Vdekjet nga Covid shpesh janë rezultat i një infeksioni bakterial dhe jo viral

5 Shtator 2022, 20:39Shëndeti TEMA

Vdekjet nga Covid shpesh janë rezultat i një infeksioni bakterial dhe

Pandemia e gripit spanjoll e vitit 1918 rezultoi në humbjen e mbi 3% të popullsisë së botës me rreth 50 milionë viktima. Por nuk ishte virusi i gripit që shkaktoi shumicën e këtyre vdekjeve.

Sipas një artikulli në “The Conversation” të shkruar nga imunologia Hayley Muendlein, shpesh shkaku i vdekjeve të të infektuarve nga një virus nuk është vetë virusi, por një infeksion bakterial shoqërues. 

Ky ishte rasti jo vetëm me gripin spanjoll, siç tregoi analiza e mostrave të indeve të mushkërive nga të vdekurit (kryesisht vdekjet nga pneumonia bakteriale), por edhe me pandemitë H2N2 të vitit 1957 dhe H1N1 të vitit 2009, kur pothuajse një e pesta e pacientëve të infektuar u prekën gjithashtu nga infeksionet bakteriale të cilat rrisin rrezikun e tyre për vdekje.

EDHE COVID duket se sillet në të njëjtën mënyrë. Sipas një rishikimi sistematik të kryer në vitin 2021, midis 16% dhe 28% e të rriturve të shtruar në ICU për shkak të Covid kishin gjithashtu një infeksion bakterial. “Krahasuar me ata që sapo u infektuan me koronavirus, këta pacientë qëndruan në spital dy herë më shumë, ishin katër herë më të rrezikuar të kishin nevojë për ventilim mekanik dhe tre herë më shumë në rrezik të vdisnin”, shpjegon Muendlein.

BASHKËPUNIM VDEKJEPRURËS. Por si ndërveprojnë viruset dhe bakteret, duke dobësuar trupin e infektuar? Ata punojnë në ekipe. Viruset janë në gjendje të vrasin qelizat epiteliale që mbulojnë mushkëritë dhe veprojnë si një pengesë kundër patogjenëve të thithur, duke i lënë bakteret të lira. Viruset gjithashtu mund të ndryshojnë sipërfaqen e qelizave epiteliale dhe imune duke reduktuar numrin e receptorëve që i lejojnë ata të njohin patogjenët dhe të përgatisin trupin për një përgjigje. Edhe në këtë rast, bakteret gjejnë një fushë të lirë për të pushtuar organet dhe për të shkaktuar infeksion.

SI TË LUFTOJMË VIRUSET DHE BAKTERET? Duke qenë se antiviralët nuk veprojnë kundër baktereve dhe antibiotikët nuk funksionojnë kundër viruseve, a ka ndonjë ilaç që mund të luftojë të dy patogjenët në të njëjtën kohë? Një studim në të cilin mori pjesë Muendlein paraqet një zgjidhje të mundshme: molekula ZBP1, e cila luan një rol themelor në përgjigjen imune të trupit ndaj gripit, duket se është në gjendje të zbulojë viruset e gripit në mushkëri dhe të detyrojë qelizat imune dhe epiteliale të infektuara të kryejnë vetëvrasje. 

Në këtë mënyrë eliminohen qelizat e infektuara dhe “rekrutohen” qelizat e reja të shëndetshme imune për të luftuar infeksionin. “Është e mundur që trajtimet që rrisin ZBP1 në disa lloje qelizash mund të shërbejnë për të menaxhuar më mirë bashkë-infeksionet bakteriale dhe virale,” përfundon Muendlein.

Lini një Përgjigje