ChatGPT flet italisht falë një shqiptari

25 Janar 2024, 20:10Hi-Tech TEMA
ChatGPT flet italisht falë një shqiptari

ChatGpt merr ngjyresa italiane në vendin fqinj dhe meritat për këtë i ka një shqiptar. Modeli Italian i inteligjencës artificiale u prezantua sot në Milano nga Uljan Sharka, themeluesi i kompanisë së teknologjisë së thellë iGenius, me qendër në Milano, e cila u ka ardhur në ndihmë me shërbimet e saj shumë kompanive, përfshirë ato të Fortune 500.

Modeli Italian është një model i inteligjencës artificiale gjeneruese. (si ChatGpt i famshëm i zhvilluar nga OpenAI Amerikan) i trajnuar megjithatë me grupe të dhënash në gjuhën italiane, dhe jo me anglisht.

Sharka thotë se projekti ambicioz Model Italia do të zhvillohet duke përdorur kapacitetin kompjuterik të superkompjuterit Leonardo, i gjashti më i fuqishëm në botë, i menaxhuar nga Cineca e Bolonjës (Konsorciumi Ndëruniversitar i përbërë nga 118 organe publike, duke përfshirë dy ministri dhe 70 universitete italiane). Prandaj GPT italiane pritet të përfaqësojë mbështetje të madhe për kompanitë, startup-et dhe administratën publike në Itali.  

Unë besoj se Italia mund të bëhet lider i natyrshëm në garën për AI – thotë Sharka –. Asnjëherë nuk kemi arritur të futemi në garën e zhvillimit teknologjik në përgjithësi, kur filloi gjigantët amerikanë ishin formuar tashmë, por tani jemi në fund të atij cikli dhe inteligjenca artificiale shënon fillimin e një bote të re. Dhe ne kemi mundësinë të krijojmë liderë të rinj për të përcaktuar të ardhmen e ekonomisë globale. Nëse tregu i AI kishte vlerë 100 miliardë dollarë në 2022 dhe 200 miliardë dollarë në 2023, vlerësimet parashikojnë se ai do të arrijë disa trilionë deri në vitin 2030. Dhe do të rrisë ekonomitë në mbarë botën. Është një revolucion industrial”.

Modeli i parë themelor italian do të jetë tërësisht me burim të hapur me një licencë të hapur të ofruar nga MIT. Një nga objektivat e iGenius është demokratizimi i teknologjisë. Ajo do të trajnohet me disa trilionë argumente për të konkurruar ndërkombëtarisht me dhjetë modelet më të mira në botë.

"Ne duam të përfaqësojmë një Rilindje dixhitale, një qasje tërësisht italiane me njeriun në qendërshpjegon sërish Sharka –. Shumë modele nisin nga sasia e madhe e të dhënave dhe arkitektura teknologjike, duke lënë jashtë pasojat dhe ndikimet e përshkruara shumë mirë në Aktin AI, të cilat prekin të drejtat e njeriut. Me Model Italia ne filluam nga njeriu, nga gjuha dhe nga një punë e shkëlqyer në përzgjedhjen e grupeve të të dhënave dhe informacionit që do të përdoret për të krijuar modelin e parë të gjuhës italiane të madhe, duke garantuar sovranitetin e të dhënave dhe pronësinë intelektuale. Revolucioni i madh do të jetë mundësia e përdorimit të teknologjisë edhe në modalitetin offline: përdoruesit do të jenë në gjendje të bëjnë një shkarkim total të sistemit në pajisjen e tyre, pa i dërguar të dhënat nga pajisja e tyre.

2 Komente

 1. P
  Pa diplomë

  Nuk përbën lajm dhe mos i jepni vlera këtij shqiptari se kjo që bën kjo kompani eshte e kopjuar …. Duke e pasur gati nga të tjerët , cdo njeri i që ka pak njohuri për kompjutërat mund ta bëjë një gje tl tillë

  1. M
   Muharem Kaso

   Me siguri i ka kopjuar nga ty

  Lini një Përgjigje