Shkencëtarët po krijojnë një trajtim të ri të kancerit me anë të dritës LED

19 Shkurt 2023, 16:15Shëndeti TEMA

Shkencëtarët po krijojnë një trajtim të ri të

Një ekip shkencor britanik është një hap më afër krijimit të një trajtimi të ri të kancerit me anë të dritës.

Ky trajtim futuristik parashikon administrimin e një ilaçi të veçantë me antitrupa që do të aktivizohen nga drita. Studiuesit në Universitetin e Anglisë Lindore (UEA) kanë krijuar fragmente të antitrupave që luftojnë kancerin që shkrihen me objektivin e tyre dhe aktivizohen nga drita.

Më pas, dritat e vogla LED do të vendosen në lëkurë ose do të implantohen aty ku është tumori. Kështu, antitrupat do të aktivizohen nga drita për të sulmuar qelizat e kancerit.

Shkencëtarët besojnë se terapitë specifike të dritës do të jenë më të synuara dhe më efektive sesa trajtimet konvencionale të kancerit.

Si punon

Drejtuesi i kërkimit përkatës dr. Amit Sachdeva, raporton se kërkesa është rritur për trajtime të reja precize të kancerit që nuk kanë efekte anësore.


“Trajtimet aktuale të kancerit, si kimioterapia, vrasin qelizat e kancerit, por ato gjithashtu mund të dëmtojnë qelizat e shëndetshme në trup. Pra, ne kemi efekte anësore si rënia e flokëve, të vjella dhe ndjenja e lodhjes, ndërkohë që pacientët përballen me një rrezik më të madh të sëmundjes”, vëren ai.

Duke shpjeguar se si funksionon trajtimi që po zhvillon ekipi i tij, ai tregon se “antitrupat aktivizohen në vendin e tumorit dhe ngjiten në objektivin e tyre duke u aktivizuar nga drita. Ju mund të nxisni antitrupat për të sulmuar qelizat e kancerit me dritë, qoftë në mënyrë direkte në lëkurë, në rastin e kancerit të lëkurës, ose duke përdorur drita të vogla LED që janë të vendosura aty ku tumori është brenda trupit.”

“Vetëm qelizat afër tumorit do të aktivizohen, qelizat e tjera nuk do të preken. Kështu, është e mundur të reduktohen efektet anësore për pacientët dhe të përmirësohet koha e veprimit të antitrupave kur janë të pranishëm në trup.”

Studiuesit theksojnë, se ky trajtim do të jetë efektiv për kancerin e lëkurës ose tumoret e ngurta, por jo për kanceret e gjakut si leucemia.

Nëse kërkimet e suksesshme vazhdojnë, shkencëtarët besojnë se brezi i ri i trajtimeve të kancerit mund të përdoret te pacientët brenda pesë deri në dhjetë vitet e ardhshme.

Studimi përkatës, është i financuar nga Këshilli Kërkimor i Bioteknologjisë dhe Shkencave Biologjike të Mbretërisë së Bashkuar dhe Wellcome Trust, ky projekt është publikuar në Nature Chemical Biology. 

Lini një Përgjigje