Kina shpenzoi 240 miliardë dollarë për shpëtimin e vendeve të ‘Një Brez, një Rrugë’!

28 Mars 2023, 22:00Bota TEMA

Kina shpenzoi 240 miliardë dollarë për shpëtimin e vendeve

Kina shpenzoi 240 miliardë dollarë për shpëtimin e 22 vendeve në zhvillim midis 2008 dhe 2021, me shumën në rritje në vitet e fundit, pasi më shumë kanë luftuar për të shlyer kreditë e shpenzuara për ndërtimin e infrastrukturës “Belt and Road”, tregoi një studim i publikuar të martën.

Pothuajse 80% e huadhënies është bërë ndërmjet 2016 dhe 2021, kryesisht për vendet me të ardhura mesatare, duke përfshirë Argjentinën, Mongolinë dhe Pakistanin, sipas raportit të studiuesve nga Banka Botërore, Harvard Kennedy School, AidData dhe Instituti Kiel për Ekonominë Botërore.

Kina ka huazuar qindra miliarda dollarë për të ndërtuar infrastrukturën në vendet në zhvillim, por huadhënia është zvogëluar që nga viti 2016 pasi shumë projekte nuk kanë arritur të paguajnë dividentët financiarë të pritur.

Huatë kineze për vendet në vështirësi borxhi u rritën nga më pak se 5% e portofolit të saj të huadhënies jashtë shtetit në 2010 në 60% në 2022, zbuloi studimi. Argjentina mori më shumë, me 111.8 miliardë dollarë, e ndjekur nga Pakistani me 48.5 miliardë dollarë dhe Egjipti me 15.6 miliardë dollarë. Nëntë vende morën më pak se 1 miliard dollarë.

Linjat e shkëmbimit të Bankës Popullore të Kinës (PBOC) përbënin 170 miliardë dollarë të financimit, duke përfshirë Surinam, Sri Lanka dhe Egjipt. Mbështetja e huave ose bilancit të pagesave nga bankat dhe kompanitë shtetërore kineze ishte 70 miliardë dollarë. Rrotullimet e të dy llojeve të kredive ishin 140 miliardë dollarë.

Studimi ishte kritik ndaj disa bankave qendrore duke përdorur potencialisht linjat e shkëmbimit të PBOC për të pompuar artificialisht shifrat e tyre të rezervës valutore.

Huadhënia e shpëtimit të Kinës është “e errët dhe e pakoordinuar”, tha Brad Parks, një nga autorët e raportit dhe drejtor i AidData, një laborator kërkimor në Kolegjin e William & Mary në Shtetet e Bashkuara. Qeveria e Kinës iu kundërpërgjigj kritikave, duke thënë se investimet e saj jashtë shtetit funksiononin mbi “parimin e hapjes dhe transparencës”.

Kreditë e shpëtimit janë të përqendruara kryesisht në vendet me të ardhura të mesme që përbëjnë katër të pestat e kreditimit të saj, për shkak të rrezikut që ato paraqesin për bilancet e bankave kineze, ndërsa vendeve me të ardhura të ulëta u ofrohen periudha mospagimi dhe zgjatje maturimi, thuhet në raport.

Kina po negocion ristrukturimin e borxhit me vende si Zambia, Gana dhe Sri Lanka dhe është kritikuar për frenimin e proceseve. Në përgjigje, ajo i ka bërë thirrje Bankës Botërore dhe Fondit Monetar Ndërkombëtar që të ofrojnë gjithashtu lehtësim borxhi.

1 Komente

  1. H
    Habiti

    hahahahah "...për shpëtimin e 22 vendeve në zhvillim....". I grabiti me shume, ne te vërtete. Materialet, projektet, puntoret e inxhinieret qenë e jane kineze

    Lini një Përgjigje