Lista e qyteteve më të mira për të jetuar në vitin 2022

9 Gusht 2022, 21:30Lifestyle TEMA

Lista e qyteteve më të mira për të jetuar në vitin 2022

Raporti i Indeksit Global të Jetueshmërisë publikohet çdo vit nga The Economist Intelligence Unit.

Dhe për herë të tretë në 5 vitet e fundit, Viena ka zënë vendin e parë.

Në dhjetë vendet e para dominuan qytetet e Evropës Perëndimore, të cilat përbëjnë gjysmën e listës.

Kopenhagën pason Vjenën në vendin e dytë, me Cyrihun që zë vendin e tretë bashkë me Kalgarin në Kanada.

Jo shumë prapa është Gjeneva në numrin gjashtë, e ndjekur nga Frankfurti në numrin shtatë. Amsterdami siguroi numrin nëntë.

Raporti thotë se qytetet me përmasa të mesme në vendet më të pasura prireshin të dilnin jashtëzakonisht mirë në sondazh.

Por këtë vit, dhjetë qytetet më të mira janë gjithashtu ato që kanë arritur “të kthehen në normalitet” me më pak kufizime për COVID-19.

Falë evolucionit pozitiv të vazhdueshëm të pandemisë, rezultati mesatar global i jetëgjatësisë është rikuperuar gjithashtu nga 69.1 në 73.6 që nga viti i kaluar. Kjo është shumë afër niveleve të para-pandemisë që u ulën në 75.9.

Si u gjykua ‘jetueshmëria’ e një qyteti?

Koncepti i jetueshmërisë vlerëson se cilat qytete në mbarë botën ofrojnë kushtet më të mira të jetesës.

Raporti përcakton sasinë e sfidave që mund t’i paraqiten një individi në çdo vend të caktuar dhe më pas krahason rezultatet ndërmjet vendndodhjeve.

Çdo qyteti i është caktuar një vlerësim për ‘komoditet relativ’ për mbi 30 faktorë në pesë kategori të përgjithshme: stabilitet, kujdes shëndetësor, kulturë dhe mjedis, arsim dhe infrastrukturë.

Vjena, për shembull, shënoi një rezultat afër përsosmërisë me 99.1 (nga 100) në indeksin e saj përfundimtar; 100.0 në stabilitet, 100.0 në shëndetësi, 96.3 në kulturë dhe mjedis, 100.0 në arsim dhe 100.0 në infrastrukturë.

Sa i përket fundit të listës, Damasku në Siri (172), Lagos në Nigeri (171) dhe Tripoli në Libi (170) vazhdojnë të mbeten prapa.

Raporti ia atribuon rezultatet e tyre përkatëse trazirave sociale, terrorizmit dhe konfliktit në secilin prej vendeve.

10 qytetet në fundin e listës ishin:

Teherani

Douala

Harare

Dhaka

Port Moresbi

Karaçi

Algjeria

Tripoli

Lagos

Damasku

1 Komente

  1. P
    Po si ka munsie?

    Qytetet dhe shtetet që Jane të banuara me Myslimane si për here në vendet të pare si Ka munsie se pse i bekue Zoti??? Prandaje Edi Rama po bën çmosin që të ndertoje sa më shume që të jet e mundur Xhami që të bekohet edhe Shqiprija si vendet muslimane. Tani e kuptova Me vones por e kuptova

    Lini një Përgjigje