Sa do të paguajnë profesionistët e lirë, propozimi rrit barrën fiskale mbi rrogën mesatare

27 Tetor 2022, 21:30Ekonomia TEMA

Sa do të paguajnë profesionistët e lirë, propozimi rrit

Nëse profesionistët e lirë do të taksohen progresivisht siç propozon Ministria e Financave atyre do t’u rritet ndjeshëm barra fiskale.

Sot, një profesionist i lirë që siguron të ardhura më pak se 10 mln lekë në vit nuk paguan as TVSh dhe as tatim-fitim.

I njëjti profesionist, nëse futet në skemën e tatimit progresiv mund të paguajë si taksë shifra që shkojnë përtej rrogës mesatare në vend.

Sipas këtij shembulli, nëse një profesionist i lirë me të ardhura 10 mln lekë në vit tatohet me 23 për qind vetëm taksë do të paguajë 134 mijë lekë në muaj dhe 76 mijë nëse taksohet me 13 për qind. Ndërkohë, paga mesatare në vend është 60 mijë lekë.

4 Komente

  1. T
   Turi

   Esht skandaloze dhe diskriminuese kjo takse per profesionet e lira qe ushtrohen me licence sic jane avokatet. Ato jan te detyruar me ligj te kene nipt si person fizik e nuke bejne kete per te shamngur taksen nga punesimi. Qeveria le te merret me te ashtequajturit konsulente marketingu dhe IT qe kan dale te gjithe me nipt e nderkohe faturojne vetem ish punedhenesin, nga ato vjen shmangia e taksave dhe abuzimi me statusin e te vetpunesuarit.

   1. A
    Ardan

    Nuk mund te vendosesh taks progresive kur e ke te gjithe sektorin ne informalitet. Detyroi njehere profesionistet te japin fatura per sherbimet qe ofrojne pastaj vendosi taksa.

    1. a
     asd

     Manuali " Si te shkaterrojme ekonomine deri ne qelize"

     Lini një Përgjigje