Pse mali Everest mund të duhet të zhvendosë kampin e tij bazë?!

22 Qershor 2022, 13:45Bota TEMA

Pse mali Everest mund të duhet të zhvendosë kampin e tij

Nepali po shqyrton zhvendosjen e kampit bazë të Everestit për shkak të shqetësimeve mjedisore. Sipas Drejtorit të Përgjithshëm të Departamentit të Turizmit të Nepalit, Taranath Adhikari, vendndodhja e kampit bazë përballet me një rrezik nga shkrirja e akullnajës Khumbu aty pranë.

Palët e interesuara përfshijnë banorë vendas, alpinistë dhe ekspertë mjedisorë. Megjithatë, çdo ndryshim i madh në malin Everest, majën më të lartë në botë, nuk do të bëhet me nxitim. Meqenëse aktivitetet kërkimore mund të kryhen vetëm gjatë pranverës, mund të duhen 2-3 vjet për të marrë një vendim. Disa studime u zhvilluan gjatë sezonit pranveror të ngjitjeve të këtij viti, i cili në përgjithësi arrin kulmin në maj.

Pasi palët e përfshira të përfundojnë kërkimin e tyre, ata ka të ngjarë të duhet t’i paraqesin një propozim qeverisë nepaleze. Kabineti i Nepalit do të kishte fjalën e fundit për një vendim. Adhikari përmendi “aktivitetet antropogjene” të njohura ndryshe si sjelljet njerëzore dhe ndryshimet klimatike si çështje që prekin kampin bazë. Akullnaja Khumbu po shkrihet me një shpejtësi më të madhe se shpejtësia natyrore.

Kjo nuk është hera e parë që palët e interesuara kanë dhënë alarmin për dëmtimin mjedisor në malin Everest. Një studim në Nature Portfolio Journal of Climate and Atmospheric Science, i botuar në fillim të këtij viti, zbuloi se akulli i formuar gjatë një periudhe prej 2000 vjetësh në akullnajën South Col u shkri në rreth 25 vjet.

Paul Mayewski, drejtuesi i ekspeditës dhe drejtori i Institutit të Ndryshimeve Klimatike në Universitetin e Maine, tha se gjetjet treguan “një ndryshim të plotë nga ajo që është përjetuar në atë zonë, ndoshta gjatë gjithë periudhës së okupimit nga njerëzit në malet.” Ndryshimet klimatike po prekin shumë nga vendet më të çmuara në botë.

Balancimi i dëshirave për t’u ngjitur në Everest me nevojat e komuniteteve lokale ka qenë një sfidë e vazhdueshme në Nepal. Turizmi është industria e katërt më e madhe e vendit, duke punësuar 11.5% të Nepalezëve në njëfarë forme, qoftë kjo nënkupton të punosh në një hotel apo bujtinë ose të drejtosh turistët e huaj në malet më të larta në botë.

Lejet për t’u ngjitur në Everest kushtojnë 11,000 dollarë për person. Një pjesë e atyre parave është caktuar për komunitetet pranë malit. Rreziqet e alpinizmit janë gjithashtu serioze. Në vitin 2015, Nepali i ndaloi alpinistët fillestarë nga Everesti duke përmendur shqetësimet e sigurisë dhe mbipopullimin.

Lënia e shumë alpinistëve të ngjiten brenda periudhës së shkurtër kohore të lejuar nga moti mund të rezultojë në “bllokim trafiku”, të cilat shpesh kanë rezultate vdekjeprurëse. Kampi bazë i Malit Everest është 5400 metra mbi nivelin e detit. Vendndodhja e propozuar për një kamp të ri bazë mund të jetë 200 – 300 metra nën lartësinë aktuale. CNN

Lini një Përgjigje