Lulëzon turizmi, INSTAT: Numri i vizitorëve u rrit me 51%, interes nga Kosova, Italia dhe Gjermania

21 Prill 2022, 15:21Turizëm TEMA

Lulëzon turizmi, INSTAT: Numri i vizitorëve u rrit me 51%, interes nga

Turizmi në Shqipëri edhe gjatë muajit Shkurt ka pasur një rritje të numrit të vizitorëve. Sipas INSTAT vizitorët janë rritur me 51,2 %, në krahasim me Shkurt 2021. Numri i vizitorëve rezident është rritur me 73,1 % ndërsa  vizitorët jo-rezident është rritur me 23,7 %. Sipas publikimit të INSTAT, turistët e huaj më të shumtë gjatë muajit Shkurt janë nga Kosova, duke pësuar një rritje me 8,7% në krahasim me të njejtën periudhë të një viti më parë, pastaj renditen shtetasit italianë me një rritje prej 8,3% dhe më pas janë shtetasit nga Gjermania, Anglia dhe Maqedonia e Veriut.

Përmirësim  kanë pësuar edhe treguesit e tjerë të shfrytëzimit të kapaciteteve të strukturave akomoduese.

Numri i netë-qëndrimeve gjithsej është rritur me 86,4%, në krahasim me Shkurt 2021. Të njëjtën ecuri ndjekin edhe dy treguesit e mëposhtëm, numri i netë-qëndrimeve nga rezidentë është rritur me 76%  por rritjen më të madhe e kanë netët e qëndrimit nga të huajit të cilat janë dyfishuar në krahasim me një vit më parë duke u rritur me 98%.

Gjatë këtij muaji, norma e shfrytëzimit të dhomave të “Hoteleve dhe akomodimeve të ngjashme” është 8,8 %, kundrejt 6,2 % që ishte në muajin Shkurt 2021. Pavarësisht kësaj rritjeje në dy muajit e parë të vitit, operatorët turistikë kanë ngritur shqetësimin se për shkak të luftës në Ukrainë, gjatë sezonit veror Shqipërisë pritet t’i mungojnë 150 mijë turistë nga Ukraina, Bjellorusia Dhe Rusia.

Lini një Përgjigje