A duhet të shqetësohemi për pandeminë e “Lisë së Majmunit”

2 Gusht 2022, 13:19Shëndeti TEMA

A duhet të shqetësohemi për pandeminë e “Lisë

Lia e Majmunit duket se është bërë shqetësimi më i madh i gjithë botës së fundmi, që po kërcënon stabilitetin e vendosur disi pas Covid19.

Gjëja e parë që të gjithë duhet të dinë për linë e majmunëve është se në fakt ka shumë pak të bëjë me majmunët.

“Ai u zbulua për herë të parë te majmunët në një mjedis laboratorik në Afrikën Qendrore, ai infekton majmunët dhe është izoluar nga majmunët, por ata nuk janë rezervuari kryesor për sëmundjen,” thotë Sagan Friant, një antropolog në Universitetin Shtetëror të Pensilvanisë në Shtetet e Bashkuara.

Friant ka studiuar linë e majmunëve në Nigeri për më shumë se 15 vjet dhe ishte gati të fillonte një projekt të ri kërkimor ashtu si goditi pandemia Covid-19. Ajo thotë se ka të ngjarë, por ende jo e provuar, që virusi i lisë së majmunit ka origjinën te brejtësit.

Për një kohë të gjatë, shkencëtarët mendonin se sëmundjet te primatët ishin më kërcënuese për njerëzit për shkak të ngjashmërisë sonë të ngushtë gjenetikisht, dhe kjo është e vërtetë. Sëmundjet infektive nga brejtësit dhe lakuriqët e natës janë të një rëndësie në.

Infeksionet që kalojnë nga kafshët te njerëzit njihen si sëmundje zoonotike. Disa prej tyre gjithashtu kanë aftësinë të kalojnë nga njeriu te njeriu sapo të bëjnë kërcimin nëpër specie.

Në këtë drejtim, lija e majmunëve ka disa ngjashmëri me Covid-19. Por ka kaluar shumë më gjatë se koronavirusi pas pandemisë së fundit.

Nga erdhi lija e majmunëve?

Lija e majmunëve u identifikua për herë të parë në vitin 1958 në një laborator në Kopenhagë, Demark, kur u zbulua te majmunët që ishin importuar nga Singapori disa muaj më parë. Rasti i parë te njerëzit nuk u raportua deri në vitin 1970 kur një djalë nëntë muajsh i shtruar në një spital në Republikën Demokratike të Kongos u zbulua se ishte infektuar me virus. Megjithëse pacienti jetonte në një zonë të pyjeve tropikale të populluar nga majmunët, mjekët nuk ishin në gjendje të përcaktonin nëse ai kishte rënë së fundmi në kontakt me një majmun të infektuar ose nëse ai kishte ardhur nga një burim tjetër. Djali u shërua nga infeksioni, por fatkeqësisht mori fruthin disa ditë më vonë dhe vdiq.

Por që nga maji 2022 ka pasur një valë shpërthimesh të raportuara në SHBA, MB, Australi, Evropën kontinentale dhe Kanada . Ndërsa kjo ka shqetësuar autoritetet shëndetësore dhe shkencëtarët, numri i infeksioneve në këto shpërthime është një pjesë e vogël e atyre që shihen në Afrikë, ku sëmundja është endemike.

Pikërisht vendi ku filloi ky grup i fundit i shpërthimeve është ende diçka si një histori detektivi mjekësor. Analiza gjenetike ka zbuluar se varianti i virusit që shkakton shpërthimet i përket një dege të pemës evolucionare të lisë së majmunit që fillimisht u shfaq në Afrikën Perëndimore , por nuk është gjetur asnjë lidhje e qartë me ndonjë vend ku virusi është endemik. Në vend të kësaj, tani ekziston dyshimi midis ekspertëve të shëndetit se virusi mund të ketë qarkulluar i pazbuluar në popullatat njerëzore në një numër vendesh jashtë Afrikës për disa muaj , nëse jo më gjatë .

Disa analiza gjenetike – edhe pse ende paraprake dhe ende për t’u rishikuar nga kolegët – kanë treguar se mund të kishte qenë që në vitin 2017 që virusi i lisë së majmunëve të Afrikës Perëndimore mori aftësinë për t’u përhapur nga njeriu te njeriu . Dhe që atëherë ai ka grumbulluar një numër të madh mutacionesh që e kanë bërë atë më të aftë të infektojë dhe të kalojë midis strehuesve njerëzorë – duke përfshirë një që mund ta ndihmojë atë të pengojë disa nga mbrojtjet tona imune .

Si përhapet lija e majmunëve?

Ndryshe nga virusi që shkakton Covid-19, i cili kryesisht përhapet përmes pikave të vogla të nxjerra gjatë frymëmarrjes dhe është shumë infektiv, lija e majmunëve nuk është aq e lehtë e transmetueshme. Në vend të kësaj, ai mbështetet në kontaktin e ngushtë fizik – zakonisht i zgjatur – për të kaluar nga personi në person, ose nga kafsha në person.

 

1 Komente

  1. N
    Një qytetar

    Sipas informacioneve të përditësuara këtu në Amerike, 98% e të prekurve me linë e majmunëve i përkasin komunitetit LGBTQ. Po ashtu, 95% e po këtyre të prekurve të këtij komuniteti janë meshkuj. Zotërinjtë fort të nderuar të këtij komuniteti, të cilët përparësinë më të madhe në këtë botë kanë kujdesin për bythën e tyre, ecin ballë lartë në këtë rrugë të ndritur. Por fyerja historike e pashëmbullt që ata i bëjnë natyrës njerëzore dhe sidomos seksit femëror, nuk mund të kalojë pa u ndëshkuar nga vetë natyra, si në këtë rast. Shërojnë linë e majmunit që i prek dhe nuk nxjerrin zë për një trajtim shkencor të këtij devijimi fatkeq, ku me përpjekje dhe ndërhyrje shkencore mund t'i sillnin në normalitet. Flas nëse vërtetë duan zgjidhje, të cilën vetëm shkenca mund t'ua siguroj. Por bota tallet me t'a, askush nuk i ndihmon shkencërisht, por ka gjetur si zgjidhje "moderne" fare të pashpirt, martesën midis të njëjtit seks, gjë që dhe vetë zotin e bënë të lëviz i shqetsuar në poltronin ku qëndron ulur.

    Lini një Përgjigje