Trendi më i ri në Shqipëri, afro 40% e grave kërkojnë lindjet çezariane

10 Mars 2023, 17:59Sociale TEMA

Trendi më i ri në Shqipëri, afro 40% e grave kërkojnë

Lindjet me operacion janë kthyer në trend për gratë shtatzënë. Gati 40% e foshnjave në Tiranë vijnë në jete përmes lindjes cezariane. Kjo tendencë  konstatohet nga mjekët specialistë pranë materniteteve në kryeqytet.

Ata këshillojnë nënat e reja të dëgjojnë rekomandimet e mjekut, për më të mirën e tyre dhe të foshnjave.

“Kjo është njëshi, për të mos pasur komplikacione. Tendenca vazhdon të jetë deri diku e lartë. Në Tiranë vijnë edhe raste të ndërlikuara, por lindja natyrale është më e mirë”, thotë drejtoresha e maternitetit “Mbretëresha Geraldinë”, Eljona Demaliaj.

Më rritjen e lindjeve çezariane janë shtuar edhe nevojat e spitaleve për gjak. Vitet e fundit maternitetet po aplikojnë politikën përmes dhurimeve vullnetare dhe të familjarëve të pacienteve.

“Çdo paciente që vjen në maternitet për të lindur, mbart me vete rriskun për hemorragji. Ne e kemi protokoll që çdo paciente vjen, u rekomandohet të sigurojë gjak paraprakisht nga familjarët, me bazë vullnetare”, thotë Zef Delia, mjek reanimator.

Gjatë një konference shkencore për obstetri-gjinekologjinë, mjekët ju bëjnë thirrje grave shtatzëna të ndjekin të gjitha protokollet mjekësore për të mos pasur komplikacione gjatë shtatzënisë dhe lindjes.(A2)

3 Komente

 1. Vjosa

  Perpara dua të pyes gazetarin që ka bere kete shkrim ç' do me thene çezarin eshte gabim kjo fjale eshte në italishte dhe shqiptohet (Cesario) që në shqip thuhet (operacion ).Ju lutemi të pakten ju gazetaret të flisni e shkruani paster gjuhen SHQIPE.

  1. Vjosa

   Perpara dua të pyes gazetarin që ka bere kete shkrim ç' do me thene çezarin eshte gabim kjo fjale eshte në italishte dhe shqiptohet (Cesario) që në shqip thuhet (operacion ).Ju lutemi të pakten ju gazetaret të flisni e shkruani paster gjuhen SHQIPE.

   1. Vjosa

    Persa i perket opercioneve duhet pare jane nenat që e kerkojne apo jane mjeket që i keshillojne? Se çdo operacion ka nje kosto më të madhe per Shtetin dhe per nenat. E ketu perfitojne më shume dhe mjeket.

    Lini një Përgjigje