‘Rrëzohen’ aksionet e Deutsche Bank pas rritjes së papritur të kostos së sigurimit ndaj falimentimit të saj!

24 Mars 2023, 21:40Bota TEMA

‘Rrëzohen’ aksionet e Deutsche Bank pas rritjes së

Aksionet e Deutsche Bank ranë me më shumë se 13% të premten në mëngjes pas një rritjeje të shkëmbimeve të mospagimit të kredisë të enjten mbrëma, ndërsa shqetësimet për stabilitetin e bankave europiane vazhduan.

Aksionet e huadhënësit gjerman u tërhoqën për të tretën ditë radhazi dhe tani kanë humbur më shumë se një të pestën e vlerës së tyre deri më tani këtë muaj. Këmbimi i mospagimit të kredisë një formë sigurimi për mbajtësit e obligacioneve të një kompanie ndaj mospagimit të saj u rrit në 173 pikë bazë të enjten mbrëma nga 142 pikë bazë një ditë më parë.

Shpëtimi emergjent i Credit Suisse nga UBS, në vazhdën e kolapsit të Silicon Valley Bank me bazë në SHBA, ka shkaktuar shqetësimin ngjitës midis investitorëve, i cili u thellua nga shtrëngimi i mëtejshëm i politikës monetare nga Rezerva Federale e SHBA të mërkurën.

Rregullatorët dhe bankat qendrore zvicerane dhe globale kishin shpresuar se ndërmjetësimi i shitjes së Credit Suisse te rivali i saj vendas do të ndihmonte në qetësimin e tregjeve, por investitorët mbeten qartësisht të pa bindur se marrëveshja do të jetë e mjaftueshme për të frenuar stresin në sektorin bankar.

Detyra shtesë e nivelit të parë të Deutsche Bank (AT1) lidh një klasë aktivesh që u bë kryefjalë e lajmeve këtë javë pas zhvlerësimit të diskutueshëm të AT1-ve të Credit Suisse si pjesë e marrëveshjes së saj të shpëtimit, gjithashtu u shit ndjeshëm.

Deutsche udhëhoqi rënie të gjera për aksionet kryesore bankare europiane të Premten, me rivalin gjerman Commerzbank që humbi 9%, ndërsa Credit Suisse, Societe Generale dhe UBS secila ranë me më shumë se 7%. Barclays dhe BNP Paribas ranë me më shumë se 6%.

Deutsche Bank ka raportuar 10 tremujorë radhazi të fitimit, pas përfundimit të një ristrukturimi shumë miliardë eurosh që filloi në vitin 2019, me synimin për të ulur kostot dhe për të përmirësuar përfitueshmërinë. Huadhënësi regjistroi një të ardhur neto vjetore prej 5 miliardë euro (5.4 miliardë dollarë) në vitin 2022, 159% më shumë se një vit më parë.

Raporti i saj CET1, një masë e aftësisë paguese të bankës arriti në 13.4% në fund të 2022, ndërsa raporti i tij i mbulimit të likuiditetit ishte 142% dhe raporti i tij neto i qëndrueshëm i financimit ishte 119%.

Rregullatorët financiarë dhe qeveritë kanë ndërmarrë veprime në javët e fundit për të frenuar rrezikun e infektimit nga problemet e ekspozuara tek huadhënësit individualë, dhe Moody’s tha në një shënim të mërkurën se ata duhet “gjerësisht të kenë sukses” për ta bërë këtë.

Moody’s sugjeroi që, ndërsa bankat qendrore vazhdojnë përpjekjet e tyre për të mbështjellë inflacionin, sa më gjatë të mbeten të shtrënguara kushtet financiare, aq më i madh është rreziku që “streset të përhapen përtej sektorit bankar, duke shkaktuar dëme më të mëdha financiare dhe ekonomike”.

Lini një Përgjigje

Blog Tema