Më shumë se 4 miliardë njerëz do të jenë mbipeshë deri në 2035

2 Mars 2023, 20:09Shëndeti TEMA

Më shumë se 4 miliardë njerëz do të jenë

Deri në vitin 2023, më shumë se 50 për qind e popullsisë së Tokës do të ketë probleme me peshën e tepërt.

Kështu thuhet në raportin e Federatës Botërore për të luftuar obezitetin, transmeton agjencia “Reuters”.

Shkalla e obezitetit po rritet veçanërisht me shpejtësi tek fëmijët dhe në vendet me të ardhura të ulëta.

Në veçanti, parashikohet rritja e problemeve me peshën e tepërt në Azi dhe Afrikë.

Sipas rekomandimeve të Organizatës Botërore të Shëndetësisë, një BMI më shumë se 25 do të thotë mbipeshë, dhe më shumë se 30 do të thotë obezitet.

Në vitin 2020, 2.6 miliardë njerëz, ose 38 për qind e popullsisë së botës, përfshiheshin te të dyja kategoritë.

Në vitin 2035 parashikohet që numri i tyre të kalojë 4 miliardë.

Presidentja e Federatës Botërore të Obezitetit, Louise Baur, tha se politikëbërësit duhet të veprojnë tani për të parandaluar që situata të përkeqësohet.

“Është veçanërisht alarmante të vëzhgosh se si normat e obezitetit po rriten më shpejt midis fëmijëve dhe adoleshentëve. Qeveritë dhe politikëbërësit në mbarë botën duhet të bëjnë gjithçka që është e mundur për të shmangur zhvendosjen e kostove mjekësore, sociale dhe ekonomike tek brezi i ri”, tha ajo.

Numri i fëmijëve obezë mund të dyfishohet deri në vitin 2020.

Në vitin 2035, parashikohet që numri i djemve të arrijë në 208 milionë dhe vajzave – 175 milionë.

Raporti përdor indeksin e masës trupore (BMI) për pikë.

Ky është një numër që llogaritet duke pjesëtuar peshën e një personi në kilogram me gjatësinë e tij.

Pra, ia vlen të llogaritni BMI-në tuaj dhe të monitoroni peshën tuaj.

Lini një Përgjigje