Një gram koronavirus mund të vrasë më shumë se një bombë me hidrogjen

29 Shtator 2022, 12:26Shëndeti TEMA

Një gram koronavirus mund të vrasë më shumë se një

Vdekshmëria për gram të virusit SARS-CoV-2 është shumë më e lartë se ajo e një bombë me hidrogjen. Këtë e thekson profesori danez i Bioinformatikës në Universitetin e Oksfordit, Jotun Hein, i njohur ndërkombëtarisht për fushën e tij të studimit, që ka të bëjë me zbulimin e rikombinimit në viruse. Domethënë, procesi që i frikëson shkencëtarët sepse nëse “përzihet” ADN-ja e dy varianteve të ndryshme, mund të shfaqet një lloj i ri i rrezikshëm për njerëzit.

Sidoqoftë, SARS-CoV-2 nuk ishte shumë vdekjeprurëse. Pandemia e ardhshme mund të jetë më vdekjeprurëse dhe kjo është arsyeja pse po bëhen investime për të hequr këtë rrezik.

“Është e pamundur të vlerësohet nëse pandemia ka përfunduar. Kjo do të varet nga variantet që do të dalin. Pres që më e keqja ka kaluar duke qenë se vaksinat mund të prodhohen dhe jepen në një periudhë të shkurtër kohore”, thotë profesori, për të shtuar më pas se ka pak gjasa që ne të shmangim pandemitë në të ardhmen”

“Nga pikëpamja e patogjenëve të mundshëm, njerëzimi është një lëndë e parë lehtësisht e aksesueshme “për konsum”. Dhe ndryshe nga llojet e COVID-19, ne nuk e dimë se çfarë mund të na presë”, thotë ai.

Çfarë është rikombinimi i koronavirusit

“Rikombinimi është procesi me të cilin materiali gjenetik nga viruse të ndryshme përzihet. Për shembull, O4 mund të përzihet me O5 dhe të japë një tendosje të re”, thotë ai.

“SARS CoV-2 është shumë “i freskët” te njerëzi dhe gjenomi i tij ka 30,000 shkronja, dhe çdo muaj dy ose tre prej tyre ndryshojnë. Për të krijuar një lloj mutant siç është Omicron, shumë nga këto ndryshime duhet të bëhen në gjenom. Nëse virusi do të evoluonte përmes këtyre ndryshimeve të thjeshta, ai do të ndryshonte me hapa të vegjël, një ndryshim në një kohë. Ndërsa nëpërmjet rikombinimit mund të bëjë kërcime në evolucion. Për shembull, mund të kombinojë ndryshimet që japin një avantazh ndaj vaksinës në mënyrë që virusi të shmangë në mënyrë më efektive përgjigjen immune”, tha profesori.

Por a është e mundur të shmangim pandemitë?

“Ka shumë pak gjasa që ne t’i shmangim ato në të ardhmen. Homo sapiens është përhapur në të gjithë planetin. Nga pikëpamja e patogjenëve të mundshëm, njerëzimi është një lëndë e parë lehtësisht e arritshme për konsum. Dhe ndryshe nga variantet e COVID -19, ne nuk e dimë se çfarë mund të na presë, kështu që është e qartë se po bëhen investime për të monitoruar këtë rrezik”, thotë ai.

Lini një Përgjigje