Bie kërkesa për punësim në SHBA – Më pak amerikanë rezultojnë të papunë

17 Mars 2023, 22:10Bota TEMA

Bie kërkesa për punësim në SHBA – Më pak

Numri i amerikanëve që paraqitën kërkesa të reja për përfitime për shkak të statusit të të papunit, ra më shumë se sa pritej javën e kaluar, duke treguar fuqinë në rritje të vazhdueshme të tregut të punës, megjithëse trazirat e tregjeve financiare po hedhin një hije mbi ekonominë në vend dhe jo vetëm.

Kërkesat fillestare për përfitimet shtetërore të papunësisë ranë me 20 mijë në 192 mijë për javën që përfundon më 11 mars, sipas të dhënave të publikuara nga Departamenti amerikan i punës.

Pavarësisht se kompanitë e mëdha të teknologjisë vazhdojnë të shkurtojnë vendet e punës, tregu i punës në Shtetet e Bashkuara të Amerikës ka mbetur elastik, me punëdhënësit në përgjithësi ngurrues për të pushuar nga puna punëtorët pasi kanë luftuar për të gjetur punë gjatë pandemisë COVID-19.

Ngushtësia e tregut të punës, e shënuar nga 1.9 vende pune për çdo person të papunë në janar, së bashku me inflacionin e lartë, janë prova të mjaftueshme që Rezerva Federale të vazhdojë të rrisë normat e interesit javën e ardhshme.

Por kolapsi i fundit i dy bankave rajonale ka ngjallur frikën e infektimit në sektorin bankar, duke dëmtuar tregun e aksioneve dhe duke zbehur perspektivën e ekonomisë.

Tregjet financiare janë lëkundur midis normave të rritjes së Fed me një çerek pikë dhe ndalimit të fushatës së saj shtrënguese të politikës monetare, ndërkohë që politikëbërësit pritet të takohen të martën dhe të mërkurën e ardhshme.

Kohët e fundit, ata parashikonin një rritje të normës me 50 pikë bazë. Këto pritje u kthyen në një çerek pikë pasi qeveria raportoi se ekonomia shtoi 311 mijë vende pune në shkurt, por me rritjen e pagave duke u ngadalësuar dhe normën e papunësisë u rrit në 3.6% nga 3.4% në janar.

Banka qendrore e SHBA ka rritur normën e saj bazë të interesit njëditor me 450 pikë bazë që nga marsi i kaluar nga afër zeros në intervalin aktual 4.50% – 4,75%..

Raporti i pretendimeve tregoi gjithashtu se numri i njerëzve që merrnin përfitime pas një jave fillestare të ndihmës, një tregues për punësimin, u ul me 29 mijë në 1.684 milionë gjatë javës që përfundoi më 4 mars. Të ashtuquajturat pretendime të vazhdueshme mbeten të ulëta, duke sugjeruar se disa punëtorë të pushuar nga puna mundën të gjenin lehtësisht punë të re.

1 Komente

  1. P
    Pirdhni se liroheni.

    Kerkesa ka "rene" per punetore te rregullt se lulezon tregu i zi i krahut te punes, jane me miliona espanike dhe aziatike klandestine qe punojne ne te zeze.

    Lini një Përgjigje