Letra higjienike me kimikate të rrezikshme, shmangni ato me ngjyra dhe aroma

16 Mars 2023, 09:37Shëndeti TEMA

Letra higjienike me kimikate të rrezikshme, shmangni ato me ngjyra dhe

Shumica e njerëzve as nuk e konsiderojnë faktin se letra higjienike mund të jetë e rrezikshme për shëndetin.

Le të pranojmë, kur bëhet fjalë për letrën higjienike, ne duam letrën më të butë dhe më të bardhë të mundshme ose ngjyrat që do të pasqyrojnë “harmoninë” në banjë. Por e vërteta është se kjo lloj letre është më helmuese për trupin tuaj. 

A e dini se ka më shumë se 100,000 kimikate që përdoren në produktet komerciale të letrës? Një nga kimikatet më të këqija të përdorura është klori.

Këto substanca toksike hyjnë përmes lëkurës sonë dhe hyjnë në qarkullimin tonë të gjakut. Më e rrezikshmja nga këto toksina është klori dhe për fat të keq, shumica e letrave të zakonshme të higjienës përpunohen me zbardhues klori. 

Zbardhuesi i klorit krijon toksina të rrezikshme si dioksina dhe furanet. Këto toksina grumbullohen në trupin tonë, duke krijuar një situatë të rrezikshme për shëndetin tonë. Çfarë është më e keqja, letra e zbardhur besohet të jetë kimikati më kancerogjen i njohur për shkencën!

Një tjetër studim i ri global ka zbuluar se të gjitha letrat higjienike nga shumica e vendeve anembanë botës përmbajnë “kimike të përhershme” toksike dhe mund të jenë një burim i rëndësishëm i ndotjes së ujit, raportoi The Guardian.

Studimi i publikuar në revistën Environmental Science & Technology të Shoqërisë Kimike Amerikane sugjeron se letra higjienike që përdorim është plot me substanca per- dhe polifluoroalkil (PFAS), të njohura gjithashtu si “kimikate që nuk shpërbëhen”. Këto kimikate nuk dekompozohen dhe gjithashtu mund të ndotin burimet e ujit të pijshëm. 

Ekipi testoi produktet e letrës higjienike të shitura në Afrikë, Amerikën e Veriut, Amerikën Qendrore, Amerikën e Jugut dhe Evropë, si dhe mostrat e ujërave të zeza nga tetë impiante të trajtimit të ujërave të zeza në Florida, dhe zbuloi se letra higjienike jo-organike dhe produktet e bëra nga fibrat e ricikluara ishin kryesore.

3 Komente

 1. I
  Ilir

  Klori...!? Mos eshte fjala per klorin qe i hidhnin ne caj ushtareve ne Shqiperi?

  1. S
   Stamponi surratin e berishes e mutaj Letra Higjeni

   Thirrje Shqiptareve qe t'ju veje mbare Jeta ktej e tutje : Blini Letra Higjenike ne te cilat te jen te Stampuara _surrati i saleh berishit - ilyer mutaj _ dyShjetaneve qe jane Mallkimi i Shqiptateve . Eshte nji Ritual qe eshte Aplikuar ne bote .psj ne vendet Latine nga Shamane Indiane ,kunder Diktatoreve Kriminele si Pininchet e tj qe ka pasur rezultate sensacionale ,ne ndryshimin e jetes se popujve ne ekonomi e kudo .(eshte dicka e vertettuar aspak humor. Kush do t'i kthehet fati Duhet te fshij trapin Letra Higjenike me Surratet e dyShejtaneve [salih mutaj ]

   1. B
    Baliu

    Autoritetet e shendeti publik duhet ta pengojne daljen ne treg te produkteve te demshme per shendetin, e jo tju behet thirrje konsumatorve per "kujdes".

    Lini një Përgjigje