Damien Hirst do të djegë mijëra piktura të tij për të treguar artin si “monedhë”

27 Korrik 2022, 18:40Kulturë TEMA

Damien Hirst do të djegë mijëra piktura të tij për

Artisti i famshëm Damien Hirst, do të djegë mijëra piktura të tij muajin e ardhshëm në një projekt që fokusohet te arti si monedhë.

Hirst, i cili ishte artisti më i pasur i Mbretërisë së Bashkuar në vitin 2020 me një vlerë neto prej më shumë se 315 milionë dollarë, do të shkatërrojë veprat e artit në galerinë e tij në Londër.

Ai krijoi 10 mijë piktura unike me pika në vitin 2016, secila me titullin e vet, që më vonë u lidhën me NFT-të përkatëse dhe u shitën për 2 mijë dollarë secila. Blerësve iu dha mundësia për të mbajtur NFT-të ose për t’i tregtuar ato për veprat fizike të artit.


“Koleksionisti … nuk mund t’i mbajë të dyja. Ky shkëmbim është një proces i njëanshëm, ndaj zgjidhni me kujdes”, u thanë blerësve.

Sipas të dhënave, 4 mijë e 180 njerëz kishin zgjedhur të ndërronin NFT-në e tyre me një vepër arti fizike dhe 5 mijë e 820 të tjerë zgjodhën të mbanin NFT-të e tyre, sipas Heni, një kompani teknologjike e fokusuar në tregun e artit.

Versioni alternativ do të shkatërrohet, me veprat fizike të artit – vaj në letër –të cilave do t’u vihet flaka çdo ditë nga 9 shtatori.

Projekti i Hirst, i titulluar The Currency, ishte një “eksperiment interesant”, i tha artisti Mark Carney, ish-guvernatorit të Bankës së Anglisë, në një intervistë me video në YouTube vitin e kaluar.

NFT-të kanë shpërthyer në tregun botëror të artit në dy vitet e fundit, me shtëpitë e mëdha të ankandeve që sigurojnë shuma astronomike për vepra të nivelit të lartë. Në mars 2021, shtëpia e ankandeve Christie’s shiti pikturën “Everydays: The First 5,000 Days” nga artisti digjital i njohur si Beeple për një rekord prej 69 milionë dollarësh.

Hirst, 57 vjeç, ishte një nga Artistët e Rinj Britanikë – së bashku me Tracey Emin, Gavin Turk dhe Sam Taylor-Johnson – të cilët dominuan botën e artit në Mbretërinë e Bashkuar në vitet 1990, të mbështetur nga manjati i reklamave. Charles Saatchi.

Sipas listës së të pasurve të Sunday Times 2020, Hirst kishte një portofol pronash me vlerë rreth 150 milionë dollarë, duke përfshirë një rezidencë palladiane me pamje nga Parku i Regent dhe një koleksion arti prej 2 mijë pjesësh që përfshinte vepra nga Picasso dhe Francis Bacon.

Lini një Përgjigje