“Anne Frank. Jetë Paralele”, një mesazh rezistence dhe besimi

27 Janar 2021, 15:25Kulturë TEMA

“AnneFrank. Jetë Paralele” është një doku-film që u drejton më të rinjve (por jo vetëm) një mesazh të rezistencës dhe besimit tek njeriu.

Si do të ishte jeta e Anne Frank nëse ajo do të kishte jetuar pas Bergen-Belsen? Përgjigjja në “#AnneFrank. Jetë Paralele”. Doku-film nga Sabina Fedeli dhe Anna Migotto, transmetuar në një premierë absolute në Rai Uno, shoqëron shikuesit në historinë e Anës, e cila është e ndërthurur me jetën e pesë të mbijetuarve të Holokaustit. Vajzat dhe adoleshentët e vegjël si ajo tani bëhen nëna dhe gjyshe.

“AnneFrank. Jetë paralele”

Një set është vendosur në ‘Piccolo Teatro’ në Milano i cili rindërton dhe ringjall dhomën e Anne me pjesëmarrjen e përfaqësuesve autoritarë të shoqërisë civile: “dhoma është zemra e kujtesës. Është një vend fizik dhe mendor, përmban frikë dhe shpresa”.

Ditaret e udhëtimit

Ajo që na drejton në njërën anë është Helen Mirren, fituese e Oskarit, e cila jeton në dhomën e Anne Frank dhe lexon ditarin e saj për ne.

Nga ana tjetër, Katerine, një vajzë dhe telefoni i saj celular, e cila kalon nëpër fazat e asaj historie të tmerrshme të vdekjes, fazat europiane të kujtesës, takon dëshmitarët e Shoa dhe gjithashtu shkruan një ditar të përbërë nga hashtags dhe mesazhe me tekst.

Ditari i një udhëtimi që do ta çojë atë nga vendi në vend në dhomën e Anës.

Ditarët ndërthuren. Në “#AnneFrank. Jetë paralele” ndaj emocioneve të Katerinës në udhëtimin e saj përgjigjen reflektimet e forta dhe të papritura të Anës që jeton në atë botë nga mbyllja e dhomës së saj.

Kështu historia vjen e fuqishme dhe aktuale për fëmijët e sotëm, të izoluar në bllokim. Rëndësia e kujtesës dhe gjykimit së bashku me rëndësinë e mos humbjes së shpresës në të ardhmen.

Zemra e kujtesës

Ajo dhomë është zemra e kujtesës. Për këtë arsye Rai, me Rai Documentari, Piccolo Teatro dhe 3D Produzioni, falë bashkëpunimit me muzeun e shtëpisë Anne Frank Huis në Amsterdam, ka rindërtuar edhe një herë dhomën, e përdorur si një set për dokumentarin, me rastin e Ditës të Kujtimit. Një vend i përvojës për shoqërinë civile, e cila, si Helen Mirren, mund të mbledhë dhe të perceptojë frikën, shpresat dhe dëshirën për jetën që e animoi atë. “#AnneFrank. Jetët Paralele” përfaqëson një akt të rezistencës kulturore, por edhe një mënyrë për të ndezur një dritë gjatë kohërave të errëta dhe për të tërhequr vëmendjen.

Ky dokumentar jep mundësinë për të rijetuar përvojën dhe emocionet që kjo dhomë sjell me vete.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email nuk do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme shënohen *

Lini një Përgjigje