“Në prezencën e familjes së Enver Hoxhës, kur e hapëm varrin, në pjesën e barkut, gjetëm një copë letër dhe…” - Dëshmia e rrallë se ç’ ndodhi në mesnatën e 2 -3 majit ’92 dhe pse iku ish-konstruktori i varrit?!

20 Prill 2024, 10:06Dossier TEMA
“Në prezencën e familjes së Enver Hoxhës, kur e

Nga Prof. Dr. Bardhyl Çipi

Zhvarrimi i kufomës së Enver Hoxhës

Në ekzaminimet mjekoligjore një vend të veҁantë zënë ato të zhvarrimeve të kufomave të vdekjeve të mëparshme, që mund të kryhen për arsye të ndryshme, në radhë të parë për ekzaminimin e kufomave, për vdekje që dyshohen të kenë ardhur si pasojë e vrasjeve, të cilat nuk janë ekzaminuar më parë, ose kur këqyrja e parë ka qenë me të meta serioze etj.

Por zhvarrimet mund të kryhen edhe për arsye të tjera që s’kanë të bëjnë me mjekësinë ligjore, p.sh., kur do të bëhen transferime të varrezave, apo varreve të veҁanta për arsye të ndryshme.

Një rast të tillë përbën edhe çështja e zhvarrimeve të kryera më datat 2-3 maj 1992, në Varrezat e Dëshmorëve të Kombit në Tiranë. Ato në fakt kanë qenë veprime krejt të zakonshme, siç ndodh në transferimet e varrezave.

Veҁse, ky veprim i shtetit demokratik në varrezat ku prehen heronjtë, dëshmorët dhe njerëzit më të shquar të vendit tonë, u krye për të larguar prej tyre, varrin e diktatorit komunist dhe ato të bashkëpunëtorëve kryesorë të tij, të cilët nuk meritonin nderin që të qëndronin atje, për shkak të persekutimit të egër mbi 45 vjeҁar, që i kishin bërë popullit Shqiptar.

Për këtë arsye, Bashkia e Tiranës që organizoi dhe drejtoi transferimin e këtyre varreve, u tregua shumë e kujdesshme për të shmangur ҁdo reagim kundërshtues të komunistëve fanatikë, përkrahës të regjimit të mëparshëm.

Për shkak të përvojës që unë kisha në kryerjen e zhvarrimeve mjekoligjore, u caktova bashkë me mjekun e Bashkisë, për të ndjekur nga ana mjekësore mbarëvajtjen e kryerjes së tyre. Për të rritur saktësinë e veprimeve tona, ne morëm edhe një ekspert kriminalist.

Për fat të keq, kriminalisti, i cili u caktua si pjesëtar i grupit të specialistëve që do të merrnin pjesë në këtë veprim, me detyrën për të kryer edhe fotografimet përkatëse dhe për t’i ruajtur, ai i shpalli ato. Jo vetëm kaq, por në shkrimin e bërë në shtypin e përditshëm në vitet 2000, ku përfshihen edhe fotografitë e ekspertit kriminalist, kjo ngjarje paraqitet në mënyrë të shtrembër, bile edhe duke shpifur.

Veprime të tilla, të kryera me sa duket me qëllime të caktuara dashakeqëse për të nxitur ndjenjat e urrejtjes në popullin tonë, njëkohësisht ofenduese për mua në profesionin delikat që ushtroj, të cilat shkelin edhe parimin e ruajtjes së sekretit profesional, janë jo vetëm të dëmshme por edhe të dënueshme.

Në këto rrethana, unë u detyrova t’i botoj rezultatet e zhvarrimit të Enver Hoxhës, për të treguar të vërtetën e kryerjes së tij dhe informuar edhe opinionin e vendit tonë.

Madje për këtë zhvarrim, dua të shtoj se kohët e fundit, janë ngritur akuza të tjera të rreme, sikur gjoja në hapjen e varrit të Enver Hoxhës, është përdorur dinamit.

Po kështu janë botuar dëshmitë e specialistëve, që kanë marrë pjesë në mbylljen hermetike të këtij varri, për ta ruajtur trupin e të vdekurit, për një kohë sa më të gjatë, veprim ky që sipas tyre është kryer natën e parë pas varrimit, në vitin 1985.

Prandaj, unë e ndjej si detyrim, që ta përshkruaj përsëri pjesëmarrjen time në këtë zhvarrim, aq më tepër se ky ka të bëjë me një person publik shumë të rëndësishëm, që ka qenë drejtuesi kryesor i hyjnizuar i diktaturës komuniste të vendit tonë, për një periudhë të gjatë kohore, rreth 45 vjeҁare, për të cilin sipas rregullave të njohura të konfidencialitetit pas vdekjes, sekreti mjekësor, mund të mos ruhet.

Gjatë aktivitetit tim të gjatë profesional, unë kam marrë pjesë në një numër të madh të ekzaminimeve të këtij lloji, aq sa bile shumë prej tyre, që u takojnë viteve të shkuara, unë i kam harruar.

Megjithatë, ajo që më ka mbetur në mendje nga të gjitha këto raste të panumërta, ka qenë pikërisht ajo, që të krijohet një ndjenjë hidhërimi dhe vuajtjeje, kur mendon për qenien njerëzore që ka ekzistuar më parë, përpjekjet që ka kryer, hallet që ka pasur, të mirat apo të këqijat që u ka bërë të tjerëve dhe tani për të përfunduar në këto mbeturina indore dhe kockore, që do të thërrmohen dhe zhduken gradualisht në tokë, duke qëndruar në mes të një kalbësire mikrobike dhe insektesh me larvat e tyre, të cilat po i shkatërrojnë duke i ngrënë pak nga pak.

Në lidhje me ngjarjen që po tregoj, për mua si specialist mjekoligjor, përshtypja kryesore që më ka mbetur, ka të bëjë me faktin se gjatë saj u krye një punë e përsosur në të gjitha aspektet: teknike,shkencore dhe humane.

U zbatuan me përpikëri të gjitha rregullat procedurale të shtetit, të shoqëruara këto me një dokumentim të saktë e të hollësishëm, të të gjitha veprimeve të kryera. Pothuajse për të gjitha kufomat që do të hiqeshin, ishin përgatitur arkivole të reja, të shënuara me emrat përkatëse.

Nga ana tjetër, Bashkia e Tiranës kishte marrë masat për kryerjen e punimeve të hapjes të varreve. U vendos që punimet të fillojnë darkën e 2 majit, për të vetmen arsye, sepse u mendua se ato mund të zgjasnin disa orë, për shkak të vështirësive që mund të dilnin nga hapja e pjesëve të betonuara të varreve, në mënyrë që mëngjesin e ditës tjetër, ato të ishin gati për kryerjen e veprimeve të tjera të zhvarrimit.

Sipas një rregulli ndërkombëtar, i cili është zbatuar gjithmonë në vendin tonë, zhvarrimet kryhen gjithmonë në orët e para të mëngjesit.

Dhe në fakt, kështu u veprua. Kufomat që do transferoheshin u këqyrën një nga një dhe me shumë kujdes nga ana jonë, kryesisht në drejtim të vënies në dukje të shenjave identifikuese të mbetjeve të tyre, aq më tepër se një pjesë e tyre kishte qenë transferuar edhe më parë nga varreza të tjera.

Më pas, pjesët e tyre, gjithnjë nën kontrollin tonë, u vendosën me shumë kujdes në arkivolet e reja, të cilat u dërguan më pas në varrezat e qytetit për rivarrosjen e tyre.

Përsa i përket varrit të Enver Hoxhës, në hapjen e tij u hasën disa vështirësi, për shkak të ndërtimit të ndërlikuar të tij. Në fillim u hoq pjesa e sipërme e betonuar, e mbuluar me pllakat e mermerit; më pas u hoqën me radhë një shtresë betoni, me anën e mjeteve të zakonshme që përdoren në këto raste, më pas një shtresë me trashësi 40–50 cm.,  prej materiali “buke peshku”, me ngjyrë të bardhë, e imbibuar me ujë, poshtë saj – një pjesë tjetër betoni më e hollë, prej disa shtresash.

Nën to u zbulua një fletë plumbi, mjaft e trashë. Ajo e rrethonte arkivolin nga të gjitha anët, në formë të një këllëfi të mbyllur hermetikisht. Sipas konstruktorit të këtij varri, i pranishëm atë natë, për të orientuar ata që punonin për hapjen e tij, këllëfi metalik, i mbyllur në mënyrë hermetike, në brendësi të të cilit gjendej arkivoli me kufomën, siguronte një ruajtje shumë të mirë dhe afatgjatë.

Për fat të keq, pas hapjes të këllëfit metalik, rezultoi se mbyllja e tij nuk kishte qenë hermetike, sepse brenda tij  u gjet një sasi shumë e madhe uji me erë disi të keqe, i cili gati sa nuk mbulonte arkivolin. Pas këtij zbulimi, konstruktorin e varrit, nuk e pashë më. Arkivoli u nxor në sipërfaqe, me ndihmën e një vinҁi.

Ai ishte prej druri me ngjyrë në kafe, me zbukurime të shumta në trajta të gdhendjesh në sipërfaqen e tij. Kapaku i tij ishte i lirë, i pa mbërthyer. Arkivoli paraqitej pjesërisht i dëmtuar nga qëndrimi i gjatë në ujë. Pas heqjes së kapakut të tij, brenda në arkivol, gjendej një kufomë njerëzore, e seksit mashkull, me shtat të lartë, e cila megjithëse kishte filluar procesi i kalbëzimit, paraqitej në përgjithësi e ruajtur.

Kufoma mbante të veshur një kostum të errët (xhaketë dhe pantallona), këmishë të bardhë dhe kravatë, këpucë gjysma dhe ҁorape. Në jakën e majtë të xhaketës, kishte dy stema, nga të cilat njëra e 40 vjetorit të PPSh-sw. Në pjesën e barkut, ndodhej një copë letër e bardhë, me formë katërkëndëshe, e lagur, në të cilën dukej që kishte  qenë e shkruar me bojë, por që ishte pothuajse krejt e shpëlarë dhe e palexueshme.

Te këmbët ndodhej një lule artificiale, me ngjyrë të kuqe. Koka e kufomës, paraqitej e rregullt, por me flokët e rëna. Fytyra ishte e deformuar nga procesi i kalbëzimit mjaft të përparuar, sidomos te sytë dhe buzët. Në përgjithësi, pjesët e tjera të trupit, ishin më të ruajtura. Pasi u fotografua, ajo ju paraqit një të afërmi të familjes, i cili e identifikoi atë, se i përkiste Enver Hoxhës; pas kësaj ai mori edhe aprovimin e të afërmve të tjerë të familjes, që qëndronin pak më larg.

E gjithë këqyrja, u krye brenda një kohe të shkurtër, për disa minuta. Kufoma, nuk u nxorr nga arkivoli, për ekzaminime të mëtejshme. Arkivoli me kufomën u transportuan me kujdes, me një makinë të tipit “Zuk”, të funeraleve, për t’u rivarrosur në varrezat e Sharrës në Tiranë. Kjo ka qenë gjithҁka që unë dhe kolegu tjetër, pamë në këqyrjen e shpejtë të kufomës së Enver Hoxhës, pas zhvarrimit të saj.

Në të vërtetë, për konservimin e kufomës së Enver Hoxhës, pas vdekjes së tij, ishte treguar një kujdes shumë i madh. Në morgun e Tiranën kur u krye autopsia, dhe më pas, u përdorën metodat me anën e përdorimit të lëngjeve ballasamuese, më të mira, gjithashtu kufoma u mbajt në frigoriferët e morgut, gjatë natës, në ditët që bëheshin homazhet.

Po kështu, specialistët, që u përpoqën të kryejnë mbylljen hermetike të varrit, punuan me përkushtim, por pa arritur të krijojnë vakumin që kërkohet në raste të tilla, sikurse e pohojnë ata tani. Në fakt, edhe sipas literaturës mjekoligjore, në raste kufomash të ruajtura në mënyrë pak a shumë të ngjashme me atë të Enver Hoxhës, ato janë gjetur të paprishura, bile edhe pas disa dhjetra vitesh.

Për fat të keq, varri kur u hap, u gjet i mbushur me ujë brenda të cilit, notonte arkivoli me kufomën. Nga përvoja jonë mjekoligjore dhe literatura respektive, prania e lagështirës dhe ujit, përbën një nga faktorët kryesorë që ndikojnë në zhvillimin më të shpejtë të procesit të kalbëzimit të kufomës.

Pra, kjo ka qenë arsyeja kryesore dhe jo mungesa e vakumit, që te kufoma e Enver Hoxhës, pas zhvarrimit, 7 vjet pas vdekjes, ishte shfaqur procesi i kalbëzimit, mjaft i përparuar, sidomos në fytyrë. Kjo vërteton në mënyrë të qartë, që nuk është arritur të kryhet një mbyllje siҁ duhet e varrit dhe këllëfit prej plumbi, rreth arkivolit.

Nuk dua të zgjatem më shumë me sajimet dhe interpretimet  pa kuptim, në lidhje me këtë ngjarje, të botuara në dy shkrimet e muajve janar dhe prill të vitit 2000, (në “Gazeta Shqiptare”) dhe më pas në gënjeshtrën se; është përdorur dinamiti për hapjen e varrit!

Megjithatë, nuk mund të rri pa e përmendur shpifjen, që bëhet, sipas së cilës, kufoma pësoi një dëmtim, duke u çarë në anën e majtë të fytyrës, nga goditja që pësoi nga kapaku i arkivolit, kur ai lëvizi në momentin kur ai po nxirrej me vinç, për arsye të mos kapjes mirë të arkivolit, nga kavoja e vinçit.

Me sa më kujtohet, nga kjo ngjarje, kur arkivoli u nxorr me ndihmën e vinçit, gjatë ngritjes së tij, u ndje në fillim vetëm një kërcitje e lehtë e tij dhe asgjë tjetër. Kjo zhurmë e vogël, me sa duket ka nxitur fantazinë e kriminalistit, ose të gazetarit, për të bërë këtë sajim imagjinar, disi të ndërlikuar dhe pak të çuditshëm.

Nga këqyrja e jashtme, e kujdesshme e kufomës, së bashku me mjekun e Bashkisë, anëtar i komisionit të këtyre zhvarrimeve, nuk u konstatua as edhe një dëmtim mekanik, fakt ky të cilin, e mbaj mend shumë mirë edhe sot. Po kështu pretendimi, se është përdorur dinamiti në hapjen e këtij varri, është krejtësisht i pavërtetë, sepse unë gjatë gjithë asaj nate, kam qenë i pranshëm në të gjitha veprimet që u kryen në këtë varr.

Mesa më kujtohet, atje u përdorën mjete të zakonshme për hapjen dhe heqjen e pjesëve të betonuara, apo metalike dhe më pas u soll vetëm një vinҁ, që shërbeu për ta nxjerr më kollaj arkivolin, nga thellësia e varrit. 

Memorie.al

20 Komente

 1. e
  erjola hoxha e bija e flamurit dhe teutes dashnorj

  q.va ne theby a maznikun

  1. S
   Ska problem

   Mos tregoni me barsaleta me nastradin , te vetmit qe paten byth per te kundershtuar ate sistem ishin ne burgje dhe interrnim , por te tjeret qe i sherbyen dhe sot na hiqen sikur i kane bere nga zori jane gjera qe edhe per perralla femijesh nuk bejne

   1. M
    Miltiadh Vevecka

    Shkrim I sakte shkencerisht i mjekut ligjor, dr. Bardhyl Cipit, deshmitar okular dhe drejtuesi kryesor I procesit te zhvarrimit te kufomes. Autori njihet per profesionalizmin dhe ndershmerine e tij si mjek dhe personalitet.Te gjitha shkrimet e tjera jane spekullime dhe sensacione mediatike te pasakta.

    1. J
     Jorgo

     Bardhi i shkrete ishte i shkare 30 vjet me pare, s'e imagjinoj dot si mund te jete sot

    2. H
     H

     Si shume shpesh na shprehe keqardhje per prishjen e kufomes se nji personi qe shkaterroi nji popull te tane.

     1. N
      NIKOLIN KURTI

      JU QISHA TANE ROBTE JU E TANE FAMILJARVE TE ENVER HOXHES PO SI NUK KENI TURP QE ALA MERRENI ME SADISTA SI ENVER HOXHA E SHOKET E TIJ

      1. G
       Gaqiu

       Perralla me kalamaj. Doni me per Dullen?? Edhe me kufomat duan te bejne historira. Vk....

       1. L
        Lala i Lushnjes

        ""..... për shkak të persekutimit mbi 45 vjeçar që i kishin bërë popullit shqiptar :- shkruan profesori. Të më ndej profesori dhe ndonjë tjetër. Por ....por...por...!!! Ndjehem jo vetëm i persekutuar por edhe i përdhunar këto 30 vjet të "demokracisë,, që hapi varret në mënyrë "demokratike,, . 1-Pjellat e persekutuesve të gjyshërve të mi janë persekutuesit e mi. 2- Pjellat paçavure të "komunistëve,, (më saktë njerëzve të ndyrë e të shitur tek agjensitë e huaja) vazhduan punën e baballarëve të tyre, tani duke persekutuar e përdhunuar gjithë popullin shiptar e Shqipërinë duke i bërë të ikin nga syt këmbët. Shënim: Gjyshi nga baba u shpall kulak se kish qënë kryeplak në kohën e Zogut dhe kish buajt më të fuqishëm e fshat. Gjyshi nga nëna, 2 vjet burg për bashkpunim me Ballin, sepse u shtroi një drekë te mirë ballistëve ( i dehu me raki) , në qilar ishin shokët e plagosur të djalit që e kishte partizan. Xhaxhai i gruas një nga viktimat e Mehmetit në Shegas, Golem Lushnje. Gjëndja ekonomike? Shoqja ime dhe unë kemi dy fëmijë që kan secili makinën e vet. Kemi edhe unë me gruan tonën. ( Nuk shes pordhë, e them që të mos mendoni se më ka mar porropia).

        1. S
         Shkodrani

         Pavaresisht se nuk te njoh personalish, me duket sikur te keme njohur gjithmone, kjo sepse historia jote eshte ajo e shume shqiptareve te tjere dhe per disa histori te ngjashme edhe une ndihem i perdhunuar. E keqja eshte se ka ende shume shqiptare qe akoma e adhurojne "qoftlargun" apo "dullen" (emertimi varet nga krahina). Megjithate, te uroj shendet e mbaresi ty dhe te gjith atyre shqiptareve qe vuajten dhe ne nje fare menyre vazhdojne e vuajne nga pasojat e atij rregjimi dhe pjelles se tij te pas 90s.

         1. L
          Lala i Lushnjes

          E pash vonë Shkodran! Rrofshi e gjithë të mirat ju uroj!

        2. D
         Degelisi

         Dekompozim I kufomes dhe jo kalbezim

         1. M
          Miltjadh Kadena

          GENJESHTRA ME BISHT, NGA DR BARDHYLI, ndersa ky tjetri miltjadh vera, po na mbush mendjen qe dr ka te drejte, pse aq budallenj e kujtoni popullin o hajvaner.

          1. © KENDVESHTRIM TJETER ©

           Mbas sa vitesh hapet ligjërisht një var ?

           1. D
            Dibrani-Uk

            Respekt per sinqiritetin Jane bastards te gjithe qe shpifin e trillojne me te gjallet e sidomos me kuformat.... ne hell te vafshin gjithe shpifsit e mashtrusat

            1. D
             Demokrati me mend ne koke

             enveri ishte armik i Zotit. Njelloj si faraoni ne Kuran. Dhendrri i tij i beri piramiden ne mes te Tiranes dhe afer shtepise. Kufoma e tij duhet te jete brenda ne Piramide. Vertet besoni se do e varrosnin ne Sharre ose ne varrezat e deshmoreve? Aty e keni. Te Piramida.

             1. G
              Gafurr

              Ta kishit qire ne varr ropqirin se e meritonte te qihej dhe te hidhej ne Lane. Vrau shqiptare te pa fajshem. Ptuuuuu te qifsha varrin dhe shpirtin o kurve e keqe

              1. B
               Buda

               Shkrimi duket bindes persa i perket anes ligjore te zhvarrimeve te kufomave; por duhet theksuar se trupi i Enver Hoxhes dhe personaliteteve te tjere te Partise dhe Shtetit Komunist Shqiptar nuk u hoqen per arsye se ishin "diktatore" apo "kriminele", pergjegjes kryesore per acarimin e Luftes se Klasave apo internim -debimet etj.; por per faktin e thjeshte universal se ne Varrezat e Deshmoreve e kane vendin vetem ata qe vriten ne lufte per clirimin apo mbrojtjen e atdheut dhe te popullit dhe jo ata qe kane vdekur ne krevat, pavaresisht nga ofiqet dhe postet shteterore qe kane pasur. Ne rastet e vdekjeve te personaliteteve te medha politike, shkencore, letrare, artistike etj. zgjidhet nje ved i vecante (kujto Vellezerit Frasheri) ku groposen trupat e bdekur dhe u ngrihet nje permendore. Por kurrrsesi te varrosen ne vendin e shenjte te Deshmoreve.

               1. R
                RAIFI

                Ishte çfar ishte Enver Hoxha Ai ishte i pari i Juaj ,ishte Ai që i prini dhe udhëheqi Luftën Nacional-Çlirimtare,çliroi vendin të cilën ditë edhe tani e festoni,industrializimi vendin,shkolloi popullin analfabet ,thajti moçale e bonifikoi toka ,bëri hidrocentrale,Bëri Ushtrinë më të fort në Ballkan dhe ruajti Pavarsinë e Shqipërisë për 45 vite në fortunat më të mëdha.Për të gjitha këto agjentet serb që erdhën në pushtet me të ashtuquajturin revolucion demokratik u morrën me varrin dhe çvorrosjen e tij.Po si nuk u kujtua kush në këtë Shqipëri të mjerë se po Enveri u ka prir në luftë të gjithë atyre dëshmorëve që pushojnë në Varrezat e Dëshmorëve.Pipull që mohon të kaluarën kurr nuk do të ketë të ardhme të ndritur.

                1. E
                 Erdogan

                 Vellezerit Frasheri zoti me comentin Buda po te ishin Patriote bashke me Ismail bej Vloren nuk shkonin ne Stambollin e pushtuar nga Osmanllinjte. Por bashkoheshin me Heronjte Arvanitas qe kishin dekada te tera qe luftonin per tu cliruar nga Barbaret Osmane. Kjo Eshte e Verteta (Este Vero ital). Sa per Enver turkun,Mah-Mutin (Mehmet "shqip"),Abdullahun (Abdylin "shqip"),Hakiun,Serverin etj keta ishin bijte e Vezireve,Pashallareve,Bejlereve etj. Prandaj ky Pashallek turk i krijuar (criate angl) per te ndare Epirin e Pirros dhe Kastriotit ne te Veriut Osmane dhe te Jugut Greke nuk ben Prokopi.

                 1. l
                  loni

                  Ne baze te ketij ligji idjot, i bie qe dhe Skenderbeu te mos jete hero kombetar se ka vdekur ne shtrat. Gjithashtu i quajme heronj policet qe rane ne krye te detyres, por qe paguheshin per punen qe benin, ashtu si dhe puntoret e minierave qe kane humbur jeten gjete punes,ne kundershtim me hernje e luftes qe luftuan vullnetarisht per atdheun pa asnjelloj pagese.

                  Lini një Përgjigje