Bankat apo mikrokreditë? Ku janë shanset më të larta për aprovim të kredisë në Shqipëri?

17 Nëntor 2023, 21:20Ekonomia TEMA
Bankat apo mikrokreditë? Ku janë shanset më të larta

Bankat dhe institucionet microfinanciare janë duke luajtur një rol të rëndësishëm në rrugën drejt një revolucioni financiar në Shqipëri. Në 6 mujorin e parë të vitit 2023, disa shifra të rëndësishme tregojnë për zhvillimet në sektorin e kredive në vend.

Sipas bankës së Shqipërisë, gjatë kësaj periudhe janë disbursuar rreth 51,000 kredi nga bankat tradicionale, përfshirë kredinë hipotekore. Një numër i konsiderueshëm, por më interesant është se sipas buletinit të fundit të Shoqatës së Mikrokredisë, janë disbursuar 126,900 kredi nga kompanitë mikrofinanciare në të njëjtin kohë. Kjo tregon se institucionet microfinanciare janë duke fituar terren në tregun e kredive të Shqipërisë, duke ofruar një gamë të gjerë të shërbimeve financiare për individët dhe bizneset e vegjël.

Shqipëria po ben hapa perpara ne rritjen e financimit, i nxitur edhe nga kompanitë fintech mikrofinanciare si iute, të cilat po kapërcejnë boshllëqet e njohurive dhe po promovojnë përfshirjen financiare të të gjitha kategorive, moshave dhe individëve.

Bankat tradicionale janë ofruar historikisht për grupe të përzgjedhura, me një njohuri të caktuar financiare, duke përjashtuar pa dashje shumë shqiptarë, veçanërisht ata në rajonet e pashërbyera.

Fintech, i ilustruar nga iute, është kampion i përfshirjes financiare, duke i bërë shërbimet financiare të aksesueshme për të gjithë.

Platformat dixhitale dhe aplikacionet celulare si Myiute ofrojnë një përvojë miqësore për përdoruesit, duke fuqizuar individët, për të hyrë në kredi dhe për të menaxhuar financat. Në kontrast me proceset komplekse tradicionale bankare, iute thjeshton shërbimet financiare në vetëm pak minuta.

Duke ndjekur këtë trend, financat në Shqipëri po demokratizohen gjithnjë e më shumë falë kompanive fintech si iute, duke hapur rrugën për një të ardhme financiare më shpresëdhënëse dhe më gjithëpërfshirëse.

Lini një Përgjigje