Vendi ku gratë kanë më pak të drejta në botë

12 Mars 2023, 14:21Bota TEMA

Vendi ku gratë kanë më pak të drejta në botë

Shefja e Misionit të OKB-së në Afganistan, Roza Otunbayeva, njoftoi më 8 mars, Ditën Ndërkombëtare të Gruas, se Afganistani nën qeverinë talebane është ende vendi që trajton të drejtat e grave dhe vajzave më keq nga të gjitha vendet në botë.

Otunbayeva shtoi se ishte “shqetësuese” të shihje “përpjekje të qëllimshme dhe sistematike” nga autoritetet talebane për të larguar gratë dhe vajzat nga sfera publike në Afganistan, raporton AP.

Gjysma e popullsisë së Afganistanit është e detyruar të qëndrojë në shtëpi në mes të një prej krizave më të mëdha botërore dhe ekonomike, dhe ky është një akt i “vetëgjymtimit kombëtar” në një shkallë të madhe, theksoi ajo.

“Të gjithë afganët, jo vetëm gratë dhe vajzat, do të dënohen me varfëri dhe varësi afatgjatë nga ndihma humanitare me këtë akt”, theksoi Otunbayeva.

Afganistani do të jetë gjithnjë e më i izoluar nga qytetarët e tij dhe nga pjesa tjetër e botës, përfundoi shefi i misionit të OKB-së për Afganistanin.

Ajo paralajmëroi se kjo ka të ngjarë të çojë në një reduktim të ndihmës dhe investimeve në zhvillimin e vendit, ku gratë kanë po aq frikë nga vdekja e dhunshme dhe izolimi nga jeta publike.

Lini një Përgjigje