Gjobë rekord për kompaninë mëmë të Facebook – 1.2 miliardë euro për transferimet evropiane të të dhënave

22 Maj 2023, 22:10Hi-Tech TEMA

Gjobë rekord për kompaninë mëmë të Facebook

Meta, kompania mëmë e Facebook, është gjobitur me një rekord prej 1.2 miliardë eurosh nga rregullatori irlandez i të dhënave për shkeljen e rregullave të BE-së për mbrojtjen e të dhënave.

Meta po gjobitet për “vazhdim të transferimit të të dhënave personale” të përdoruesve nga Zona Ekonomike Evropiane (EEA) në SHBA në shkelje të rregullave strikte të BE-së për Rregulloren e Përgjithshme të Mbrojtjes së të Dhënave (GDPR), Komisioni Irlandez i Mbrojtjes së të Dhënave (DPC), i cili vepron në emër të BE-së, thuhet në vendimin e saj.

Është gjoba më e madhe e BE-së që i është dhënë ndonjëherë një kompanie teknologjike, duke tejkaluar gjobën prej 746 milionë eurosh të vendosur në Amazon për përpunimin e të dhënave personale në kundërshtim me GDPR.

Meta u zotua të apelojë dhe të kërkojë nga gjykatat që të pezullojnë menjëherë vendimin.

Hetimi është udhëhequr nga Komisioni për Mbrojtjen e të Dhënave të Irlandës, i cili vepron si rregullatori kryesor i privatësisë së Meta-s në BE, sepse selia evropiane e gjigantit teknologjik të Silicon Valley është e vendosur në Dublin.

Gjykata Evropiane e Drejtësisë vendosi në vitin 2020 se një marrëveshje e transferimit të të dhënave nga BE-në-SHBA e quajtur Mburoja e Privatësisë ishte e pavlefshme, për shkak të shqetësimeve të mbikëqyrjes. Ka shqetësime se agjencitë e inteligjencës amerikane mund të kenë akses në informacion.

Brukseli dhe Uashingtoni nënshkruan një marrëveshje vitin e kaluar për një Mburojë të ripërpunuar të Privatësisë që Meta mund ta përdorë, por pakti është në pritje të një vendimi nga zyrtarët evropianë nëse mbron në mënyrë adekuate privatësinë e të dhënave.

Institucionet e BE-së kanë rishikuar marrëveshjen dhe ligjvënësit e bllokut këtë muaj kërkuan përmirësime, duke thënë se masat mbrojtëse nuk janë mjaft të forta.

Në fund të vitit të kaluar Meta u gjobit me 265 milionë euro nga Komisioni i Irlandës për Mbrojtjen e të Dhënave për shkelje të rregullave të GDPR.

Ky hetim u ndez pas raportimeve se të dhënat për më shumë se 533 milionë përdorues u gjetën në një faqe interneti për hakerat. Të dhënat përfshinin emrat, ID-të e Facebook, numrat e telefonit, vendndodhjet, datat e lindjes dhe adresat e emailit për njerëz nga më shumë se 100 vende.

Meta ka kërcënuar më parë se do të heqë shërbimet e saj nga Evropa për çështje të të dhënave.

Në raportin e saj vjetor drejtuar Komisionit të Letrave me Vlerë dhe Shkëmbimeve të SHBA-së vitin e kaluar, kompania tha se nëse nuk miratohet një kornizë e re dhe kompania nuk mund të përdorë modelin aktual të marrëveshjeve, mund t’i duhet të largohet nga Evropa.

Nëse nuk arrihet një marrëveshje e re, ai paralajmëroi: “Ne nuk do të jemi në gjendje të ofrojmë një numër të produkteve dhe shërbimeve tona më të rëndësishme, duke përfshirë Facebook dhe Instagram, në Evropë”.

Shoqata tregtare e Shoqatës së Industrisë së Kompjuterëve dhe Komunikimeve (CCIA) tha se që nga vendimi i Gjykatës Evropiane në vitin 2020, “organizatat dhe kompanitë e të gjitha madhësive kanë mbetur pa udhëzime të qarta për transferimin e të dhënave transatlantike”.

Ai u bëri thirrje SHBA-së dhe BE-së të zbatojnë një kuadër të ri për të rivendosur sigurinë ligjore.

“Pasiguria ligjore e sotme do të vazhdojë të vazhdojë për sa kohë që ky mekanizëm i ri i transferimit të të dhënave nuk është miratuar zyrtarisht nga Shtetet Anëtare të BE-së,” tha Drejtori i Politikave Publike të CCIA Evropë, Alexandre Roure. “Ne u bëjmë thirrje 27 qeverive kombëtare të BE-së të miratojnë Komisionin Vendimi i përshtatshmërisë pa vonesë.

Lini një Përgjigje

Blog Tema