Trashëgimia e Messina Denaro - kujt do t’i shkojnë paratë e shefit (dhe menaxhimi i biznesit)?

25 Shtator 2023, 18:10Bota TEMA
Trashëgimia e Messina Denaro - kujt do t’i shkojnë paratë e

Trashëgimtarët e Matteo Messina Denaro-s në Cosa Nostra askush nuk i njeh.

Ekzistojnë, sepse trashëgimia e tij si bos i mafias mbetet e paprekur – e kultivuar në tridhjetë vjet fshehje dhe në tetë muaj “burg të rëndë” të kaluar duke mbajtur gojën mbyllur.

Çfarë e lejoi atë të jetonte deri janarin e kaluar duke shpenzuar mijëra euro çdo muaj?

Ku do të shkojnë tani gjithë ato para që i vinin shefit të Castelvetrano-s?

Ato ndoshta do të vazhdojnë të rrjedhin, të paktën pjesërisht, te familja e tij, e cila është edhe gjaku edhe mafioze, duke pasur parasysh se gjysma ose më shumë nga të afërmit e Matteos janë në burg ose nën hetim.

Por ka mundësi që mafiozë të tjerë të duan të përfshihen në menaxhimin e atij thesari të fshehur.

Kur dhe si do të ndodhë kjo dhe në emër të kujt do të tregojnë hetimet.

Me vdekjen e kumbarit të fundit të masakrës, i mbijetuari i Cosa Nostra-s së vjetër, e cila ishte shndërruar në mafien e re largohet nga skena.

Do të jetë e nevojshme të kuptohet se si situata e re do të ndikojë në balancën mafioze në zonë, për të vazhduar administrimin e punëve që mbetet biznesi kryesor i Cosa Nostra: fitimi i parave dhe grumbullimi i pasurisë.

Rendi i bazuar edhe në ekzistencën e gjallë të trashëgimtarit të fundit të mafies korleoneze mund të shembet, ose të mbetet i gjallë në bazë të marrëveshjeve të reja dhe ekuilibrave të rinj.

Është dallimi mes konflikteve të reja të mundshme – që në tokën e mafies manifestohen me sulme dhe vrasje – dhe një pajtim pa gjak.

Për sa kohë që ishte Matteo Messina Denaro, kishte pak dyshime për rrugën e ndjekur nga Cosa Nostra, tani nuk është më aq e sigurt.

Lini një Përgjigje