STUDIMI: Fjetja me çdo formë drite rrit rrezikun e obezitetit, diabetit dhe problemeve serioze shëndetësore!

22 Qershor 2022, 13:46Lifestyle TEMA

STUDIMI: Fjetja me çdo formë drite rrit rrezikun e obezitetit,

Edhe drita e zbehtë mund të prishë gjumin, duke rritur rrezikun e problemeve serioze shëndetësore tek të moshuarit, zbuloi një studim i ri.

Një studim i publikuar në fillim të këtij viti ekzaminoi rolin e dritës në gjumë për të rriturit e shëndetshëm në të 20-at e tyre. Fjetja vetëm për një natë me një dritë të zbehtë, si për shembull një televizor me zërin e fikur, rriti sheqerin në gjak dhe rrahjet e zemrës së të rinjve gjatë eksperimentit në laboratorin e gjumit.

Rritja e rrahjeve të zemrës gjatë natës është treguar në studimet e mëparshme si një faktor rreziku për sëmundjet e zemrës në të ardhmen dhe vdekjen e hershme, ndërsa nivelet më të larta të sheqerit në gjak janë një shenjë e rezistencës ndaj insulinës, e cila përfundimisht mund të çojë në diabetin e tipit 2.

Drita e zbehtë hyri në qepallat dhe prishi gjumin tek të rinjtë, pavarësisht faktit se pjesëmarrësit flinin me sy të mbyllur. Megjithatë, edhe ajo sasi e vogël drite krijoi një mungesë të gjumit me valë të ngadalta dhe lëvizje të shpejtë të syve, fazat e gjumit në të cilat ndodh shumica e rinovimit qelizor.

Strategjitë për reduktimin e niveleve të dritës gjatë natës përfshijnë pozicionimin e shtratit larg dritareve ose përdorimin e hijeve të dritareve që bllokojnë dritën. Mos i karikoni laptopët dhe celularët në dhomën tuaj të gjumit ku drita blu që ndryshon melatonin mund të prishë gjumin tuaj. Nëse nivelet e ulëta të dritës vazhdojnë, provoni një maskë gjumi për të mbrojtur sytë tuaj.

Nëse ju duhet të ngriheni, mos i ndizni dritat nëse nuk keni nevojë. Nëse e bëni këtë, mbajini ato sa më të zbehta dhe të ndriçuara vetëm për periudha të shkurtra kohore.

Të rriturit e moshuar shpesh duhet të ngrihen gjatë natës për të vizituar banjën, për shkak të problemeve shëndetësore ose efekteve anësore nga mjekimet, kështu që këshillimi i kësaj grupmoshe për të fikur të gjitha dritat mund t’i rrezikojë ata të rrëzohen.

Në këtë rast, merrni parasysh përdorimin e dritave të natës të pozicionuara shumë poshtë në tokë dhe zgjidhni dritat me ngjyrë qelibar ose të kuqe. Ai spektër drite ka një gjatësi vale më të madhe dhe është më pak ndërhyrës dhe përçarës ndaj ritmit tonë cirkadian, ose orës së trupit, sesa gjatësitë e valëve më të shkurtra si drita blu. CNN

Lini një Përgjigje