Shteti i parë amerikan që bllokon plotësisht platformën TikTok!

14 Prill 2023, 21:20Hi-Tech TEMA

Shteti i parë amerikan që bllokon plotësisht platformën

Ligjvënësit në Montana në SHBA u afruan një hap më afër për të miratuar një projekt-ligj për ndalimin e funksionimit të TikTok në shtet, një lëvizje që do të përballet me sfida ligjore, por gjithashtu do të shërbejë si një terren testimi për Amerikën pa TikTok që shumë ligjvënës kombëtarë kanë parashikuar.

Propozimi i Montanës, i cili ka mbështetje nga legjislatura e kontrolluar nga GOP e shtetit, është më gjithëpërfshirës sesa ndalimet e vendosura në pothuajse gjysmën e shteteve dhe në qeverinë federale të SHBA që ndalojnë TikTok në pajisjet qeveritare.

Dhoma e miratoi projektligjin 60-39 të enjten pas një leximi të dytë. Një votim përfundimtar i Dhomës së Përfaqësuesve ka të ngjarë të bëhet të premten, pas së cilës projektligji do t’i përcillet guvernatorit republikan Greg Gianforte. Ai ka ndaluar TikTok në pajisjet qeveritare në Montana. Senati e miratoi projektligjin 30-20 në mars.

TikTok, i cili është në pronësi të kompanisë kineze të teknologjisë ByteDance, ka qenë nën një vëzhgim intensiv për shqetësimet se mund t’i dorëzojë të dhënat e përdoruesve qeverisë kineze ose të shtyjë propagandën dhe dezinformimin pro-Pekinit në platformë.

Ndalimi i Montanës nuk do të hynte në fuqi deri në janar 2024 dhe do të ishte i pavlefshëm nëse Kongresi miraton një ndalim ose nëse TikTok nuk do të ishte më i lidhur me qeverinë kineze.

Projektligji do të ndalonte shkarkimet e TikTok në Montana dhe do të gjobiste çdo “entitet” një dyqan aplikacionesh ose TikTok me 10,000 dollarë (9,048 €) në ditë për çdo herë që dikujt “i ofrohet aftësia” për të hyrë në platformën e mediave sociale ose për të shkarkuar aplikacionin. Dënimet nuk do të zbatohen për përdoruesit.

Mes tensioneve gjeopolitike në rritje me Kinën, administrata e Biden kohët e fundit ka kërcënuar se mund ta ndalojë aplikacionin nëse pronarët kinezë të kompanisë nuk i shesin aksionet e tyre.

Për të shmangur secilin nga këto rezultate, TikTok është përpjekur të shesë një propozim për sigurinë e të dhënave të quajtur “Project Texas” që do të drejtonte të gjitha të dhënat e përdoruesve të SHBA-së në serverët e operuar nga gjigandi i softuerit Oracle.

Lini një Përgjigje