Gaza: Pse "llogoret" e Jugut dhe Khan Younis janë të rëndësishme

17 Nëntor 2023, 10:25Bota TEMA
Gaza: Pse "llogoret" e Jugut dhe Khan Younis janë të

Gaza jugore ka shumë arsye për të qenë e rëndësishme.

Ndërkohë, aktualisht përfaqëson një zonë strehimi për dhjetëra mijëra civilë të detyruar të lënë shtëpitë e tyre në veri të Rripit.

Një aspekt humanitar në një situatë tashmë katastrofike.

Ata nuk kanë ku të shkojnë tjetër, nëse Egjipti nuk hap portat e Sinait.

Megjithatë, ky skenar është i përjashtuar nga Kajro i cili bën pjesën e vet duke menaxhuar, me organizatat ndërkombëtare, hyrjen e ndihmave dhe karburanteve, sende gjithnjë e më të domosdoshme, ndërkohë që shërbimet e tij kryejnë diplomaci paralele mbi pengjet.

Në pikën e dytë janë tunelet, ato historike.

Në fakt, tunelet e para për të ushqyer trafikun me territorin egjiptian lindën këtu dhe klanet i përdorën gradualisht për të sjellë të gjitha llojet e mallrave ose mallrave për përdorim të përbashkët.

Po flasim për vitet ’80 dhe ’90.

Në një fazë të mëvonshme ata lejuan fraksionet të importonin armatim, nga antitanke deri te raketat e para, nga granatat deri te sistemet portative kundërajrore.

Tunelet morën një funksion logjistik që shpejt u kombinua me një dimension lufte.

Në këtë zonë do të ishin krijuar gjithashtu tunele për të strehuar muxhahidinët dhe materialet, për të ndihmuar mbrojtjen në rast sulmi dhe për të qëlluar nga pozicionet e nëndheshme.

Jo vetëm kaq: afërsia me kufirin egjiptian lejon kalimin e eksponentëve jashtë çdo kontrolli.

Por edhe hyrjen e ndonjë “këshilltari” apo komponenti të veçantë nëse është e nevojshme.

Inteligjenca, nëpërmjet informatorëve dhe avionëve spiun, i ka kushtuar shumë vëmendje kampit të refugjatëve Khan Younis, një simbol i luftës palestineze.

Shin Bet dyshon se ai mund të fshehë një numër të madh pengjesh dhe mbi të gjitha nuk përjashton që drejtuesit e lëvizjes ta drejtojnë rezistencën nga “bazat” e vendosura në periferi.

Jahja Sinwar, lideri politik, ka lindur në këto anë, e njëjta gjë për vëllain e tij Muhamedin, i konsideruar si një nga drejtuesit e Brigadave al Qassam, një person që konsiderohet si objektiv kryesor.

Numri një i krahut ushtarak, Mohammed Deif, “fantazma”, ai i pakapshëm, një nga planifikuesit e sulmit të 7 tetorit, vjen gjithashtu nga Khan Younis.

Një lidhje e dyfishtë, simbolike dhe operacionale, me këtë tokë të besuar në kontrollin e disa batalioneve.

Në fillim të konfliktit, një pjesë e mirë e 30 mijë guerrilasve u vendosën në pjesën jugore, me ndarjen e zakonshme në njësi antitank, raketahedhës, ekipe rrëshqitjeje me disa vende të rezervuara për stërvitje.

Jerusalemi pretendon se ka vrarë disa “oficerë” që vepronin në dhe rreth Khan Younis në bastisje, duke përfshirë disa afër nivelit më të lartë të fraksionit.

Humbjet nuk janë konfirmuar kurrë nga lëvizja. Do të shohim në ditët në vijim nëse Izraeli do të vendosë për veprime edhe më masive kundër kësaj “llogoreje” të dytë.

“Corriere Della Sera”

Lini një Përgjigje