Pagat e mjekëve: Cilat vende i paguajnë më shumë dhe më pak në Europë?!

14 Mars 2023, 21:50Shëndeti TEMA

Pagat e mjekëve: Cilat vende i paguajnë më shumë dhe më

Personeli shëndetësor dhe mjekët në veçanti punuan pandërprerë për të shpëtuar jetë gjatë pandemisë COVID-19. Shumë prej tyre nuk shkuan në shtëpi për ditë ose javë në një kohë dhe shumë humbën jetën duke ndihmuar të tjerët. Ata u bënë heronj dhe publiku tregoi vlerësimin e tij për punën dhe përkushtimin e tyre.

Megjithatë, personeli shëndetësor mbetet kryesisht i pakënaqur me pagat dhe kushtet e tyre të punës. Këtu përfshihen mjekët; si specialistë ashtu edhe mjekë të përgjithshëm (GP). Në vitin 2022, mjekët marshuan në shenjë proteste, paralajmëruan mundësinë e grevës ose dolën në grevë në vendet europiane si Franca, Gjermania, Spanja, Portugalia, Greqia dhe Turqia. Ata kërkuan rritje të pagave por u ankuan edhe për mungesën e stafit në spitalet e tyre.

Në Angli, dhjetëra mijëra mjekë të rinj do të hyjnë në një grevë tre-ditore nga e hëna për shkak të pagave dhe kushteve të punës. Do të jetë aksioni më i gjatë industrial i vetëm nga mjekët e rinj ndonjëherë në vend dhe pason një seri grevash historike nga infermierët në dhjetor dhe përsëri në fillim të këtij viti. Përpara grevave, Shoqata Mjekësore Britanike (BMA) tha se mjekët e sapo kualifikuar fitojnë vetëm 15,95 euro, më pak se një barist në zinxhirin e kafeneve që paguan 15,96 euro.

Në shumicën e vendeve europiane, pagat vjetore bruto të mjekëve u rritën në terma realë midis 2010 dhe 2020, sipas shifrave të publikuara nga OECD. Pagat në terma realë janë vlera që marrin parasysh inflacionin. Megjithatë, pagat ranë në disa vende në terma realë në dekadën e fundit.

Por sa paguhen mjekët në Europë? Të dhënat e OECD-së përfshin informacion për 25 vende europiane dhe pagat e mjekëve ndryshojnë shumë mes tyre.

Në vitin 2020 ose vitin më të afërt me të dhënat e disponueshme, pagat vjetore bruto të specialistëve varionin nga 20,200 euro në Poloni në 258,552 euro në Luksemburg (të dhënat e 2015). Me fjalë të tjera, diferenca mes mjekëve që paguajnë më shumë dhe më pak është më shumë se dhjetëfish.

Pagat bruto vjetore të specialistëve (2020)

Pagat e mjekëve: Cilat vende i paguajnë më shumë dhe më

Përveç Luksemburgut, ka katër vende të tjera ku specialistët janë paguar më shumë se 150,000 euro në vitin 2020. Ata janë Irlanda (172,882 euro), Holanda (160,869 euro), Danimarka (156,061 euro) dhe Islanda (155,276 euro). Gjermania (146,200 euro) dhe Britania e Madhe (136,375 euro) pasuan nga afër.

2 Komente

 1. U
  USA

  NO country is close to USA. The base salary for doctors in the US ranges from $357,209 to $501,318 with the average base salary of $422,397.

  1. U
   Umor Isti

   Keto para jane perpara rushfetit apo pas tij? Gazetari ta specifikoje, te lutem.

   Lini një Përgjigje