjera Çeshtje dhe Probleme te akumuluara, shume te medha, shume te kaluara dhe shume te prapambetura te shekullit XIX dhe XX midis Shqiperise dhe Greqise, qe ju e keni treguar surratin ne praktike qe nuk doni ti zgjidhni.
  —————————————————————————————————————————————————
  Eshte i padiskutueshem Kufiri Shteteror dhe nuk kane asnje tager ligjor qeverite aktuale te diskutojne: Kufirin detar midis Shteteve Shqiperi londineze – Greqi londineze, madje Kufiri detar eshte gjithashtu i ratifikuar ne menyre definitive dhe perfundimtare me Protokollin Nderkombetar te Firences 1925.
  —————————————————————————————————————————————————–
  Çeshtja e Shelfit Kontinental dhe ZEE eshte nje çeshtje e re e shekullit XXI: qe as nuk eshte fare urgjente per Shqiperine, qe as nuk kerkon zgjidhje te shpejte dhe te gabuar, qe as nuk duhet te filloje fare nga ishujt e mikroishujt por nga Kontinenti, qe as nuk duhet te perdoret fare si perspektive shantazhi nga askush ne nje Europe te Bashkuar.

 28. Alb Cevening says:

  Well done mate! Ke fol per shumicen derrmuese te shqiptareve! Keep up the good work you make us proud!

 29. NjeQytetarOptimist says:

  Brravo !!!

 30. Shume e vertete qe... says:

  …emrat e nderuar nga greket nuk jane emra shqiptate por njolla nga 500 vjet perdhunim otoman , Safeti , Hajriu, Sulejmani, ,.Arifi ,Izeti ,Hasani etj turqia ve emra greku i ndryshon dhe shqiptari sdi ca emer duhet te kete .O e mjera shqiperi qe edhe sot degjon ulurima krenarie xhamie ne mes te dites nga qelbesirat islam. Po nje gje shqiptare a ka mbetur te degjojme ketu ne shqiperi , pa lere kosoven se eshte qelbur nga islamqente.

  1. Celo says:

   Perse nuk je i sinqerte?
   Greku i nderoi gjithe emrat ilire, si Gent, Ardian, Dasara, Enkelejda, etj etj.
   Nuk la asnje, asnje per be te mbante emrin ilir.

 31. Bregdeti says:

  Sokol, OK. Thjesht e sakt. Shkrimi i profesorit grek permban disa shmangie, mendoj jo te qellimshme. Ndersa koha e shkrimit, mesa duket, synon efektin ne kuadrin e vizites te ministrit te jashtem. Duan te zgjidhin ceshtjen e detit, te tjerat ne harrese.

 32. RrOra says:

  Artikulli brilant i sotem i Sokol Balles eshte sinteze e mendimit intelektual te shendoshe, te paster nderkohe te jete “Manifesti Shqiptar”, qe duhet te paraprije i pandryshuar ne mentalitetin shqiptar nder vite. Ky “Manifest Shqiptar” duhet te zere vend ne veprimtarite kulturore, historike, filozofike e akademike dhe te pasqyrohet ne politiken shqiptare bashkohore (perfshire nuancat e rrymat e saj)……!
  Toronto.Canada.

 33. Oni 19 says:

  Beji vetem nje pyetje atij …profesorit. ku i ka pronat e trasheguara….tapite…. nese ka?! Sepse te gjitha tokat ne greqi jane ARVANITASE. Dhe ska patur greke ndonjehere. Parthenon ( para thene )
  parlamenti Vuli = vula
  Flite/diskitohej larte e vulosej poshte !!

 34. Epirioti nga Dukati says:

  Bravo Sokol! Shkrimi me i mire qe kam lexuar muajt e fundit. Sa per shumicen e komentuesve meshire per injorancen e tyre por te jesh i sigurte se si ty mendojne me shume se 90% e Shqiptareve qe jetojne dhe punojne ne shtetin Grek me djersen e ballit dhe ata e dine vete si eshte e mira e tyre mbasi nuk i kane çuar me zor ne Greqi.

 35. Ben says:

  Beni shkrime sa te doni! Tregon vetem qe Shqiptaret prape.merren.me pordhe! Fjalet Jane pordhe! Nuk fitohet respeskti me.pordhe! Cohuni dhe beni Shtet te zhvilluar ekonomikisht dhe politikisht, dhe shikoni sesi do respektoje Greqia, Turqia apo Hollanda! Nuk keni bythe per pune dhe merreni me letra! Te fala nga SHBA ku pordhet Shqiptare nuk njihen.

 36. mik says:

  Nuk ka si qendiset nje shkrim ma i bukur se ky.
  Ishte kenaqesi me lexu nje artikull pa ofendime, pa sarkazma por vetem me argumenta te kjarta.
  Bravo Sokol Balla.
  Respekt per kete shkrim brilant.

 37. Z says:

  Thoshin pleqte tane “dhi e zgjebur bishtin perpjet”! Keshtu eshte dhe ky Koli,Balla! E ka ndruar emrin ne Shqipri! Eshte njelloj si Sokol i mediokritetit servil dhe Koli emer orthodoks! Koli si shume gazetare te Saliut, qe kritikojne Ramen,kerkon te barazohet me grekerit akademike. Greqia duam s’duam ne eshte vendi i Homerit,Aristostotelit.Pitagpres! Ne jem ” te vetmit qe vijme nga Pellazget”?! Ne jmi akoma gjysem analfabete! Greqia hapi kufirin dhe shpetoi Shqiperine! Koqe kandari qe “masturbohet ne pasqyre” dhe ben video!

 38. Janina says:

  Shume gjera skemi per ti zgjidhur kurre. Po u nenshtruam dhe i lame akoma te avancojne pak e nga pak, u zhdukem. Ata, domosdo jane ne nje pozicjon te privilegjuar. Por ne duhet te lozim si lojtare te mencur, jo duke pretenduar letrat e tyre, por duke perdorur mire letrat tona. Ne pritje tek pergjojme me durim si gjakesit ne prite, te thyhet trungu qe i mban.
  Ne aparence diplomaci dhe dialektike moderne, ne realitet objektiva largepamese te nje shteti ne zgjerim natyror. Nuhates dhe lojtare te mire levizjeve tektonike rajonale dhe jo vetem.
  Greqia, po te mos ishte per mbeshtetjen e pakufizuar te Perendimit, eshte edhe me fallso , mesjetare, jatollahe, vegel, arkaike dhe dobet se ishJugsllavia qe ishte nje shtet laik, modern, sovran, shume kombesh. Por u rrenua papritur dhunshem, pikerisht sepse ashtu si Greqia kishte harruar te shihte llucen qe po i mbizoteronte mbi vlerat dhe historine po i frynte kunder.

 39. ttt says:

  Me dhembe te shqyen nje bishe
  greku te ha me KISHE

  Grek o maskara
  komb plagjiature
  ti per Camerine
  tapi s’do kesh KURRE

 40. ardi says:

  O Balla, mos te ka thene ndonje shok tjeter kur ka degjuar latinisht, qe eshte fiks si elbasonllisht?? Meqe je gazetar i modh fillo investigo njeher se mos ka ndonje gjuhe tjeter te lashte qe i ngjan shqipes. Pyet iher shoqnin se do dine ndonje gje meqe je ajka e mendimit intelektual shqiptar.

 41. shqiptari says:

  Pederastia eshte aktive dhe pasive
  99 perqind e gazetareve tane jane pasive ku nder boset e ketij sekti eshte dhe ky pafilloja -SS.Balla……………
  Jane shperfytyruar ne ate shkalle saqe te gjithe kur perballen me te huajt aq me shume me kryearmiqte tane greket e serbet- belbezsojne e perdridhet si kurva e kane frike tjua perplasin ne surrat te vertetat e krimeve qe kane bere ndaj nesh
  Edhe ky eshte nje artikull anemik e i denje per nje mjeran shqiptar qe kerkon te investoje kudo nje shprese per interes e perfitime eventuale ne te ardhmen
  Gazetaria e ngre lart dinjitetin e kombit ose e rrezon perdhe ne kohet e sotme…….
  Te jesh gazetar e pare e punes duhet te jesh trim e atdhetar pastaj vijne piruetat e fjales e bukuria e shprehjes …..O QYPA me m…….

 42. Hartografi says:

  Tek gjuha shqipe dhe shqiptarët grekët shohin fundin e një shteti të ngritur nga gjaku i shprishur i të parëve tanë.Greku i sotëm është paraardhesi i Kacifasit!Grekët e vërtetë janë vetëm në librat e mitologjisë.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email nuk do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme shënohen *