Dëshmitë tronditëse të ish-të dënuarit politik: Shefat e Sigurimit, bënin përdhunime, kishin ‘shtëpi sekrete’ për orgji, si p.sh., zv/ministri i Brendshëm, me të dashurën e portierit të ‘Partizanit’, që…

24 Prill 2023, 10:58Dossier TEMA

Dëshmitë tronditëse të ish-të dënuarit politik:

Nga Violeta Murati

Një debat delikat, por njëkohësisht tabu, është hapur prej disa kohësh në media, që lidhet me përdhunimin e grave në diktaturë, duke ndarë në dy kampe “dëshmitarët” dhe të persekutuarit vetë. A kryenin abuzime seksuale hetuesit, prokurorët, mbi femrat në procesin hetimor, apo në burg?! Disa thonë se nuk ekzistonte ky fenomen, pasi të gjithë spiunonin njëri-tjetrin. Të tjerë janë të mendimit se, ky fenomen ka ekzistuar, por jo në hetuesi apo burgje. Por asnjë dëshmitar apo viktimë, ende nuk ka denoncuar përdhunuesin, se sa të vërtetë ka në këtë histori.

Rasti i Alida Hiskut, është rrëzuar, por thjesht ka nxitur debatin. Një gjë thuhet me siguri: fenomeni ka ekzistuar, përdhunimet janë bërë, sidomos nga shefat e Sigurimit, jo hetues të zakonshëm. Gazeta “Mapo”, hedh dritë mbi këtë debat, përmes dy njerëzve në pozicione të ndryshme të historisë mbi diktaturën. Nevila Nika, specialiste, historiane dhe ish- drejtoreshë e Arkivit të Shtetit, thotë se; nuk ka asnjë dyshim se ngjarje të tilla të dhimbshme, kanë ndodhur, dhe kush ka kaluar këtë përvojë traumatike, historia ka dëshmuar se e ka patur të vështirë ta denoncojë.

Nga ana tjetër, një nga studiuesit më produktivit të terrorit të diktaturës, i dënuar me akuzën e përmbysjes së pushtetit popullor, me profesion thjesht mësues i historisë, Agim Musta, thoshte se, fenomeni ka ekzistuar, por përdhunimet nuk kanë ndodhur në hetuesi apo në burgje. Për Mustën, gjithë debati i hapur, është një lojë e elementëve të Sigurimit, apo pinjollëve të tyre, për të ulur e denigruar sërish, dinjitetin e të persekutuarve, se: “ky fenomen po vërtitet si lojë, në duart e ish-Sigurimit, për të thënë se; e tillë ishte ajo shtresë që bënin çdo gjë, e pranonin çdo gjë…është një lojë e fshehtë, e kamufluar”.

Musta, rrëfente për herë të parë edhe për “shtëpitë sekrete”, që iu shërbente shefave të Sigurimit për “hetuesi special” sidomos për agjentët e huaj, e në ndonjë rast, për abuzime seksuale, ndaj femrave të bukura, me probleme në profesion, apo dhe të dënuara. Një pohim të panjohur, bënte Musta, duke thënë se; këto shtëpi, disa herë përdoreshin edhe për orgji, nga nomenklatura e lartë.

Agim Musta: Shefat e Sigurimit, “shtëpi sekrete” për hetuesi, orgji dhe përdhunime

Është çështje tabu, të pathëna me zë të lartë si tani, për abuzimet mbi gratë në diktaturë.

Zoti Musta, po flitet dendur për përdhunimin e tyre, ndërsa më rrallë, është folur për torturat dhe abuzimet e grave të dënuara. Besojmë se, janë dy anë për t’u sqaruar?!

Duhet të sqarojmë se fenomeni i persekutimit të grave, është me vete, dhe historia e Alida Hiskut, është e trilluar, përderisa u vërtetua katërcipërisht se, nuk ka qenë në burg. Atëherë, pse mos ta injorojmë këtë furtunë në gotë?! Gjatë kohës së diktaturës komuniste, gratë kanë qenë të persekutuara. Ky persekutim, ndahej në dy anë: persekutim me dënime penale, me internime, me dëbime; dhe persekutim me punë të rënda, me papunësi, me mungesën e dhënies të së drejtës për studime etj., etj. Pra, duhet të bëjmë njëfarë ndarjeje, pavarësisht se diktatori, thoshte se; Shqipëria është një vend që gëzon të gjitha të drejtat, sidomos gruaja shqiptare.

Në të vërtetë, gruaja shqiptare, ka qenë shumë e prapambetur. Por, ky emancipim që iu bë gruas, duke pësuar në kurriz të saj, një persekutim qoftë moral, politik, financiar etj. Kështu, gjatë regjimit komunist, ne mund ta marrim që nga fillimi i partisë komuniste, sipas statistikave jo të sakta, por afërsisht, janë ekzekutuar e vrarë gjatë Luftës, 400 gra shqiptare.

Një pjesë të tyre, i kam shkruar tek libri “Gjëma e Komunizmit”. Por, ato që kanë qenë simbol, me të vërtetë antikomuniste dhe kanë luftuar për të drejtën e gruas shqiptare, kanë qenë të pakta. Përmendet, Musine Kokalari, e cila është simbol madje edhe për Evropën Lindore. Është e vetmja grua, në Shqipëri dhe në Evropën Lindore, që ka vuajtur 38 vjet burg.

Çështja e grave të përdhunuara në diktaturë, po krijon një kakofoni, dhe është shndërruar në fenomen, sa të vërteta mendoni se ka në këtë mes?

Ka vetëm një të vërtetë, pasi terrori komunist, e sidomos metodat që përdorte Sigurimi i Shtetit, nuk kishin kufij. Ata, kishin autorizim të plotë, për të përdorur metoda kundër të ashtuquajturve: “armiqve të popullit”. Por të jemi të saktë, dhe të vërtetë, nuk ishte një dukuri e përhapur, për t’u bërë një fenomen aktual, se mund të kenë ekzistuar. Këto kanë qenë raste shumë të rralla.

 Pse i konsideroni raste të rralla, bëhet fjalë në hetuesi apo burgje?

Sepse në burgje, në hetuesi e prokurori, kishte vigjilencë të madhe, midis edhe vetë njëri- tjetrit. Çdo gjë që bëhej raportohej. Madje edhe të burgosurit, kishin të drejtë të shkruanin letër për hetuesit, pa u censuruar nga Komanda e Kampit, e burgut ose hetuesisë. Pra, kishin frikë që po ta merrnin vesh, për arsyet e tyre, që të ruanin sekretin, i dënonin madje edhe rëndë.

Si fenomen, sigurisht nuk mund ta përjashtoj. Unë kam këto shembuj: Zhaneta Agronaj, mësuese poete, e arrestojnë, duke e dënuar me 10 vjet, dhe nga torturat del e çmendur nga burgu. Është një tjetër, gazetare, Bianka Balliçi, nga Austria, e martuar me një shqiptar, nga torturat u çmend edhe ajo.

Pra, ju jeni me tezën se nuk ka ekzistuar përdhunimi në hetuesi, por ka pasur vetëm tortura ndaj femrave. Mund të na përmendni, ç’lloj torturash ishin?

Jo, jo, si fenomen, nuk ka qenë përdhunimi në hetuesi. Torturat po, ato ishin të rënda për femrat. Së pari, ato ishin të një natyre që preknin personalitetin e saj. Gjuha e hetuesit, ishte mjaft denigruese, për ta ulur personalitetin e saj, me falni për shprehjen, i quanin: kurvë, putanë…çfarë nuk i thoshin asaj në hetuesi. Nuk përjashtohej dënimi fizik, duke qëlluar me pëllëmbë, duke i futur në fuçi, në ujë me akuj, dhe shumë tortura të tjera, mjaft të rënda për to.

Ju keni qenë i dënuar, dhe keni një përvojë të gjatë burgu, studiues më produktiv të atij sistemi dhe mjaft i kujdesshëm sa i takon terrorit komunist. Në librin e fundit “Gjëma e komunizmit”, keni dhënë një statistikë se janë përdorur 20 lloj torturash nga hetuesia. Por, aty siç konkludohet edhe prej të tjerëve, nuk përmenden përdhunimet ndaj grave, pse?

Është e vërtetë, nuk e kam përmend këtë aspekt. Kjo sepse, nuk kam pasur të dhëna mbi përdhunimin e grave, të paktën nga kontaktimet me gratë e burgosura, pas ’90-ës, si Marie Medicina që ka vuajtur 18 vjet burg, por edhe me shumë gra të tjera, të dënuara. Nga këto gra, nuk kam marrë në asnjë rast, asnjë denoncim për përdhunimin seksual.

Por, nuk mund të them se, absolutisht një gjë e tillë, nuk ka ndodhur. Mund të ketë ndodhur por, në raste të rralla, dhe këto mund t’i kenë bërë vetëm shefat e Sigurimit, që kishin kompetenca të plota. Madje edhe këta, logjikisht, nuk i bënin këto nëpër burgje, por kishin shtëpi sekrete. Madje edhe femrat, të cilat nuk ishin të burgosura, i çonin atje.

Ka pasur raste?

Po, ishte një llogaritare, e cila kishte pasur probleme me financat. Atëherë, dënoheshe për vjedhje, nga 5 vjet, deri me vdekje, nga 30 mijë lekë, deri në 7 mijë lekë të vjetra. Në rastin që po ju tregoj, shefi i Sigurimit, i ka thënë me këtë abuzim që ke bërë, për ta mbyllur si çështje, duhej t’i nënshtroheshin atij. Raste të tilla ka patur, shënoheshin. Sidomos, kjo ishte për femrat e bukura. Por këtë e bënin vetëm shefat e Sigurimit, më i njohur, ka qenë Nevzat Hasnedari.

Nga ai kam një “kujtim”, me tehun e një rigë, që më ka qëlluar në kokë, në ballë, në hetuesi (tregon shenjën). Ai ishte specialist i madh për torturat. Madje e çuan të specializohej në Kinë, por kinezët, mbetën gojë hapur. “Të mësojmë ne nga ti”, – i thanë ata, duke i dhënë edhe një libër të vjetër, me torturat që përdoreshin në Kinë, 3 mijë vjet përpara.

Pra ju thoni se, sa i përket të dënuarve, nuk ka pasur raste, ndërsa viktima të përdhunimit, ishin femrat e bukura, ose shantazhe ndaj femrave që, mund të kishin probleme në punë, ose profesione?

Në një emision televiziv, isha unë, Hasan Luçi dhe Maks Velo, ky i fundit, i drejtohet: Më thoni, pse më arrestuan mua, unë isha njeri apolitik dhe shikoja punën time?! Ai i përgjigjet, se duhej parë dosja. Velo nguli këmbë, se Hasani duhej ta dinte, pse e kishin dënuar. Ja tregova unë arsyen, pse e futën në burg Maks Velon, sepse ai, ishte jashtë kohës, me flokët lyer me brilantinë, me xhaketat ngjyra-ngjyra, kishte dhe një të dashur të bukur…! Kështu për ta eliminuar Maksin, morën mjaft lehtë dy dëshmitarë, e bënë dosjen dhe e dënuan 7 vjet, për agjitacion e propagandë. Ja kjo është, i thashë Maks Velos, që me siguri e di, po s’ka dashur ta thotë.

Kjo do të thotë se ka raste të tjera, që janë dënuar djem se ishin modern, a për shkak se kanë pasur të dashurën, të fejuarën apo gruan, e bukur?

Ka ndodhur edhe kjo. Ka pasur raste të rralla, por ka ndodhur, e them me bindje. Për shembull, Lluk Kaça, baritoni i famshëm, e dënuan me burg. Ai ishte njeri krejtësisht apolitik, mbaruar në Moskë. Ai kishte një grua shumë të bukur. Kështu për ta eliminuar, e dënuan, i bënë dosjen.

A konsiderohet ky kontingjent, të persekutuar politikë?

Këta janë të persekutuar politikë, sepse, bënë burg me akuza politike; agjitacion e propagandë, arratisje, komplote etj. Ja për shembull, mua më akuzuan se, isha së bashku me Pjetër Arbnorin, se donim të përmbysnim pushtetin popullor.

Kjo ishte akuzë e stisur nga hetuesia, por nuk përkonte me veprimtarinë reale, kundër politikës së Hoxhës?

A është moment për ta sqaruar këtë fenomen?

Them se, nuk ishte fenomen i përhapur. Ishte shumë i kufizuar, kështu nuk ka nevojë për ta sqaruar, se nuk ja vlen barra qiranë. Ka shumë momente të tjera, për t’u sqaruar në këtë aspekt, sidomos për gratë që janë torturuar në punë, me 12 orë.

Cilat ishin rastet e tjera ku shfrytëzoheshin dhe abuzohej me gratë në diktaturë? 

Po ka pasur raste, që gratë torturoheshin në punë të rëndë, duke kaluar 12 orë në punë. Kishte sigurisht dhe raste të tjera më pak të kontrolluara, siç ishin kampet e internimit, ku abuzohej realisht ndaj femrave. Por që, e dinin se nuk kishte ndonjë reaksion ndaj saj, apo ndaj hetuesve. Por dhe këto raste, ishin të rralla. Mentaliteti ynë shoqëror, e quan mëkat të madh ndaj saj. Ajo është viktimë edhe shumë nga ato, të rralla ishin, që kanë deklaruar. Ato, nuk guxojnë të flasin as tani, pas 25 viteve. As mos të presë njeri se ato, do mund të denoncojnë për përdhunimet.

Si rekrutoheshin gratë si spiune?

Targeti i parë, të cilëve iu drejtoheshin, ishin familjet e persekutuarve, këtyre iu bëhej presion i madh. Po ashtu, shenjestroheshin edhe gratë e bukura, të cilat ishin dhe pak të lëvizshme, të cilat, nuk e kishin për gjë të kishin lidhje erotike me shefat e Sigurimit, ndonëse të rralla; ishin gratë e ndershme dhe shumë të mira, të cilat i çonin për internime, vetëm për një shkak, se mund të ishte arratisur vëllai, apo ndonjë i afërm; po ashtu shfrytëzonin femrat që ishin nëpunëse por, bënin abuzime. Për këto, kishin disa shtëpi sekrete, ku iu bëhej shantazh.

Si iu bëhej shantazhi apo kërcënimi, nga kush?

Shantazhet, ishin të formave të ndryshme, shumë të sofistikuara. Ja për shembull, iu bëhej shantazh me pushime nga puna, mosdhënia e të drejtës së studimit fëmijëve të tyre. Diktatura, kishte mjete e shantazhe të jashtëzakonshme, të paimagjinueshme. Në Shqipëri, janë përdorur metodat më të këqija, të gjitha.

Ju folët për shtëpitë sekrete, s’ka dijeni për to, ç’ishin?

Nuk flitej për to, por njerëzit e atyre zonave e dinin ekzistencën e tyre. Nga investigimet që kam bërë, në burg dhe jashtë, i kam verifikuar praninë e tyre. Shtëpi sekrete, kishte në Krujë, në Gjirokastër, në Tiranë, ishin tre a katër shtëpi të tilla, në Shkodër etj. Në dijeni të tyre, ishte vetëm nomenklatura e lartë, dhe shefat e Sigurimit. Madje hetuesit e zakonshëm, operativët, nuk kishin idenë. Këto shtëpi, përdoreshin për persona që vinin nga jashtë, për të zbuluar qëllimin e ardhjes së tyre në Shqipëri. Përdoreshin për rekrutimin e agjentëve të Sigurimit Shqiptar, për t’i dërguar jashtë shtetit.

Instruktoheshin një muaj, ose dy muaj. Ishin vende sekrete për të cilat, nuk mbahej asnjë proces-verbal, nga hetuesitë që bëheshin atje. Në gjyqin e Kadri Hazbiut, kanë dalë shumë horrllëqe, se çfarë kanë bërë nëpër këto shtëpi sekrete. Kudo ku ishin vendosur drejtoritë e hetuesive, kishte edhe shtëpi sekrete. Aty bëhej edhe hetuesia. Edhe në ‘Pallatin e Brigadave’, poshtë, ka pasur biruca. Shumë oficerë grekë, shqiptarë nga Kosova, dhe Maqedonia, kalonin në ato hetuesi. Edhe në Marikaj, ishte një shtëpi sekrete, në mes të një pylli, vilë e Toptanasve, aty bëheshin edhe orgjira, nga të lartët.

Përdoreshin këto shtëpi sekrete për të abuzuar seksualisht me femrat, sidomos nga shefat e lartë? Ka denoncime se çfarë ndodhte aty?

Po, kishte raste. Me të dëgjuara e kam se, aty shkonin për orgjira, ku merrnin vajza të bukura ose, që nuk ishin të arrestuara. Por dërgonin dhe të dënuarat. Deri më sot, me sa di unë, nuk është bërë asnjë rrëfim, për këtë shtëpi. Mendoj se frika dhe mentaliteti ynë, ekziston akoma, që lidhet edhe me dinjitetin, ndaj nuk janë hapur këto.

A ka pasur për Sigurimin urdhra të forte, apo masa që të kishin kujdes, për të mos kryer akte përdhunimi?

Po ka ekzistuar ky urdhër vetëm për hetuesit e zakonshëm, sidomos, pas viteve ’50-të.

Ju thoni hetuesit e zakonshëm, po shefat në rangje të larta, kanë pasur “liri”?

Sigurisht ata kishin dijeni, po kalonin në heshtje. Kemi rastin e Feçor Shehut, ai ishte zëvendësministër, ai kishte një femër që e kishte dashnore. Ajo ishte e lidhur me një portier të “Dinamos”. Feçori e merr vesh dhe vuri një njeri të tij, duke e vrarë në një bunker. Kur babai i portierit, shkoi tek Enver Hoxha, ky iu përgjigj: “Epo gjëra të tilla ndodhin kudo”!

Po, ata ishin përgjegjës, shefat. Por dijeninë e kishte edhe Enver Hoxha, pasi i mbante si fakte, për t’i kompromentuar.

Ka një hipotezë se çështjen e përdhunimit të grave, është lojë e Sigurimit, për t’i dhënë goditjen e fundit të persekutuarve, dinjitetit të tyre. Ndodh kjo sot?

Po, jam absolutisht dakord, se ky fenomen po vërtitet si lojë në duart e ish-Sigurimit të Shtetit, për të thënë se; e tillë ishte ajo shtresë që bënin çdo gjë, e pranonin çdo gjë duke denigruar një nga shtresat që ka vuajtur më shumë regjimin. Jam me mendimin se edhe tani, pinjollët e tyre i hapin këto fjalë, se Sigurimi sigurisht tani nuk ekziston. Nuk them se është ndonjë lojë, por them se elementë të Sigurimit, marrin pjesë në këtë fushatë. Kuptoj se kjo, është një lojë shumë e kamufluar, shumë e fshehtë.

Deri në ç’nivel jeni për hapjen e dosjeve?

Unë jam për hapjen e dosjeve, së pari të Arkivit të Ministrisë së Brendshme, dosjet kryesore se sa shqiptarë janë vrarë jashtë shtetit, për këtë nuk thuhet asgjë. Sigurimi ka vrarë jashtë shtetit mjaft njerëz, të cilët janë helmuar. Në lidhje me agjenturat që dërgonte shteti shqiptar në Greqi, dhe Jugosllavi, për agjentët jugosllave në Shqipëri, që bënin lojë të dyfishtë. Pasi të jenë hapur këto, të hapen dosjet e personave që ngrenë peshë, dhe jo të tjerat, pasi krijon kaos, dhe fut njerëzit nëpër konflikte, se kush ka spiunuar njëri tjetrin. Këtyre u ka kaluar koha, janë ezauruar nëpër gazeta e libra, dhe e quaj të tepër.

Rasti juaj, pse jeni dënuar?

Unë jam dënuar në vitin 1962, nga Gjykata Ushtarake e Tiranës. Gjykatës ishte një sheqerxhi, me pesë klasë fillore. Ai kishte dënuar nga ’45-sa, deri në ’62-in, rreth 400 veta me vdekje. Quhej Llazi Polena. Ne ishim një grup arsimtarësh, kur Shqipëria më ’61-in u prish me Bashkimin Sovjetik, menduam e do përmbysej vendi, regjimi, kishim vetëm tetë ditë bukë. Nuk e menduam se, do dilte Mao Ce Duni dhe do t’i jepte Enver Hoxhës, lekë në dorë, 400 milion dollarë. Enver Hoxha, bleu grurë nga Franca, për të shpëtuar nga uria.

Në burg, njeriu nxjerr karakterin tamam, ashtu siç është, edhe frikacaku më i madh, përballë kësaj gjendje, kishte marrë guxim. Edhe frikacaku më i madh kur i mungon buka, e ka uri, nuk pyet. Enver Hoxha, i dinte këto, dhe solli grurë, u hapën 25 vepra të mëdha. Unë dënova 13 vjet burg, më çuan në Burrel. Aty mësova shumë, pasi thuheshin gjërat siç ndodhte. Më vonë, nisën dënimet edhe nëpër burgje për agjitacion e propagandë. Në fund më dërguan në Spaç, duke bërë 11 vjet. Më pas burg edhe më i rëndë, nuk më dhanë më të drejtën e punës, duke më çuar në një punë të rëndë, atje në guroren e Dajtit.

***

Nevila Nika: Fenomeni i përdhunimit ka ekzistuar, por e vështirë për ta denoncuar

Është hapur një debat tabu, e thënë por jo me zë aq të lartë sa tani, mbi përdhunimet e grave dhe vajzave në burgjet komuniste. Sa e vërtetë është kjo?

S’ka asnjë dyshim që ngjarje të tilla të dhimbshme kanë ndodhur. Edhe për torturat e vuajtura nga të burgosurit në vendin tonë apo të internuarit, sidomos për ata mbi të cilët rëndonin akuza me karakter politik, u desh jo pak kohe që të rrëfeheshin prej viktimave. Shume prej tyre kanë folur në rrethe të ngushta, të tjerë me zë të lartë, por gjithsesi rasti i përdhunimit gjykoj se është më i rëndë. Kujtdo që ka patur fatin të kaloje këtë përvojë traumatike, historia ka dëshmuar se e ka patur tejet të vështirë ta denoncojë e aq me tepër publikisht.

Në një debat televiziv, ku ishit edhe ju prezente, këngëtari Sherif Merdani, tha se; pas viteve ’70-të, nuk ka guxuar njeri të përdhunonte në burgje apo hetuesi, pasi pushkatoheshin nga Enveri? A dëshmohet kjo?

Personalisht nuk di asnjë prokuror, hetues apo pushtetar, që të jetë pushkatuar apo edhe dënuar me burg, se ka kryer këtë akt çnjerëzor. Nëse zoti Merdani na e dëfton, do të isha mirënjohëse.

Ju keni kaluar jetën pothuaj si specialiste e historiane, si dhe në postin e drejtueses në Arkivin e Shtetit.  A mund të na thoni a ekzistojnë të dokumentuar këto të dhëna, si funksiononte Sigurimi i Shtetit dhe hetuesia, raporte kur para tyre, ishin femra ato që dënoheshin?

Kuptohet se nuk është e lehtë të gjendet dëshmi dokumentare për këto raste apo, edhe për ushtrimin e torturës fizike e psikologjike. Organet e diktaturës, nuk mund të linin gjurmë për bëmat e tyre dhe për faktin e thjeshtë se, sipas Kodit Penal, e Procedurës Penale, nuk lejohej kjo veprimtari, që do të thotë se ‘de jure’, nuk duhej kryer asgjë e tillë, tortura të të gjitha formave, por ‘de facto’, lejohej çdo mjet e mënyrë për të “thyer” armikun e klasës, “për t’i marrë atij pohimin e krimit, të kryer kundër regjimit komunist”. Gjithsesi, dokumente ka për këto ngjarje.

Nga një rast konkret, pra ajo e rrëfimit të këngëtares Alida Hisku, tani ky mund të konsiderohet fenomen i diktaturës, por ende nuk shihet qartë, pse ky debat ka krijuar aq shumë kakofoni, dhe njerëzit s’po e kuptojnë gjithë këtë histori, ju, çfarë mendoni, ka ndonjë qëllim pas kësaj, a duhen publikuar në këtë formë këto raste, dhe çfarë diskutimi sugjeroni, për këtë fenomen?

Shija që të jep ajo, çka lexon e dëgjon mbas rrëfimit të znj. Hisku, është tejet e hidhur. Në vend që të merren e të dënojnë krimet e kryera kundër bashkëqytetareve tanë në dekada, qofshin edhe sikundër të kenë qenë në sasi të vogël, edhe pse të gjithë jemi të ndërgjegjshëm se kanë qenë masive dhe nuk kanë kursyer askënd, burra, gra, fëmijë të moshuar, bëjnë biografinë e znj. Hisku, përpara se ajo të përndiqej. Bazuar në këtë biografi, ajo nuk ka të drejte të flasë?! Gjykoj se nuk është aspak e drejtë. Nuk mundem të pohoj apo kundërshtoj, rrëfimin e saj tronditës, por di të them se, edhe sikur të jetë i pavërtetë për të, është i vërtetë si fenomen. Ka dëshmi edhe të tjera gra apo familjare të viktimave.

Ka teza që; i gjithë ky debat, është një lojë e ish-Sigurimit të Shtetit, për t’i degraduar dhe dhënë goditjen përfundimtare shtresës së të persekutuarve, të të përndjekurve, a ndani edhe ju këtë mendim?

Personalisht, nuk mendoj se është lojë e ish Sigurimit të Shtetit, pra e organizuar prej individëve, që kanë qenë pjesë e atij organi famëkeq. Fatkeqësisht, ndoshta ka persona që mendojnë se, zotërojnë ata të vërtetën absolute, e në emër të saj, i japin të drejtë vetes, të mbështesin apo të hedhin poshtë thëniet e kujtdo. Ka persona që, ndoshta ende kanë mllefe apo inate të vjetra me znj. Hisku, ka të tjerë që, e gjykojnë atë për shkak të biografisë së saj personale e familjare, por mund të ketë edhe të tjerë, që kanë qenë realisht pjesë e ish Sigurimit, që ende i mundon apo i tërheq ende shati, nga e kaluara e tyre.

Në të gjitha rastet, gjykoj se; është shumë e ulet të përflasësh një zonjë, e cila duhet respektuar, për guximin e saj të gjetur, mendoj me shumë vështirësi, pas me shumë se dy dekadash, për të pohuar publikisht dramën që ajo ka kaluar. Nuk ka patur kaq shumë reagim, për të mos thënë kanë kaluar krejt në heshtje, kur të tilla histori dhimbje e vuajtje, janë rrëfyer nga të tjerë fatkeqe që panë burgjet, birucat e kampet e internimit.

Duhen hapur dosjet, por çështja është ligji, dhe një skemë të propozuar se si. Sa e vështirë do të jetë kjo, dhe çfarë treguesi është për jetën dhe politikën e shqiptarëve?

Ne dijeni time, Ligji për hapjen e dosjeve ka kaluar. Momentalisht, procesi i zbatimi të këtij Ligji, është përzgjedhja e pjesëtarëve të Autoritetit (5 persona) nga ana e Parlamentit. Vështirësi ka dhe nuk janë të vogla, por në se ka vullnet të mirë, nga të gjithë, mendoj se mund të arrihet diçka.

Shoqëria jonë, ka nevojë për ta realizuar këtë proces. Jemi një popull që, kemi vuajtur e vazhdojmë të vuajmë mungesën e informacionit. Ky është një problem jo i vogël, për shoqërinë tonë, i cili jo pak here, na ka sjellë pështjellime jo të vogla në jetën tonë të përditshme, por sidomos duke na dëmtuar ende të ardhmen tonë.

Memorie.al

46 Komente

 1. A
  Andi bushati kryetar i te persekutuarve te bllokut

  per keto perdhunimet,pyetni clirim gjaten se i ka treguar rustemi saliut,pyasni medi bushatin se i biri i tij na ben leksione dhjerokracie alla berishiane,pyesni paloqen se ka pas te jatin sekrekar i ppsh ne MB e sa e sa te tjere nga partia dhjerokratike e mbushur me fuksa

  1. L
   Lala i Lushnjes

   Më tha e Lazit që i tha e Trifit ti thoi të Petit që i tha e Kozit për të Kadriut nga e Ganiut për të Sabriut që i tha e Qaniut me letrën që i dha e Saliut të fshijë bythën se nuk i vete në dasmën e çunit të Faslliut.

   1. P
    Pilo Lala

    Eli Fara eshte detyruar qe eshte bere dashnore e Fatmir Mediut, apo e ka nga qejfi dhe pozita? Ne ate kohe shkoje ne burg po te kapje nje femer me zorr, nuk te falte njerio, aq me teper sikur te jene sigurimsa.

  2. L
   Llazi , shoku i Hajros

   Gra bashkepunetore te sigurimit? Lata Krypa, Katerina Baba, Zana Xhepa, Agllai Mita, Rita Balliu...

   1. T
    TV Skampa

    Po ku je o gjigand, po Muci ka ngelur invalid ne karroce, mbas 6 muajsh arriti me ne fund ne shtepi. Ju uroj gjithe te mirat o gjigand

   2. T
    Trapajane hesapi

    Viti 1966.Ish hetuesi PP,me graden Major, banuea ne Tirane,kuader ne drejtorine e hetuesise te MB te kohes,shkarkohet,degradohet,cmobilizohet,vetem se,gjate procesit hetimor,preku me d'ore te pandehurin ne hetim.Asnjehere,ne asnje rast hetimin kruhet nga vetem nje persone,hetuesi per alle te pandehurit.Nese Alidat kane shkuar ne appartamente apo hotel,kane shkuar me vullnetin e tyre te plote. Pyeteni Alida Hiskun,pse u perjashtua nga Shkolla e Partise "VILenin":-si anticomuniste?,si kundershtare e Marksizem Leninizmit?Apo si vjedhese ne hotel turizmin e Sarandes?Sot,per tu rehabilituar,Edhe kurvat e atehereshme apo hajdutet e mbajne vehten per te persekutuar.Nese Ka njerez qe Jane poshteruar ,Sic pretendohet,personin me te cilin kane ngritur kembet e njohim me emer e mbiemer.Pse nuk i denoncojne?keshtu te pakten dalin viktima dhe rivirgjerihen me vendim gjyqi.

    1. P
     Po çju gjen të thoni të vërtetën, pa trillime poli

     Ha mut ha se të bo mirë. E para, shtëpitë sekrete nuk kishin të bënin fare me përdhunime apo gjykime, por kishin të bënin me takime sekrete me të huaj që nuk donin të dekonspiroheshin, duke përfshirë këtu dhe kontrabandën e cigareve. Përse i përket sportistit të vrarë nuk ishte i Dinamos, por I Partizanit dhe e kishte emrin Arjan Hametaj. U përfol se kishte të bënte me një dashnore të Feçor Shehut, por po të vërtetohej e tridhnin Feçorin nga koqet, ashtu sç dhe e trodhën. Ndërsa për torturat mund të kesh të drejtë se nuk i di.

     1. e
      eva

      Ishte Arjan Hoxha or ti mik. ka dhe nje kenge per te qe ja bene shoket. Ne kurth e coi e jema e Erion Mustafarajt qe ishte nje bjonde shume e bukur qe ishte e ndare nga burri dhe jetonte vetem me cunin.Ishte violiniste dhe thuhej se ishte bashkepunetore e sigurimit. Ajo e terhoqi Arjanin nga bunkeret qe ndodheshin nga fusha e aviacionet gjoja se e donte dhe e futi ne bunker ku pastaj doli nje sigurims i derguar nga Fecor Shehu dhe e vrane. Une e mbaj mend Arjanin, djale king, Kete histori e dine shume djem te rinj te asaj kohe ne Tirane.

      1. .
       ..

       Nga i gjen keta idioter te rrjedhur dhe mashtrues o Merushe. E para ky nuk do qe te hapen dosjet e bashkepunetoreve te sigurimit pas ka "frike" se njerezit do hyne ne konflikt, por mendoj se ka frike ngaqe do ti dale emri i tij i joti e shume te tjereve qe militojne ne politike e media sot. Sa per portjerin e e vrare ai ishte i Partizanit dhe quhej Arjan Hoxha dhe jo Ahmetaj( i cili eshte vrare ne Greqi pas nje sherri bana me komshiun) sic shkruan ky me siper. Babai i tij ishte Myzaferi qe binte dhe fis me Enverin. Femra per te cilen flitet eshte mamaja e Ornela Vorpsit dhe kete e di gjithe Tirana.Ne ate kohe jo vetem shefat e sigurimit por dhe nje drejtor te bente presion me vendin e punes nese kerkonte te shtinte dike ne dore por nese denoncohej e merrte lumi.

      2. v
       vironi

       Pyll pa derra nuk ka por disiplina e asaj kohe nuk vjen me, dihet se Fecor Shehu ka qene me i ndyre dhe vrases por kjo nuk pergjithsohet moj lavire.

       1. D
        Dakord

        Bla bla bla hamendesime, pa fakte. Thashetheme.

        1. P
         Prroji i Thate

         Me keto shkrime, keta vetem i ngrejne vlerat Enverit dhe Sigurimit te Shtetit.

        2. t
         toni mavrija

         NA MBYTET ME THASHETHEME.

         1. B
          Bujari babai Neviles

          Nevila Nika, e bija e prof. Bujar Hoxhes, kosovarit qe ndiqej pasi ishte rezident i UDB ne Tirane dhe promovoi Sali Berishen. Kete tbuaj Nevila dhe leri brockullat me perdhunime

          1. E ema e kesaj Nevile ka vete nje histori perdhunimi ndersa ishte e arestuar ne nje qeli si vajze e lidhur me luften. Naten e merrte nje oficer xhandarmerie dhe e çonte ne nje hotel rrugicash. Komandanti i policise se asaj kohe se bashku me Xhelal Staravecken i gjejne ne krevat. E perdhunuara reagon dhe u thote vizitoreve te papritur ne dhomen e hotelit se ''kjo eshte fytyra juaj ndaj femrave shqiptare''. Pastaj te nesermen paradite zhvillohet gjyqi me abuzuesin, Qani Shenaj nga Gjormi i Vlores dhe mbasdite i vene litarin. Kjo pershkrueht ne librin e Xhelal Staraveckes qe u botua para disa vitesh ne Tirane.

          2. J
           Ju veç shikoni historine e Hilmi Seiti dhe Hodo Ha

           Enver Hoxha, bashke me shumicen dermuse të njerzeve të ti kane pase qëne pordhunuse, vrase dhe hajdut ordiner. Enver Hoxha, dhe kët që na ka lëne mbrapa, si Sali Gerdeci, ilir Met spiun hajduti, dhe Ed Ram Turk hajdut Erdogani, me Shqiptaret, dhe Shqiprine në pergjigjsie jane sjedh, dhe sjedhen, si pushtus. Ju veç merrin dhe shikoni historine e Hodo Habibi, nga Kurveleshi, dhe të Hilmi Seiti nga Çamrija, dhe do ta kuptoni se Kush ka qëne Enver Hoxha, dhe njerzit e ti. Se çfare turturash, vrasje dhe pordhunime kane bër veç këta të Dy në veri të Shqiprise. Hilmi Seiti ka futur në një thes të zhveshur bashke me një mace një vajze veç 22 vjeçe, Maria Tucin, që ishte mesuse, dhe donte që të bëhet murgeshe, dhe e kane rra për vdekje bashke me macen, veç për faktin që kjo vajze nuke Ka pranune që të shkonte në kervat me terrorist e Enver Hoxhes Hilmi Seitin.

           1. a
            antipatrea

            Ti po që ke thënë të vërtetën , po sikur ta kishe shkruar edhe në shqip do ishe top fare ... Vetëm unë të kuptoj , se këta të tjerët s'dinë serbisht ...

           2. G
            Genci

            Je shume e pa turp, keshtu shpifin vetem laviret! Ai rregjim kishte shume gabime, por keto qe i shpif vetem ti, jo qe skane ekzistuar, por nuk mund ti mendonte asnje hetus apo cfare tjeter, sepse ja u fusnin koqet ne goje. Paska folur me Enverin dikush, dhe i ka thene ai , qe keto ndodhin kudo! Cfare sajese e shpifur, teper bajate, shume e neveritshme. Grate tona punonin turni i trete dhe nuk guxonte ti fliste kush, jo ti prekte sepse e dinin ci priste. Por ti i kalon kufijte e kurvellikut, qenke vrome e keqe, e perdale! Turp te kesh!

            1. P
             Parruca

             O Genci, po perdhunimet e Fecorit jane te famshme or mik, jane ne procesverbalet e po asaj diktature kur e denuan (per arsye te tjera). Dhe sa per grate, po te them une qe uzinat ku punohej ne turnin e trete, ishin kthyer ne bordello gjigande. Enverit nuk i plaste shume per moralin se kishte qene kurvar dhe vete, mjafton te ishe ushtar i bindur dhe mundesisht injorant.

             1. X
              Xhediku

              Parruca, nona jote punonte turni trete. E paske konktetisht te vertetuar kurvllikun. Ti je pjelle e bordellos gjigande te turneve te treta o kopil.

            2. k
             kacidhja

             Nevila bashkesortja profesorit te materializmit dialekti dhe vajza e profesor Hoxhes po na cudit me logjiken e dobet te bazuar ne hipoteza ,pa fakte .Njeri qe perfitoj ne ate kohe gjithashtu dhe ne kete kohe ne saj te karakterit te perthyer simbas situatave.Te fala Nevila profesorit e gazetarit te Zerit te Popullit:THIMI NIKA.

             1. L
              Luiza

              E ashtuquajtura "historiane" dhe "drejtore" e AQSH, e shemtuara ne surat dhe ne shpirt, Nevila Nika, ka qene spiune e Sali Berishes, spiunllekun e ka ne gjak dhe trashegimi.

              1. P
               Pianisti

               Behet fjale per te ndjerin Arian Hoxha ish portierin e Partizanit te cilen e vrane ne nje bunker te fusha aviacionit dhe flitet se fshihej Feçor Shehu.

               1. l
                labi

                Per sa flitet cdp njeri ka emer,dhe duhet te akuzoj me emer e mbiemer,por sa po shikojme sot eshte dhe me keq,athere kishim nje sigurim,sot jane disa parti kryetar partish e nen kryetar, vetem orgjite e Sanderit te klanit po ti shikosh i kalojne orgjite e sigurimit e gjith bllokut ne ate kohe.Ne ate kohe mund te beheshin orgjira dhe sex neper dhoma te vecanta po nuk shkonin deri kushurira si dobici Saliut,dhe nuk perfundonin si breket e Mones te bagazhi makines te ish kryetarit.Ka burra sot ne Tirane njihen me emer e mbiemer qe cojne grtate neper ministra per tu bere drejtore,Cekja qe beri filmin skenarin e pa diku nuk ja futi kot,eshte plot administrata me dashnore ew burra dashnoresh,prit nuk keni pare gje akoma.

                1. S
                 Shqiptari

                 Mashtrusa ordiner ju ju denuan me deshmitar ne at koh , nxirni aktakuzat dhe zhvillimin e gjyqeve i keni ne arkiva , mos tregoni pjesen qe ju leverdis , tregoni ju kush keni qen e çfar keni ber , se shoket dhe familjaret tuaj ju kan dal deshmitar neper hjyqe ne at koh , nuk lahet muti me shurr siç beni ju qe keni 30 vjet qe shpifni sajoni monstruozitete qe kan jetuar gjithmon ne trurin tuaj , skishit çfar ti benit sistemit e drejtesis se asaj kohe dhe si llum qe keni qen , genjeni dhe sajoni lloj lloj historish rruge , ju kemi njoft ne at koh se mes nesh keni jetuar neper uzina fabrika dhe neper qendra banimi , burgaxhit e asaj kohe ishin me nivel te ulet arsimor dhe kta bejn si qent , ata qe ishin te nje niveli tjeter nuk sajojn dhe shpifin se nuk ja le edukata , histori karagjozash , te beje kto qe thon kta mashtruset ne at koh ta prisnin bibilushin dhe ja hidhnin qenve , ai sistem nuk pyeti per burra qe çoç ishin ne at koh do pirdhhte ai sistem per nje shef siç sajojn kto , prralla karagjozesh e kemi jetuar e kemi par at koh .

                 1. T
                  TRAPA JANE.

                  Bujar Hoxha ka qene jo thjesht rezident,por residenti kryesor i UDB.I ka dhene detyra edhe Ramiz Alise,jo me Sali Berishes.

                  1. U
                   Usa

                   Arjan Hoxha jo Ahmetaj or fshatar

                   1. l
                    lenci

                    Ha m.t Kacidhe. Nevila eshte gruaja e Vladimir Nikes, njerit prej intelektualeve te shquar shqiptare. Arjan Hoxha kishte te dashur mamane e kesaj Ornela Vorpsit, qe shkruan sot per Rame mashkullorin ne France. Se mos kishte vetem ate. Ka nje dosje per ngjarjen. Po te doje Merua, e merr ne AIDSSH. Fecori nuk ka te beje ne kete ceshtje. Vrasjen e beri ajo goca, por pa dashje. Ishte anetare partie. Edhe e ema. Sigurimi nuk e coi deri ne fund ceshtjen.

                    1. e
                     eva

                     Nga bunkeret e fushes te aviacionit Arjanin e coi, mami i Erion Mustafarajt dhe ajo doli nga bunkeri dhe u fut ai qe vrau Arjanin. Mami e bukur , violiniste u perdor si karem.kete e di dhithe Tirona e asaj kohe. Fecori urdheroi vrasjen por nuk doli se kush e vrau Arjanin.

                     1. .
                      ...

                      Eva ose trillon qellimisht ose e ke me te degjuar kete histori pasi nuk behet fjale per mamane e Erion Mustafarait. Arjan Hoxha e kishte shtepine perballe gjimnazit Qemal Stafa ndersa mamaja e Ornela Vorpsit (me te cilien ishte ate nate kur e vrane tek bumkeret prapa Pallatit te Sportit Partizani) perballe Ambasades Jugosllave tek Rruga Durresit.

                      1. a
                       anti25642654censurë

                       ..... nuk e di a thotë të vërtetën apo gënjen eva,por arsyetimi tënd është pak budalla!!"Eva ose trillon qellimisht ose e ke me te degjuar kete histori"??nuk ma merr mëndja se eva pretendon të ketë qënë prezent në atë moment për të cilin tregon!!ashtu si dhe ti nuk mund të thuash "unë isha aty,prandaj e hedh posht atë që thua ti"!! me këto që shkruajta nuk dua të mbroj versionin e evës!aspak,por nuk pranoj dot mënyrën e llogjikës tënde!! nëse arjani ka qënë "komshi" me mamanë e ornelës,as vërteton as mohon ndonjë gjë!!dhe një shoku tim e ka pasur shtëpinë aty ku sot është busti i adem jasharit tek palati me hark,por nuk ja ka idenë se kush e ka vrarë a e ka prerë arjanin!!

                    2. G
                     Genjeshtra

                     Genjeshtra histori te shpikura! Ndoshta 100 here te egzagjeruara ! Keto gjera te poshtra ndodhin sot me politikanet deputet shqiptare kurvare dhe perdhunues!

                     1. E
                      Ekzagjerime _Fantazi Perverse !

                      Nuk mundet te mohoet asnjiher se Sigurimi ,Hetuesit ,Gjeneneralet kane abuzuar me postet ,kan pasur te dashura ne Shtepite e Pritjeve neper Qytete te Komitetit te Partise ,ku zgjidheshi edhe femrat qe punonin atje ,por thjeshte te dashura ,nderkohe qe termi Orgji eshte teper Banal per ate Realitet ,sepse te gjothe e dijme se ne ate kohe ti shkonte koqen ne hell Xhaxhi . Fshehur po . Ka pasur abzime ,si degjonim nga me te medhenjte se vet kemi qen te vegjel ,por kur pihej Rakia mes burrave fillonte gjuha e leshohej ,Filani pallon filanen . Kam nji mik Hetues . I eshte qepur asaj Shiteses me te bukur ke qendra . I futa njerzit e mi me tegoj nji dite i mbushen Dosjen . O e palloj ate femer o vdes .Keshtu tregnte .Ishte i cmendur pas Shiteses se bukur ,me ato sy te bojqeilellt ,flokun e zi sterr e lekuren e bardhe . Ishte nji Labe por si jane labet e bukura . I coj KOntrollin ne dyqan ,i nxori Bilancin e Fasllsifikuar dhe e denuar 4 -vjet . E palloj dy vjet rrrjeshte ne burge pasi i ulet vitet e tjera . Nji mesuese po ashtu . I Arrestuar burrin . Akuta Agjitacion e Prapagande i than . Gruan e kishte Figur Hollividiane , (sipas atyre qe tregonin ) .E thirren gruan vec dhe i thane .ta lem te lire ,por ti e di ,cfar duam nga ty. Ja shkunden llullen edhe Mesueses . Nji tjeter yll qe kur kalonte rrugeve te qytetit me burrin e saj ,kthente koken i madhe e i vogel pas dhe e veshtronin deri sa mos te dukej me .E shtrun ne Spital Urgjence . Nji nder Doktorrat me Kurvare te qytetit i lidhur me Hetues etj Rrjetet ishin atere ne kto Nivele . Shkurt e mbajten gjsme te semure shtruar ne Spital 4 -Muaj duke i qit mallim bukurise femerore . Ishin rreth /grup kurvaret e qyteteve kudo bashke qe gjunin femrat me te bukura te qeteteve me tregonte shoku im i pallatit ,ne gjimnaze .Babi i tij ishte pjes e grupit te Kurvareve te qytetit lol . _pra ,dua te them ka pasur thin te tilla forma pallimi por Orgjia eshte teper Banale .

                      1. a
                       anti25642654censurë

                       edhe leximin nuk e mbarova dot,përfytyro të komentoj për këto gomarllëqe!asnjë fakt,asnjë emër(përveç atyre akuzave që i janë bërë feçorit në gjyq,që i kemi lexuar të gjithë,30 vjet rresht)! VK,se nuk ja vlen me lexugomarllëqe të tilla!!

                       1. I
                        Idioti

                        Futjani pordhes me keto history perdhunimesh seksuale,diktatura vete eshte nje perdhunim masiv I te drejtave njerzore dhe nuk do te kishte egzistuar kaq gjate nese do kishte lejuar keto history big bradheri qe ju mundohemi te paraqisni

                        1. a
                         anti25642654censurë

                         gazetarja:"Rasti juaj, pse jeni dënuar?" personi në fjalë dhe shkrimtar librash përgjigjet:"Unë jam dënuar në vitin 1962, nga Gjykata Ushtarake e Tiranës. Gjykatës ishte një sheqerxhi, me pesë klasë fillore. Ai kishte dënuar nga ’45-sa, deri në ’62-in, rreth 400 veta me vdekje. Quhej Llazi Polena. Ne ishim një grup arsimtarësh, kur Shqipëria më ’61-in u prish me Bashkimin Sovjetik, menduam e do përmbysej vendi, regjimi, kishim vetëm tetë ditë bukë. Nuk e menduam se, do dilte Mao Ce Duni dhe do t’i jepte Enver Hoxhës, lekë në dorë, 400 milion dollarë. Enver Hoxha, bleu grurë nga Franca, për të shpëtuar nga uria. Në burg, njeriu nxjerr karakterin tamam, ashtu siç është, edhe frikacaku më i madh, përballë kësaj gjendje, kishte marrë guxim. Edhe frikacaku më i madh kur i mungon buka, e ka uri, nuk pyet. Enver Hoxha, i dinte këto, dhe solli grurë, u hapën 25 vepra të mëdha. Unë dënova 13 vjet burg, më çuan në Burrel. Aty mësova shumë, pasi thuheshin gjërat siç ndodhte. Më vonë, nisën dënimet edhe nëpër burgje për agjitacion e propagandë. Në fund më dërguan në Spaç, duke bërë 11 vjet. Më pas burg edhe më i rëndë, nuk më dhanë më të drejtën e punës, duke më çuar në një punë të rëndë, atje në guroren e Dajtit." nuk e di,nuk e kuptoj unë apo ky prapë nuk i përgjigjet pyetjes së shtruar nga gazetarja??ka probleme me kuptimin e pyetjes,apo ja fut pordhës si gjithandej?? sado sheqerxhi të ketë qënë llazi polena,i ka dhënë një akt akuzë,edhe fallco komplet dhe në aktakuzë,e më pas në vendim ka një dënim,sado i gabuar,sado i fjashëm që është formuluar në një mënyrë të saktë!përse e ka të vështirë zotëria ta thotë "më akuzuan dhe më dënuan për ............"! më pas mund të shtojë dhe kam qënë 1000% i pafajshëm!!

                         1. P
                          Patriot

                          Punet ne shqiperi komplikohen me dashjen e sigurimsave dhe ishave. E para, dhe qe eshte me e lehte, te hapen procesverbalet e gjygjeve te ish bllokmeneve ku perfliten Vicorri, Balluku, Hazbiu etj. E dyta duhet te behet nje ligje, qe per momentin nuk munde te behet sepse nipat dhe mbesat e tyre jane me shumice ne parlament, ku keto denoncime te merren seriozisht dhe te denohen me makximum si ne USA tani. Bill Crosbi u denua ne moshen 85 vjecare per abuzime te beta ne kohen e rinise. Abyzimi eshte dhe ngelet abuzim deri diten qe dikush denohet, heret apo vone.

                          1. a
                           anti25642654censurë

                           o pati,ça je tu thon o lal??"Punet ne shqiperi komplikohen me dashjen e sigurimsave dhe ishave."-thjeshtë zakonin e shqipove??pra fajin e ka gjithnjë dikush tjetër!ti,unë dhe gjithë shqiptarët nuk kemi asnjë faj??e kishin osmanët,pavarsisht se ne i ftuam vetë në shtëpi dhe luftuam për të zgjeruar perandorinë e tyre!!i thirrëm për të na mbrojtur nga fqinji ynë(dhe ky,fqinj, nuk ishte as sërb e as gërk,por thjesht shqiptar me mbiemër tjetër),kur ai nuk iku më,filluam të luftonim për të,ia zgjeruam kufijtë,duke luftuar si katolikë e ortodoksë,e më pas edhe si pjesë e peranodrisë,si myslymanë(nuk mungonin dhe të krishterët në të njëjtën kohë),më pas bëm gjithçka për të shkatërruar atë shtet të pavarur që krijuam,bëmë gjithçka për të mbajtur një mbret që akoma sot e quajmë shtet krijues,e më pas krijuam një republikë diktatoriale,që e mbrojtëm me thikë në dhëmbë,për ta sharë e ndyrë akoma dhe sot!!më pas fituam lirinë për të mbështetur çdo diktatoruc,partiak,që të kishte mundësinë të bëhej diktator shtetëror!! pati,a thu se sigurimi ka egzistu që para se të lindte gjergj kastrioti??a thu se sigurimi ka egzistuar më para se të egzistonin shqiptarët??nëse jooooo??? atëherë e kemi fajin ne,dhe jo sigurimi,jo ballaban badera,jo esad toptani,jo ahmet zogji,jo veke hoxha e as sali muti e edvin kaka!!jemi ne që kemi faj!jemi ne që shkruajmë gomarllëqe si ky idioti që " i di të gjitha,por nuk kam asnjë lloj fakti"!! pati llogariti gjërat me veten!nuk di moshën tënde,por sado vite të kesh mbi shpinë,ke vepruar mirë,ke gabuar dhe ke bërë faje,në jetën tënde!!nëse ke një ndërgjegje të shëndoshë ti i ndan të gjitha veprimet e tua sipas vlerës së tyre!krenohesh për veprimet e mira,ndryshon qëndrim pas veprimeve të gabuara dhe pendohesh pas fajeve të tua dhe kërkon falje!!kurse si popull,si pjesë e popullit ti nuk bën të njëjtën gjë!!jo ti ja delegon gjithë gabimet e tua,dikujt tjetër,ti ja delegon dikujt tjetër tërë veprimet që duhet të kryesh ti!tërë fajin tënd ti ja lë dikujt tjetër. që të mos zgjatem shumë-"Bill Crosbi u denua ne moshen 85 vjecare"-a thu se po të ishin dënuar të gjithë ata që ti ke dëshirë do ishte zgjidhur problemi??ma merr mëndja se do të thoshe PO!përgjigjia më e trashë dhe më e pamënd që mund të thuhet!!përgjigje e një injoranti që nuk ka mësuar asgjë nga jeta e tij!!pa shkuar larg,po të jap një shëmbull! a mos vallë u bë më e mirë shqipëria pas L2B ku nuk mbeti njeri pa u dënuar??jo!patëm përshtypjen se u bë më mirë,por përshtypja na ra në hale në vitet '80 dhe shtypëm larsin e halesë në '90ën!! pra nuk mjafton "dënimi" alla bill krosbi,sepse megjithëse është i shpejtë dhe kënaq një pjesë të popullsisë,prapë krijon probleme gjithnjë e më të mëdha!! pati,të edukosh një fëmijë do shumë punë,nerva dhe të merr pjesën më të madhe të jetës!!por ka dhe një mënyrë të theshtë "edukimi" shumë të shpejtë dhe shumë "bumerang"(kështu si mendon ti)!!"edukim" me ndëshkim,duke filluar nga ndëshkimi fizik deri tek ai psikollogjik!!ndryshimi mes edukimit dhe "edukimit",e di kush është?? Unë,dhe Ti!! tek unë nuk ka pasur ndëshkim,por orë të tëra këshillimi,arsyetimi!veprime që në atë kohë më dukeshin "budallallëqe" dhe do të më pëlqenin disa shpulla të shpejta si ato që merrnin shokët e mi,nga baballarët e tyre!por koha e tregoi se ajo mënyrë edukimi që mora unë ishte më e drejta!më bëri që në radhë të parë çdo gjë të filloj ta vlersoj nga vetvetja!gjëja e parë që them është "sa kam bërë unë për të arritur në atë pikë që dua?",më pas shikoj se sa ke bërë ti e gjithë shoqëria!!nëse ne do të marrim fatin tonë në dorë!?në atë moment nuk ka "sigurim" që na del përpara!!përsa kohë ne do ta lëmë fatin tonë tek "heroi" i radhës!?aq herë do dëgjojmë pordhët e saliut e të vininit të kristaqit!4 vite pordhë e disa ditë,para zgjedhjeve,valle me "të moshuar"!! shëndet pati!!

                          2. m
                           mos hani kaq shume se ulni veten

                           sipas disave qe diskutojne sikur ne ate kohe ishte pidhi sheshit,dhe ne turnin e trete behesh nami thote dikush me lart,ky ose ja ka thene mami ose motra qe eshte kaq i sigurt,dikush thote se sigurimsat e hetusat e skeretaret e partise (si saliu qe shkonte me dhine)kishin dal me car ne dore,dhe sipas ketyre te gjithe shqiptaret na qenkan femijet ose kopilat e sigurimit,pranda ka edhe kudo spiuna digital qe i raportojne lexhendes...

                           1. G
                            Goliku

                            Nuk paskan të mbaruar hallet dhe problemet e të denuarëve dhe persekutuarëve politikë të kohës së diktaturës. Tani, kjo gazetarja Murati, me shkrimin e saj të sotshëm, don të vërtetojë se, edhe gratë e tyre qënkan shkërdhyer me punonjësit e sigurimit të shtetit dhe hetuesisë. Nuk e di çfarë mendojnë kjo gazetare dhe Mero Baze që boton artikuj të tillë, fyesë dhe akuzuesë për gratë e të denuarëve dhe përndjekurve politikë. Nuk mendoni ju se, me shkrime të tilla mund të shkaktoni konflikte dhe drama shumë të rrezikshme në familjet e tyre, deri në dhunë dhe ndarje? Nuk ju shkon mendja se, ata që kanë qënë në burg politik, mund të dyshojnë edhe në atësinë e fëmijëve të tyre? Me ç'të drejtë i akuzoni gratë e tyre si kurva të punojësve të sigurimit të shtetit? I gjithë shkrimi është vetëm një hamendësim për të treguar see, gratë e të denuarëve politikë, paskan qënë kurva. Ju jeni vetë poshtërsia e kohës! Jeni vërtetë shumë të poshtër!

                            1. R
                             RAIFI

                             Eshtë e vertet se pushteti socialist ka bërë shumë gabime,lëshime e poshtërsi,por ata bënë edhe shtet , ekonomi,shkollim,bujqësi,hidrocentrale e mbi të gjitha Ushtri.Ata i eliminuan hajdutet,tradhtarët ,dembelet .Për mbi 30 në fakt 33 vite çka bëtë :drogë kurvllek,hajni,anti shqiptarizëm,shkatërruat Ushtrinë fabrikat,kombinatët, uzinat,i shitet minierat,shitet aeroportin e pritet të shisni edhe portin e Durrësit.Larguat mbi gjysmën e popullsisë,mbushet sheshet e europës me kurkurshqiptare.mbushet burgjet e Europës me quna të rinjë shqiptar,për çka të gjitha këto për një copë bukë e një gotë raki për të cilën iu shitet serbit e grekut.

                             1. a
                              anti25642654censurë

                              RAIFI plotësisht të drejtë për këto që thua"Eshtë e vertet se pushteti socialist ka bërë shumë gabime,lëshime e poshtërsi,",por mos ja bëj kakën që në fjalinë e dytë"Ata i eliminuan hajdutet,tradhtarët ,dembelet ."sepse gabimet,lëshimet,dhe poshtërsitë,hyjnë në një pjesë të madhe dhe shumë shkatërruese në këtë "eliminim"!!shumë e hëngrën në këtë mënyrë duke u cilsuar si "këta që u eleminuan"!!

                              1. l
                               labi

                               Te provojne keta sot te bejne nje referendum per ate kohe e pastaj flisni perralla per komuniste e socializem,edhe femija ne djep do cuditet per nostalgjine dhe respektin qe do tregojne per ate kohe. Te flasin cte duan po nuk mund te gjeje nje Sali,dhe ky qe i shpetoj asaj kohe ishte nje servil e spiun,mjaft qe ne ate kohe as nuk mund te imagjinohej nje fshatar qe jetonte me nje rroge te kish pasuri te pajustifikuar si sot,nje qe e provoj e i thonin beu saukut e hengri te semes ne litar, sikur te ngjallet ai qe e mbajti per 45 vjet vetem 24 ore te gjithe keta mender demokratet behen komuniste,ajo kohe iku e mos ardht me po te shkret Shqiptare e ai vend ne duar te kujt kane rene.

                               1. V
                                Vjola

                                Sa spiune hynin ne shtepine e Neviles dhe Thimit.Nje mga ato ishte Qerime Ballhysa.Spiune familiarisht.

                                1. V
                                 Vjola

                                 Sa spiune hynin ne shtepine e Neviles dhe Thimit.Nje mga ato ishte Qerime Ballhysa.Spiune familiarisht.

                                 Lini një Përgjigje