“Në garë me lojtarët globalë” – Franca nënshkruan marrëveshje për ngritjen e fabrikës së çipave prej 7.5 miliardë eurosh

6 Qershor 2023, 22:42Hi-Tech TEMA

“Në garë me lojtarët globalë” – Franca

Ministri francez i Ekonomisë Bruno Le Maire nënshkroi një marrëveshje për ngritjen e një fabrike të re gjysmëpërçuese në Francë me CEO të STMicroelectronics dhe GlobalFoundries, të mbështetur nga 2.9 miliardë euro para publike.

Ndërsa kërkesa për gjysmëpërçues, një element thelbësor i të gjitha pajisjeve elektronike rritet, lojtarët globalë si Shtetet e Bashkuara, Kina dhe BE-ja kanë subvencionuar shumë kapacitetin e tyre të prodhimit vendas në një përpjekje për të reduktuar varësinë e zinxhirit të furnizimit.

Le Maire deklaroi se marrëveshja, e nënshkruar në 5 qershor, garantonte se shteti francez mund të kapte potencialisht “5% të prodhimit industrial të fabrikës vetëm për prodhuesit francezë” nëse Franca do të përballej me një ndërprerje të zinxhirit të furnizimit.

Ministri i Ekonomisë deklaroi se kjo masë ishte në përputhje me “objektivin e largimit të rrezikut” që Franca kishte mbi paqëndrueshmërinë gjeopolitike.

Përmbajtja e marrëveshjes

CEO i GlobalFoundries, Thomas Caulfield, e quajti marrëveshjen një “partneritet” me shtetin francez.

Ka një konkurrencë “të ashpër” në mbarë botën, tha Caulfield, në të njëjtën kohë me një garë subvencionesh, vetëm SHBA-ja ndau 52 miliardë dollarë në subvencione publike vetëm për prodhimin e gjysmëpërçuesve.

Subvencioni francez prej 2.9 miliardë eurosh është pothuajse 40% e kostos totale të projektit. Subvencioni duhet t’i ndihmojë të dy prodhuesit të dyfishojnë prodhimin e tyre deri në vitin 2030, të jenë më efikas në energji dhe të zhvillojnë teknologjinë më të avancuar.

Sipas Le Maire, teknologjia e zgjedhur për këtë fabrikë duhet të reduktojë konsumin e ujit të procesit industrial me 60%. Caulfield shtoi se teknologjia e përdorur do të përdorte 130 MW më pak se fabrikat e krahasueshme.

Le Maire tha se ai synon që Franca të bëhet “kombi i parë në botë” që arrin gdhendje më të holla, deri në dhjetë nanometra me 40 që është norma aktuale. Jean-Marc Chéry, CEO i STMicroelectronics, shpjegoi se me këtë nivel hollësie, gjysmëpërçuesit mund të adresojnë të gjitha kërkesat e tregut në të ardhmen.

Gara e subvencioneve

Shkurtin e kaluar, Intel, një prodhues amerikan i gjysmëpërçuesve, i kërkoi qeverisë gjermane të rrisë fondet e ndihmave shtetërore të dakorduara tashmë për ndërtimin e dy fabrikave mega fabrika, fabrika moderne të mikroçipëve, në Magdeburg.

Kërkesa u justifikua bazuar në rritjen e kostove të energjisë dhe lëndëve të para, pasi prodhimi i çipave është një industri jashtëzakonisht intensive për energji. Megjithatë, ai gjithashtu nxiti shqetësimet se prodhuesit mund të vendosin qeveritë kundër njëra-tjetrës në garën e subvencioneve.

I pyetur nga EURACTIV France në lidhje me rreziqet e rritjes së kostove, Le Maire deklaroi se marrëveshja ishte “përfundimtare” dhe përfshinte “garanci vëllimi” për prodhimin. Ai shtoi se duke parë këto kushte, nuk kishte rrezik për rritje të kostove.

Për më tepër, “ka vend për të gjithë në këtë treg”, deklaroi Le Maire, duke shpjeguar se “forcimi i strategjisë së saj industriale” franceze ishte në përputhje me atë të BE-së.

Chéry shpjegoi se “50% e fabrikës tashmë është ndërtuar dhe 33% tashmë ka filluar prodhimin”, duke theksuar se nuk do të ketë rritje të kostove.

Ai theksoi më tej se kërkesa për gjysmëpërçues në lëvizshmëri të qëndrueshme ose energji të rinovueshme ishte tashmë aty dhe se fabrika që po ndërtohet në qytetin e Crolles, në rajonin Auvergne-Rhône-Alpes, pranë qytetit të Grenoble, do të jetë në gjendje t’i kapë këto mundësi.

Strategji e shtrenjtë industriale

Qeveria synon të sigurojë “pavarësinë industriale”, shpjegoi Le Maire, duke vazhduar se kjo nuk është pjesë e një “strategjie shkëputjeje” me Kinën e cila “nuk do të kishte kuptim dhe është e paarritshme”.

Më pas ai shtoi se subvencioni prej 2.9 miliardë eurosh është pjesë e planit të investimeve “Franca 2030”, i cili synon “të kapërcejë hendekun industrial francez”.

“Nuk ka shpenzime të reja”, shtoi ai, duke iu referuar “disiplinës buxhetore” që vendosi qeveria franceze për të ulur borxhin e saj, i cili aktualisht qëndron në 111.6% të PBB-së.

Shkalla në të cilën shpenzimet publike duhet të financojnë investimet ka ndezur debate të ndezura në Francë së fundmi, pasi agjencia e vlerësimit të kredisë Fitch uli vlerësimin francez një muaj më parë. Megjithatë, agjencia e vlerësimit të kredisë S&P njoftoi të premten (2 qershor) se vendi do të mbajë vlerësimin aktual AA.

Lini një Përgjigje