Apeli i Presidentit të Italisë: Po jetojmë një faqe të trishtë të historisë, Europa ta kuptojë para se të jetë shumë vonë

27 Mars 2020, 21:11Sociale TEMA

Presidenti i Italisë, Sergio Matarella në një video mesazh sot ka thënë se Italia po përjeton një faqe të keqe të historisë së saj dhe i ka bërë apel Europës të kuptojë kërcënimin përpara se të jetë shumë vonë.

Matarella ka thënë se disa prej vendeve të BE i kanë ofruar ndihmë Italisë por ai ka theksuar se solidariteti sot është për interesin e të gjitha vendeve.
Ai ka dhënë shpresë së italianët në rindërtim kanë dhënë gjithmonë më të mirën dhe në kohë të vështira gjithmonë ja kanë dalë.

Mesazhi i Matarella-s:

Më lejoni përsëri, të dashur bashkëqytetarë dhe bashkëqytetarë të dashur, të drejtohem tek ju, gjatë këtij urgjence të vështirë, të ndajnë disa reflektime. Unë ndiej detyrën.

E para përkthehet në një mendim për njerëzit që kanë humbur jetën për shkak të kësaj epidemie; dhe anëtarët e familjes së tyre.

Dhimbja e shkëputjes u zmadhua nga vuajtja e të qenurit të aftë të mos ishin pranë tyre dhe nga trishtimi i pamundësisë për të festuar lamtumirën nga komunitetet në të cilat bënin pjesë, si për shkak. Komunitete që janë varfëruar rëndë nga zhdukja e tyre.

Ne po përjetojmë një faqe të trishtuar në historinë tonë. Ne kemi parë imazhe që do të jenë të pamundura për tu harruar. Disa territore – dhe veçanërisht brezi i vjetër – po paguajnë një çmim shumë të lartë.

Në këto ditë kam folur me shumë administratorë dhe kam përfaqësuar para tyre afërsinë dhe solidaritetin e të gjithë italianëve.

Do të dëshiroja të shpreh mirënjohje të përtërirë për ata që, për të gjithë ne, po përballen me sëmundjen me një vetmohim të palodhshëm: mjekët, infermierët, i gjithë personeli shëndetësor, të cilët, në çdo rast, duhet të sigurojnë të gjithë materialin e nevojshëm. viktimat e angazhimit të tyre bujar.

Së bashku me ta falënderoj farmacistët, agjentët e agjencive të zbatimit të ligjit, kombëtar dhe vendor, ata që mbajnë linjat ushqimore, shërbimet thelbësore dhe aktivitetet në veprim, ata që transportojnë produktet e nevojshme, Forcat e Armatosura.

Për të gjithë ata shkon mirënjohja e Republikës, siç shkon tek shkencëtarët, për studiuesit që punojnë për të gjetur terapi dhe vaksina kundër virusit, te shumë vullnetarë të angazhuar për të lehtësuar vështirësitë e njerëzve më të brishtë, për Mbrojtjen Civile të cilët punon pa ndalesë dhe për Komisionerin e caktuar nga Qeveria, për kompanitë që kanë shndërruar prodhimin e tyre në mallra të nevojshme për urgjencën, për mësuesit që mbajnë dialogun me studentët e tyre, për ata që po ndihmojnë bashkatdhetarët tanë jashtë vendit. Atyre që, në çdo mënyrë dhe në çdo rol, janë angazhuar në këtë front ditë për ditë.

Përgjigja kaq e gatshme dhe e shumtë e mjekëve në dispozicion për të shkuar në spitalet më të shtypura, pas kërkesës së Mbrojtjes Civile, është një tjetër shenjë e solidaritetit bujar që po kalon në Itali.

Do të doja të ju falënderoja të gjithëve. Sakrificat e sjelljes që masat e treguara nga Qeveria kërkojnë nga të gjithë pranohen me sens të madh qytetar, të demonstruar në një masë shumë të madhe nga qytetarët.

Për disa ditë ka pasur shenja të një ngadalësimi të rritjes së infeksioneve të reja në krahasim me javët e mëparshme: nuk është një fakt që mund të na gëzojë, bëhet fjalë për shumë pacientë të rinj dhe mbi të gjitha sepse shoqërohet nga shumë vdekje të reja. Edhe sot ka një numër të madh dhimbjesh të vdekjeve të reja. Sidoqoftë, ky fenomen sugjeron që masat e sjelljes të miratuara janë duke prodhuar efekte pozitive dhe, për këtë arsye, përforcon nevojën për të vazhduar respektimin e tyre në mënyrë skrupuloze për aq kohë sa është e nevojshme.

Ndjenja e përgjegjësisë së qytetarëve është burimi më i rëndësishëm që një shtet demokratik mund të llogaritet në momente si ai që ne po përjetojmë.

Reagimi kolektiv që populli italian po i jep urgjencës është i admiruar edhe jashtë vendit, siç kam parë në shumë biseda telefonike me krerët e huaj të shtetit.

Ndjej edhe detyrën ta realizoj këtë: shumë koka shtetesh, nga Evropa dhe më gjerë, kanë shprehur afërsinë e tyre me Italinë. Mbështetje konkrete ka ardhur nga disa prej shteteve të tyre. Të gjithë më thanë që vendet e tyre morën vendime pas zgjedhjeve të bëra në Itali në këtë emergjencë.

Në Bashkimin Evropian, Banka Qendrore dhe Komisioni, ditët e fundit, kanë marrë vendime të rëndësishme dhe pozitive financiare dhe ekonomike, të mbështetur nga Parlamenti Evropian.

Këshilli i Krerëve të Qeverive Kombëtare ende nuk e ka bërë atë. Kjo pritet të ndodhë konkretisht në ditët në vijim.

Iniciativat e mëtutjeshme të përbashkëta janë të domosdoshme, duke kapërcyer modelet e vjetra që tani janë jashtë realitetit të kushteve dramatike në të cilat ndodhet kontinenti ynë. Shpresoj që të gjithë ta kuptojnë plotësisht, përpara se të jetë vonë, serioziteti i kërcënimit për Evropën. Solidariteti nuk kërkohet vetëm nga vlerat e Unionit, por është gjithashtu në interesin e përbashkët.

Në vendin tonë, siç përmenda, janë marrë masa rigoroze, por të domosdoshme, me dispozita ligjore – si në fillim ashtu edhe pas fazës së azhurnimit të domosdoshëm të vazhdueshëm – rregulla, pra, duke iu nënshtruar miratimit të Parlamentit.

Masat mbështetëse janë përgatitur – dhe aktualisht janë nën kontrollin parlamentar – për shumë sektorë të jetës sociale dhe ekonomike të prekura. Të tjerët parashikohen.

Unë e di – dhe e kuptoj mirë – shqetësimin e thellë që shumë njerëz ndiejnë pasigurinë në lidhje me të ardhmen e punës së tyre. Ne duhet të bëjmë çdo përpjekje për të mos lënë anash askënd.

Kam shpresuar – dhe vazhdoj ta bëj këtë – që këto përgjigje të mund të jenë rezultat i një angazhimi të përbashkët, midis të gjithave: politike, madhështore, dhe subjektet e opozitës, subjektet sociale, qeveritë territoriale.

Uniteti dhe kohezioni shoqëror janë të domosdoshëm në këtë gjendje.

Një konsideratë e fundit: ndërsa ne aplikojmë menjëherë dhe në mënyrë të efektshme instrumentet kundër vështirësive ekonomike, duhet të fillojmë të mendojmë për pas urgjencës: iniciativat dhe mënyrat për të ringjallur gradualisht jetën tonë shoqërore dhe ekonominë tonë.

Në rindërtim, njerëzit tanë kanë ditur gjithmonë se si të shprehin më të mirën.

Perspektivat për të ardhmen janë – edhe një herë – brenda mundësive tona.

Ne kemi kaluar kohë të vështira dhe dramatike në periudha të tjera. Me siguri do të kemi sukses – së bashku – edhe këtë herë.

1 komente në “Apeli i Presidentit të Italisë: Po jetojmë një faqe të trishtë të historisë, Europa ta kuptojë para se të jetë shumë vonë”

  1. h says:

    Ky është président me autoritet të padiskutueshëm moral,
    Jo si hajduti meta qe si beson as familja e vet.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email nuk do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme shënohen *

Lini një Përgjigje