Stresi është ngjitës? Kujdes mund të infektoheni

19 Shtator 2022, 18:00Shëndeti TEMA

Stresi është ngjitës? Kujdes mund të infektoheni

Edhe shkenca e thotë që stresi është ngjitës. Qëndrimi në ankth i një familjari, një kolegu, por edhe i një të huaji, mund të transmetohet njësoj si një virus, veçanërisht te njerëzit empatikë, që perceptojnë ndjenjat dhe disponimin e të tjerëve. Kjo doli nga një studim nga Instituti Max Planck në Leipzig dhe Universiteti i Dresdenit. Studiuesit iu kërkuan disa vullnetarëve të vëzhgonin njerëz të tjerë, ndërsa ata i nënshtroheshin situatave të tensionit psikologjik, më pas ata matën nivelet e tyre të kortizolit, hormonin e stresit që ishte rritur në 26% të vëzhguesve. Dhe nëse kishte një marrëdhënie intime me personin nën presion, përqindja e rasteve në të cilat kishte një rritje të hormonit u rrit në 40%.

Sepse ky efekt “viral” i stresit është për shkak të ndjeshmërisë, që çon në identifikimin me atë që po përjeton personi i stresuar. Dhe kjo është e vërtetë edhe kur kjo e fundit shihet në një video. Kjo do të thotë, sipas studiuesve, se edhe filmat rrëqethës dhe shfaqjet televizive mund të rrisin nivelet e stresit të shikuesve.

Zgjidhja, në këto raste, është të shmangni takimet me njerëz që po kalojnë një periudhë stresuese. Megjithatë, sipas një studimi, nëse dy persona të stresuar flasin me njëri-tjetrin, ata mund të relaksohen. Në një studim nga USC Marshall School of Business në Shtetet e Bashkuara, 52 studentë të cilëve iu desh të përballeshin me një test shumë stresues u ftuan të përballeshin, pasi ndanë të gjitha shqetësimet, niveli i tyre i kortizolit kishte rënë ndjeshëm.

 

1 Komente

  1. B
    Baliu

    Prandaj mos bashkndjeni me ata qe jan vendosur nen stres, deri sa tju vjen radha juve!!!

    Lini një Përgjigje