Masakra e 4 shkurtit 1944: Dëshmia e panjohur e sekretarit të Xhafer Devës

5 Shkurt 2023, 20:20Dossier TEMA

Masakra e 4 shkurtit 1944: Dëshmia e panjohur e sekretarit të Xhafer

 Vazhdimisht vrasjet masive të kryera nën pushtetin e urrejtjes e hakmarrjes, mbartin në kohë dhimbje pa fund dhe ndjenja e hakmarrjes dhe e shpagimit, nuk shuhet kurrë. Fatkeqësisht, politika këto data të zeza i ka manipuluar për interesat e saja të pa arsyeshme e vulgare. Ne shqiptarët në këto 50-60 vjet, kemi disa shembuj të tillë vrasjesh masive, të tipit “ndëshkimor” të bëra në situata të tensionuara politike, si: “4 shkurti 1944”, “Vrasjet e Shefqet Peçit në Lumë të Kukësit”, në vitin 1944, “Vrasjet e Shefqet Peçit në Lumë të Kukësit”, në vitin 1944, “Vrasjet në Gurëz të Kurbinit për Rexhë Deliun”, në vitin 1946, “Vrasjet në Mirditë për Bardhok Bibën”, në vitin 1949, “Bomba e ambasadës sovjetike” në vitin 1951, etj. Duke i bërë publike shkaqet, motivet, personazhet që kanë marrë pjesë në këto vrasje, si viktimat ashtu dhe vrasësit, besojmë se ndërgjegjësojmë njerëzit dhe mundohemi t’i japim mendësinë se këto vrasje masive, në fund të fundit, janë shprehje e një qytetërimi që s’ka vlerë dhe që ka nevojë të rishikojë vlerat e veta. Duke i shpjeguar këto ngjarje, larg pragmatizmit banal të politikës, unë shpresoj se, duke i ditur ngjarjet ashtu siç ka ndodhur në të vërtetë, do të ndërgjegjësojmë te qytetërimi ynë një logjik veprimi, më të arsyeshëm e më të kontrollueshëm. Në këtë mendësi, po japim një studim modest për vrasjet e 4 shkurtit 1944.

Po për këtë ngjarje, po japim rrëfimet e dy personave që, kanë qenë aktiv në politikën shqiptare të kohës dhe mjaft të besueshëm në rrëfimet e tyre, për vetë formimin e integritetin e tyre personal dhe funksionet që ata kanë pasur në atë kohë të turbullt politike për Shqipërinë

Rrëfime e Isuf Shaban Deva, për vrasjet e 4 shkurti 1944

Ky shkrim është bazuar në rrëfimet e zotit Isuf Shaban Deva i cili, në vitin 1943-’44, ka qenë me funksionin e sekretarit të Xhafer Devës, Ministër i Mbrendshem i Qeverisë se Rexhep Mitrovicës. (Dosja Nr.2064/A (Arkivi i Ministrisë se Brendshme)

“Pak ditë mbas kapitullimit të Italisë, Xhafer Deva ndodhej në Prizren ku, më thërret dhe mua. Unë shkova në Prizren së bashku me një delegacion prej Mitrovice, Vuçiterne, Peje dhe vendeve të tjera të Kosmetit (Kosovë e Metohi). Në Prizren u themelua Lidhja e Dytë e Prizrenit. Në krye të Lidhjes së Dytë të Prizrenit ishin Bedri Pejani, Xhafer Deva, Profesor Mark Gjini etj.

Kryetar i Lidhjes u zgjodh Bedri Pejani. Lidhja e Dytë e Prizrenit, kishte karakter politik. Ajo synonte në organizimin administrativ të Kosmetit, bashkimin e forcave të armatosura dhe së bashku me gjermanët me rujt ketë vend. Armiku kryesor i Kosovës në ketë kohë, ishin çetnikët serbë dhe komunistët.
Unë Isuf Deva kamë qenë Sekretar i Lidhjes së Dytë me kuptimin e Administratorit.

Në këtë kohë, në Tiranë formohet Qeveria e Rexhep Mitrovicës, ku Xhafer Deva, merr funksionin e Ministrit të Brendshëm. Xhafer Deva vjen në Tiranë së bashku me Masar Sopotin, Beqir Malokun, dhe Bedri Pejanin, i shoqëruar nga njerëzit e tij besnik, si: Tefik Bekteshi nga Mitrovica, Gani Ibrahimi nga Mitrovica, Nexhip Musa nga Mitrovica, Rram Tutica nga Pazari i Ri, Riza Korashi nga Gjakova dhe Rexhep Budakova nga Prizreni.

Këta kanë qenë anëtarë të Regjimentit “Kosova” dhe na informonin për qëndrimet politike të popullsisë të Tiranës. Gjithashtu na jepnin listat emërore të familjeve dhe personave të lidhur me Lëvizjen Nacionalçlirimtare. Mua, Xhafer Deva me thërret nga Kosova dhe me cakton sekretarin e tij privat

Në datën 3 shkurt 1944, komunistët i bëjnë atentat dhe vrasin nipin e Xhafer Devës, Fahri Ibrahimi, i cili kishte ardhur në Tiranë për punë dhe nuk merrej me politikë. Me rastin e atentatit që ju bë nipit të Xhafer Devës, në Hotel “Dajti”, u mblodhën së bashku, Tahir Kolgjini, Hysni Dema, Kadri Cakrani, Xhelal Staravecka, Xhelal Mitrovica, Rrok Nallbani, Mato Murati, Beqir Maloku dhe mandej, kur vdiq nipi i Xhafer Devës (Fahri Ibrahimi, u plagos rëndë dhe vdiq mbas pak kohe në spital), këta erdhën në shtëpinë e Xhafer Devës nga ora 19.00, për ngushëllim.

Ishte disa orë para mesnatës së 4 shkurtit të vitit 1944, kur u përpiluan listat e familjeve e personave te Nacionalçlirimtares, mbi të cilin do të binte hakmarrja e terrori. Si u vendos përfundimisht lista në shtëpinë e Xhafer Devës, këta u ngritën dhe shkuan në Ministrinë e Brendshme, unë shkova në shtëpi.

Lista e njerëzve, ka dalë nga arkivat e Xhafer Devës. Në orën 22.30 të kësaj nate, më thërret Xhafer Deva në Ministri ku dhe shkova.

Në zyrën e Xhafer Devës, erdhi dhe Kadri Cakrani, Qazim Mulleti dhe Hysni Dema. Xhafer Deva me urdhëroi që të shkoja te Qazim Mulleti, i cili më caktoi sektorët e veprimit për hakmarrje, mbaj mend se për këtë natë, kishim në dispozicion për të vepruar 200 deri 300 vetë të armatosur, të cilët ishin nga Regjimenti “Kosova”, të Xhandarmërisë dhe elementë besnikë të Kadri Cakranit, Qazim Mulletit etj., të cilët u ndanë në vende të ndryshme.

Drejtimet që duhej të merrnin, i dhanë Xhafer Deva dhe Qazim Mulleti, me vete, grupet e armatosura kishin të gatshëm listat e njerëzve që do arrestoheshin. Në këtë terror, u arrestuan 320 vetë të cilët, qëndronin pranë Ministrisë së Brendshme nëpër burgjet e saj. Përgjegjës për kontrollin dhe arrestimet kanë qenë këta persona: Beqir Maloku, Qazim Mulleti, Mato Murati, Xhelal Staravecka, Hysni Gradeci nga Podujeva, Qemal Mujku nga Mitrovica dhe Ibrahim Murati nga Mitrovica.

Pushkatimi i këtyre, filloi në orën 01 mbas mesnate dhe nëpër rrugët e lagjeve të ndryshme, për qëllim paniku nëpër elementë të Lëvizjes Nacionalçlirimtare. Viktimat e këtij terrori, u lanë nëpër rrugët e qytetit, deri në mbrëmjen e 4 shkurtit. Në 4 shkurt, unë kam marrë vesh se janë vrarë rreth 80 vetë e, mbi 200 të tjerë u arrestuan e u burgosën. Si është bërë terrori, neve nuk kemi bërë ndonjë mbledhje për të bërë ndonjë llogari mbi veprimtarinë që ishte bërë. Nga të gjithë ata që kanë vrarë më tepër në terrorin e 4 shkurtit, ka qenë Xhelal Staravecka, por sa ka vrarë nuk ma kanë thanë.

Mbas kryerjes së terrorit të 4 shkurtit, midis Qeverisë Mitrovica dhe Ministrit të Brendshëm Xhafer Deva, lindën kontradikta, pasi qeveritarë të ndryshëm të kësaj qeverie, e kritikonin aktin e 4 shkurtit. Në këtë kohë, Lëvizja Komuniste në Kosmet rritet dhe duke u ndodhur në një situatë grindjesh në qeveri dhe përpara rritjes të Luftës Nacionalçlirimtare në Kosovë, Xhafer Deva braktis postin e Ministrit dhe niset në Kosovë, për të shuar Lëvizjen Komuniste, së bashku me njerëzit e tij besnikë. Xhafer Deva në këtë rast, bëhet Kryetar i Lidhjes së Prizrenit.

Dëshmia e Isuf Devës, është marrë nga Ministria e Brendshme!

E para: shumë nga emrat e njerëzve që Isuf Deva implikon në rrëfimet e tij që kanë marrë pjesë në terrorin e 4 shkurtit të vitit 1944, nuk janë përmendur ndonjëherë publikisht në historiografinë komuniste për këtë çështje, gjë e cila le për të dyshuar në vërtetësinë e këtij rrëfimi, njëkohësisht duhet të marrim në konsideratë faktin se, ndaj Isuf Devës, është përdorur dhuna fizike nga organet e Ministrisë së Brendshme dhe rrëfimet janë marrë me dhunë. (Dosja 2064/a f.10.)

Theksoj se në këtë shkrim, kam shkruajtur vetëm një nga format e rrëfimit të Isuf Devës për këtë çështje, sepse hetimi i kësaj ngjarje, është bërë në një kohë relativisht të gjatë dhe ku Isufi, vazhdimisht rrëfehej për këtë çështje, jepte variante të ndryshme në nëmurin e të vrarëve dhe në emrat e pjesëmarrjes në këtë vrasje. Në këto ndryshime, ka diferenca për numrin e njerëzve të vrarë, gjithashtu dhe informacionin për numrin e viktimave e ka të marrë gojarisht nga njerëz të tjerë sepse përdorte vazhdimisht shprehjen (kam mare vesh se atë mbrëmje u ekzekutuan.)

Isuf Deva u arrestua në Zagreb në datën 11.6.1945 nga ana e forcave të U.D.B.-së Jugosllave në datën 24.11.1945, e cila e dorëzoi Isuf Devën në organet e Ministrisë së Punëve të Brendshme Shqiptare, sipas kërkesës së bërë më parë nga qeveria shqiptare, për shumë nga ata persona që ajo i konsideronte si: “kriminelët e luftës”, të cilët ishin larguar nga Shqipëria në nëntorin e ’44-ës dhe ndodheshin në shtete të ndryshme të Perëndimit. Në datën 30.1.1947, Isuf Deva u pushkatua nga Ministria e Brendshme.

Rrëfimi i ish-ministrit Musa Gjylbegu, për vrasjet e 4 shkurtit 1944

Ky rrëfim është bazuar në thëniet e zotit Musa Gjylbegu, me profesion agronom (me arsimim të lartë i diplomuar në Gjermani zotërues i tre gjuhëve të huaja, gjermanisht, italisht e frëngjisht. Z. Gjylbegu, në qeverinë e Rexhep Mitrovicës kishte postin e Ministrit të Botores. Ky material ka dalë nga dosja e tij gjyqësore që gjendet në Arkivin e Ministrisë së Punëve të Brendshme në Tiranë.

“Për ngjarjen e 4 shkurtit, kam këtë dijeni: me 3 Shkurt 1944, në Tiranën e Re, Kadri Cakranit i bënë një atentat, ku ju vranë dy djem që i kishte pas vetes dhe një i plagosur nip, a kushëri, nuk e di se ç’e kish. Aty vritet dhe nipi i Xhafer Devës, djali i vëllait, që ishte me automobilin e Xhaferit, që e kishte marrë ai. Nata që do dihej si nata e 4 Shkurtit, Xhafer Deva me Kadri Cakranin, vendosën të bëjnë terrorin dhe e bënë, në mëngjesin e 4 shkurtit u gjetën 84 njerëz të vrarë.

Unë këtë çështje e mora vesh në mëngjesin e 4 shkurtit, nga një dibran nën punës, që quhej Jemin Çuçi. Ky vjen me një tjetër që i kishin marrë të vëllanë dhe erdhën të më luteshin që të interesohem, t’ja shpëtoj po të ishte gjallë, këta më thanë që na kanë marrë mbrëmë vëllanë, Profesor, kanë marrë dhe të tjerë, por me thanë që interesohemi për vëllanë tonë, mbasi shumë i kanë vrarë.

Unë telefonova në Ministrinë e Brendshme por, Ministri nuk ishte në zyrë, Sekretari privat i tij, Isuf Deva, më tha: “Atë punë e di vetë Ministri por, ai s’është aty, mbasi ka xhenaze në shtëpi, i kanë vrarë nipin”. Unë atëhere shkova te Kryeministri Rexhep Mitrovica dhe ai më foli për vrasjet që janë bërë dhe ai pastaj me tha: djemtë e Kadri Cakranit, për hakmarrje të atentatit, janë çuar e kanë bërë disa vrasje.

Ministria e Brendshme, mbasi nuk kishte forca të mjaftueshme, e pa të nevojshme që të marrë masa mbrojtëse, për ata që ishin të dyshimtë dhe për t’i siguruar i mori dhe i futi në burg, mandej e pyeta se sa të vrarë ka kjo punë, e ai me tha: pesë gjashtë vetë, por hollësi nuk kam akoma, por do t’i marr shpejt. Unë prej këndej shkova tek Mehdi Frashëri, në zyrën e Mehdiut gjeta Lef Nosin, Mihal Zallarin, Lame Karecon, dhe Sotir Kondin.

Mihal Zallari, me këto dy të fundit, kishin vajtur e ishin lut Mehdi Frashërit që, të urdhëronte lirimin nga burgu të Qirjako Haritos, mbasi Harito Harito, atë natë u vra. Ai në prezencën time, premtoi lirimin e tij. Mbasi shkuan ata, e pyeta për ngjarjen se, ç’ka ngja, sikur nuk dija gjë, dhe ai me tha: “Djemtë e Kadri Cakranit, kanë bë një reprezalje për atentatin që i është bërë mbrëmë, ku janë vrarë disa vete, por numri ekzakt nuk dihet”.

Ministria e Brendshme, ka shtirë disa persona të dyshimtë në burg që, të mos vriten dhe këta prej këtyre njerëzve. Me të qitur xhenazen e të nipit, Xhafer Deva, besoj do vijë të më japë sqarime të shkurtra, unë i thashë se, jashtë flitet se janë vrarë 70 apo 80 vetë, ai me tha: Nuk besoj të jenë kaq. Kur erdhi mbas tre katër ditëve Xhafer Deva, në Këshillin Ministrur, ku ishte dhe Këshilli i Naltë, Xhaferi tha: “Çështja e 4 Shkurtit, ngjau nga disa djem të Kadri Cakranit, që sot nuk gjenden këtu fare, këta e banë për hakmarrje për atentatin e 3 Shkurtit. Ministria e Brendshme mbasi nuk kishte forca të mjaftueshme ti siguronte jashtë (jetën), i arrestoi dhe i futi brenda një sasi njerëzish të dyshimtë. Njerëzit që janë vra janë shtatë-tetë vete, jo më shumë”.

Ju tha Xhafer Devës se, opinioni publik flet për ty dhe se janë tetëdhjetë e sa vetë dhe jo sa thua ti. Ai thoshte se këto fjalë nuk janë të vërteta. Opinioni publik dhe Këshilli i Naltë, ishte i mendimit që këtë punë, e bëri ai me Kadri Cakranin. Për këtë çështje, nuk u mor ndonjë masë as nga Këshilli Ministrur as nga Këshilli i Naltë, sepse e kishin frikë Xhafer Devën. Këshilli i Naltë, mori si masë heqjen e kompetencave në stil të gjerë të veprimeve të Ministrisë së Brendshme dhe e mori vetë komandën ushtarake, sepse me parë, e kishte Ministria e Brendshme kompetencën e Xhandarmërisë.

Për ngjarjen e 27 shkurtit, siç ma ka shpjeguar Kryeministri Mitrovica, ka ngjarë në këtë mënyrë: Disa njerëz i bënë atentat një trupe patrulluese të Prefektit Mulleti, ku u vra një polic. Policia i gjeti këta persona dhe i ekzekutoi në vendin ku ishte vrarë polici, të vrarët ishin tre katër vetë. Kur i kërkuam llogari Xhafer Devës, për këtë çështje, ai na e paraqiti ndryshe, pati përpjekje me policët ku u vranë një polic dhe tre civilë.

Dëshmia e Musa Gjylbegut, e marrë nga Ministria e Brendshme!

Në këtë rrëfim te Zotit Musa Gjylbegu, për vrasjet e 4 shkurtit 1944, ka shumë pika të përbashkët me rrëfimin e zotit Isuf Deva, ashtu siç ka dhe mospërputhje, si p.sh., një nga mospërputhjet është se, në këtë rrëfim implikohen si autorë te vrasjeve, vetëm Kadri Cakrani dhe Xhafer Deva, megjithëse ky i fundit e mohon këtë akuzë dhe shprehet se vrasjet i ka bërë për hakmarrje Kadri Cakrani, kurse në rrëfimin e Isuf Devës, implikohen shumë vetë në këtë vrasje.

Ajo që i përafron këto dy dëshmi që paraqitëm këtu, (nga Isuf Deva dhe Musa Gjylbegu), është fakti se ato janë treguar në formën e të dëgjuarit nga të tjerët dhe të dy rrëfimet, japin versionin se janë vrarë mbi 70 apo 80 vetë, gjë e cilën ne e kemi dokumentuar më sipër dhe shifrat nuk përputhen. Xhafer Deva, i përfoluri kryesor i implikuar në këtë ngjarje, pohon vetëm për 7 apo 8 vetë të vrarë.

Me të drejtë shtrohet pyetja: Sa veta janë vrarë në datën e 4 shkurtit 1944? Shifrat e dhënë nga propaganda komuniste, është tejet e rrejshëm, edhe shifra e dhënë nga Xhafer Deva, po ashtu është e rrejshme. Unë nuk di që të jenë publikuar ndonjëherë emrat e viktimave (të 84 vetëve) që pretendohet të jenë vrarë në 4 shkurtin e 1944, si nga historiografia zyrtare ashtu dhe nga ana e propagandës së regjimit komunist.

Në asnjë vend të Tiranës, nuk ka ndonjë pllakat përkujtimore për 84 vetët e vrarë, kur në raste të tjera, propaganda komuniste ka qenë tej mase korrekte, madje deri në abuzim, për të afishuar viktimat e saj të Luftës Nacionalçlirimtare. Lidhur sa më sipër, unë mendoj se kjo vrasje është një shprehje e hakmarrjes tipike e qytetërimit shqiptar, për këtë kohë në Shqipëri, ku të gjithë palët ndërluftuese, kanë bërë vrasje të tilla me përmasa të mëdha, nën pushtetin e instinktit primitiv.

Në përfundim të këtij shkrimi, mendoj se kam dhënë të dokumentuar një variant shumë të afërt me realitetin e asaj ngjarje të dhimbshme, për kombin Shqiptar. Qëllimi i këtij studimi modest, është që t’i vlerësojmë ngjarjet historike ashtu siç kanë qenë dhe të pa instrumentalizuar nga politika banale e ditës.

Gjithashtu besoj se ky shkrim, do të na risi shpresën se bashkëkombësit e mi, do nxjerrin përfundime të logjikshme dhe do marrin vendime të arsyeshme e të urta (jo prej frike por prej burrnie ka thanë Fishta) në raste të tilla, që vëllavrasja për motive politike apo, çfarëdo lloj motivi, të mos përsëritet. Shqipëria nuk i ka bijtë e saj për t’u vrarë me njëri tjetrin, jemi shumë të vegjël e të dobët në problemet e shumta që kemi si komb./Memorie.al

 

108 Komente

 1. N
  Noci

  Nuk e di a e ka lexuar kete shkrim Sali Berisha ,njerezit e Qazim Mulleti, ballistët qe mbahen si patriote.Komunistet deshen ti bebin atentat fashistit Kadri Cakrani dhe aty vritet nipi i kriminelit Xhafer Deva qe kosovaret e kane hero dhe ky me Qazim Mulleti arrestuan 300 te rinj dhe naten vrane sipas tyre pa gjyq mbi 80 veta.Maskarenjte e kane mohuar por ketu flet deshmitari qe ishte sekretari i Deves.

  1. k
   kujtim lamce

   80 vrau mehmeti per 30 sekonda ne lushnje,150 te ambasada ruse pa problem fare,45vjet komunistat vetem vrane,pse ta lesh nje popull fukara pa leke dhe vetem buke misri,nuk eshte vrasje terror,4 shkurti nuk eshte asgje,emrin e moren ballistat,po thuhet partizanet vrane dhe krijuan alibin qe i vrau balli

   1. M
    Moisi Golemi

    O Kujtim, o rrotë cari, të q!fsha rracën e ballistit.

    1. G
     Gota

     Muzhik Moisiç Golemov, pse shqetsohesh nga e verteta o kiriminel.

  2. E
   Eni

   Autor anonim, mendje ceket, kooperativist i varfër. Edhe tani ne vitin 2023 akoma dëshiron me i gjykuar ngjarjet e para 80 viteve. Armiqtë e kombit dhe shtetit shqiptar ishin e jane sllavet, serbet, greket, osmanet, ruset, bullgaret dhe kopilet e tyre shqipfolës. Shteti shqiptar i vitit 1943 iu përgjigj si duhej terrorit sllavo-komunist. Historikisht, tokat arbërore jane pushtuar e masakruar nga sllavet, serbet, greket, osmanet, bullgaret dhe kombëtaret dhe shteti shqiptar edhe me 1943 veproi si duhej.

   1. V
    Vlora

    Kush i hao keto histori sot? Kujt i duhen? Vetem pushtetarve drogagjine, hajdut e antikombetar. Por popjlli po vetdijsohet e nuk pranon me taktizimet percarse te Lali Erit, Berishes, Metes e Ramez. Gazeta Tema eshte bere prijese e nxitjeve percarse ne popull dhe lavatriqe e qeveritarve hajdut antishqiptar.

    1. I
     Ilir

     Ti Vlora, qe shkruan sikur shqipen ta kesh mesuar ne bodrum te SHTEPISE nga frika e shkjaut, hidhi nje sy ALFABETIT! Eshte mire per ty, por na lehte son edhe ne te tjereve... te te kuptojme.

     1. T
      Tetovari

      Të lumt vlla i nderuar, Gazeta thema siduket po paguhet nga sllavet dhe greket fashist per ta perçar popullin ton Shwiptar, Rroft Shqipria e Bashkuar????????????????????????

    2. R
     Raimond vlonjati

     Shefqet Peci nuk vriste njerez kot . Ai vriste ata qe luftonin kunder Partizaneve dhe qe kishin vrare partizane . Dhe kjo eshte normale ne lufte Ndersa Deva ishte nje kriminel i piste qe vrau njerez te pafajeshem fare pa qene ne lufte me ta Ai u fut ne shpite e Tiransve dhe merte njerez e i vriste Edhe Intelektuali Nazist qe ishte i ngarkuar me pune i qeverise Gjermane ne Shqiperi ne Tirane ne kujtimet tij thote se , “ Deva kishte marre me vete 300 bisha nga Kosova dhe bente krime te pajustifikueshme ndaj popullates ne Tirane duke krijuar urrejtje tek qytetaret ndaj nesh.” Ndaj thote, ju luta Komandantit te SS ne Tirane qe ti ndalnin doren kriminale Deves dhe bishave te tij. Dmth edhe Perfaqsuesi i Qeverise Gjermane ne Shqiperi e quante Xhafer Deven kriminel , kuptohet tani se cfare krimineli i ndyre ushte ai bastard

     1. F
      Fener Zizi

      Dhe Ajo Lopa e Kosoves Osmani ,krenohet me kete. Rrace Bastarde.

      1. K
       Koha

       Bravo Fener Zizi, edhe fener por edhe i zi . Ashtu fryej zjarrit se keshtu knaq Janullen dhe 300 euroshet. Kshtu onaq edhe shkjaun.

       1. T
        Tetovari

        Me shum te drejt, se keshtu e perçajn popullin ton me tregimet e para 70-80 vjetve. Klm.

       2. b
        ben

        Rrace bastarde? Vertet e ke more mik? Po ato 6 mije te rinj kosovare qe ju dorezuan serbeve dhe u masakruan ne Tivar, a nuk ishin shqiptare te pafajshem qe ju dorezuan serbeve prej komunisteve te Enver Hoxhes? Ata ishin te rinj qe nuk kishin qene ne lufte ne asnjeren pale, por u mobilizuan gjoja per sherbim te detyrueshem ushtarak. Po ata kosovare qe arratiseshin nga Jugosllavia dhe perfundonin neper burgjet e Enverit me akuzat me bajate, qe as vete hetuesit e kohes nuk u besonin, aq trashe ishin formuluar dhe pa asnje fakt te paraqitur. Mos na tregoni se sa burra "te mire" ishin Enveri me shoke, se i kemi jetuar kohen e komunizmit dhe nuk na duhen pallavrat qe thoni per ti justifikuar. Kesaj i thone si ajo fjala e vjeter qe thote: hajde baba te tregoj se ku i ke arat. Babai i di vete se ku i ka arat dhe nuk ka nevoje qe tia tregoje i biri. Te njejtn gje po beni edhe juve, po na tregoni ato gjera qe brezi im i di shume me mire.

        1. R
         Raimond vlonjati

         O rrac muti !--Ata qe u vrane ne Tivar nuk kane lidhje fare me Shefqet Pecin, dhe partizanet tane Shefqet Peci nuk ishte ne ate zone te Veriut kur ndodhi vrasja se ishte tutje ne Jugosllavi, Kur u kthye aty Shefqeti me forcat partizane vrasja kishte ndodhur Plus qe edhe deshmitare okulare qe kane shpetuar nga ajo vrasje kane dhene intervista ne Kosove dhe ata te gjithe thotne qe nuk kishte fare Partizane Shqiptare ne ate rajon kur keta po kalonin per ne Tivar Ti na thua perallat genjeshtare qe publikojne keta spiunet e Nazisteve , Ata qe arratiseshin nga Jugoslavia shumica ishin spiune te Jugosllavise , se atehere kufiri ruhej fort nga te dyja palet ,ndja edhe i fuste ne burg Dhe normal qe do i fuste ne burg se nuk do lejonte tja prishnin shtetin ca rota kari qe ishin spiune te piste te Jugosllavise. Ju jeni spiune sot more palaco. Ne cdo vend te Europes ju te Kosoves spiunoni tek policia vendase shqiptaret e Shqiperise . Sa per ato "arrat qe di t" hahahaha Ti je nje deficent more, nje lopcar i peshtire ' qe kuptohet nga menyra si flet je nje analfabet . Enveri ishte ilac per njerezit e thjehste se ju jepte shpi falas, arsim falas, shendetsi falas, Ju jepte nje jete te sigurte dhe te mbrojtur nga kriminelet ordinere dhe rugecet , jo si sot qe te vjen tjetri ne shpi e te vret kot fare Plus qe e zhvilloi Shqiperine e beri shtet modern--Pot i keto gjera nuk i kupton se je hajvan , je dru me pre

         1. G
          Garda Pretoriane (ajo e Skenderbeut)

          Shqiptaret e Kosoves nuk u vrane vetem ne Tivar. Ata u vrane nga partizanet e Titos edhe gjate kalimit neper Shqiperi . Dhe keto vrasje u kryen ne prani te partizaneve te Enverit. Si eshte e mundur qe shteti shqiptar te mos reagonte dhe te dilte ne mbrojtje te vellezerve te tyre kosovare.? Vetem ne mesnaten e 27-28 marsit ne Fushë-Arrëz nga xhelatet serbo-malazez u vrane rreth 120-140 shqiptare nga Kosova dhe trupat e tyre u hodhen ne hendek. Dhe e gjithe kjo ndodhi ne territorin e Shqiperise dhe ne sy te partizaneve te Enverit.

          1. H
           Hajduti i Surrelit

           Pse genjen o krimb i qelbur Kosove !? Partizanet e Enverit nuk ishin far ne Veri ne ate kohe se kishin ikur tutje ne Vishegrad duke ndjekur nazistet Dhe serbet e shfrytezuan kete rast dhe bene masaker. Tirana nuk duhet ti pranoje Kosovaret ne qytetine tyre , sepse ata jane te gjithe si Deva Mos i pranoni keta funderina ne Kryeqytet , i nxirni jashte me shkelma bytheve derisa te kerkojne falje per viktimat e Deves

           1. G
            Garda Pretoriane (ajo e Skenderbeut)

            Ore mbeturine e Mugoshes, po flas per kolonen (grupin) e shqiptareve qe para se te masakrohej ne Tivar, u masakrua edhe ne Shqiperi nga soji i yt qe fare nuk ju doli ne ndihme shqiptareve nga Kosova sepse per ty dhe muzhiket tjere me e rendesishme ishte vellazeria me sebo-malazezet se sa mbrojtja e shqiptareve te paarmatosur nga Kosova.

          2. b
           ben

           Kush tha gje per Shefqet Pecin? A di te lexosh zotrote, apo atje ne Vlore ju mesojne vetem si te shkruani? Lexo deri ne fund komentin dhe pastaj reago. Tjetra, kush te ka share ty qe e fillon komentin me sharje ordinere? Kur nuk e di se si eshte historia e kolones se shqiptareve qe kaluan neper Shqiperi dhe u masakruan te gjithe ne Tivar, me mire mos fol. Ata u shoqeruan nga partizanet shqiptare dhe ju dorezuan serbeve ne kufi, prandaj boll folet me kompetenca per kete ngjarje, qe e kam degjuar nga nje deshmitar okular; njeri nga ata qe shoqeruan kolonen per ne kufi.

         2. b
          ben

          Rrace bastarde? Vertet e ke more mik? Po ato 6 mije te rinj kosovare qe ju dorezuan serbeve dhe u masakruan ne Tivar, a nuk ishin shqiptare te pafajshem qe ju dorezuan serbeve prej komunisteve te Enver Hoxhes? Ata ishin te rinj qe nuk kishin qene ne lufte ne asnjeren pale, por u mobilizuan gjoja per sherbim te detyrueshem ushtarak. Po ata kosovare qe arratiseshin nga Jugosllavia dhe perfundonin neper burgjet e Enverit me akuzat me bajate, qe as vete hetuesit e kohes nuk u besonin, aq trashe ishin formuluar dhe pa asnje fakt te paraqitur. Mos na tregoni se sa burra "te mire" ishin Enveri me shoke, se i kemi jetuar kohen e komunizmit dhe nuk na duhen pallavrat qe thoni per ti justifikuar. Kesaj i thone si ajo fjala e vjeter qe thote: hajde baba te tregoj se ku i ke arat. Babai i di vete se ku i ka arat dhe nuk ka nevoje qe tia tregoje i biri. Te njejtn gje po beni edhe juve, po na tregoni ato gjera qe brezi im i di shume me mire.

         3. K
          Kili

          O mjeran vlorjat. Shefqet krimineli ka vrare popull ma shume se ushtaret e huaj. Qenke rrogtar i serbeve dhe ruseve.

          1. T
           Tetovari

           ????????????????????

           1. R
            Raimond vlonjati

            Kush te ka thene ty o mut muti.te shkerdhefhsa motren ty dhe serbeve Rac e qelbur Shefeqet Peci ka vrare ne lufte e siper . Nuk ka vrare njerez te pafajeshem , si Xhafer Deva. Nuk ju vjen turp ju funderina te ndyra qe na mburrni NJE KRIMEINEL TE PISTE si Deva me shoket e tij Shefeqet Peci ishte Luftetar i Lirise dhe Hero i Popullit Shqiptar , sepse ka luftuar kunder Nazisteve dhe bashkepunetoreve te tyre Shqiptar qe i sherbenin kriminelave Naziste

            1. E
             Era

             Nuk deshiron me dite Raimon. Shefqet peçi kriminel hero sllavo-komunist. I ke pare fotografite se dekorata i dhane serbet dhe ruset.

             1. R
              Raimond vlonjati

              Ik o plehere se ti Shefqet Peci eshte krenaria e popullit Shqiptar, po normal ti japin dekorata se ishte luftetar kunder Nazi-fashisteve Ndersa sa per ruset komuniste, ata kane qene miq te popullit Shqiptar , se na kane dhene falas fabrika, uzina, hidrocentrale, kombinate armatime moderne ne tanke topa, raketa, nendetse anije luftarake etj etj dhe te gjitha keto qe kushtojne miliarda dollare , ata na i dhane falas fare . Ne nuk paguam asnje qindarke . Keshtu qe ruset komuniste kane qene miq te ngushte te popullit tone dhe ne kemi respekt per ta,

              1. O
               Orikumi i Vjetër

               Druzhe Ramon! Edhe ti paske dekorata jugosllave si shefet peçi. Ruaje per vete respektin per barbaret sllave o kopil i tyre.

               1. R
                Raimond vlonjati

                Ikni ore islamiket e qelbur te Kosoves ! Se ju kutpoheni nje ore larg ca rrac muti jeni. Na vendosni emra te Shqiperise ketu duke u paraqitur sikur jeni nga Shqiperia , hahahaha Ju jeni rraca me hajvane e Shqiptare , Jeni komplet krijesa rrembythje fare Ju jeni dy cilesi: Jeni primitive dhe genjeshtare me nivel te ulet fare. dhe me ligesi akrepi Jeni komplet te neveriteshem Dhe sa per ato dekoratat , ju nuk kuptoni jeni popullsi Rota kari Ju jeni nje turp i rraces njerezore . Atehere kur ka dhene dekoratat,Jugosllavia , i ka dhense sepse Brigada e tij vajti ne Vishegrad duke luftuar kunder Nazizmit, Nuk vajti ne Kosove, sic aludoni ju o deficente , O krijesa lopcaresh Plus qe ne ate kohe Jugoslavia na ndihmoi , sepse ne 1946 ne Konference te Paqes na u sul Greqia e mbeshtetur nga Anglia dhe vendet e tjera te Perendimit qe te na quanin ci vend "qe kishim ndihmuar Nazistet" ne menyre qe ta copetonin Shqiperine. Dhe kur Enveri foli ne ate Konference ne Mbrojtje te luftes sone kunder Nazizmit duke ju thene atyre se " ne kemi luftuar kunder Nazizmit" Jugosllavai dhe dhe shumica e vendeve te lindjes dolen pro Shqiperise ne votimin qe u be atehere ne Konference dhe kjo gje shpetoi Shqiperine nga goditja qe po pregatitej te na bente Britania me Greqine per te rrmebyer Jugun tone. Por q enatyrisht Tito na mbrojti se kkishte qellime te tjera ne koke, por nderkaq Enveri ishte me i zgjuar se ai, sepse e shfrytezoi sa mundi Titon, duke i marre edhe nje kredi falas prej 100 milione dollare ne ate kohe , dhe pastaj kur e pa qe Tito mund te behej i rezikshem, i vuri shkelmin dhe u bashkua me Stalinin Ndaj o lopcar Kosove, nuk jane gjerat bardh e zi ne politke dhe ne histori o idiot .

                1. K
                 Kastriot

                 E vërtetë që historia nuk është bardhe e zi, pajtohem. Por kjo vlen për të dy taboret edhe për partizanët edhe për ballistët. Duke e shpjeguar historinë nga pikëpamja ideologjike deformohet e vërteta. Këtë gabim e bëjnë shumica. Kam lexuar - nuk e di sa është e vërtetë - se Shefqet Peçi kërkoi shpjegime nga Koçi Xoxe për masakrën e Tivarit ku u vranë mijëra shqiptarë të mobilizuar në Kosovë dhe ky i tha "mos u mërzit për një grusht kosovarësh" gjë që e skandalizoi shumë Peçin për mënyrën e reagimit të Xoxes. P.s. Ke paragjykime të rënda për kosovarët! Përgjithësimi është gabimi elementar. Sot, edhe 2 vëllezër nuk kanë mendim të njëjtë e lëre një popull i tërë.

           2. A
            Andi

            Rajmond Vlonjati. Ne shtepite e tiransave u futen vetem komunsitet . Jo per tu strehuar por per vrare dhe per te vjedhur. Komunistet nuk gjenin strehe ne Tirane me perjashtim te ndonje familje qe nuk e kishte idene se cfar ishte komunizmi. Komunistat ne Tirane dhe ne familjet tiranase jane pare perhere si kanibale.Sepse ashtu ishin ne te vertete

            1. R
             Raimond vlonjati

             Degjo ti ! Ju tiransit ishit nje gelbaze turke ne mes te Shqieprise, dhe komunistet nuk ju logarisnin fare juve, se ju ishit popullsi rrembythje qe e kishit kthyer Tiranen si Afganistani , dukej si hale turke. Por erdhen Komunsitet dhe e shnderuan Tiranen dhe gjithe Shqieprine nga nje hale turke , ne nje vend modern, sic thote edhe Enciklopedia Britanike . Por qe ne kete rast une nuk po them se ca ishin tiransit, o rot kari prej Tirane une po them qe Deva ne vend te vriste komunistet, vrau tiransit e pa-fajeshem , Ja kaq, As kaq gje te thjeshte nuk kupton o retard?

             1. S
              SatrorT

              eshte me te vertete e trishte te shikosh kmente te tilla, pasi kudo qe te jene bazuar; injorance, mllef ndaj kundershtarit politik, a mlleff i njdonje natyre tjeter... te shtremberosh qendrimin e nje populli per argument politik (qe bie ne kundershtim me vlerat e popullit te tiranes te shfaqura gjate luftes) eshte pertej sherbimit qe i behet atyre qe nuk ja duhan te miren vendit.... Dihet qe populli i tiranes ka kryer nje nga qendresat me aktive kunder pushtuesve nazi-fashiste! pervec ndihmemses se njesiteve guerile qe ka qene nga me te medhate ne vend, beteja per clirimin e Tiranes ka qene nga me dometheneset, pasi krah njesiteve partizane ishte gjithe populli i Tiranes qe mori pjese si ne ngritjen e barikadave e ne luftime! - Shume vete nuk e dinin c'ishte komunizmi dhe cfare do te ndodhte me vone, si nga populli i tiranes anshtu edhe nga vete partizanet qe luftuan. Por askush nuk ka te drejte te gjykoje si popullin ashtu edhe njesitet partizane per pozicionimin e drejte ne ate kohe dhe ate moment te historise. Ata luftuan me ato mundesi qe kishin Fashizmin dhe Nazizmin! Pushtues te Vendit! Dy nga ideologjite ekstreme dhe me te liga te te gjtiha koherave! Dhe fale gjakut te atyre qe luftuna kunder Aksit dhe kolaboracionisteve Shqiperia u reshtua me vendet fitimtare dhe siguroi me gjak pavaresine e 1912-es.... - Ne te gjitha vendet perendimore Evropiane ku ka pasur Qeveri Kuislinge shikoni se si u trajtuan kolaboracinistet! askund nuk u cilesuan si Vellavrasje! gjithkund u cilesuan si TRADHETAR! Ne France Patenin (hero i luftes se pare) e denuan me vdekje - nuk u ekzekutua nga mosha..., Lavalin (kryeminister kolaboracionist) e pushkatuan. Pushkatuan edhe Joseph Darnand (denuar per tradheti!!!) kreun e Milice Française (organizate paramilitare franceze qe luftonte kunder Rezistences Antifashiste!!!!), goxha i dekoruar edhe ky... Askush nuk i konsideroi vellavrasje gjyqet e kolaboracionisteve... (mbi 6000 denime me vdekje dhene ne france per kolaboracioniste!)

              1. G
               Gk@gmail

               More plerë ….. I vranë nipin qe nuk kishte lidhje me politikë. Ku eshte lista e komunistëve të vrarë. Po të ishte a nuk do e propogandonte PKSh ?????

               1. H
                Hajduti i SUrrelit

                Te shkerdhefsha motren , rac e qelbur pSE I VRANE NIPIN DHE AI VRAU NJEREZ TE PAFAJESHEM . Ju nuk duheni pranaur ne Shqiperi, se ju qenki njelloj si Deva I prisni me plumb kokes keta qelbesirat e Kosoves , se keta jane rrace e qelbur

                1. F
                 Fufi

                 Ata qe u pushkatuan qene sllavo-komuniste dhe perkrahes te sllavo-komunisteve, u hajdut serb.

                 1. M
                  Marko Polo

                  Ti, me përkufizim, je fashist!

                2. P
                 Prodesori kur e nxorri.

                 Z. Deva pastronte komunistat nga faqja e dheut, nuk merrej me popullin e thjeshte. Por ti paske njohuri te filmave te kinostudios, se historine nuk e njeh me sa duket. Z. Deva ishte shqiptari qe ka vrare e masakruar serbe ma mase per 14 muaj me rradhe. Por Enver gjakpirsi i zgjedhur nga sebet ta brumosi koken ty dhe gjithe injoranteve qe Z. Deva ishte kriminel. Ik bej shurren tani.

                 1. T
                  Tetovari

                  Të lumt, edhe pas 80vjetve meren me trgimet perçarse te Njegoshit dhe svetozarit që e sollen komunizmin te Enver gjakpirsi.

                  1. R
                   Raimond vlonjati

                   Komunistet i shekrdheyn motren atij dhe gjithe te tjereve. Por Deva ishte nje krimb qe vriste shqiptare te pafajshem , saqe edhe Nazistet ankoheshin per krimet e atij zvarraniku. Dhe sa per serbe, Deva nuk ka vrare asnje serb. Ai ka vrare vetem Shqiptare ,por edhe komunistet shqiptare ja shkerdhyen motren atij dhe gjithe njerezve te tij

                  2. G
                   Garda Pretoriane (ajo e Skenderbeut)

                   Shefqet Peci vriste shqiptare te Kosoves te cilet donin bashkimin kombetare. Ai ishte shume urryes ndaj tyre dhe nuk kursente plumbat mbi ta. Shefqeti kishte me vehte mijera bisha qe torturonin, dhunonin dhe vrisnin patriotet shqiptare. Ne nje takim qe u mbajt ne fshatin Cernillë te Ferizajt biseduan perfaqesuesit e atdhetareve shqiptare te Kosoves te kryesuar nga Hysen Terpeza me perfaqesuesit jugosllave ( Ali Shukriu )dhe shqiptare (Shefqet Peci). Takimi zgjati rreth tri ore. Biseda ishte shume e tensionuar. Perfaqesuesi i UNCSH, Shefqet Peci ne fund te takimit kercenoi: " Zoti Terpeza! Te kam degjuar qe tri ore.Ti je antijugosllav, mendo mire! Ky thua, aq sa ndahet nga mishi i gishtit, po aq Shqiperia do te ndahet nga Jugosllavia! Degjo, nje ushtar nese me vritet do t'i ndezi me zjarr 200 fshatra!..." Per nje moment trimat e Hysenit, komandanteve shqiptaro-jugosllave komuniste dhe rojeve te tyre ua shtine armet ne zverk. Vetem gjetshmeria dhe trimeria e Ali shukriut i nxori ata nga situata qe i dergonte ne varr. Pra ky ishte Shefqeti per te cilin me shume vlente "dashuria e perjetshme me jugosllavet" se sa vellezerit e tij kosovare.

                   1. T
                    Tetovari

                    Fatkeqsisht akoma gazeta Tema meret dhe paguhet nga serbie e greqia fashiste per ta perçar kombin ton Shqiptar.

                   2. B
                    Brunilda

                    Nese jeni vërtet vlonjat dhe patriot, shkoni në Orikum, aty keni jo vetëm rruga zogu I (fashist i ndyrë për vete ky ) por mbi të gjitha rruga xhaferr deva ! Nje turp per besë

                   3. V
                    Vjosa

                    Ky MASKARAI i memorias po perpiqet të permbyse historin. Do të bej heroj kriminelet dhe trdhetaret e kombit ata që per interesat e tyre u bene bashkepunetor të pushtuesit dhe vrane DJEMTE E POPULLIT e që bene krime mostruoze në gjithe Shqiperin. Ky do jete ndonje krimb i tyre.

                    1. X
                     Xha Xhai

                     Xhaferr Deva është hero kombtar i kombit shqiptar. Ai ishte armik i sllavo-komunisteve shqipfolës qe i shërbenin Serbisë, Greqisë, Rusisë.

                     1. N
                      Nori

                      te shkerdhefte kina rracen mbase permiresohesh .

                      1. S
                       Sarandë

                       O Nori, Po te ishte Xhafer Deva gjalle sot, Janullatosi sdo tju çkyente bythen. As 300 eursha sdo te kishte. As enrin sdo tua ndrronte Janulla me.

                       1. T
                        Tetovari

                        Të lumt o i nderuar rrofsh e qofsh i lumtur me familjen tende.

                        1. R
                         Raimond vlonjati

                         Hahahahaha -- O mut muti. Deva ishte nje krimb qe te hante mutin. Ai nuk shkrepte dot nje pushke, por vetem bente krime ngaqe ishte nen mbrojtjen e gjermaneve , se keshtu i vetem Deva dhe te gjithe ju soji juaj te hani mutin. Jeni minj

                         1. G
                          Garda Pretoriane (ajo e Skenderbeut)

                          Perse ben tere keto ofendime ore Mondi. Para se te ofendosh te tjeret pa asnje aresye te keshilloj qe ta lexosh librin e Bardhyl Adem Selimit "Adem Gllavica tregon". Aty do te mesosh per idiotesirat e Shefqet Pecit dhe brigadave te Shqiperise qe bene ne Kosove.

                          1. R
                           Raimond vlonjati

                           Nuk jane te verteta fare ato qe thote ai akri ne liber Absolutihst jane genjeshtra Duhet ta dini ju te Kosoves se ju shpetuat nga Shfarosja per shkak te komunisteve Shqiptare te Shqiperise dhe Kosoves, Per arsye se Komunistet serbe menduan qe duke gjetur shkakun se ju perkrahet gjermanet tju godisnin me ekte pretekst dhe ne kete menyre Europa nuk do i pengonte sepse ishte kunder bashkepunetoreve te Nazisteve Mirepo komunistet e Kosoves me ne krye Fadil Hoxhen te ndihmuar nga Komunsitet e Tiranes , ju dolen para Komunisteve serbe duke krijuar nje opinion qe Kosovaret nuk ishin pro nazisteve dhe duke punuar ne terren me lomunsitet serbe i ndalen doren vrastare komunisteve serbe S e ndryshe ajo qe beri Miloshevici ne 1999 do ishte bere ne 1944 por sic thashe ju u ndihmuat nga ai kryekomunisti kosovar Fadil Hoxha , ai e shpetoi Kosoven nga masakra Plus pastaj me vone , gjenjda e Jugosllavise Komuniste shpetoi Shqiperine, sepse ne 1949 ne na sulmoi Greqia, dhe po te mos ishte Jugosllavia komuniste atheere do na sulmonte edhe Jugollsavia dhe ne nuk do rezitonim dot Por duke qene Jugosllavia Komuniste nuk doli ne perkrahje te sulmit grek ne 1949, keshtu qe ne mundem ta perballojme vetem Greqine se po te na sulmonte dhe Jugosllavia nga Veriu nuk do e perballonim dot dhe do shkaterrohej Shqiperia Pra gjerat nuk jane aq te thjeshta sac i shikoni juve more

                           1. G
                            Garda Pretoriane (ajo e Skenderbeut)

                            Nuk jane genjeshtra o Mondi. Shefqet Peci ishte nje pro-jugosllav qe terrorizoi shqiptaret nga Kosova. Shefqet Peci ishte nje tradhetare qe u be me jugosllavet kunder vellezerve kosovare. Eshte turp per ty dhe disa te tjereve qe t'i delni ne mbrojtje xhelatit idiot.

                            1. R
                             Raimond vlonjati

                             Absolutisht nuk eshte e vertete Shefqet Peci nuk kishte lidhje fare me serbet . o injorant i qelbur. Enveri kishte lidhje me atya dy serbet , por jo Shefqeti Shefqeti ishte nje komandant Partizan qe merrej vetem me luften partizane dhe nuk merrej fare me politike Une nuk e kuptoj ti pse genjen, se tek e fundit cfaredo genjeshtre te thuash ti bajge kosove, ka efekt te kudnert tek Shqiptaret -ju jeni ca krijesa injorante qe nuk keni nivel fare . Historine tone Partizane ne e dijme shume mire , jo vetem nga njerezit tane por edhe nga kundershtaret tane Naziste e Britanike te asaj kohe qe kane shkruajtur kujtimet e tyre per luften ne Shqiperi Shefqet Peci ishte Hero i Popullit Shqiptar , dhe nuk e luan as topi kete percaktim Gjithe ca thoni ju minjte e Kosoves , na fyen vetem inelektin e bythes azgje tjeter

                             1. G
                              Garda Pretoriane (ajo e Skenderbeut)

                              Po pra, Shefqeti si komandant lufte nuk merrej me politike por merrej me lufte kunder patrioteve shqiptare qe luftonin kunder serbo-malazezeve. E sa per fyerjet qe ben, ta them te drejten, me vie keq per ty. Shprehjet tua fyese jane tamam si te nje rrugaci!

                       2. T
                        Tetovari

                        ????????????????????

                       3. L
                        Lumi

                        Djemte e popullit serb, sllav. Tradhetare quheshin dhe quhen nga komuniste vetëm ato qe ishin kundra sllaveve, jugosllaveve, ruseve, lindoreve.

                        1. I
                         Imul

                         O Lumi, Po perse duhet te jesh kundra sllaveve, jugosllaveve, ruseve, lindoreve, apo the grekeve? A nuk ishin njerez edhe ata. Apo ne jemi race ariane dhe te tjeret jane krimba qe s'meritojne te jetojne. Ne shqiptaret luftojme ideologjine qe mbeshtet Serbine e madhe (ose Vorioepirin), por jo serbet (ose greket) vete, megjithese ka shume te infektuar me kete ideologji. Turp per ta. Por ne nuk duhet ta drejtojme urrejtjen te popujt.

                        2. D
                         Dakord

                         Rrefime leshi. Eshte njesoj si ti besosh saliut kur tregon historine e xenit per gerdecin.

                        3. P
                         Populli

                         U dergoni nje kopje te ketij shkrimi si akt-padi Uran Butkes, Kastriot Dervishit e te gjithe sojit te tyre kriminal, qe te mesojne se historia behet me drejtesi, jo me kriminalizim te shtypit, mediave e te librave historike.

                         1. P
                          Plisi

                          Dërgojani këtë muzhikëve dhe lajmëroni sllavo-komunistet shqiptare sepse Italia fashiste dhe imperializmi amerikan po furnizojne ushtrinë shqiptare me armatime.

                          1. p
                           popull

                           Vdekje fashizmit - Liri popullit!

                           1. M
                            Memi

                            Vdekje sllavo-komunizmit - Liri popullit

                          2. A
                           Avni

                           16-17 vete jane vra por ketu del e verteta qe ma pat thene im gjysh . Nipi i Xhafer Deves ka qene rastesisht ne vendin e gabuar kur nje njesit gueril i beri atentat Kadri Cakranit . Edhe per njesitin gueril ka pas diskutime sepse e beri atentatin jo me urdher nga Qarkori por me koken e vet ne shenje hakmarje per vrasjet qe kishte kryer Kadri Cakrani ne zonen e Myzeqese . Ne fund e bardha mbi te zeze kur regjimi i Enver Hoxhes nuk nxori kurre 84emrat ne duhet qe te pranojme nje histori ndryshe . Gjithsesi e verteta per mua eshte qe raprezalje ka pasur por nr i vrasjeve ka qene shume me pak

                           1. X
                            Xoni

                            E cfare rendesie ka numri? 8 apo 80 ato ishin vrasje njerezish te pafajshem nga kriminele kosovare dhe shqiptare bashke punetore te nazisteve gjermane. Dhe duhen konsideruar si te tille ne te gjithe koherat.

                            1. T
                             Tirane

                             Xoni, o koqe e vogel Kot mundohesh te nxiresh percarje ne popull. O Xoni o hijen, po sa njerz po mbysin kasta poliike duke ua vjedhur buken e duke i debuar per azilndyrve te botes. O Xoni o shpirtenxire, po ndal po munde keto hallet e stme te popullit se vajti per lesh e pastaj ka kohe e merresh edhe me histori te kaluara.

                           2. T
                            The Republic islamic of kosovo

                            Xhaferr Deva spiuni kosovar sherbetori i fashizmit ka bere masakren me te madhe ne Shqiperi ne ate kohe. Koqevaret islamike njihen qysh ne kohet e hershme qe jane te pabese dhe qe kane qene gjithmone kundra Shqiperise.

                            1. R
                             Repi

                             Ai dhe te tjerë nuk tradhtuan sllavo-komunistet qe te quheshin tradhetare prej sllavo-komunisteve.

                             1. G
                              Garda Pretoriane (ajo e Skenderbeut)

                              Xhafer Deva sherbetor i fashizmit kurse partizanet e Enver Mugoshes sherbetore te serbo-malaziasve!

                              1. I
                               Ilirjan

                               Malazezeve! C'eshte kjo pune keshtu?! Seicili ka shqipen e vet. Dy vellezer s'è flasin gjuhen njesoj! I dijme te gjitha, por s'dijme ABC!

                               1. G
                                Garda Pretoriane (ajo e Skenderbeut)

                                Ke te drejte, malazias-i (njejesi) - malazez,malazeztë shumesi.

                              2. K
                               Kastriot

                               Po gënjen! Kosovarët, shumica,e kanë dashur Shqipërinë dhe Kosovën e kanë konsideru si pjesë të ndarë të saj.

                              3. L
                               Lexues dhe Komentues

                               Shkrimi i mesiperm Tregon Qarte Gjuhen BARBARE te dhunes dhe Vrasjeve qe kane Bere Xhafer Deva dhe Kadri Cakrani,qe "Betohen" se e kane bere ne Emer te "Lirise" dhe kunder Komunisteve. 1-Eshte Turpe kur shikojme se Shqipetaret e Armatosur dirdhen rrugeve te Tiranes..dhe VARSIN Njerez te Pafajshem, si Akt Shpagimi per Vrasjen Aksidentale te Nipit te Xhafer Deves..sepse Komunistet Shqipetare kur kryenin nje Atentat merrnin ne Shenjester Direkte Bashkepunetoret e Okupatorit .p.sh Xhafer Deva..pra Nipi ka qene ne Vendin e Gabuar dhe kohen e Gabuar.. 2-Nje pyetje per Artikull-shkruesin:Pse u dashka qe Qeveria Komuniste pas Luftes te Mohonte Numeriun e Viktimave pra 70-te 80-te vete..kur vete Deshmitaret e Mesiper e Pohojne kete????? 3-Xhafer Deva, edhe ne se nuk ka "Gishte" ne kete Mesele, dhe ja Hedhe Fajin "Djemeve te Kadri Cakranit"::gennjene kur thote:7-8 vete...sepse per te Vrare nje numer te tille nuk ka pse Duheshin "Trimat"200-300-Bashibozuke...Turpe dhe vetem Turpe edhe per Artikullshkuesin qe ve ne Dyshim kete Ngjarje me "Arsyetimin" se nuk ka Pllake Perkujtimore... @@Nje MASAKER te tille Gjermanet e bene vetem ne Borove..duke Vrare rreth 112-te Burra Gra dhe Femije..por mos duhet te veme ne Dyshim Numerin e Viktimave nese eshte 3-apo 4-ter me i madhe apo i vogel??Kjo nuk i ule Vlerat e KRIMIT.. @@E cuditshme eshte se si Shpetoj Xhafer Deva pa u EKZEKUTUAR nga Komunistet pas LDB-rore..lol

                               1. T
                                Thepi

                                Kush beson se partizanet luftuan qe Shqipëria te kthehej ne një burg sllav te madh te rrethuar me tela me gjemba?

                                1. R
                                 Raimond vlonjati

                                 NUK KISHTE sllave ne Shqiperi o kar Sllavet ne Shqiperi kane arhdur kur erdhi Sala QE SILLTE fAZLLICIN ME SHOKE, DHE PASTAJ me Ramen ne pushtet Se ne kohe te Enverit nuk qasej asnje , as sllav as mut ti puna juaj

                                 1. G
                                  Garda Pretoriane (ajo e Skenderbeut)

                                  Po Miladini, Mugosha, Svetozari, Dizdareviqi a nuk ishin sllavë ???

                                  1. R
                                   Raimond vlonjati

                                   Pse me 3 sllave qe paskan ardhur ne kohne e pushtimit Nazist, dhe kjo tregon se ne Shqiperi paska pasur sllave ? hahahahahhahahahaha Ca rrac budallenjsh jane keta mor vella !!! Dhe meqe ra fjala ai Miladini ishte pro Bashkimit te Kosoves me Shqiperine Kete fakt e thote edhe Koloneli Britanik , Emery ne kujtimet e tij , i cili ishte prane Shtabit te Enverit ne vitet 1942-1944

                                   1. G
                                    Garda Pretoriane (ajo e Skenderbeut)

                                    Edhe me keq. Ata 3-4 sllavë PKSH e bene marionete te PKJ.

                                    1. R
                                     Raimond vlonjati

                                     Kush e thote kete ? Ti dhe ata budallenjte e Kosoves,? Ju jeni krijesa inferiore, jeni si minj te mbushur vetem me ligesi, se ngaqe ju vete jeni ca frikacake te piste qe nuk shkrepni dot nje pushke kunder Armikut dhe mundheni te shani ata qe kane luftuar ,\. Jeni te neveriteshem . Ca mut burra jeni ju more, qe vjen i huaji ju mbledh si dele dhe nuk shkrepni dot nje pushke te mbroni nderin tuaj. Edhe komnadnati gjerman ne Kosove ne ato vite e thote qe ju ishit firkacake . Ndersa ne Shqiperi u ngrit gjithe populli ne lufte kunder Nazisteve , i grijme Sa per PKJ, ishte e kundert Enveri ua futi atyre Kete e thote edhe historiani Amerikan Edvin Jacque ne librin e tij " Historia e Shqiperise " ku thuhet se "..... Enveri e mashtroi Titon i mori 100 milion dollare ne 1946 dhe me ato para , thau kentet, ndertoi ruget e urat e prishuara ndertoi Hidrocentrale, hkeurudhen e tij, dhe nderkaq i kerkonte cdo dite Kosoven... Por Tito genjente dhe mendonte se do mbante Enverin lidhur pas tij. Por Enveri i mori parate dhe i vuri shkelmin Titos...." Ndaj o shoku malok, shko lexo dhe meso te flasesh o rrace e lige minjsh haleje. Edhe meso te luftosh , se late nam o bajga, ju vjen i huaji dhe qendroni aty si dele qe tju mbledhe ai dhe tju vrasi si minj Kur vjen armiku ose lufto, ose ndryshe ik merr malet qe te shpetosh jeten , se armiku nuk ka meshire ai te vret Meso nga historia e Shqiperine ne Luften Nacional clirimtare , ku gjithe populli luftonte kunder Nazisteve , dhe nuk qendronin ne shpi qe ti vinte gjermani e ti mblidhte e ti vriste , sic beri vetem ne nje fshat qe i kapi ne befasi, Dhe natyrisht armiku te vret , ndaj edhe gjermani i vrau edhe femijte e djepit ne ate fshat ne Brorove te Kolonjes Por ama ne fshatrat e tjera i hante mutin si kapte dot njerezit tane se iknin ne male dhe luftonin atje Edhe mos harro ore, shko atje ne Tirane te halete pubike haj njecike mut atje qe te ngresh nivelin e IQ , si edhe te mesoh si te luftosh se jeni komplet popullsi rrembythje . Jen te gjithe si akrepe , nuk keni asnje lloj ndjenje Kombetare, por vetem lokale. Jeni tamam tribu , se tribuja mburr vetem fisin e saj pavaresisht nese jane kriminele apo jo

                                     1. G
                                      Garda Pretoriane (ajo e Skenderbeut)

                                      Ore rrumaduc vlore! Per mua asnje shqiptar i cilit do vend qofte nuk eshte i urryer. Une te gjithe i kam vellezer dhe te gjithe i dua fort. Nuk jam si ti qe urren nje pjese te kombit qe dha aq shume per shqiptarine. Te pelqeu ty apo nuk te pelqeu, ishin shqiptaret e Kosoves ne krye me Isa Boletinin ata qe e mbrojten shtetin e pare shqiptar. Ishin luftetaret e Isait ata qe i rehatuan me dajak kundershtaret e Ismailit, Luigjit, Lefit, Mit'hatit, Abdiut me shoke. https://www.fishmedia.info/isa-boletini-si-i-rehatoi-me-dajak-kundershtaret-e-pavaresise-ne-vlore-dhe-e-shpetoi-shqiperine/ E sa per raportet e Enverit me Titon, ato i dine tashme te gjithe. Deri ne vitin 1948 Enveri ishte nje kukull ne duar te jugosllaveve. Me 14 mars 1948 Byroja Politike e PPSH mori vendimin per bashkimin e Shqiperise me Jugosllavine. Ne nje leter qe Enver Hoxha ia dergon Titos me 17 mars 1948 shkruhet: "Populli yne eshte aq i lidhur shpirterisht e ekonomikisht me popujt e Jugosllavise sa asnje popull tjeter dhe ky bashkim s'ka asgje formale por ndihet thelle ne zemrat e popujve tane...Ne kemi nevoje te na thuhet nga ju nese ka ardhur momenti kur ne duhet te marrim ne shqyrtim ceshtjen e bashkimit." Nuk ke nevoje te me keshillosh qe ta mesoj historine. Ate e di shume mire. E di qe edhe Rankoviqi, Mugosha, Tito, Svetozari, Stojiniqi, Dizdareviqi... u dekoruan nga diktatori. E di qe shqiptaret u katandisen si eshte me keq duke u bere nder popujt me te varfer te botes. Prandaj, ore rrumaduc, mundohu qe ta rrespektosh edhe mendimin ndryshe. Mundohu qe nga zemra ta largosh ate armiqesi (meri) ndaj shqiptareve te tjere sepse po e verej se ajo meri po ta humbe llogjiken dhe nganjehere po behesh edhe teper qesharak .

                                2. L
                                 Lori

                                 Lexo mire shkrimin mbeturine komuniste e nxir 84 emrat .

                                 1. P
                                  Polo

                                  Nxir 84 emra beje ti i pari se kane 79 vjet dhe asnje historian si ka nxjere mgjths jane munduar shume ti gjejne . Beje ti i pari . Une e di qe ate nate ka pas genocid po jane vrare ke 15 veta max

                                 2. T
                                  Tirons-Dem-Baba-Dem

                                  Fakti qe nuk tregoni emrin e shkrimtarit e ben kete shkirm pakutim dhe aq me pak te besueshem. Ky eshte nje shkrim qe me shume perpiqet per te justifikuar 4 Shkurtin se sa per te treguar te verteten... Ndersa reklamon si te eksagjeruar propaganden Komuniste per numrin e te vrarve, po ashtu mbeshtetur ne tregimet nga goja e ish qeveritarve te qeveris kuislinge, perpiqet te uli numrin e te vrarve dhe t'a paraqis si nje hakmarrje personale e disa personve qe papatur nevoj te mbeshtetes ne propaganden Komuniste te PPSH-se, njihen nga populli si kriminel the vrases te bashkombtarve dhe vellezerve te tyre ne sherbim te okupatorve nazi-fashist. Si do qe t'a rrotullosh dhe c'fardo qoft numri i vertet i te vrarve 5-6 apo 88, fakti eshte, qe 4 Shkurti mbetet nje vrasje makabre e shqiptarve nga shqiptaret, po ashtu sic jane e mbeten ato vrasje te bera nga regjimi komunist gjate luftes dhe gjat sundimit te sistemit komunist deri ne fundin e tij. Prandaj ju lutem mus na nxirrni bajga te tilla qe perpiqen te rishkruajn historin, bajga qe perpiqen te justifikojn tradhtin e atyre qe u bashkuan dhe u vun ne sherbim te pushtuesve fashist sepse ata ishin idhtaret e anti-komunizmit dhe per te arritur kete me largpamsin e tyre ata ju paskan ngjitur okupatorve nazi-fashist per te "shpetuar" Shqiperin nga Komunizmi i "tmerrshem"... Fakti eshte qe vendi u pushtua, disa ju bashkuan dhe u vun ne sherbim te okupatorve duke vrar vellezerit e tyre, dhe disa te tjer dolen nepe rmale duke len familjet e tyre per te luftuar dhe mbrojtur atdheun e tyre pakursyer as jeten e tyre... Akoma jetoj njerez qe e kan perjetuar ate ngjarje makabre, pavarsisht nuancave zbukuruese qe perpiqen te japin paloshkrimtar apo palo historian te till..., akoma jetojn bijt, bijat e nipat e mbesat e atyre qe perjetuan ate dite makabre, prandaj s'ka nevoj per numra apo shkrime te tilla. Gjyshin tim nje njeri i thjest, invalid qe ne mosh te re, duke u kthyer nga puna, naten e 3 Shkurtit e ndaluan ne rruge dhe e vune kundrejt murit dhe kur njeri nxorri koburen per t'a ekzekutuar, tjetri i tha "cmerresh me nje njeri te caluar, s'mjafton sa gjak esht dershur...?". Kurse tezja ime qe ishte 10 vjec ne ate kohe, kujton se rruget e lagjes ishin te lara me gjak... PRANDAJ JU LUTEM MOS NA PROVOKONI ME SHKRIME TE TILLA PER TE JUSTIFIKUAR NJE NGJARIA MAKABRE!

                                  1. K
                                   Komentues i perhershëm i gazetes Tema

                                   Gazetari qe shkruan shkrime te tilla duhet te jete i pergjegjshem per ato qe shkruan qe te mos "vrase" edhe ai si ata te paret. Do ti thosha te bente kujdes dhe dallim ne keto vrasje. Asnjehere nuk krahasohen vrasjet qe jane bere ne kohen e luftes kunder atyre qe ishin pro pushtuesit dhe vrisnin partizanet qe kishin misionin e tyre per çlirimin e Shqiperise edhe me jeten e tyre , pavaresisht se ç'do vinte me pas qe nuk e dinin. Nuk krahasohen fare vrasjet qe ka bere Shefqet Peçi me vrasjet e Xhafer Deves apo dhe vrasjet e mevoneshme. Ështe absurde dhe nuk duhet te xhvishemi fare nga morali njerezor dhe te ngelemi dru i thate ne doren e krimit monstruoz si po ndodh. Në lufte egzistojne ligji i luftes dhe s'ka nevoje per gjykate dhe gjyqtare si per ata qe luftojne ashtu edhe per ata qe luftohen; ndryshe lufta behet si ne "demokraci" qe kriminelave u jepet dhoma pa qira me kushte moderne me te drejte per te vazhduar jeten apo politikanet u sigurohet jeta edhe kur vrasin vete apo me urdher ne emer te pushtetit. Jane ngaterruar keq gjerat, prandaj krimi egziston dhe zgjerohet me vetgjyqesi . Une pyes njerezit: Kush i vrau ata ne 1997, 14 shtator 1998, ne Gerdec, po ne 21 janar me ligj apo pa ligj?! A u pergjigj krimineli Sali Berisha ndonjehere para prokuroit apo gjykatesit ketu e 32 vjet? E, pra, zoti gazetar, merru me keta qe po na vrasin perdite se do na vrasin dhe femijet , niper e mbesa dhe do na e shuajne rracen fare kriminelet e sotem Ne qoftese nuk e ben dot, ik ne emigracion si shume te tjere edhe si une.

                                   1. p
                                    poshtë vlleho-cincarët

                                    Te kishin vra sa më shumë ndoshta edhe do te ishte berë Shqiperia e shqipetareve, per fat te keq sllavokomunistët e me kurvat e tyre si puna Hoxhes, Shehut etj. i arriten qellimit te instalojnë pushtetin sipas deshires vlleho-cincare dhe ate deri ne dite te sotme.

                                    1. H
                                     Hordhia e ndyre e Sali Rrumpalles

                                     Ndyresira genjeshtare. Gjyshi im e ka urryer komunizmin me gjithe qenien e tij. U persekutua.nga Sigurimi famekeq per bindjet e tij, dhe per faktin se ne kohën e Zogut dhe ne kohën e Luftes ishte gjykatës. Por, strehoi partizane ne shtepi, sepse thoshte "unë Isha i djathte, por jo fashist". Dhe me 4 Shkurt, pavaresisht se ishte gjykatës, vetem nga informatat e agjenteve se kishte strehuar partizane, njerezit e Chafer Deves i shkruan ne shtepi per ta arrestuar. E ka shpetuar gjyshja ime, sepse u tha njerëzve të Xhafer Deves "burri është me gjermanet se e ka thirrur vetë Fictuni per nje takim." Banditet e Xhaferit u tremben kur u permend Fictuni dhe gjermanet, dhe ikën. Po të kishin hyre brenda, do ishte vrare ate nate. Trupat e të vrareve i pane të gjithë të nesermen. Propaganda komuniste nuk i beri zë lojes, sepse komunistet u ndjenje fajtore per raprezaljen. Atentati ndaj Kadri Cakranit ishte një idiotesi, i pamenduar,dhe pa aprovim. Aty u vra nje i pafajshem si nipi i Xhaferit. Ai atentat nuk perfaqesonte luften por vellavrasjen. Edhe masakra qe pasoi. Prandaj ishte një atentat per t'u harruar. Por ata të pafajshem qe u vrane nga Xhafer Deva nuk mund te mohohen. Të keni turp qe kerkoni t'u mohoni vdekjen atyre të pafajshmeve. Fashizmi ishte një e keqe boterore dhe debilat e Memorie.al nuk mund te hedhin poshtë Luften Antifashiste të aleateve Anglo- amerikane. Turp të keni.

                                     1. D
                                      Dhia

                                      Pa ua thene jugosllavet e ruset se duhej te luftonin pushtuesin e huaj, a do ta luftonin ate PKSH dhe ato qe iu bashkuan UNÇL?

                                      1. D
                                       Dhia

                                       Pa ua thene jugosllavet e ruset se duhej te luftonin pushtuesin e huaj, a do ta luftonin ate PKSH dhe ato qe iu bashkuan UNÇL?

                                       1. A
                                        Avni

                                        Historikisht te jap te drejte . Une si familje Tiranase e kam shpjeguar me siper historikun sipas gjyshit tim qe perkon me historine qe keni treguar dhe ju . Pra atentati skishte te bente me Xhafer Deven po me Kadri Cakranin . Nipi i Xhaferit u ndodh aty ne kohen e vendin e gabuar . Dhe atentatoret nuk vepruan me urdher o plan nga qendra po me koken e vet . Pra me shume ishin anarkiste . Por me shume se 16-17 te vrare nuk ka pasur . Dhe roli i Qazim Mulletit e Shaqir Prezes komandantit te chandarmerise ka qene tejet pozitiv e paqesor . Nese lexon me siper ne shkrim deponimi i eshte mare me dhune nga komunistet pas luftes sekretarit te Xhafer Deves . Sa per divizionin Skenderbeg komandanti gjerman ka te drejte se vertet ishin katila e i binin ne qafe popullit e tregtareve te Tiranes .jepini Çezarit ate qe eshte e Çezarit .Ishte lufte e lufta ka ligje te tjera

                                       2. S
                                        Shefqet Çela

                                        Ndrimi i emrit të rrugës 4 Shkurti është një tjetër plumb në gjoksin e martirëve. Mallkuar qoftë ai që e bëri këtë veprim dhe dihet kush. Emri i Ibrahim Rugovës nuk mund t'a lajë atë masakër. GJER MITROVICA KA MARRË PJESË NË SULM TË POSHTËR E TË PA BESË. LAVDI TË RËNËVE!

                                        1. S
                                         Shefi

                                         Tradhetare nuk ishte PKSH, kopilja e serbeve, jugosllaveve, ruseve, sllaveve.

                                         1. E
                                          Edi

                                          Ik o lopcar i Kosoves , na hengesh mutin, kopile te serbise jeni ju muter , se ju jeni si minj frikacake muti, nuk shkrepni dot nje pushke Ndersa Komunistet Shqiptare i shkerdhyen motren Titos dhe gjithe Jugosllavise sa foli gjithe Bota atehere

                                        2. G
                                         Gjergji Simaku

                                         O te mjere lexoni dosjen e CIAs per Xhafer Deven te kuptoni si ndodhi 4 Shkurti: https://www.cia.gov/readingroom/docs/DEVA, XHAVER_0068.pdf

                                         1. 4
                                          4 Shkurti

                                          Ju edhe kur botoni idiotesite e ballisteve, as foton nuk dini tja gjeni tamam. Ca lidhje ka foto nga rezistenca franceze me masakren e 4 shkurtit? Qe u qfhsit n bth ju dhe dashnor kaloci

                                          1. M
                                           Moisi Golemi

                                           Kaloç. Të q!ftë gomari i Usta Hasanit, o bq analfabet.

                                           1. E
                                            Ed

                                            Propagande antishqiptare ballisto-zogiste-saliste, Jo nga deshmimtaret por nga autori I shkrimit! Deshmia e pare eshte plotesisht bindese dhe numuri 84 nuk doli nga propaganda kumuniste por nga varet e hapura nga antishqipetaret per shqipetaret!!

                                            1. C
                                             Cika

                                             Te lumte per kete link. Te hane muuut kelyshet e saliserbit - antishqiptare pa fe dhe atdhe.

                                             1. L
                                              Loni

                                              Ngjarje tepër e rëndë dhe e dhimbshme. Më bën përshtypje tek komentuesit se e kalojne lehtë apo dhe e miratojne faktin që PPSH e rrit ndjeshem numrin e të vrareve... Të genjesh popullin për një ngjarje kaq të ndjeshme është e rëndë: kush genjen një herë genjen përherë... Nejse, kryesorja: falë Zotit paska qenë goxha me pak numri i të vrarë se versioni zyrtar...

                                              1. D
                                               Detari

                                               akoma ka skiptar qe mbrojne sllavokomunizmin turk te enver hoces?

                                               1. p
                                                pirro

                                                sipas vete Xhandarmarise Tirane:4 shkurt 1944 - 4 shkurt 2023 Masakra e Kriminelit Xhaferr Deva ndaj shqiptareve. Përmasat e kësaj masakre i pohon të nesërmen Komanda e Xhandarmërisë në raportin e saj ku thuhet: “Forcat e xhandarmërisë, së bashku me forcat e Regjimentit “Kosova” dhe me vullnetarët e Ballit Kombëtar, këtë natë kanë bastisur 230 shtëpi, ku kanë arrestuar 478 persona të dyshimtë dhe nga këta 84 më të rrezikshmit i kanë pushkatuar. Nga të 84 të pushkatuarit rezulton se 67 janë shqiptarë, 9 italianë, 4 malazezë, 2 maqedonas, 1 grek (minoritar) dhe 1 çifut. Viktimat kanë qenë nga Tirana 29 dhe 37 nga rrethet Fier, Korçë, Durrës, Shkodër, Vlorë e Diber.

                                                1. T
                                                 Tironci

                                                 Komunistet çliruan shqiperin dhe ishin bijt me te mir te ktij populli , ata çliruan vendin nga okupatori nazistofashist dhe bashkepuntoret e tyre antishqiptar qe kerkonin te ruanin me çdo çmim pushtimin gjerman , partia komuniste ishte aleate me Ameriken britanin e Rusin dhe me ter boten qe luftonte kunder nazifashizmit , bashkepuntoret e nazifashizmin dhe me von UDBs jan tradhtar pisa antishqiptar , kta nuk luftuan komunizmin por kundershtarin qe drejtonte shqiperin nga viti 45 -90 qe i votonin 99.99 perqind e shqiptarve . tashme kjo histori esht mbylluar historia shqiptarve fillon ne vitin 90t

                                                 1. s
                                                  shqip

                                                  O koqe, askush nuk i mjihte komunistet deri pas clirimit. PKSH ka qene. E ilegalitet deri ne 1949-ten. Njerezit ju bashkuan luftes per liri kunder okupatorit te shtyre nga patriotizmi, por jose ishin mbeshtetes te komunizmit. Mbas clirimit komunistet filluan propoganden qe vazhdon ta besosh zotroteedhe sot.

                                                 2. K
                                                  Kunder kosovareve!

                                                  Kosovaret per ne shqiptaret jane ashtu si edhe serbet per kosovaret. Ata nuk duhet qe te lejoheshin as ne kohen e Enver Hoxhes dhe as tani qe te fusnin kemben ne token shqiptare. Njerez më injorantë, intrigantë, të pabesë, me nje zhvillim shume te ulet njerëzor nuk kemi pare. Ne tere historine tone, nuk ka patur asnje rast qe shqiptaret te kene kaluar kufirin dhe te vrasin ndonje kosovar dhe aq me pak qe te benin lufte kunder tyre. E kunderta ka ndodhur shpesh. Edhe gjendjen e tanishme ne Shqiperi e keni ne saje te dyndjeve barbare nga Kosova.

                                                  1. G
                                                   Garda Pretoriane (ajo e Skenderbeut)

                                                   Qenke nje idiot i neveritshem!

                                                   1. s
                                                    shqip

                                                    Sakte dhe jo vetem kaq, por tipa si puna e ketij idjotit anti-kosovar bejne punen e serbit dhe grekut, bile edhe pa pagese. Ky palo hajvan me zile, harron se kosovari Isa Boletini me kosovaret e tij ju bene mburoje shtetit te pare shqiptar te Ismail Qemalit duke e mbrojtur ate kunder grekeve ne jug e serbeve ne veri.

                                                  2. S
                                                   Sing Tung Fang

                                                   Me duket se shkrimi eshte me stilin e nje autori, nje tip me llagapin e cuditshem, Takatukja a Tabakllaja.

                                                   1. A
                                                    Ad

                                                    Nje komentuesit më sipër shkruan se në Orikum ka dy rrugë të emertuara Zogu I dhe Xhafer Deva, shpresoj të mos jetë e vërtetë... Nese po, ne dukatasit paskemi vdekur... Tokat e Orikumit janë të Dukatit, bastion nacionalist gjatë Luftes, s'ka të bëjë fare me Xhafer Deven një kriminel i rendomte jenicer i forcave të së keqes... Midis Ballit dhe PKSH ka një hapesire të madhe ku mind të rreshtohen patriotet e vërtetë...

                                                    1. a
                                                     astrit

                                                     Fatkeqesisht historia nuk lexohet e perceptohet si shkence por si nje propogande partie. Ne histori kane rendesi faktet ne politike mbizoterojne propoganda e pa arsyeshme. Pavaresisht nga bindjet e formimet politike te njerezve historia do thote fjalen e saj me dokumenta e logjik te ftohte sepse kjo eshte roli i saj ne shoqeri.

                                                     1. e
                                                      emigranti

                                                      Nisur nga deshmite e ish zyrtareve te larte te dhena nen presionin e hetuesise komuniste, thote se pasi ju be atentat nga komunistet Kadri Cakrani ku u vrane 3 djem te tij dhe u plagos nipi i tij ne njerin aksion dhe e atentatin tjeter qe duhet te kete ndodhur afersisht ne te njejten kohe nipit te Xhaferr Deves duke e vrare ate, djemte e tjere te Kadriut, po ate nate, pra me 4 shkurt, organizuan raprezaljet ne shenje hakmarrje duke vrare 84 te rinj komuniste dhe arrestuar mbi 200 te tjere. Shifra duket pak e egzagjeruar per me teper qe edhe sot nuk dihet se kush ishin viktimat. Gjithashtu nga deshmite nuk del qe raprezaljet e nates se 4 shkurtit te jene organizuar nga Xhaferr Deva. Megjithate nevojiten te dhena me te plota per te hedhur drite mbi kete ngjarje te dhimbshme, e cila duhet te shkruhet pa ndikime politike, duke e deformuar realitetin dhe manipuluar popullin.

                                                      Lini një Përgjigje