“Brezi COVID” i studentëve në krizë të shëndetit mendor

28 Qershor 2022, 22:40Shëndeti TEMA

“Brezi COVID” i studentëve në krizë të

Pandemia ka pasur pasoja të qëndrueshme në shëndetin mendor të “brezit COVID” të studentëve.

Ka përkeqësuar shkallën e ankthit, depresionit dhe vetëdëmtimit, duke rezultuar në një “rritje të konsiderueshme” të të rinjve që luftojnë në universitet.

Universitetet në Mbretërinë e Bashkuar kanë raportuar se më shumë studentë po përjetojnë probleme të shëndetit mendor pas pandemisë dhe se kjo pritet të vazhdojë.

Presidentja e Unionit Kombëtar të Studentëve (NUS), Larissa Kennedy, ka thënë se është “thellësisht e shqetësuar” nga kriza e shëndetit mendor të studentëve.

Sipas saj, kjo situatë “po përkeqësohet”, siç ka nxjerrë edhe një studim i NUS që sugjeron se “shumica e studentëve janë të ngarkuar nga ankthi”.

Po ashtu hulumtimet nga shoqata e shëndetit mendor Humen kanë sugjeruar se mbi dy në pesë studentë (41%) nuk mendonin se institucioni i tyre parandalonte shfaqjen e problemeve.

Gati gjysma e tyre (47%) kanë thënë se vështirësitë e shëndetit mendor kishin një ndikim negativ në përvojën e tyre universitare, ndërsa një e treta nuk dinin se ku të shkonin për të kërkuar ndihmë.

Sipas Kennedy, betejat e studentëve janë shkaktuar nga presioni i provimeve të kombinuara me krizën e kostos së jetesës.

Ajo ka drejtuar thirrje për më shumë fonde për të futur “qendra të hershme të mbështetjes” që do të “parandalonin mijëra njerëz që të arrinin pikën e krizës”.

Qeveria, javën e kaluar, njoftoi tre milionë paund financim për të mbyllur hendekun midis shërbimeve mjekësore dhe shërbimeve të shëndetit mendor universitar.

Ekspertja e shëndetit mendor, Dominique Thompson, ka thënë se profesionistët kanë parë “një rritje të konsiderueshme” të studentëve që paraqiteshin me çrregullime të të ngrënit, ankth, vetmi dhe vetëdëmtim.

Ajo ka treguar se brezi i ri është “ndikuar tmerrësisht shumë” nga pandemia dhe bllokimi, dhe ka nevojë për ndihmë për të “rindërtuar aftësitë sociale, për t’u siguruar për aftësitë akademike dhe për t’u mbështetur emocionalisht”.

Sidomos studentët me ngjyrë, aziatikët apo pakicat etnike.

Një zëdhënës i Universiteteve në Mbretërinë e Bashkuar ka zbuluar se universitetet i kanë shtuar përpjekjet e tyre për të mbështetur studentët në reflektim të pandemisë së vështirë që ata kanë pasur.

Për zëdhënësin, ky është një prioritet i përbashkët me shërbimet mjekësore dhe qeverinë.

Nga ana tjetër, universitetet po ushtrojnë presion për të siguruar “financim të qëndrueshëm”.

Marrë nga “The Guardain”, përshtatur për “Albanian Post”.

Lini një Përgjigje