Ambasadorja Hohmann shpjegon pse BE-ja u tërhoq nga granti 28 milionë euro për Portin e Durrësit

25 Nëntor 2022, 16:11Sociale TEMA

Ambasadorja Hohmann shpjegon pse BE-ja u tërhoq nga granti 28 milionë

Ambasadorja e Bashkimit Evropian në Shqipëri, Christiane Hohmann ka sqaruar përfundimisht se pse është anuluar një grant prej 28 milionë eurosh nga fondi i Investimeve për Ballkanin Perëndimor, lidhur me Portin e Durrësit, ku ka shpjeguar se gjithçka lidhet me ndryshimin e kushteve të investimit.

“Sa herë ka ndryshim të kushteve të investimeve, ndryshim të granteve të investimeve, kjo bën që ato të anulohen”, ka treguar diplomatja gjermane.

Teksa, ajo e theksoi se pavarësisht këtij fakti, kjo gjë nuk do të thotë se nuk do të ketë komunikim me Qeverinë për të kuptuar se si investimi mund të zhvillohet më tej e më pas të kryhet.

Anulimi i grantit

Granti i Fondit të Investimeve për Ballkanin Perëndimor për Portin e Durrësit është anuluar të enjten e 24 nëntorit 2022.

Kështu ka konfirmuar për Albanian Post zyra për media e Bashkimit Evropian në Tiranë, pasi lajmi u dha fillimisht nga “Radio Evropa e Lirë”.

Shkak për këtë vendim është bërë modifikimi i projektit.

“Si rezultat i modifikimit të projektit dhe ndryshimit të përdorimit të portit aktual, BE-ja ka anuluar grantin e mbetur të WBIF (Fondi i Investimeve për Ballkanin Perëndimor) për investimin për projektin e mëparshëm të portit”.

Zyrtarët e unionit shprehen se, janë “duke u konsultuar me përfaqësuesit e Qeverisë edhe për prioritetet e investimeve”.

Vlera e këtij granti ishte 28 milionë euro.

Projekti parashikonte rehabilitimin e kalatave 1 dhe 2 në Terminalin Perëndimor të Portit të Durrësit, ku përpunohen thuajse të gjitha mallrat që vijnë nga jashtë.

Ndërhyrja ishte e domosdoshme pasi njëra prej tyre është ndërtuar në vitet 1945-1951 dhe tjetra më 1972 dhe ndërhyrjet e vetme janë bërë më 1994.

Projekti i financuar edhe nga BE-ja, parashikonte zgjerimin e sipërfaqes së kalatave, si dhe rritjen e thellësisë së projektuar, në mënyrë që të ankorohen edhe anije më të mëdha.

Ndërkohë, marrëveshja e nënshkruar ndërmjet Qeverisë shqiptare dhe investitorit nga Dubai, Mohamed Alaabar, e shndërron portin aktual në port jahtesh.

Nuk është hera e parë që Bashkimi Evropian shpreh rezerva për projektin e qeverisë shqiptare për të transferuar portin e Durrësit në Porto Romano.

Ndërkohë, sot në Kuvendin e Shqipërisë merret vendim për hapjen e tenderit për ndërtimin e portit të ri tregtar.

1 Komente

  1. a
    american16al

    Me mire qe u anallua sepse porti do te mbetej ne nivelet e nje shekulli mbrapa po te shikosh invetimin prej 2.5 miliard duke e kthyer ate ne nje makine qe do te gjeneroje mireqenie per popullin e Durresit e Shqiperise.

    Lini një Përgjigje