Bill Gates mbi inteligjencën artificiale: Epoka e saj ka filluar…

22 Mars 2023, 21:40Lifestyle TEMA

Bill Gates mbi inteligjencën artificiale: Epoka e saj ka filluar…

Bill Gates botoi një letër me shtatë faqe të quajtur “Epoka e AI ka filluar” duke paraqitur pikëpamjet e tij për të ardhmen e inteligjencës artificiale (AI).

Ai theksoi se “evolucioni i IT-së është i një rëndësie të ngjashme me atë të krijimit të procesorëve, kompjuterëve personalë, internetit dhe telefonave celularë. Në jetën time kam parë dy teknologji kryesore që më lanë pa fjalë. E para ishte krijimi i një ndërfaqeje grafike të përdoruesit në vitet ’80, diçka në të cilën bazoheshin të gjitha sistemet operative moderne, përfshirë Windows. E dyta ishte evolucioni i ChatGPT i OpenAI”.

Bashkëthemeluesi i Microsoft-it përmendi gjithashtu se ai ka punuar me OpenAI që nga viti 2016 kur kompania arriti të bëjë provimet pranuese të AI-së në një shkollë të Biologjisë. Një vit më vonë, i njëjti program mundi të “kalonte” provimet e nivelit universitar.

Letra e Gates u shoqërua me lançimin e chatbotit të ri të AI të Google, “Bard”, i cili tani konkurron me shfletuesin Bing të Microsoft. Duhet të theksohet se ka kaluar vetëm një javë që kur OpenAI njoftoi azhurnimin e ChatGPT në GPT-4.

Gates, i cili më parë ka folur se si AI mund të përdoret për të edukuar dhe ofruar këshilla shëndetësore në pjesë të largëta të botës, theksoi se letra e tij përfshinte gjithashtu kurthet e mundshme që zhvillimi dhe përdorimi i saj mund të fshehë, të kësaj teknologjie, por edhe mundësinë e krijimit të një sistem autonom të TI-së i cili mund të krijojë rregullat dhe qëllimet e veta.

Për sa i përket tregut të punës, Gates thekson se AI mund të përdoret si një “sekretar dixhital” për të përmirësuar produktivitetin e punëtorëve. Inteligjenca artificiale në programe si Microsoft Office mund të ndihmojë në hartimin dhe dërgimin e e-maileve dhe formave të tjera të komunikimit ndërmjet punonjësve.

Për sa i përket shëndetit, Gates vuri në dukje se AI mund ta bëjë më të lehtë për mjekët dhe infermierët duke plotësuar dokumente dhe shënime gjatë ekzaminimit të vizitorëve.

Në të njëjtën kohë, ai tha se TN mund të përdoret në shumë vende ku një përqindje e madhe e popullsisë nuk ka akses tek mjekët si për parandalimin ashtu edhe për shërimin e sëmundjeve.

Ai vuri në dukje se AI tashmë po përdoret në sektorin e shëndetësisë për dizajnimin e ilaçeve dhe analizën e të dhënave mjekësore, por gjenerata e re e mjeteve mund të ndihmojë në kufizimin e efekteve negative të farmaceutikëve dhe për të llogaritur dozën e saktë.

Sipas Business Insider, Gates theksoi se AI mund të krijojë fruta rezistente ndaj klimave të ndryshme dhe gjithashtu në krijimin e vaksinave për kafshët, veçanërisht duke pasur parasysh përkeqësimin e krizës së ndryshimeve klimatike.

Gates parashikoi se AI gjithashtu mund të transformojë industrinë e arsimit brenda 10 viteve, duke ofruar forma specifike të të mësuarit që janë “të përshtatura” për nevojat e secilit student dhe që do të rrisin etjen e tyre për të mësuar.

Në të njëjtën kohë, AI mund të lehtësojë punën e mësuesve përmes krijimit të kurseve dhe leksioneve të cilat do të jenë interesante për studentët.

Miliarderi theksoi se ky TN duhet të jetë i disponueshëm në të gjitha shkollat ​​pavarësisht nga shtresat sociale të cilave u përkasin nxënësit. Në të njëjtën kohë, mësuesit duhet të përshtaten me përdorimin e teknologjive të reja si GPT dhe të rrisin përdorimin e tyre dhe përfitimet që mund t’u ofrojnë studentëve.

Përveç skenarëve “apokaliptikë” të një AI autonome për të cilën kanë paralajmëruar si Gates ashtu edhe Elon Musk, shumë janë gjithashtu të shqetësuar se si mund të përdoren fazat e hershme të kësaj AI për të zbatuar censurën. Duhet theksuar se Musk tashmë ka theksuar se po krijon një ChatBot të ri i cili “nuk do të bjerë në grackat e propagandës së majtë që është vërejtur në ChatGPT”.

1 Komente

  1. t
    tartarini

    Mos na i jepni kete se eshte ndoshta njeriu me i papelqyer ne bote, hiqet si bamires por ne te vertete perdor sistemin per te fituar para pa konkurece..!!!

    Lini një Përgjigje

    Blog Tema