OBSH: Nënvarianti i ri i Covid “Kraken” është më ngjitës dhe përhapet më shpejt se variantet e tjera

12 Janar 2023, 11:10Shëndeti TEMA

OBSH: Nënvarianti i ri i Covid “Kraken” është më

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) ka lëshuar një vlerësim për rrezikun e nënvariantit të ChBB.1.5 të Omicron, duke thënë se është më ngjitës dhe përhapet më shpejt se të variantet e tjera por nuk është më i rrezikshëm.

Sipas OBSH-së, HBV.1.5 (i njohur edhe si “Kraken”) ka rezistencë më të madhe ndaj antitrupave, por nuk ka mutacione që  shkaktojnë simptoma më të rënda te njerëzit sesa variantet dhe nënvariantet e tjera.

Nga ana tjetër, OBSH thekson se “së bashku me BQ.1, HBV janë variantet me rezistencën më të madhe ndaj antitrupave deri më sot”. Prandaj, ai pret që “bazuar në karakteristikat e tij gjenetike dhe vlerësimet fillestare të shkallës së rritjes së tij, BBB.1.5 ka të ngjarë të shkaktojë rritje të rasteve.”

OBSH raporton se midis 22 tetorit 2022 – 11 janarit 2023, janë zbuluar rastet e variantit në  38 vende, shumica në SHBA (82%), Britani (6%) dhe Danimarkë (2%).

 

1 Komente

  1. B
    Baliu

    Covid Lost in Mutation!

    Lini një Përgjigje