Fermerët gjermanë: Anëtarësimi i Ukrainës do të shkatërrojë sistemin bujqësor të BE-së

20 Nëntor 2023, 22:24Bota TEMA
Fermerët gjermanë: Anëtarësimi i Ukrainës do të

Javën e kaluar, Komisioni Evropian rekomandoi hapjen e bisedimeve zyrtare të pranimit me Ukrainën. Por në Gjermani ka të pakënaqur. Joachim Rukwied, presidenti i Shoqatës Gjermane të Fermerëve (DBV), paralajmëroi për pasojat e tij në sektorin bujqësor.

Sipas tij, pranimi i Ukrainës në BE do të "çonte në shkatërrimin e bujqësisë familjare në Evropë".

Kjo duhet “të mbetet në sfondin e të gjitha diskutimeve politike”, shtoi ai.

Fermerët gjermanë thonë se Ukraina ka një sektor të madh bujqësor dhe ferma mesatare atje është shumë herë më e madhe se në BE.

Pra, pranimi do të nënkuptonte “integrimin në BE të një sektori bujqësor me struktura krejtësisht të ndryshme, deri në ferma të rendit të disa 100 000 hektarëve”.

Në këto kushte, një Politikë e Përbashkët Bujqësore (CAP) që përfshin Ukrainën do të ishte në dëm të fermave në vendet aktuale të BE-së.

Në fakt, ka konsensus të gjerë përfaqësuesve politikë dhe organizatave që gjërat për fermerët gjermanë do të ndryshojnë nëse Ukraina hyn në BE.

Në veçanti, të ashtuquajturat pagesa direkte, të paguara për fermat për hektar tokë bujqësore, mund të mos jenë financiarisht të zbatueshme për zonat e mëdha të Ukrainës.

Ndërkohë, qeveria në Kiev argumenton se pranimi i Ukrainës do të forconte sektorin bujqësor të BE-së dhe do ta bënte Unionin një lojtar global në bujqësi.

Një studim i fundit nga Instituti i Vjenës për Studime Ekonomike Ndërkombëtare doli në përfundimin se sektori bujqësor ukrainas nuk do të shndërrohej në një "gropë pa fund" për CAP sepse është konkurrues pa subvencione të mëdha - por në të njëjtën kohë, në një farë mënyre, "edhe konkurrues” krahasuar me vendet e tjera të BE-së.

Në fakt, falë tokës së zezë pjellore dhe krahut të lirë të punës, bujqësia ukrainase prodhon me aq efikasitet sa që përfaqëson konkurrencë serioze për shumë vende të BE-së, siç tregon mosmarrëveshja mbi eksportet e grurit ukrainas në Poloni dhe Hungari”, thuhet në studim.

Lini një Përgjigje