A duhet të vaksinohemi të gjithë kundër lisë së majmunëve?

8 Shtator 2022, 14:31Shëndeti TemA

A duhet të vaksinohemi të gjithë kundër lisë së

Që nga maji, rreth 54,400 raste të lisë së majmunëve janë raportuar në 93 vende ku virusi zakonisht nuk përhapet. Vetëm në SHBA, deri më tani janë identifikuar më shumë se 20,700 raste.

Shumë nga këto raste janë raportuar te meshkujt që kryejnë marrëdhënie seksuale me meshkuj, por kushdo, pavarësisht nga orientimi apo sjellja e tij seksuale, mund të infektohet dhe të përhapë linë e majmunëve, e cila transmetohet kryesisht përmes kontaktit të ngushtë fizik, duke përfshirë kontaktin seksual dhe atë joseksual.

Gjatë javëve të fundit, ka pasur të dhëna se shkalla e transmetimit brenda familjeve dhe nëpërmjet rrugëve të tjera joseksuale të përhapjes, për shembull, në vendin e punës,  sipas një raporti teknik të 1 shtatorit nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Zyrtarët mbeten të shqetësuar se virusi mund të fillojë të përhapet gjerësisht në rrjetet sociale shtesë, përtej meshkujve që kryejnë marrëdhënie seksuale njeri-tjetrin.

Pra, duke pasur parasysh se ka disa mundësi që lija e majmunëve të përhapet më gjerësisht në mjedise të tjera, a është e këshillueshme që të gjithë të vaksinohen kundër lisë së majmunëve?


Dhe nëse zyrtarët zgjerojnë kriteret e pranueshmërisë së vaksinave, a do të kishte mjaftueshëm vaksina?

Ekspertët thanë për Live Science se nuk ka gjasa që të gjithëve të vaksinohen kundër lisë së majmunëve. Në varësi të mënyrës se si përhapet virusi në javët e ardhshme, zyrtarët mund të përpiqen të zgjasin furnizimin e vaksinave për popullatat shtesë, por është e paqartë se çfarë niveli i përhapjes do të nxiste një lëvizje të tillë.

Tani për tani, CDC rekomandon vaksinimin e lisë së majmunëve për kontaktet e ngushta dhe partnerët seksualë që ke pasur gjatë kohëve të fundit.

Kjo sepse, nëse dikush është ekspozuar ndaj virusit dhe vaksinohet brenda ditëve të ardhshme, vaksina mund të zvogëlojë ashpërsinë e simptomave të tyre ose të parandalojë sëmundjen krejtësisht, raporton abcnews.al

Vaksina  gjithashtu mund të zvogëlojë shanset e tyre për tu infektuar me virusin, megjithëse kjo ide bazohet kryesisht në studimet e lisë. CDC rekomandon gjithashtu që burrat, transgjinorët dhe njerëzit e ndryshëm gjinorë që bëjnë seks me meshkuj të marrin në konsideratë një vaksinë, veçanërisht nëse së fundmi kanë kryer seks në grup ose seks me partnerë të shumtë, ose kanë pasur marrëdhënie seksuale në një ngjarje ose vend, ose në një zona ku është përhapur lija e majmunëve.

Bazuar në të dhënat e disponueshme aktualisht – megjithëse këto të dhëna ka të ngjarë të jenë jo të plota, këto popullata janë shumë më të rrezikuara.

Pra, për momentin, fokusi duhet të jetë në vaksinimin e plotë të këtyre grupeve kundër lisë së majmunëve, duke mbledhur gjithashtu të dhëna nëse mund të jetë të nevojshme dozat përforcuese, tha Michael Osterholm, një epidemiolog dhe drejtor i Qendrës për Kërkimin dhe Politikën e Sëmundjeve Infektive (CIDRAP). ) në Universitetin e Minesotës.

Brenda SHBA, dy vaksina, të quajtura JYNNEOS dhe ACAM2000, po përdoren për të parandaluar linë e majmunëve, por ACAM2000 nuk rekomandohet për përdorim të gjerë, raporton abcnews.al.

Kjo për shkak se vaksina me një dozë të vetme, e krijuar fillimisht për të parandaluar linë, mbart rrezikun e efekteve anësore serioze për grupe të caktuara, duke përfshirë gratë shtatzëna dhe ata me sistem  të dobët imunitar, sëmundje të zemrës ose sëmundje të lëkurës si ekzema, psoriasis ose dermatiti, ndër të tjera, sipas CDC.

Këto efekte anësore përfshijnë inflamacion dhe miokardit dhdhe rreziku është mjaft i lartë sa CDC rekomandon që CAM2000 nuk duhet t’u jepet grupeve të tilla.

ACAM2000 gjithashtu mund të përbëjë rrezik për kontaktet e ngushta të një personi të vaksinuar./ Nga Nicoletta Lanese, Live Science

1 Komente

  1. L
    L

    Pse duhen vaksinuar ,kur thjesht ndaloni bq e lezbiket. Ah harrova we are in this together.. Per xhepi e gates e Sorros e politiken e shfarosjes se Schwabb. Per mendimin tim vaksinoni bideni e cunin e vet,pastaj faucin gates e schwabb se NE sna rruhet per line e majmuneve qe shpikin keta. Merrni mendimin e dr pipero dhe gjithologut piktorit te deshtuar ed ram il soon

    Lini një Përgjigje