Pse trishtimi zgjat më shumë se lumturia? E thotë studimi

9 Gusht 2022, 21:50Lifestyle TEMA

Pse trishtimi zgjat më shumë se lumturia? E thotë studimi

Të qenit gjithmonë pozitiv shpesh mund të duket e pamundur dhe ka një arsye, pasi disa emocione zgjasin më shumë se të tjerët.

Sigurisht që e keni përjetuar vetë se si disa emocione shpërthejnë dhe zhduken po aq shpejt. Të tjerat, nga ana tjetër, qëndrojnë më gjatë, dhe ndoshta ne madje luftojmë për t’i hequr qafe.

Në një studim të ri, studiuesit vërejtën 27 emocione të ndryshme dhe gjetën sasinë mesatare të kohës që çdo emocion tenton të qëndrojë.

Trishtimi është emocioni që zgjat më shumë

Të dhënat e studimit tregojnë se, nga të gjitha emocionet, trishtimi është ai që tenton të zgjasë më gjatë.

Përveç trishtimit, zemërimit, shpresës, krenarisë dhe entuziazmit, ato plotësojnë top pesëshen e ndjenjave më të gjata.

Secila prej këtyre emocioneve tenton të zgjasë një ditë të plotë ose edhe disa ditë rresht.

Trishtimi, i cili është në krye të listës së emocioneve më jetëgjatë, mund të zgjasë deri në 240 herë më shumë se të tjerët.

Nga ana tjetër, turpi, lehtësimi, neveria dhe befasia zakonisht zhduken në më pak se një orë.

Pse disa emocione zgjasin më shumë se të tjerët?

Ka dy faktorë që shpjegojnë pse disa emocione qëndrojnë në mendimet tona më gjatë, ndërsa të tjerat largohen shpejt.

E para është e qartë: emocionet që lidhen me ngjarje të rëndësishme të jetës shpesh janë të ngadalta dhe të gjata.

Për të shpjeguar këtë fenomen psikologjik, autorët i referohen shembullit të vdekjes së një personi të dashur si diçka që ndikon në jetë në mënyrë të qëndrueshme.

E njëjta gjë vlen edhe për një punë të re, e cila mund të frymëzojë periudha të gjata shprese ose emocioni.

Por faktori i dytë që përcakton kohëzgjatjen e emocioneve është më pak i dukshëm.

Autorët e studimit e quajnë atë përtypje. Në thelb, truri i dikujt e riprodhon ngjarjen vazhdimisht në një përpjekje për të pajtuar me emocionet që po përjeton.

“Të përtypësh do të thotë të mendosh vazhdimisht për ndjenjat e tua dhe pasojat e ngjarjes që zgjoi ato ndjenja,” thotë bashkëautori i studimit Phillipe Verduyn; përcaktimi i përtypjes si një “strategji pasive” për përballimin e ndjenjave të dikujt.

Prandaj, këto mendime nuk japin shumë kuptim dhe nuk japin njohuri të reja, por përkundrazi përforcojnë një emocion, sikur i hedhin benzinë ​​zjarrit.

Sigurisht që mund të jetë një gjë e mirë nëse po mendoni për një ngjarje pozitive ose frymëzuese. Por nëse jeni duke luftuar për të kapërcyer një burim trishtimi ose zemërimi, të menduarit nuk ju ndihmon për mirë.

Lini një Përgjigje