“Për ato që i kemi bërë ne popullit shqiptar, s’na mbetet tjetër, veçse të lagemi me benzinë dhe…”

25 Qershor 2022, 22:40Dossier TEMA

“Për ato që i kemi bërë ne popullit shqiptar,

Nga Eugjen Merlika

Në gazetën ‘Korriere dela Sera’ të datës 30 korrik 2001, në faqen 12, kushtuar ngjarjeve ndërkombëtare, gazetari italian Andrea Purgatori botoi një artikull –  intervistë, me bashkëshorten e, ish – kreut të regjimit komunist të Tiranës, Enver Hoxha, me rastin e tetëdhjetë vjetorit të lindjes së saj.

Me germa të mëdha, për të tërhequr lexuesin e, ndofta deri diku edhe për t’a ngacmuar atë në një nerv të zbuluar, titulli i shkrimit ishte: “Nuk kishte skafistë në kohën e Hoxhës”. Artikulli shoqërohet me një fotografi që ka në sfond portën e burgut dhe tabelën me shkrimin “Instituti i Riedukimit”. E ka gjetur këtë fotografi gazetari apo, ja ka dhënë e intervistuara për të nxjerrë në pah faktin e “përndjekjes” së saj nga regjimi paskomuniste shqiptar, nuk e dimë. Fakti është që titulli dhe fotografia, së bashku me intervistën në tërësi, japin përshtypjen e një dëshire të fshehtë për të bërë të besueshme, në sytë e opinionit publik italian, “të fundmen bashkëpunëtore e bashkëshorte ende në jetë, të një udhëheqësi marksist leninist”.

Artikulli – intervistë ka meritën të na zbulojë mendimet e zonjës Nexhmije Hoxha sot, mendime që ajo sigurisht i ka hedhur në librin e saj të dytë të kujtimeve. Për ne që kemi jetuar gjysëm shekulli në “Mbretërinë” e saj, është një pohim i besnikërisë së saj ndaj ideve që ajo ka përqafuar që kur studionte në Institutin “Nana Mbretneshë” e, që i ka mbrojtur e propaganduar për një jetë të tërë si Kryetare e Institutit të Studimeve Marksiste-Leniniste. Këto ide u vunë në jetë në Shqipërinë e gjysmës së dytë të shekullit të shkuar nga burri i saj, udhëheqësi i PPSh-së, Enver Hoxha.

Rezultati i zbatimit të atyre ideve ishte rrënimi i gjithanshëm i vendit, varfërimi skajor i popullit, mungesa e lirive më parësore, një regjim i bazuar mbi terrorin, gënjeshtrën dhe arbitraritetin. A ishte e ndërgjegjshme zonja Nexhmije, bashkëshorti i saj dhe kasta e tyre për këtë realitet? Apo të mbyllur në kullën e tyre e të rrethuar nga puthadorë të të gjitha përmasave, mendonin me të vërtetë se kanë ndërtuar “Botën e re”, në të “vetmen Kështjellë të Socializmit në botë”?

Gazetari Purgatori, me një notë të lehtë ironie, vë re se “Ajo tregonte një ëndërr krejt të sajën, ku nuk ka kujtesë për gjashtëqind mijë bunkerët prej betoni, të mbjellë nga Greqia deri në Mal të Zi dhe për gjysmë milioni kundërshtarësh politikë, që i lashti Enver, zhdukte ose riedukonte”.

A me të vërtetë mungon kujtesa tek zonja, apo për të gjithçka ishte normale, sepse ashtu duhej të ishte, se ashtu mësonin klasikët e marksizmit? A është e mundur që, mbas më shumë se dhjetë vitesh nga rrëzimi i Murit të Berlinit e, mbas shpalosjes së dukshme të gjithë tmerreve të asaj katrahure që qe komunizmi, sidomos në Shqipëri, një ‘Homo sapiens’, të vazhdojë ende të besojë në dobinë e asaj praktike? Gazetari vë theksin mbi dy tregues, më kryesorët e keqqeverisjes së regjimit, megjithëse ruan delikatesën ndaj të intervistuarën e nuk ja përmend asaj.

Bunkerët janë shembulli më i dukshëm i shpërdorimit të pasurisë së një populli e njëkohësisht treguesi më bindës i marrëzisë së atyre që formulonin politikën e mbrojtjes në Shqipëri. Në terma ekonomike e financiare, me fondet e harxhuara për to, mund të ishin ndërtuar të gjitha infrastrukturat e nevojshme për vendin e, mund të ishin strehuar në banesa të rregullta të gjitha familjet shqiptare. Dobia e tyre për qëllime mbrojtëse ishte dhe mbeti zero, dëshmi e dritëshkurtësisë, padijes dhe mendjemadhësisë së një kaste drejtuese që udhëhiqej me dorë të hekurt prej Enver Hoxhës.

Lufta e klasave, egërsia e pashoqe e pushtetit ndaj kundërshtarëve politikë, shkelja e të drejtave dhe lirive më parësore të tyre, kthimi i vendit në një burg të madh asfiksues edhe për ata që nuk quheshin të tillë, ishin treguesit e tjerë të politikës kriminale të regjimit. Zonja Hoxha, në intervistën e saj i, anashkalon këtyre plagëve të thella të socializmit që përfaqëson, në emër të të cilit flet e për të cilin shpreh mall. E fillon bisedën e saj me një sentencë ex catedra që na kujton tonin dhe shprehjet e burrit të saj: “Nuk mund të vendosin fatin e botës tetë vetë të ulur në një tavolinë, as tetë popuj…”! Tregon admirimin e saj për manifestuesit anti global: “Më kujtojnë gjashtëdhjeti e tetën, por këto janë të një niveli më të lartë, janë më përpara. Do të fitojnë ata, sepse bota po shpërthen”!

Në dukje kemi të bëjmë me një person që flet përçart, që jeton me vizionet e saj surreale. Në fakt kemi para një logjikë të ftohtë, të mbrujtur me idenë e urrejtjes, të luftës, të shpresës në një rikthim mbrapa, në ringjalljen e një bote që nuk është më, por së cilës zonja Nexhmije i përket shpirtërisht, moralisht e intelektualisht. Ata qindra e mijra të rinj që nuk dinë as vetë se çfarë kërkojnë, që instrumentalizohen e kthehen në batalione të prapambetjes njerëzore, janë për të kandilë shprese, që e bëjnë të ëndërrojë, të kthehet mbrapa, të kujtojë kohën kur priste, përcillte, financonte e u jepte mësime tellallëve të saj të paktë, në botën Perëndimore. Ishin personazhe krejtësisht të panjohur si: Fosko Dinuçi, Zhak Gripa, Zhoao Amazonas, Kabilia etj., të respektuar e të shpërdoruar nga godina hijerëndë e selisë së burrit të saj.

Gazetari bën paraqitjen e të intervistuarën si aleate të Stalinit, të Mao Ce Dunit e të Ho Shi Minit. Flet për pesë vjet burg të rëndë në Tiranë e Tepelenë, si “e vetmja grua mes një ushtrie vrasësish”. Zonja ankohet se ka fjetur për tokë. Çuditërisht atëherë ka marrë vesh se në qelitë shqiptare të kohës së komunizmit nuk kanë ekzistuar kurrë shtretërit e se, të gjithë të arrestuarit kanë fjetur për tokë, me dy batanije gjithsej, për shtresë e mbulesë.

Zonja Hoxha do të bënte mirë të bënte krahasimin me standardet e burgjeve të kohës së saj, para se të ankohet për kushtet e burgut në të cilin ishte ajo. Mjafton të marrë mundimin të lexojë kujtimet e atyre që regjimi i saj u grabiti rininë e jetën, jo pse ishin kriminelë por, se ishin ajka e kombit. Burgu i “massima sicurezza” i Tepelenës, është një vend verimi në krahasim me Burrelin, Vloçishtin, Maliqin, Orman-Pojanin, Gjirokastrën e kampe e burgje të tjera në të cilat dergjeshin, vegjetonin e ndërronin jetë, në kushte të papërfytyrueshme, ata që konsideroheshin “armiq të popullit”.

“Në kohët tona skafistë zero, jetohej në mënyrë spartane”. Ka një dozë të theksuar cinizmi e llogarie politike në këtë fjali. Zonja e di se po flet me të dërguarin e gazetës më të madhe italiane, di se opinioni publik italian është i ndjeshëm negativisht ndaj fjalës skafistë, di se nuk janë të paktë në Itali ata, që mendojnë se rrëzimi i Murit Berlinit ju ka shtuar problemet e tyre. Ajo kërkon t’a sfidojë atë opinion publik, duke pohuar me një farë arrogance dy të vërteta njëherësh, me synimin e fshehtë të mund t’a pushtojë atë për të ligjësuar vetveten. Në kohën e tyre nuk kishte skafistë. Ishte e vërtetë, por është e domosdoshme të përcaktohen mirë gjërat.

Nuk kishte skafe që mbartnin njerëz të dëshpëruar nga bregdeti i Shqipërisë për në Italinë e shpresave për një jetë më të mirë, mbasi mërgimi quhej tradhti e dënohej si i tillë nga kodet e Enver Hoxhës. Nga ana tjetër trafiqet e paligjshme, i bënte vetë partia-shtet, në forma të ndryshme e me mjete ligjore. Në një artikull të ish ambasadorit shqiptar në SHBA, zotit Pëllumb Kulla, të botuar në këtë gazetë thuhet: “Klika komuniste e Hoxhës dhe e atyre që la pas, ka qenë dhe mbetet organizata më e fuqishme e trafikut dhe e kontrabandës në të gjithë globin tokësor. Është e pamundur që një organizatë tjetër t’ja dalë të vihet në krye të një shteti, të ketë ushtrinë, flotat ajrore e detare, të tëra nën këmbët dhe shërbimin e saj…”!

Nuk dimë ku shkonin të ardhurat nga kontrabanda e cigareve, e armëve, e drogës e deri në ç’masë i përgjigjen së vërtetës pohimet e zotit Kulla, por sigurisht zonja Hoxha nuk mund të marrë pozën e shenjtores karshi italianëve, mbasi pikëmbërritja e shumicës së trafiqeve ishte vendi i tyre. Përsa i përket mënyrës spartane të jetesës, me siguri zonja në fjalë i referohet popullit të saj, mbasi epiteti “spartan” do të humbiste kuptimin po t’i vishej jetës së pjesëtarëve të nomenklaturës komuniste e aq më tepër atyre të ‘Bllokut të Udhëheqjes’.

Me një notë të theksuar kryelartësie e intervistuara i hedh një tjetër dorashkë sfide botës që përfaqëson gazetari, aq i sjellshëm me të: “Të gjithë kishin një rrogë e shkonin për pushime…”! Ja pra parajsa komuniste e trumbetuar kaq shumë e kaq gjatë…! Edhe mbasi koha i rrëzoi të gjitha perdet e hekurta e zbuloi lakuriq ferrin enverist, zonja Nexhmije vazhdon të përkundet në iluzionin e saj të përjetshëm, atë të mashtrimit. Mashtrimi ishe mjeti më i përsosur që funksionoi në çdo shoqëri që u administrua nga komunistët. Mashtruan aq shumë jashtë e brenda vendit, saqë ndofta i besuan dhe vetë gënjeshtrave të tyre.

Përballë opinionit të huaj shtetet komuniste vetë paraqiteshin si shoqëri pa papunësi, pa taksa, pa kriminalitet, pa konflikte të brendshme, me arsim e shërbim shëndetësor falas, me qira simbolike, me kampe verimi e shtëpi pushimi të paguara nga shteti etj, etj. Për çudi zonja Hoxha nuk i radhit gjithë këto dobi të sistemit, apo ndofta gazetari i ka shkurtuar…! Mbas fasadës mozaik që përbëhej nga gjithë këto arritje fshihej e vërteta rrëqethëse që, rëndoi mbi shqiptarët për gati gjysëm shekulli. Papunësia zyrtarisht nuk ekzistonte, por 70 % e popullsisë që vazhdonte të përjetonte epokën e bujkrobërisë, ku vendin e skllavopronarëve e kishin zënë kryetarët e sekretarët, punonte “që tek lind e deri sa perëndon”, për t’u shpërblyer, në rastin më të mirë me një bukë gruri dykilëshe. Përsa i përket “klasës punëtore”, apo “inteligjencës popullore”, mjafton të kujtohet se për të blerë një televizor të thjeshtë, nuk mjaftonte rroga e 7-8 muajve apo dhe më shumë.

Konfliktet shoqërore dhe kriminalitetin e administronte vetë partia-shtet, nëpërmjet ideologjisë së saj enveriste dhe praktikës së saj staliniste. Lufta e klasave ishte motori kryesor që lëvizte makinën e përbindshme të partisë shtet, ishte kundërvënia e përjetshme ndërmjet dy pjesëve të të njëjtit trung, të banorëve të Shqipërisë. Diktatura e proletariatit ishte shprehja më e shëmtuar dhe më ogurzezë e krimit të institucionalizuar në pushtet, ishte mënyra më e madhe që populli shqiptar kishte provuar në historinë e tij mijëvjeçare. Arrestimet, ekzekutimet, dënimet me punë të detyruar, internimet gjysmëshekullore janë shfaqjet më makabre të krimit komunist, por për to zonja Hoxha nuk shprehet.

Për të, si për shumë të tjerë në Lindje e në Perëndim, këto të vërteta nuk duhen përmendur, japin bezdi, duhet të jenë pronë e së shkuarës, paçka se ata që i kryen krimet sot nderohen si dikur e ata që i pësuan ato vazhdojnë të jetojnë në geton e mjerimit e të përbuzjes. Por megjithatë një pyetje vjen e pavetëdijshme: a fle e qetë tashmë nga lartësia e tetëdhjetë viteve të saj, kohë bilanci e njeriut për gjithçka ka bërë e nuk ka bërë në jetën e tij? A i turbullojnë ëndrrat e saj fantazmat e mijra bashkëkombësve të saj, të masakruar e të vrarë nga sejmenët e të shoqit, të njohur ose të panjohur për të, kur e tregojnë me gisht si bashkëpunëtoren më të afërt të ‘Neronit të Shqipërisë’? Apo ndërgjegjja është kallajisur në një masë të tillë sa shprehja “Makbethi vrau gjumin…”, nuk ka asnjë farë kuptimi?

Gazetari i bën një pyetje provokuese me mjaft takt si mbas stilit të Biaxhit, të cilin zonja thotë se e pëlqen shumë: a do të bëjnë gjithçka që ke bërë pa u penduar? Përgjigja është shmangëse e shoqërohet nga një buzëqeshje që të kujton Mefistofelin. Ajo mundohet të përligjë e të paraqesë me ngjyra të çelura gjithçka të kohës së saj. Nuk është fryt i reminishencave të natyrës njerëzore, por bindje e patundur, e verbër, e padiskutueshme. Simbas saj, Shqipëria e Enverit ishte vendi i qetësisë, i punës, i pushimeve, i edukimit të njerëzve, i vlerave morale. Tani ajo ankohet se vlerat e kohës së saj nuk ekzistojnë më, se janë këmbyer me parametrat e një shoqërie kapitaliste, me të gjitha të metat e saj, me mafien, me pasanikët e rinj, me një sistem që i mëson njerëzit të mos bëjnë asgjë.

Ndofta ka diçka të vërtetë në pohimet e saj për Shqipërinë e sotme, por zonja duhet të ketë ndershmërinë të pohojë se nëse ka dukuri jo të mira në shoqërinë shqiptare sot, përgjegjësia nuk mund të shkarkohet nga njerëzit që u formuan në shkollat e saj marksiste, që drejtuan tranzicionin e që sot qeverisin vendin. Ajo flet me njëfarë përçmimi për ta, i akuzon se i janë nënshtruar të fuqishmëve të Perëndimit, në kundërshtim me Enverin që nuk e bëri një gjë të tillë, “prandaj e izoluan”. Zonja ka një kujtesë të shkurtër e harron ato që i shoqi ka shprehur në drejtim të të fuqishmëve të Lindjes, gjatë “mbretërimit” të gjatë të tij. Do të ishte e mjaftueshme të kujtohej shprehja: “Pa Jugosllavinë e marshallit Tito, Shqipëria nuk jeton dot asnjë ditë”.

Vërejtjes me gjysmë zëri të gazetarit se: “jeni izoluar vetë”? ajo i përgjigjet me një shpërthim krenarie, që na kujton tribunat e kongreseve të partisë së saj dhe një sërë artikujsh e letërsie që kishte në boshtin e saj idenë e “qëndresës” ndaj revizionizmit. “Jemi prishur më parë me Moskën e pastaj me Pekinin sepse, ishim komunistë koherentë e jo revizionistë…”! Zonja Hoxha nuk mund të dalë nga korniza e vetvetes.

Paradoksal është fakti se për të koha qëndron në vend, njerëzit janë të sklerotizuar e të gatshëm të pranojnë e të gëlltisin gjithë broçkullat që ajo ende vazhdon të serirë. Ajo kujton se shqiptarët, nuk e dinë se shkaku i vërtetë i prishjes së marrëdhënieve me Kremlinin e Hrushovit, nuk ishte ai ideologjiku, e ashtuquajtura “ruajtje e pastërtisë së doktrinës”, që në vetvete shpreh një koncept absurd e pa vlerë, por thjesht çështje interesi vetjak, mbajtja e kolltuqeve dhe e timonit të drejtimit të Shtetit shqiptar.

Mosmarrëveshjet me Hrushovin lindën atëherë kur ky i kërkoi dy udhëheqësve kryesorë të Shqipërisë të lironin postet, në përputhje me strategjinë e ndërrimit të udhëheqjeve staliniane në ish vendet socialiste. Për hir të ruajtjes së atyre pozitave, nuk u ngurua të mbytej që në lindje çdo nismë liberalizimi e jetës së partisë – shtet e të vendit, çdo përpjekje hapjeje ndaj botës, zhvillimit e ndryshimeve të saj. Pasojat e një politike të tillë katastrofale qenë mbrapa-mbetja e theksuar ekonomike e kulturore, varfërimi i popullsisë, terrori shtetëror e përndjekja e pashembullt, sakrifikimi i dy brezave në altarin e marrëzisë e të absurditetit.

U mbulua kjo e vërtetë tragjike për më shumë se një të katërt shekulli me pluhurin e demagogjisë vetero-komuniste e dogmave të një kinse kombëtarizim skajor e shterpë. Çuditërisht edhe sot, zonja Hoxha mendon se janë të vlefshme përsëri ato argumente, për t’i servirur publikut italian. I bashkon ato me shprehjet e konsideratës për TV italian, për Biaxhin, Vespën apo Kostancon, për Amaton apo Bertinotin, pa patur kurajën të thotë se kur bënte ligjin burri i saj, shqiptarët shkonin në burgje edhe vetëm pse kishin parë e komentuar emisionet televizive të RAI-t.

Zonja me të drejtë shpreh urrejtjen për Millosheviçin dhe kënaqësinë për arrestimin e tij, mbasi duhet të përgjigjet për krimet e kryera. Ajo kujton masakrat serbe mbi shqiptarët e Kosovës, por harron se burri i saj dhe partia e tij, dhanë urdhër ose pranuan në heshtje të vriteshin bashkatdhetarët e tyre antikomunistë në Kosovë e Shqipëri, njëlloj si diktatori serb. Ndoshta ndryshimi ndërmjet dy diktatorëve qëndron në motivimin e krimeve të tyre. Ndërsa Millosheviçi i shërbeu me të gjitha mjetet strategjisë së vjetër pan serbe të Stefan Dushanit e pasardhësve të tij, Enver Hoxha dhe ata që e pasonin, e goditën si reaksionare e armiqësore ëndrrën e Rilindasve për, një Shqipëri “qysh prej Tivarit deri në Prevezë”, duke ligjësuar krimet e tyre në emër të triumfit të plotë të komunizmit mbi gërmadhat e “botës së vjetër”.

Janë lot krokodili ata që derdhen për të mërguarit që, si mbas zonjës Hoxha, “kanë vënë dinjitetin dhe krenarinë e të qenit shqiptar nën këmbë” dhe tingëllon e rreme përpjekja për t’i marrë në mbrojtje, ndaj një opinioni të shtypit që i paraqet, pothuajse gjithmonë, në një ngjyrë të errët. Ata që kanë ushqyer krijimin e këtij opinioni, në Itali e gjetkë, janë prodhim i kuzhinës së zotit Hoxha, i asaj shoqërie ku bënte ligjin dhuna dhe paligjshmëria e, ku duhej të respektohej më shumë partia dhe Enveri, sesa Perëndia dhe prindi. Shqipëria që la mbas vetes epoka e zonjës Hoxha, është vendi që nuk i garanton asgjë qytetarëve të saj, pra hemorragjia shqiptare është një pasojë e drejtpërdrejtë e kësaj dukurie.

Ajo mbart në vetvete ndonjë faktor pozitiv por dhe rrezikun e madh e shqetësues të zbrazjes së Vendit nga pjesa më e gjallë e më e aftë e tij. Kjo nuk e shqetëson zonjën, ajo vazhdon të ëndërrojë ringjalljen e komunizmit. Ai mbetet për të leitmotivi i të qenit, synimi absolut, shpresa e përjetshme. Gërmadhat e ngrehinës së komunizmit nuk ekzistojnë për të, njëqind e tetëdhjetë milion viktimat e tij në shekullin e shkuar, nuk i përkasin, atdheu i gjymtuar nuk i sëmbon ndërgjegjen. Ajo vazhdon të delirojë, të jetojë në vetvete atë ëndrrën makabre të revolucionit botëror, që do të fillojë, shpreson, në zemrën e botës kapitaliste, në Nju Jorkun e statujës së Lirisë. Gazetari italian e le zonjën e nderuar në botën e saj sureale, në të cilën koha është ndalur në orën iks, ku çuditërisht “veprat” e Enverit, ja kanë lëshuar vendin ditareve të Gramshit.

Duke mbaruar së lexuari artikullin, më erdhi ndërmend një frazë nga një libër kujtimesh i një zonje tjetër, zonjës Selfixhe Broja: “Për ato që i kemi bërë ne popullit shqiptar s’na mbetet tjetër veçse të lagemi me benzinë e t’i vemë flakën vetes”. Dy ish – shoqe, ish – bashkëluftëtare të një ideali. Njëra mbeti në kolltukun që i dhuroi “revolucioni”, ndërsa tjetra përfundoi në radhët e pafund të viktimave që shkaktoi “realizimi i idealit”.

Dy botë mendimesh të kundërta: njëra e aftë të dëgjojë zërin e ndërgjegjes së vrarë e burrërisht të pranojë dështimin dhe mungesën e vlerave të idealit, tjetra e pa zonja të ndryshojë, të kthjellohet, të pendohet, të kuptojë humnerën së cilës vazhdon t’i shërbejë deri në ditët e fundit. Njëra akreditohet nga kolonat e gazetës ‘Koriere dela Sera’ që, në kundërshtim me etikën e një organi të pavarur si zëdhënëse e opinionit publik të një vendi demokratik, nuk pranon të botojë replikat për artikullin. Tjetra mbetet e panjohur nga ky opinion, mbasi përfaqëson vetëm një numër, një në morinë e pafund të viktimave të komunizmit që, fatkeqësisht, për botën italiane të informacionit, nuk kanë asnjë vlerë.(Memorie.al)

47 Komente

 1. V
  Voto per veten tende

  Mire e ke ti "byrazer" por Nexhmija e fameshme vdiq ne nje dhome e kuzhine. Keto zonjat politikane sot dhome e kuzhine kane vetem halene. Kush thoni ju , i pi gjakun popullit ?

  1. B
   Buda

   Mustafa Merlika Kruja ka qene padyshim kryekrimineli me i madh shqiptar i shekullit XX. Ai ua mbathi kembeve per t'i shpetur Drejtesise Antifashiste, duke lene gruan, femijet, niperit e mbesat te vuajne denimin ne vedn te tij. Po vrave do vritesh, po torturove do torturohesh, i nderuar Eugjen Merlika.

   1. V
    Vdekje fashisteve

    Budallalleku nuk ka kombesi. Ja nje BUDALLA me brire si Andrea Purgatori, nje gazeKar italian qe flet si e jema e Zeqos ne maje te thanes. 99% e atyre qe thote jane GENJESHTRA dhe MASHTRIME ordinere. Keta lloj soj tipash, kerkojne ta ndertojne te verteten e tyre mbi 1%-shin dhe te hedhin poshte 99%-shin. Sa per kete Merliken, c'te thuash. Pinjollet e kolaboracionisteve te fashizmit kane qene jane dhe do mbetet perjetesisht ne histori, me vulen e turpit ne balle dhe me eren e mutit neper shale.

    1. i
     informacion

     Te denuar politike Sipas STATISTIKAVE SHTETERORE te shtetit shqiptar (qe ne vitet 1945-1990 eshte shteti me i mireorganizuar ne historine shqiptare deri me sot) jane te percaktuara se persona te denuar per arsye politike (ketu futen te denuar me gjobe, internim, burgosje, pushkatim) ne 45 vjet jane denuar gjithsej 16 mije veta, te gjithe bashke. Nga keta 2 mije veta jane denuar me pushkatim (shumica ne vitet 1945-1948 menjehere pas Luftes, te denuar si kolaboracioniste dhe kriminele). Pra ne 45 vjet te pushtetit komunist jane denuar per arsye politike 16 mije persona, qe do te thote se ne je popullsi te pakten 3 milion banore rreth 0.53% e tyre jane denuar per arsye te tilla. Organizata e "Ish te perndjekurve politike" ne keto vite e ka shtuar numrin e te perndjekurve politike ne rreth 25 mije veta (duke perfshire ne ta shume te burgosur ordinere, si vrases, hajdute, mashtues, sherrxhinj, kurva, pederaste ...). Edhe ne kete rast del se 0.7% e popullsise se Shqiperise ne 45 vjet kane qene te denuar apo persekutuar politike. Edhe ne vazhdimesi perpjekjet per rritjen e numrit shkojne te 40 mije vete, qe perseri nuk shkon me shume se 1.5% e popullsise. Pra ne cdo rast, diku me shume apo me pak se 1% e popullsise se Shqiperise kane patur reperkusione ligjore per arsye politike, ndersa 99% e popullsise nuk kane patur asnje reperkusion ligjor. KJO ESHTE E VERTETA HISTORIKE, te gjitha te tjerat jane propagande halabakesh dhe maskarenjsh! Antikomunizmi eshte virtyt i maskarenjve dhe i budallenjve!

     1. s
      specialisti

      Bunkeret dhe fortifikimi Lufta qe te ndodhe duhet te kete dy pale kundershtare, perndryshe nuk ka lufte. Keshtu edhe ne Luften e Ftohte ka patur dy pale kundershtare, qe te dyja palet armatoseshin dhe pergatiteshin per lufte! Shteti shqiptar ishte pale nje pjese kohe, me tej ishte objekt i rrezikuar nga te dy palet. Kjo eshte e padiskutueshme nga pikepamja historike. Shteti shqiptar, qe ta kuptoje cdokush, nuk mund t'i binte mandolines kur te tjeret perreth i binin kallashnikovit! Kush nuk kupton as kaq gje, eshte kokrra e budalles dhe krejtesisht trushpelar e i manipuluar menderisht. Shteti shqiptar e kishte DETYRE HISTORIKE forcimin dhe organizimin ushtarak te shtetit, perndryshe kjo do te ishte tradheti kombetare historike. Ne kete koncept, fortifikimi dhe teoria e fortifikimit te shtetit shqiptar eshte nje perle e artit ushtarak boteror. Natyrisht qe ka patur dhe ka edhe kundershtare te kesaj teorie dhe praktike ushtarake, por profesionistet ushtarake ne shumice derrmuese jane te bindur se kemi te bejme me nje mendim dhe veprim gjenial ushtarak, qe ka hyre ne histori si gjenialitet. Organizimi ushtrak i shtetit shqiptar te kohes ishte sipas qellimeve strategjike te MBROJTJES SE TERRITORIT. Mbrojtja ishte synimi i doktrines ushtarake te shtetit shqiptar dhe mbi kete synim u organizua fortifikimi i vendit. Arti ushtarak thote qarte se fati i luftes vendoset ne toke dhe terreni shqiptar ishte vertetim i padyshimte i kesaj aksiome. Pra shteti shqiptar duhet te mbronte territorin tokesor (as te sulmonte te tjeret dhe as te luftonte ne det e ne ajer, sepse nuk i kishim kapacitetet finaciare ta benim kete). Ky fortifikim me skalione mbrojtjeje ne terren, eshte nje shpikje gjeniale ushtarake e specialisteve ushtarake shqiptare. Skalion ishte nje vije zjarri e menjehershme e bere nga disa pika zjarri apo bunkere njekohesisht, te vendosur ne forme gjysem rrethore, asnjehere ne vije te drejte por duke marre thellesi. Nese armiku do e kalonte nje skalion, do binte nen zjarrin e nje skalioni pasardhes. Nese e kalonte perseri kete skalion te dyte, armiku binte nen zjarrin e nje skalioni te trete, e keshtu me rradhe. Skalion pas skalioni, teorikisht eshte nje ferr i vertete qe asnje ushtri nuk mund ta kaloje. Fusim ketu edhe fortifikimet e mbrojtjes kunder-ajrore,e mjeteve te motorrizuara, e mbrojtjes bregdetare, e sistemit te nderlidhjes dhe furnizimit. Eshte nje shpikje ushtarake gjeniale. Duke perfituar dhe nga terreni i thyer i Shqiperise dhe ne ate menyre qe ishte ndertuar sistemi mbrojtes i fortifikimeve, ishte shume e veshtire ne mos e pamundur qe forcat ushtarake armike te mund te depertonin me forca tokesore dhe te pushtonin Shqiperine, nga cdo drejtim qe mund te mendohej. Fortifikimet ishin te ndertuara qe te perdoreshin vetem ne nje drejtim, pra vetem nga ushtria shqiptare. Nese nje fortifikim pushtohej nga ushtria e huaj, ai fortifikim nuk mund te perdorej nga ata, kunder ushtrise shqiptare. Psh qe t'ju a thjeshtoj, prandaj bunkeret jane gjysem, nga pas jane te hapur. Pra shikonin vetem ne nje drejtin dhe mund te perdoreshin nga ushtria shqiptare ne mbrojtje kunder armikut, por nuk mund te perdoreshin nga armiku ne drejtimin e kundert. Pra nese nje ushtar armik e pushtonte nje bunker (nese do arrinte) ai nuk mund ta perdorte kete bunker, as per te sulmuar e as per t'u mbrojtur. Kemi te bejme me mendje te zgjuara dhe te ndritura te artit ushtarak. Mos degjoni karagjozet e sotem qe s'dine nga lidhet gomari. Sulmet nga ajri dhe nga deti, po ashtu do neutralizoheshin dhe do minimizoheshin nga ky fortifikim tokesor qe kishte organizuar ushtria shqiptare. Ato ishin te qendrueshme edhe nga bombardimet ajrore, po ashtu efikase edhe kunder desantit ajror apo detar (pra kunder atij qe mund te sulmonte nga ajri apo nga deti). Ushtrise shqiptare i nevojiteshin te pakten 100 avione ushtarake per te mbuluar hapesiren ajrore shqiptare, por ky sistem mbrojtes krijonte nje efikasitet te madh edhe ne mbrojtjen ajrore, duke ulur ne maksimum shpenzimet per mbrojtjen ajrore (psh avion ushtarake gjuajtes). Sulmi kryesor qe i behet ketij organizimi ushtarak nga halabaket e pas viteve '90, synon kryesisht te bindte budallenjete se per kete sistem mbrojtjeje, shteti shqiptar kishte bere shpenzime marramendese qe kishin sjelle shperdorimin e fondeve financiare dhe varferimin e popullit. Kjo eshte nje genjeshter e ndyre dhe e trashe. Kush deshiron mund te informohet per te gjithe sasine e fortifikimeve (pasi gjithashtu genjejne me numrin e bunkereve dhe fortifikatave), po ashtu te informohet per kostot e ndertimit te tyre. Per t'ja u bere te qarte, kosto e harxhimit per ndertimin e te gjithe sistemit te fortifikimeve ne gjithe Shqiperine ka kushtuar gjithsej sa kosto e 2 (dy) aeroplaneve ushtarake. Vleresoheni vete, nese jane harxhuar apo jane kursyer fonde financiare ... Nje sulm tjeter qe i behet ketij organizimi ushtarak nga halabaket e pas viteve '90, eshte se : kot qe beheshin shpenzime ushtarake, kush dreqin do na sulmonte ne, e as qe ishin te nevojshme keto perforcime ushtarake e as qe hyjne ndonjehere ne pune. Keta budallenj duhet te kuptojne se nje shtet qe nuk ka ushtri dhe force ushtarake nuk eshte shtet, po banane. Nje shtet pa ushtri nuk mund te beje politike te jashtme, ne asnje vend dhe ne asnje kohe. Ne kohe lufte (sic ishte Lufta e Ftohte) kush nuk pergatitet per mbrojtje ose eshte psikopat ose eshte psikopat, pra ne cdo rast eshte psikopat. Kur te gjithe fqinjet e tu (armiqte e tu potenciale) armatosen dhe perforcohen, per nje shtet normal do te thote qe te besh edhe ti te njejten gje. Apo te tjeret qe e bejne kete (duke filluar nga fuqite e medha) jane budallenj nga trute!? Ne nuk ishim vetem nen presionin e fuqive te medha SHBA dhe Rusi, por ne rradhe te pare nen presionin e fqinjeve armiqesore (Jugosllavi, Greqi). Dikush thote "si perfundim nuk na sulmuan". Ne kohe lufte nuk shkohet me idene "hajt se nuk do na sulmojne", por me idene "ne armatosemi dhe pergatitemi qe te tjeret ta shohin kete dhe te mos guxojne te na sulmojne". Mbas pilafit te gjithe bejne trimin. Pastaj kush tha qe nuk u perdoren fortifikimet!? Po gjate Luftes se Kosoves, a i pate se si i pastruan dhe i vune ne funksionim te gjitha fortifikimet ne zonat kufitare me ish-Jugosllavine? A i pate apo beni sikur harruat!? Ehhh halabake halabake, funderrina te ketij vendi, antishqiptare te felliqur ...

     2. O
      Osman Gazepi

      Menyra me e mire per te ngelur ne vend e per te mos prekur hajdutet e ketyre 30 vjeteve dhjerokraci, eshte te merremi me te shkuaren. Shqiptaret duhet ta kene parasysh qe 30 vjetet e humbur i kane peshqesh nga politiqenerit dhe gazetaqenerit te cilet merren me te shkuaren per ta vene ne gjume kete popull.

     3. E
      Enver

      O Merlika lexova ca shkrime dite me pare tuajat dhe deri diku i vlersova. Padrejtesisht ke vuajtur si pasardhes i tradhetareve eksponente te vendit qe bashkepunuan ngushte me pushtuesin i cili vrau me mijra te rinj ne enderat e tyre me te bukura. Ti nuk kishe pse paguan por mund te kishit ikur se ne Shqiperi ishte e qarte qe do te instalohej shteti i Diktatures se Proletariatit qe nenkuptonte demokracione per shumicen dhe diktaturen per pakicen qe ishit ju qe tradhetuat idealet per liri e pamvarsi te vendit. Pra duhet te kishin ikur te paret tuaj kaq. Ky shkrimi sot eshte jashte zakonisht i ulet te nxjerr thjesht nje llapaqen. Vetem genjeshtra. Numuri i bunkereve qe u ndertuan eshte sa nje e treta e atyre qe ju permendni.Po ka qene ne plan te ndertoheshin diku tek 210 mije. Nexhmija ishte nje trime dhe natyra i dha jete nje shekull duke rojtur dhe duke shkrojtur dhe jo si ju mije gjirizesh. Njerez te poshter,Ptu m...e kelysh m...

      1. e
       edhe ne vitin 2022 - gjen ca mamluke ne kete vend

       ha ha ha demokraci per shumicen dhe diktature per pakicen !! Eshte e drejta jote te thuash cfar te duash o byrazer por mendimi tregon kostumin qe ke vesh. MAMLUK.

       1. q
        qe ta dish

        Ti mor gomar me siguri as se cfare do te thote fjala "demokraci" nuk e di! Diktatura e proletariatit - eshte demokraci e vertete! "demokracia" borgjeze eshte diktature e parase! Ti nuk je as mamluk, se mamluket ishin njerez te pakten, ti je GOMAR!

      2. S
       Saliu dhe idiotët e tij komunistë

       Kush është ky rrote k.... që ka bere këtë artikull? Kur shkruan idiotësira, e bastardon problemin dhe i bën nder Enverit. Populli shqipetar e ka ndjerë mbi.kurriz diktaturen enveriane, dhe nuk ka nevojë per nje italjan koqe kandari të vije e te thotë "hajde baba të të tregoj arat". Enveri ka vrare peseqind mije vetë? Po të fusesh edhe ata qe kane vdekur nga pleqsria, po. Kur gjyshi im persekutohej nga sigurimi si zyrtar i administrates se Zogut, familja jone kalonte nje periudhe kur nuk dihej çfare do sillte e nesermja. Por shkrime te tilla të bejne per të vjelle, dhe bejne efektin e kundert tek.populli.

       1. M
        Mashtrime psikopatesh me shifra

        Oo Saliu dhe idiotët. Duhet berë thjeshte nje perllogaritje per te nxjerre se sa vrerë vjellin keta Merliket e qelbur dhe takëmi i tyre: 500 mije te vrare nga diktatura po ti pjestojme me 45 vjet del qe te jene pushkatuar 11.000 ne vit dhe kete po ta pjestojme me 365 dit te vitit del qe janë pushkatuar 30 veta çdo dite. A e kuptoni se me çfarë mendjesh te nderkryera kemi te bejmë ne kete propagande histerike prej te çmendurish nga urrejtje. Edhe 500 po te jene denuar me vdekje (ketu hyjne vrases ordinet pjesa me e madhe, diversante, spiune sabotator) per 45 vjet. Krejt e kunderta ndodhi gjate 45 vjetëve: nga 850 mijë banor, 80% analfabet, malarik e tuberkuloz ne vitin 1944, pas 45 vjetësh popullsia shqiptare arriti ne 4 milion ose sa 4-5 fishi e shtuar. Dhe jo analfabet e te semurë por te terre te shkolluar, punesuar dhe te shendetshëm, me spitale falas. Ja kjo eshte e verteta.

       2. P
        Populli

        Eugjen Merlika ka te beje me Mustafa Merliken? Nese po, le te beje nje shkrim sa djem e vajza shqiptare coi ne pushkatim Kuislingu Merlika. TE GJITHA vendet, por TE GJITHA, TE GJITHA, i cuan ne pushkatim kuislinget e sojit Merlika.

        1. L
         Lala i Lushnjes

         I nipi, djali vëllait. Më qen e bir qenii se xhaja i tij. Në se xhaja mund të justifikohet, ky në as një mënyrë.

        2. I
         Istor Jani

         Analize e peshtire. Autori me mire te shkruaje per fisin e vete. Nuk mund te shkruajne Merlikajt per Hoxhajt.

         1. P
          Poshte fashizmi

          Duket si shkriim fashist...e njejta strukture propagande,ndryshpn vetem objektivi.

          1. L
           Lugu gjat

           Fortifikimi i vendit nuk ishte investim per Enverin,ishte per popullin dhe smund te quet deshtim. Kur i shkateron ato quet deshtim. Mjafton nje kercenim me fjale i Carit Rus dhe si per ironi deshtimi kthehet ne vlere

           1. T
            Turku albin dhe sulltanesha osmanli.

            JUA SHKERDHEFSHA RROPT E FAMILJES AI QE KA BERE KETE ARTIKULL : ENVER HOXHA KA QENE DHE MBETET PERGJITHMONE MESSIA I SHQIPERISE: BALLISTET ZOGISTET KULAKET RREAKSIONARET FUNDERRINAT ANTISHQIPTARET I HANE MUNE ENVER HOXHES I CILI E CIVILIZOI SHQIPTARET PASI harabeli ahmet zogu E LA SHQIPERINE NE MJERIM DHE ANALFABETIZEM:

            1. A
             Andreas

             Po ik ore pirdhu Merlike, si pinjoll i Mustafa Krujes normal qe do flasesh kunder atij regjimi....

             1. S
              Shqiptari

              Na trego per krimet qe kan ber te paret e tu ne llogari te pushtusit nazifashist o pler e felliqur , ju tradhtar e kelysh tradhtaresh qe bota soin tend e vrau me gur , keni surrat dhe moral te flisni per ata qe luftuan me arm ne dor kunder pushtusit dhe kelyshve te merlikajve qe urrenin kombin e vet , ti nuk duhet te kishe fare nacionalitet shqiptar , siç beri Belgjika mas lufte me njerez si soi yt i turpit o pjell antishqiptare , ata qe ti shan ishin kriminel per soin tend por ndertuan shqiperin nga Aja tek Zhja dhe ishin luftetaret e liris gjat luftes o bastard tradhtaresh , dhe kur e dorzuan pushtetin nuk moren nje kacidhe por iken si ter populli o legen , po e shikojm se çdo te thot te kesh pushtetin kto 30 vjet shkaterrim e anarshi totale , nese bastardet qe pushkatoj rregjimi hoxhes dhe ktu e kam fjalen vetem per bashkepuntoret e nazifashizmin kriminelet qe lyen duart me gjakun e kti populli per iteres te pushtusit do mernin pushtetin ky komb do kish 70 vjet harruar nuk do egzistonte me , sovranitetin kti vendi ja garantoj partia punes me drejtimin e Enver Hoxhes si pjes e aleances se madhe te asaj lufte , ju llumi e bastardet ishit kunder perendimit kunder vendit tuaj e kunder ter botes, ju jeni dhe do mbeteni jashtqitje komtare , me keq se ju nuk do ket kurr , mos kujtoni se jeni me te mir se komunistet , ju bastardet e kti kombi as qe mund te krahasoeni me ta se nuk e meritoni te quheni shqiptar , se luftuat per tjetersimin e kombit shqiptar o vjemje pa shtyll kurtizore , nuk te vjen turp kerkon te shash ti bastard , per ty paraardhesit e tu dhe bashkepuntorve kriminel te nazifashizmit Nexhmije Hoxhes i qoft dheu i leht aty ku esht se tradhtaret dhe kriminelet si te paret e tu i van si i gjith perendimi vetem se kta i vran me gjyq popullor , por e merituan plumbin se kishin lyer duart me gjakun e kti populli .

              1. S
               Sunitet nuk bejne shtet, lloji i kafshes.....

               Kjo plehre turkoshqipfolese duhet te perfundonte ne litar.....

               1. P
                Populli

                "S" shko merru me origjinen tende perverse

                1. O
                 Orest Saraci

                 Qe kur majmunet quhen perverse ??? Mos u mer me majmunin e Janulles ...

                2. F
                 Fisnik

                 Racistët janë egërsira. Ore "sunitet" , je minoritar apo i minoritarizuar?

                3. S
                 Sovrani

                 E lexova, shumë gjatë dhe dobët. Për fat të keq duket se urrejtja klasore vazhdon dhe do vazhdoj në AL. Jo se nuk ka të vërteta dhe jo se Nexhmija ishte e larë dhe e papërlyer. Por ky si i persekutuar mund t'a fillonte me historikun e vetë. Sa per sqarim nuk je i vetmi që ke vuajtur në të tilla rrethana, dhe duhen thënë arsyet pse. Këtu në fakt duhej të qëndroje si padrejtësi, për ty brezat e mëvonshme dhe gjithë shqiptarët. Këtu duhej të insistoje dhe të bëje lidhjet e kësaj pjese me Nexhmijen (që në fakt jo se nuk ka influencuar ose s'ka gisht, por se besoj se ja fakton dot) Sa për strategjitë e mbrojtjes je futur kot nëpër ato kapituj. Lere që je i pa informuar. Por për maximumi deri nga vitet 70 ka qenë shumë e përshtatshme për atë lloj realiteti dhe gjeografie e gjeopolitike. Tjetër gjë sa kushtuan, Tjetër gjë se si u bënë. Por nuk është se u vodhën ose i morrën me vete dhe pse kushtuan një dreq. Janë rreth 300.000 bunkerë dhe fortifikime që jo vetëm i shkateroi Salehu por dhe i dekonspiroi të gjitha linjat dhe ekzistencën e tyre. ( ky është krim kombëtar) Por nuk ka qenë vetëm AL që fortifikiohej madje edhe pse kohë paqeje nuk të linte kush nëpër vende të tjera me i dekonspiruar. (Psh vendet Nordics, ose gjithë Europa e Lindjes). Kështu që si resume qëndroje tek lufta e klasave, persekutimet, internimet se aty do kishe ca të drejta (siç edhe ata që u persekutuan nga paraardhësit e tu kuisling por edhe më pas me ndërhyrjet). Ajo është specifika shqiptare dhe kapitulli më i errët në të drejtat bazike të njerëzve. (Në këtë pjesë po që konsideroje veten viktimë).,(por fajet de-facto dge de-jure kërkoja burrit të Nexhmijes (Tjetër se çfarë I ka pëshpëritur ajo në vesh atij në krevat, si dhe organeve përkatëse që sajuan, denuan, persekutuan, debuan dhe dënuan si dhe vranë apo zhdukën qoftë edhe pa gjyq).

                 1. -
                  ----------

                  Shkrimi ma i bukur qe kam lexu deri sot. Asnje gazetar shqiptar nuk e ka pare Nexhmijen nga ky kendveshtrim. Eugjen Merlika sei fantastico.

                  1. P
                   Populli

                   Po Mustafa Merlika o ti hic, qe vrau mijera shqiptare si bashkepuntor kuisling, eshte shkrim i bukur?

                   1. u
                    u dhime duke qesh

                    Fashistet ne fakt kane "kendveshtrim fantastik "...

                   2. H
                    Hasan Spahiu.

                    Zoti Merlika.Rokjet flasin vete:-keni Marre,keni lene dhe Ka akoma.te flasesh si e gjeti Enveri me shoke e shoqe shqiperine gjysemfeudale,qe Edhe keshtu Ju,si fis dhe si klase,e rropet,e shkaterruat ,e vrate ne bashkepunim me fashizmin e nazizmin,dhe te tregosh si e beri me universitet e shkence,me akademi e art,me hekurudhe e hidrocentrale(Ke dritte sot ne krujen tende,apo Ka kandil?Akoma eshte drita e Enverit me shoke e bij,qe ju e shfrytezoni sot),me industri kimike mekanike,siderurgjike,nxjerrese dhe perpunuese,me ushtri dhe sistem mbrojtje te Sigurt,etj,etj,kjo Pra te ha shume kohe.Sigurisht mungoi luga e floriri per popullin,por "bar"nuk hengri kush.Ndersa te lexosh Migjenin per kohen tuaj te mesjetes se vone,te vjen ti biesh Malit tuaj me grusht e tu thyesh dhembet.Keshtu e katandiset shqiperine.Nuk flas per atdhedashurine,se kur nuk njeh atdhetaret e vertete,sigurisht nuk mund te flasesh per patriotizmin.Enveri dhe Nexhmia iken,ju,klasa juaj shqiperine e riplackiten dhe e shkaterruan.Kjo eshte atdhedashurine juaj.Ajo shkon deri tek italiana nga Bolonja,ASPAK me tutje.Enveri dhe Nexhi nuk Morren asgje me vehte.Ja lane popullit.Ju ,Pra pinjollet tuaj dhe zorraxhinjte moret gjithecka.Diference e madhe,kahje te kunderta.Vrau Enveri?Apo vrau gjyqit,ligji.Ke vrane?kriminelet dhe gjake hakmarresit,armiqte dhe spiunet,diversa te dhe banditet.Sa Jane vrare keto 30 vjet PA vendim gjyqit,per intriga te klases suaj?A behen mbi 5mije?sigurisht.Ky eshte krimi i restaurimit tuaj,bijve te nazifashizmit shqiptar.

                    1. T
                     Tarasi

                     Eeeeuuuuuuui.. SI KA MUNDËSI QË NË SHQIPËRI NUK MBAROKAN KOMUNISTET.... SA TURP.. MENDOJA SE KOMUNISTI I FUNDIT ISHTE SALI BERISHA POR PASKA SHUMË FARE....... 98% E KOMENTUESVE QENKAN KOMUNISTE.... EPO UA BËKA MIRË POLITIKA JUVE.

                     1. I
                      I Riu komunisti

                      Berisha eshte nje antikomunist idiot dhe i ndyre o Tarlalas! Ndersa ne Shqiperi jo 98% po 99% jane natyrisht komuniste, te mos kesh asnje dyshim per kete. Thjesht eshte ceshtje kohe qe njerezit ta kuptojne dhe ta shprehin kete te vertete. Riardhja e komunisteve te rinj ne pushtet eshte ceshjtje e kohes historike dhe do jete nje Dite e Madhe e fitores se shqiptarise mbi genjeshtren dhe mashtrimin, mbi fashizmin dhe shfrytezimin kapitalist, mbi tradhetaret e interesave kombetare dhe spiunet e armiqve tane.

                     2. d
                      durimi

                      kosovari shqiptar gjithcka propagande qysh eshte populli ashtu ishte regjimi njesoj sot ne dengle demokraci brezi i Ri nuk ushqehet me kete propagande marroqe lerini gjerat te zhvillohen simbas prirjeve evolutive me revolucione te stepave e tajgave ruse ncekkk rrofte Shpirti e mendja e Plejades se Idealisteve te Rilindjes kombetare shqiptare na duhet vecse ideologji e pacte e Shqiptarizmes te tjerat ne det o te dashur e te pamarrun vesh

                      1. P
                       Pa-Durimi

                       Bana durim or Durim me t 'lexu deri n'fun por s'morra vesht kurgja. Jo nuk t'kuptova çfarë ke shkrujt. Por ç'ka ke dasht me thanë. E ku ke dasht me dal...

                      2. K
                       Kicioti

                       Nuk u lodhet duke mashtruar e bilbilosur per te hedhur poshte figuren e Enver Hoxhes dhe pas 37 viteve,dhe sdo kesh shanc ti ballisti derrit,sepse ditusta politike dhe ekonomike po shkon per lesh,shkollat po te mbyllen se po iken rrinia,ka degjeneruar familja shwiptare e cila ishte e shenjte.Droga maskaralliku hsjdutlliku prostitucioni po bejne kerdine,do xoti ni perhspet lufta e ukrahines ketej nga ne,se dhe me balisti si puna jote do kerkoj nje nga ato 700.000 bunkeret dhe ndonje kallash te Enverit te mbrosh bythen tende,se dhe ti popull je,dhe Enveri i ndertoi per keto dite,sic i ka zvicra suedia finlanda etj etj.Meru me politiken e sotme ,we sa siperfaqe shtepi kishte Nexhmia kur vdiq,Mona e kishte per banjon e maces ne lalz.. Zoti te ndihmofte ne kete vap te madhe.

                       1. D
                        Dinamo TR.

                        Merlikajt me kompani, kanë qënë, janë dhe do të mbeten amiq të popullit dhe kombit. Ata nuk ndrtyshpjnë, në asnjë kohë dhe regjim.

                        1. D
                         Dashnor Verteta

                         Per kohen e Hoxhes ka mjaft per te folur per mire dhe per keq, por keto leksione nuk mund te na i japin bijte dhe niperit e krimineleve te L2B si Eugen Merlika, nipi i kriminelit gjakatar Mustafa Kruja ( Merlika ). M.Kruja, jo vetem ishte moralisht dhe ideologjikisht nje fashist ekstrem por edhe prektikisht nje kriminel i regjur. Pervec qindra dokumenteve te kohes, vete Kruja ka pohuar se " Une jam Kuislingu i Shqiperise ", dhe dihet se Kuislingu ishte kryeministri norvegjez, bashkepunetor i nazizmit, te cilit iu dha plumbi pas L2B. Merlikajt dhe te tjere si keta e pesuan pas luftes sepse, ndryshe nga bota e qyteteruar, ku familjaret e krimineleve te luftes nuk u ndien sepse ndiheshin te turperuar per veprat e baballareve te tyre, pasardhesit e krimineleve shqiptare si Merlikajt, as u pajtuan me statusin e baballareve te tyre dhe madje bene cmos te luftonin, edhe me arme, pushtetin e kohes. Prandaj, cafre ben do te gjesh. Eugen Merlika, dhe jo vetem ai, do te bente mire te heshtte dhe te hante persheshte qe i kane mbetur.

                         1. D
                          Dashnor Verteta

                          Per kohen e Hoxhes ka mjaft per te folur per mire dhe per keq, por keto leksione nuk mund te na i japin bijte dhe niperit e krimineleve te L2B si Eugen Merlika, nipi i kriminelit gjakatar Mustafa Kruja ( Merlika ). M.Kruja, jo vetem ishte moralisht dhe ideologjikisht nje fashist ekstrem por edhe prektikisht nje kriminel i regjur. Pervec qindra dokumenteve te kohes, vete Kruja ka pohuar se " Une jam Kuislingu i Shqiperise ", dhe dihet se Kuislingu ishte kryeministri norvegjez, bashkepunetor i nazizmit, te cilit iu dha plumbi pas L2B. Merlikajt dhe te tjere si keta e pesuan pas luftes sepse, ndryshe nga bota e qyteteruar, ku familjaret e krimineleve te luftes nuk u ndien sepse ndiheshin te turperuar per veprat e baballareve te tyre, pasardhesit e krimineleve shqiptare si Merlikajt, as u pajtuan me statusin e baballareve te tyre dhe madje bene cmos te luftonin, edhe me arme, pushtetin e kohes. Prandaj, cafre ben do te gjesh. Eugen Merlika, dhe jo vetem ai, do te bente mire te heshtte dhe te hante persheshte qe i kane mbetur.

                          1. L
                           Labi

                           Shikoni reagimet e komentuesve te Temes Kjo eshte per te vene duart ne koke ! Edhe pas kaq vitesh ka nje numer kaq te madh ENVERISTESH ! O ZOT , prandaj nuk ecen perpara ky vend.

                           1. q
                            qe te kuptosh

                            Enveri eshte Hero Kombetar o malok Laberie!

                           2. Z
                            Zjarri

                            O Merlika o kelysh bushtre ti kane thene te githa ne komente por 2 gjera po ti them edhe une.1Perse nuk e boton edhe shkrimin e Nexhmies ? 2 Te qifsha gjithe fisin tend te shkerdhyer

                            1. B
                             Besa

                             Pyt bushtren tate se dro e di

                            2. Z
                             Zamir Lala shok i cdo pushteti

                             Merlikajt paten fat qe nuk ishin ne France se do ishin varur nga i pari tek i fundit si kuislinge b…th lepires te pushtuesit. Por ishin ne Shqiperine e „diktatorit te zi“ Hoxha dhe dot e 32 vite han m…. Tju bej mire Euxhenio Merlika.

                             1. A
                              Ad

                              Me e thjeshta: Popullit iu ndalua feja, popullit iu ndalua te mbante dhe pula, popullit s'i lejohej te banonte ku do te donte ne République etj.... Populli rremihte token nga mengjesi ne darke per nje buke dyzeteshe... Lista është e gjatë... Ustallaret e 8 Nantorit 1941 s'paskan vdeke... Enveri me të tjeret, jo per t'i shfajesuar, ishin ciraket e asaj pune... Pune e thellë qe ende s'ka nje débat public mes paleve...

                              1. K
                               Komunisti

                               U ndalua feja? Edhe? Di ndonje revolte? Ndonje proteste? Apo qofte edhe nje ze kunder ndalimit te fese? As e cau trapin njeri. Gjithe fshataret mbanin pula ne kohe te Enverit, por cecenet donin te mbanin edhe ne pallat pula e derra ashtu sic i mbajten pas 90'. Po pse ca eshte nje vend ..han pa porta? Qe te shkosh e te ngulesh gardhin ti ku te te doje qejfi? Po ik e ngule ti gardhin ne Paris a Londer e pastaj ankohu se nuk te lejojne te jetosh ku te duash, ta fusin ne.... gardhin. Me mire te punosh token ne vendin tend per nje cope buke se sa te te shkerdhejne e trajtojne si skellever e race inferiore jashte ...

                              2. P
                               Per gelbazat sorosiane

                               Nuk e do per televizor por qeraja ishte 300 lek pra 5% e rroges punetorit. Pa bunkeret Enveri do eliminohej nga pederasteve Sorosiane dhe Veliaj me perverset do zhdukte emrin meme e babe nga formularet . Shqiptaret nuk kurveronin motrat per para me palacot e perendimit. Kishte dinjitet. Shqiperia ne kohen e Enverit kishte kufij, ishte indipendente ne energji, prodhonte grurin ne vend, prodhonte celikun ne vend. PSE Amerika votoi per Trump? Per kufijte, energjine, celikun. Pra debilat plehra si Ky Gazetar pa vlere Jane plehra globaliste qe do tju vije fundi.

                               1. T
                                Tani

                                Pinjollin e bllokut e kemi perseri ne krye dhe na pshur gjithe kohen.

                                1. p
                                 per tru shperlaret

                                 Si gjithmone tru shperlaret ne mbrojtje te se keqes , ne mbrojtje te bushtres se urryer Nexhmie , normale mbasi jane po kta plehra , njeriu i ri , qe udheheqin vendin edhe mas 90es, por justifikohen me Saliun duke harruar me dashje se Saliu jeni ju jashteqitja e kombit qe e trashiguam nga murtaja komuniste , ose nga bushtra e zeze bashke me burrin e saj gjakatare kjofte largu Enver Halja , e megjithe ate ju deshtuat bashke me sistemin e kjofte largut , e fale Zotit ne 91 u fitua liria e vertete mbas pushtimit 45 vjecare sllavo bolshevik anti shqipetare , e qe ra ne hale te bunkereve bashke me ju tru shperlaret , njeriun e ri per fat te plakur e afer ngordhjes ......

                                 1. h
                                  heu bre

                                  O TRUSHPELAR katunar kooperativist, perpiqu te shkosh ne klase te dyte o analfabet, se ngele gjithe jeten ne klase te pare, o pjatalares amerikon! Ta thashe e po ta perseris, tastjera nuk eshte bishti i kazmes qe ke punuar ne kooperative, o koktrash!

                                 Lini një Përgjigje