Rusia dështon të paguajë borxhin e jashtëm, për herë të parë që nga viti 1918

27 Qershor 2022, 09:08Bota TEMA

Rusia dështon të paguajë borxhin e jashtëm, për

Rusia dështoi në shlyerjen e borxhit të saj sovran në valutë të huaj për herë të parë në një shekull.

Kjo në një kohë kur sanksionet perëndimore po bëhen gjithnjë e më të ashpra dhe po mbyllin rrugët e pagesave për kreditorët jashtë shtetit.

Eurobonot e vendit janë tregtuar në nivele të vështira që nga fillimi i marsit, rezervat valutore të Bankës Qendrore mbeten të ngrira dhe bankat më të mëdha janë shkëputur nga sistemi financiar global.

Por duke pasur parasysh dëmin e bërë tashmë në ekonomi dhe tregje, mospagimi është gjithashtu kryesisht simbolik për momentin dhe ka pak rëndësi për rusët që kanë të bëjnë me inflacionin dyshifror dhe tkurrjen më të keqe ekonomike në vite.

Qeveria ruse ka deklaruar se ka fondet për të mbuluar çdo faturë, por është detyruar të mos paguajë.

Ndërsa u përpoq të kthehej në rrugën e saj, ajo njoftoi javën e kaluar se do të kalonte në shërbimin e borxhit të saj sovran prej 40 miliardë dollarësh në rubla.

Sipas dokumenteve për kartëmonedhat, periudha e mospagimit të të cilave skadoi të dielën, mbajtësit mund ta thërrasin vetë nëse pronarët e 25% të obligacioneve të papaguara bien dakord që ka ndodhur një “ngjarje e mospagimit”.

Me kalimin e afatit përfundimtar, fokusi zhvendoset në atë që investitorët bëjnë më pas.

Ata nuk kanë nevojë të veprojnë menjëherë dhe mund të zgjedhin të monitorojnë përparimin e luftës me shpresën se sanksionet përfundimisht do të zbuten.

Koha mund të jetë në anën e tyre: kërkesat bëhen të pavlefshme vetëm pas tre vjetësh nga data e pagesës, sipas dokumenteve të obligacioneve.

Gjatë krizës financiare të Rusisë dhe rënies së rublës në vitin 1998, qeveria e Presidentit, Boris Yeltsin, dështoi në 40 miliardë dollarë të borxhit të saj lokal.

Hera e fundit që Rusia ra në mospagim ndaj kreditorëve të saj të huaj ishte më shumë se një shekull më parë, kur bolshevikët nën Vladimir Lenin hodhën poshtë ngarkesën marramendëse të borxhit të vendit të epokës cariste në 1918.

1 Komente

  1. K
    K

    Rublat sherbejne vetëm për të fshi bythën se nuk pranohen as në afrike.

    Lini një Përgjigje